Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 20 maj 2017
På vandring genom historien
Håkan Andreasson och Rolf Svensson guidar på vandringen genom Sävsjöström.
I helgen arrangerade Lenhovda sockens hembygdsförening en byavandring i Sävsjöström. Håkan Andreasson och Rolf Svensson stod för det mesta av berättandet men många i den stora gruppen delade med sig av minnen och anekdoter från tider då livet i byn såg helt annorlunda ut.

SÄVSJÖSTRÖM.Temat för hembygdsföreningens vandring genom Sävsjöström är Minnen, människor och byggnader. Minnen finns det gott om och föreningen försöker vårda dem så gott det går.

– Idag kommer det mest att handla om de hus som finns kvar och de som inte längre finns. Och så lite om personligheter som levat och verkat i Sävsjöström, säger Håkan Andreasson som hela sitt liv bott i byn.

Vandringen utgår från idrottsplatsen. Grinden finns kvar men står nu övergiven utan staket och tennisplanen intill har sett sina bästa dagar. På klubbstugan har arrangörerna satt upp en plankarta från 1953 där man kan se hur man tänkte sig att Sävsjöström skulle växa i tydlig kvartersform. Riktigt så blev det aldrig. Historien tog en annan vändning och det livaktiga brukssamhället är idag ett helt annat slags samhälle. Invånarantalet har sjunkit men än är det attraktivt att bo i byn med det vackra läget intill sjön Alstern.

Sjön Alstern och Alsterån var viktiga när samhället en gång växte fram. Här fanns vattenkraften som krävdes. Om den tidiga industrialiseringen kan man läsa i den lilla skriften Bruksleden som guidar besökaren genom 1,7 kilometer och 350 år. Redan på 1600-talet fanns det kvarn och såg vid Alsterns utlopp. Senare kom Alsterån och Sävsjöström att ge plats åt järnhantering av olika slag. Alsterån och andra sjöar gav sjömalm och skogarna gav det bränsle som behövdes för att malmen skulle kunna bearbetas.

Bruksleden går i stor utsträckning på banvallarna efter de två järnvägar som möttes i Sävsjöström och gav goda kommunikationer åt samhället. Idag är rälsen sedan länge uppriven och en del av banorna förvandlade till cykelleder genom Uppvidinges vackra natur. Även i övrigt är det svårt att hitta spår av den stora aktivitet som rått kring Alsterån men med hjälp av informationsskriften kan man i alla fall hitta resterna av verksamheterna vid det så kallade Mellersta fallet en knapp kilometer från sjön.

Rolf Svensson är född på säteriet där hans far var arrendator. Genom åren har han sett samhället förändras.

– Det har varit stora förändringar. I synnerhet på bruksorter som den här, säger han.

Idrottsplatsen är i sig en påminnelse om andra tider.

– Det har varit många duster på fotbollsplanen. Planen byggdes 1936 som ett AK-arbete. Runt banan fanns löparbanor på 400 meter. Det fanns det inte på så många håll på den tiden. Det fanns mycket folk här på den tiden. Det fanns ett 60-tal torpställen under bruket ute i skogen och det var mycket folk överallt, säger Rolf Svensson...
LÄS MER I VK 20, UTE 19/5


TORE SJÖQVIST
Ser fram mot ett produktivt år

Britt-Marie Konradsson har mycket på gång i år.

Författaren och bokförläggaren Britt-Marie Konradsson i Älghult har fullt upp just nu.  Nyligen blev hennes andra kokbok klar och nu är hon redo att börja skriva på den sjätte boken om 1950-talsflickan Oske, men även en bok i en sagoboksserie är färdigskriven.
Läs mer...
Bildvisning inleder årsmöte
180218
Den 5 mars håller Lenhovda samhällsförening årsmöte i Lenhovda Tingshus.  Under mötet kommer det att bli underhållning i form av bildvisning av Göran Jacobsson.
Läs mer...
Borgen satsar på trivseldans
180214
Sedan i höstas har ideella föreningen Borgen satsat på en ny giv med trivseldanser.
Tre gånger per termin har man tänkt sig och inledningsvis med lokala dansband.
Läs mer...
Vävutställning under februari
180213
Under denna månad samarbetar Uppvidinge bibliotek med Hemslöjden i Kronoberg kring utställningen ''Väv utan vävstol'' som riktar sig till barn.
Under Sportlovet kommer dessutom det att hållas en workshop med representanter från Hemslöjden i Kronoberg i Åseda.

Läs mer...
> Startar upp aktivitetsåret (180203)
> Åker till kommundagarna (180202)
> Informationsskylt om Alsterån (180130)
> Kulturskolan visade upp sig (180129)
> Fibernätet kring Herråkra växer (180124)
> Loppis öppnar tidigt i år (180120)
> Hugo växlar upp mot eliten (180116)
> Friluftsteater till sommaren (180115)
> Lenhovda då och nu (180113)
> Blev dubbelt prisad (180109)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen