Tillbaka till startsidan
Söndag 22 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 februari 2018
Konsten att städa en herrgård
Joseph Stephens, och i bakgrunden Florence Stephens, håller fortfarande ett vakande öga över sitt Huseby.
Alla måste vi städa då och då. Men kanske inte som Lisbet Eriksson, husfru på Huseby, som nu ägnar några veckor åt att vinterstäda Herrgården där familjen Stephens inredning i stor utsträckning finns kvar.

HUSEBY. För den som inte älskar att städa kan Huseby herrgård tyckas som något av en mardröm. Fyllt av spännande saker som alla samlar damm är det något för den metodiskt kan ta en sak i taget. Och det kan Lisbet Eriksson som nu börjar få rutin på uppgiften.

– Det är nog nästan tionde året som jag gör vinterstädningen här på herrgården, säger hon.

Carl Carlsson Gyllenhielm startade järntillverkning vid Huseby på 1620-talet. Just nu när vattnet forsar vilt förbi Huseby på sin väg ut mot Åsnen är det lätt att se varför bruket ligger där det ligger. Kraften fanns där liksom skogen och sjömalmen som tillsammans utgjorde de viktigaste förutsättningarna för järntillverkningen.

Herrgården, eller Husebys corpes de logi om det ska vara lite finare, byggdes 1844 då Hugo och Malcolm Hamilton var ägare till bruket. Så värst framgångsrika var de inte. 1865 fick de lämna bruket och två år senare köptes det av den brittiske medborgaren Joseph Stephens.

– Joseph Stephens kom till Indien som 19-åring. Det var en period av ekonomisk expansion och en duktig entreprenör kunde tjäna pengar. På nio år tjänar han ihop notsvarande nio miljoner kronor vilket var ungefär vad Huseby kostade. Då var Huseby ett ganska nergånget bruk men under Joseph Stephens tid utvecklas det till ett av landets rikaste gods, säger Sofie Magnusson, vd på Huseby bruk.

Stephens dotter Florence levde på Huseby till sin död 1979. I stor utsträckning behöll hon huset så som det var i hennes barndom. Hon testamenterade egendomen till svenska staten med förhoppningen att det skulle få behålla sin karaktär.

Så har det också blivit. Att stiga in i det så kallade slottet är att göra en tidsresa till en överklassmiljö i 1800-talets slut med ett möblemang därefter. Och det kan verkligen vara en utmaning för den som är satt att städa.

– På den tiden hade man ofta vår- och höststädning och då gjorde man verkligen allt. Nuförtiden underhållsstädar vi under säsongen och en gång om året tar vi det lite mer ordentligt, säger Lisbet Eriksson...
LÄS MER I VK 6, UTE 9/2


TORE SJÖQVIST
Äntligen dags för premiär i hoppningens uteserie
I helgen drar årets division 3-serie i ponnyhoppning igång och i år är alla våra lokala lag samlade i zon 2. Något som glädjer Braås PRK:s lagledare Ia Ahlsgård.
– Det blir en trevlig serie med korta resor, vi ser fram emot den.
Läs mer...
Slätthög vill utmana om en plats i toppen
180420
I helgen var det premiär för Värends-fyran och allra bäst lyckades Alvesta-lagen, tre av kommunens fyra representanter avgick med segrar. Slätthögs BOIF mötte svåra Växjö Norra och vände underläge till seger med 3-2.
Läs mer...
Med kraften under ytan
180413
Konstsim är en liten sport som borde intressera fler. Styrka, vighet och uthållighet kombineras i ett intensivt program.

Läs mer...
Premiärdags i mest lokala fyran genom tiderna
180412
Årets division fyra södra, som drar igång på fredagkvällen, blir den mest lokala upplagan någonsin - elva av tolv lag är från "våra" kommuner. Alvesta GIF:s tränare Christian Stridh ser fram mot att dra igång på allvar.
– Det kommer bli en riktig tuff serie men fantastiskt rolig att få spela i.
Läs mer...
> Utmanande säsong väntar för Ingelstad (180406)
> Tingsryd står inför spännande säsongsavslut (180405)
> Nykomlingen Grimslöv siktar högt i trean (180330)
> Fullt hus på Växjö TS påsklovsläger (180329)
> Månadens sportgallerier - mars 2018 (180329)
> Sent nyförvärv in i Öster (180327)
> Fokuserar på kraften inifrån (180323)
> Glasriket jagar kvalplatsen (180322)
> Hektisk helg väntar för Vipers lovande espingar (180316)
> Eldsjälar i sin sport (180315)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen