Tillbaka till startsidan
Torsdag 29 juni 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 20 maj 2017
På vandring genom historien
Håkan Andreasson och Rolf Svensson guidar på vandringen genom Sävsjöström.
I helgen arrangerade Lenhovda sockens hembygdsförening en byavandring i Sävsjöström. Håkan Andreasson och Rolf Svensson stod för det mesta av berättandet men många i den stora gruppen delade med sig av minnen och anekdoter från tider då livet i byn såg helt annorlunda ut.

SÄVSJÖSTRÖM.Temat för hembygdsföreningens vandring genom Sävsjöström är Minnen, människor och byggnader. Minnen finns det gott om och föreningen försöker vårda dem så gott det går.

– Idag kommer det mest att handla om de hus som finns kvar och de som inte längre finns. Och så lite om personligheter som levat och verkat i Sävsjöström, säger Håkan Andreasson som hela sitt liv bott i byn.

Vandringen utgår från idrottsplatsen. Grinden finns kvar men står nu övergiven utan staket och tennisplanen intill har sett sina bästa dagar. På klubbstugan har arrangörerna satt upp en plankarta från 1953 där man kan se hur man tänkte sig att Sävsjöström skulle växa i tydlig kvartersform. Riktigt så blev det aldrig. Historien tog en annan vändning och det livaktiga brukssamhället är idag ett helt annat slags samhälle. Invånarantalet har sjunkit men än är det attraktivt att bo i byn med det vackra läget intill sjön Alstern.

Sjön Alstern och Alsterån var viktiga när samhället en gång växte fram. Här fanns vattenkraften som krävdes. Om den tidiga industrialiseringen kan man läsa i den lilla skriften Bruksleden som guidar besökaren genom 1,7 kilometer och 350 år. Redan på 1600-talet fanns det kvarn och såg vid Alsterns utlopp. Senare kom Alsterån och Sävsjöström att ge plats åt järnhantering av olika slag. Alsterån och andra sjöar gav sjömalm och skogarna gav det bränsle som behövdes för att malmen skulle kunna bearbetas.

Bruksleden går i stor utsträckning på banvallarna efter de två järnvägar som möttes i Sävsjöström och gav goda kommunikationer åt samhället. Idag är rälsen sedan länge uppriven och en del av banorna förvandlade till cykelleder genom Uppvidinges vackra natur. Även i övrigt är det svårt att hitta spår av den stora aktivitet som rått kring Alsterån men med hjälp av informationsskriften kan man i alla fall hitta resterna av verksamheterna vid det så kallade Mellersta fallet en knapp kilometer från sjön.

Rolf Svensson är född på säteriet där hans far var arrendator. Genom åren har han sett samhället förändras.

– Det har varit stora förändringar. I synnerhet på bruksorter som den här, säger han.

Idrottsplatsen är i sig en påminnelse om andra tider.

– Det har varit många duster på fotbollsplanen. Planen byggdes 1936 som ett AK-arbete. Runt banan fanns löparbanor på 400 meter. Det fanns det inte på så många håll på den tiden. Det fanns mycket folk här på den tiden. Det fanns ett 60-tal torpställen under bruket ute i skogen och det var mycket folk överallt, säger Rolf Svensson...
LÄS MER I VK 20, UTE 19/5


TORE SJÖQVIST
Thorleif packar ner minnena

Musikinstrument hör till mycket av flyttmaterialet som ska med. Den lilla elgitarren på bilden köpte Thorleif Torstensson i present till en av sina söner en gång i tiden.

Thorleif Torstensson håller på och packar för fullt för att så småningom lämna huset i Skeda utanför Norrhult och bosätta sig permanent på den halländska Västkusten. Helt kommer han dock inte att släppa kontakten med hemtrakten utan fortsätter bland annat sitt engagemang inom Film i Glasriket.
Läs mer...
Elitfönster Cup ökar igen
170621
Efter flera år av minskat deltagande i Elitfönster Cup beslöt sig Lenhovda IF att satsa hårt och på bredare front på marknadsföreningen inför årets upplaga, den 36:e i ordningen. Detta slog väl ut, nyligen stängdes anmälan och i år deltar 67 lag från såväl södra som västra Sverige.
Läs mer...
Bankproblem i Lenhovda
170616
Idag stänger Swedbank sitt kontor i Lenhovda och har därmed ett enda kvarvarande kontor i Åseda.
Lenhovda samhällsförening har framfört sina synpunkter till bankens ledning i Åseda utan annat resultat än ett förstående svarsbrev.
Läs mer...
Tävlingstätt för golfklubb
170608
Trots klämdag i långhelgen hade 25 entusiaster slutit upp i måndags för att spela golf på Uppvidinge golfklubbs bana i Klavreström.
Klubben som beskriver sig som liten men full av aktiviteter har också utöver måndagsgolfen ytterligare tio tävlingar inplanerade under säsongen.
Läs mer...
> Sjunger låtar från åtta sekel (170602)
> Vuxna ska läsa mer i sommar (170601)
> Uppvidingeband bländar (170531)
> Premiär för Mustaschloppet (170530)
> Säsongspremiär på bygdegården (170518)
> Rekordstort antal utställare (170518)
> Premiär för inspirationsdag (170512)
> Med fokus på organisationen (170510)
> Smalspåret redo för säsongen (170510)
> Hasselbacken öppnar i helgen (170506)

 
FAMILJ
Allsång på Ryttartorpet
Onsdagskvällar på sommaren innebär musik och allsång på Ryttartorpet...
Läs mer...
LEDAREN
Kunskap är inget resultat per automatik
Polisen gör nu bedömningen att antalet bostadsområden som klassas som ...
Läs mer...
FAMILJ
Sjöng om studentens lyckliga dagar
Juni är lika med studentider. Folk i Farten besökte Katedralskolan d...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen