Tillbaka till startsidan
Onsdag 24 maj 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 20 maj 2017
På vandring genom historien
Håkan Andreasson och Rolf Svensson guidar på vandringen genom Sävsjöström.
I helgen arrangerade Lenhovda sockens hembygdsförening en byavandring i Sävsjöström. Håkan Andreasson och Rolf Svensson stod för det mesta av berättandet men många i den stora gruppen delade med sig av minnen och anekdoter från tider då livet i byn såg helt annorlunda ut.

SÄVSJÖSTRÖM.Temat för hembygdsföreningens vandring genom Sävsjöström är Minnen, människor och byggnader. Minnen finns det gott om och föreningen försöker vårda dem så gott det går.

– Idag kommer det mest att handla om de hus som finns kvar och de som inte längre finns. Och så lite om personligheter som levat och verkat i Sävsjöström, säger Håkan Andreasson som hela sitt liv bott i byn.

Vandringen utgår från idrottsplatsen. Grinden finns kvar men står nu övergiven utan staket och tennisplanen intill har sett sina bästa dagar. På klubbstugan har arrangörerna satt upp en plankarta från 1953 där man kan se hur man tänkte sig att Sävsjöström skulle växa i tydlig kvartersform. Riktigt så blev det aldrig. Historien tog en annan vändning och det livaktiga brukssamhället är idag ett helt annat slags samhälle. Invånarantalet har sjunkit men än är det attraktivt att bo i byn med det vackra läget intill sjön Alstern.

Sjön Alstern och Alsterån var viktiga när samhället en gång växte fram. Här fanns vattenkraften som krävdes. Om den tidiga industrialiseringen kan man läsa i den lilla skriften Bruksleden som guidar besökaren genom 1,7 kilometer och 350 år. Redan på 1600-talet fanns det kvarn och såg vid Alsterns utlopp. Senare kom Alsterån och Sävsjöström att ge plats åt järnhantering av olika slag. Alsterån och andra sjöar gav sjömalm och skogarna gav det bränsle som behövdes för att malmen skulle kunna bearbetas.

Bruksleden går i stor utsträckning på banvallarna efter de två järnvägar som möttes i Sävsjöström och gav goda kommunikationer åt samhället. Idag är rälsen sedan länge uppriven och en del av banorna förvandlade till cykelleder genom Uppvidinges vackra natur. Även i övrigt är det svårt att hitta spår av den stora aktivitet som rått kring Alsterån men med hjälp av informationsskriften kan man i alla fall hitta resterna av verksamheterna vid det så kallade Mellersta fallet en knapp kilometer från sjön.

Rolf Svensson är född på säteriet där hans far var arrendator. Genom åren har han sett samhället förändras.

– Det har varit stora förändringar. I synnerhet på bruksorter som den här, säger han.

Idrottsplatsen är i sig en påminnelse om andra tider.

– Det har varit många duster på fotbollsplanen. Planen byggdes 1936 som ett AK-arbete. Runt banan fanns löparbanor på 400 meter. Det fanns det inte på så många håll på den tiden. Det fanns mycket folk här på den tiden. Det fanns ett 60-tal torpställen under bruket ute i skogen och det var mycket folk överallt, säger Rolf Svensson...
LÄS MER I VK 20, UTE 19/5


TORE SJÖQVIST
Säsongspremiär på bygdegården
I helgen öppnar Mösjöhults bygdegård för säsongen.  På agendan står bland annat fotoutställning och glasutställning.
Läs mer...
Rekordstort antal utställare
170518
På lördag drar Natur- och kulturrundan för 2017 igång med rekordmånga utställare. I år är det över 45 stycken på 19 platser.
Läs mer...
Premiär för inspirationsdag
170512
I morgon arrangeras för första gången en trädgårdsinspirationsdag vid bygdegården i Ösjöbol.  Man väntar många utställare inom flera olika områden.
Läs mer...
Med fokus på organisationen
170510
Trots den senaste tidens turbulens i kommunhuset i Åseda har kommunalrådet Åke Carlson, (c) andra problem att brottas med, som ett flertal vakanser som måste tillsättas.  Detta har hittills lösts med att många anställda fått jobba betydligt mer.
Läs mer...
> Smalspåret redo för säsongen (170510)
> Hasselbacken öppnar i helgen (170506)
> Barnkördag med vårkänsla (170503)
> Biodlarmuseet öppnar i maj (170429)
> Café Sergel följer upp succésäsong (170425)
> Premiären avklarad för Norrhults BK (170421)
> Satsar stort på valborgsfirande (170418)
> Håller bokrelease hemma (170417)
> Stort intresse för egenföretagande (170412)
> Många lockades av danskurs (170411)

 
FAMILJ
Historisk odyssé på Tegnérkyrkogården
En gång om året väcks de döda till liv på Tegnérkyrkogården. Det är ...
Läs mer...
LEDAREN
Kooperativa företag och politiska kopplingar
Idag skriver företrädare för våra stora kooperativa företag, HSB, LR...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - maj 2017
Massa derbyfotboll och rollerderby i veckans nya bildgallerier. ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen