Tillbaka till startsidan
Tisdag 22 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 20 maj 2017
På vandring genom historien
Håkan Andreasson och Rolf Svensson guidar på vandringen genom Sävsjöström.
I helgen arrangerade Lenhovda sockens hembygdsförening en byavandring i Sävsjöström. Håkan Andreasson och Rolf Svensson stod för det mesta av berättandet men många i den stora gruppen delade med sig av minnen och anekdoter från tider då livet i byn såg helt annorlunda ut.

SÄVSJÖSTRÖM.Temat för hembygdsföreningens vandring genom Sävsjöström är Minnen, människor och byggnader. Minnen finns det gott om och föreningen försöker vårda dem så gott det går.

– Idag kommer det mest att handla om de hus som finns kvar och de som inte längre finns. Och så lite om personligheter som levat och verkat i Sävsjöström, säger Håkan Andreasson som hela sitt liv bott i byn.

Vandringen utgår från idrottsplatsen. Grinden finns kvar men står nu övergiven utan staket och tennisplanen intill har sett sina bästa dagar. På klubbstugan har arrangörerna satt upp en plankarta från 1953 där man kan se hur man tänkte sig att Sävsjöström skulle växa i tydlig kvartersform. Riktigt så blev det aldrig. Historien tog en annan vändning och det livaktiga brukssamhället är idag ett helt annat slags samhälle. Invånarantalet har sjunkit men än är det attraktivt att bo i byn med det vackra läget intill sjön Alstern.

Sjön Alstern och Alsterån var viktiga när samhället en gång växte fram. Här fanns vattenkraften som krävdes. Om den tidiga industrialiseringen kan man läsa i den lilla skriften Bruksleden som guidar besökaren genom 1,7 kilometer och 350 år. Redan på 1600-talet fanns det kvarn och såg vid Alsterns utlopp. Senare kom Alsterån och Sävsjöström att ge plats åt järnhantering av olika slag. Alsterån och andra sjöar gav sjömalm och skogarna gav det bränsle som behövdes för att malmen skulle kunna bearbetas.

Bruksleden går i stor utsträckning på banvallarna efter de två järnvägar som möttes i Sävsjöström och gav goda kommunikationer åt samhället. Idag är rälsen sedan länge uppriven och en del av banorna förvandlade till cykelleder genom Uppvidinges vackra natur. Även i övrigt är det svårt att hitta spår av den stora aktivitet som rått kring Alsterån men med hjälp av informationsskriften kan man i alla fall hitta resterna av verksamheterna vid det så kallade Mellersta fallet en knapp kilometer från sjön.

Rolf Svensson är född på säteriet där hans far var arrendator. Genom åren har han sett samhället förändras.

– Det har varit stora förändringar. I synnerhet på bruksorter som den här, säger han.

Idrottsplatsen är i sig en påminnelse om andra tider.

– Det har varit många duster på fotbollsplanen. Planen byggdes 1936 som ett AK-arbete. Runt banan fanns löparbanor på 400 meter. Det fanns det inte på så många håll på den tiden. Det fanns mycket folk här på den tiden. Det fanns ett 60-tal torpställen under bruket ute i skogen och det var mycket folk överallt, säger Rolf Svensson...
LÄS MER I VK 20, UTE 19/5


TORE SJÖQVIST
Avslutning av musiksommaren
Den 26 augusti avslutas musiksommaren i Granhults kyrka traditionsenligt med Nottebäcks kyrkokör och Fiolföreningen Hoppet. ãEn värld full av toner” har man valt att kalla årets evenemang.
Läs mer...
Klassikerträff för fjärde året
170819
Nu på söndag är det dags för klassikerträff för fjärde året i rad i Norrhult som kommer att hållas i Folkets park. Evenemanget har som mest lockat runt 100 ekipage och i år väljer man att hålla det en vecka tidigare.

Läs mer...
Marknad med traditioner
170816
Sedan 1700-talet har det hållits marknader i Dädesjö och sedan 1968 även marknadsdans.
Dädesjö ekonomiska förening och Dädesjö marknadsförening samarbetar kring evenemanget som brukar dra storpublik.
Läs mer...
Älghult håller marknad idag
170811
Idag går Älghults marknad bakom kyrkan i Älghult av stapeln, en tradition som spänner över flera hundra år.
Arrangerande Älghults IF ser dagen som en viktig händelse för byn där också många utflyttade återvänder just till marknaden.
Läs mer...
> Olsmässan livar upp i slutet av juli (170703)
> Landsbygdens dag i Älghult (170630)
> Thorleif packar ner minnena (170624)
> Elitfönster Cup ökar igen (170621)
> Bankproblem i Lenhovda (170616)
> Tävlingstätt för golfklubb (170608)
> Sjunger låtar från åtta sekel (170602)
> Vuxna ska läsa mer i sommar (170601)
> Uppvidingeband bländar (170531)
> Premiär för Mustaschloppet (170530)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen