Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 januari 2018
Spelare träffas runt klotet
När klotet landat kan ställningen vara en helt annan.
När klotet landat kan ställningen vara en helt annan.
Det är fullt vid banorna i boulehallen då Växjö Boulesällskap bjudit in till tävlingen Januari-sexan. Klot efter klot kastas mot den så kallade lillen. Visst vill alla vinna. Men lika viktigt som att besegra motståndaren är nog umgänget och alla samtal som hinns med under dagen.

VÄXJÖ. Klockan har passerat nio. De tävlande lagen har hittat sina banor och hälsat på motståndarna. Domaren Claes Svensson blåser i sin pipa och Januari-sexans första omgång börjar. Ringen som spelaren ska stå i läggs ut och den så kallade lillen kastas iväg. Nu gäller det för lagen att få sina klot att ligga närmast den lilla färgade kulan. Det kan tyckas enkelt och så är det väl på sätt och vis. För i boule kan man lära sig grunderna på tio minuter men behöver årtionden för att behärska spelets alla finesser.

För de klot som ligger närmare lillen än något av motståndarens klot får man ett poäng och i varje match gäller det att komma först till tretton. Snabbt blir man imponerad av spelarnas tekniska skicklighet. Visst slår slumpen till då och då när kloten landar i gruset men förmågan att lägga sig tätt intill lillen är imponerande. En stund senare förstår man att spelet handlar minst lika mycket om taktik och att man i själva verket inte förstår så mycket av alla de val som spelarna gör.

När omgångens alla klot har kastats samlas spelarna runt lillen och kloten för att tillsammans avgöra vilket lag som ska ha poäng och hur många. Oftast klaras bedömningen ut av spelarna men då och då kan man höra rop på domaren och Claes Svensson ger sig iväg med sitt måttband.

– Mätningen kan vara nere på under en millimeter och det kan inte ögat avgöra, säger han.

Boule kan spelas av de flesta. Inte minst har sporten blivit omtyckt bland landets seniorer.

- Jag spelar inte så mycket men kan vara med ändå. Men efter en tävlingsdag är jag trött i huvudet. Speciellt i en lagtävling när man spelar för laget, säger Ann-Kristin Sandstedt  och konstaterar att hennes lag Boulit vunnit dagens första match...
LÄS MER I VK 4, UTE 26/1


TORE SJÖQVIST
Växjö Taekwondo imponerar

Cassandra Veresezan tränar sparkar mot Tommy Johansson.

Växjö Taekwondoklubb fortsätter producera mängder av talang trots blygsamma förutsättningar och har under våren gått som tåget.
Läs mer...
Hästarna intar agilitybanan
180517
Agility handlar om samspel mellan djur och förare. Sporten har snabbt blivit populär. Att det inte bara är hundar och hundförare som har glädje av banans utmaningar visade Kajsa och Amanda Witt när de i helgen höll en kurs om hästagility.
Läs mer...
Läget i lokalfotbollen
180516
Efter en tung start har våra två högst placerade fotbollslag utanför eliten börjat ta sig uppåt - Räppe GOIF har med sex poäng på tre matcher tagit sig upp på övre halvan av sin division 2-serie och DFF Akademi studsade i helgen tillbaka rejält när man vände underläge till 5-1 seger mot Skurup.
Läs mer...
Lekfull tennis lockar unga
180511
Trots solgass utomhus lockade vårens sista eftermiddagstennis i Kvarndammskolans gymnastiksal en hel del mellanstadieelever att dra sig inomhus.
Läs mer...
> Positiva känslor i Alvestas starka nybygge (180510)
> Hästlöst men hoppfullt (180504)
> Hovmantorp har fått en bra start på svåra säsongen (180503)
> Har hittat rätta spåret (180427)
> SM-guld i utklassningsstil (180422)
> Äntligen dags för premiär i hoppningens uteserie (180421)
> Slätthög vill utmana om en plats i toppen (180420)
> Med kraften under ytan (180413)
> Premiärdags i mest lokala fyran genom tiderna (180412)
> Utmanande säsong väntar för Ingelstad (180406)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen