Tillbaka till startsidan
Torsdag 23 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 20 maj 2017
På vandring genom historien
Håkan Andreasson och Rolf Svensson guidar på vandringen genom Sävsjöström.
I helgen arrangerade Lenhovda sockens hembygdsförening en byavandring i Sävsjöström. Håkan Andreasson och Rolf Svensson stod för det mesta av berättandet men många i den stora gruppen delade med sig av minnen och anekdoter från tider då livet i byn såg helt annorlunda ut.

SÄVSJÖSTRÖM.Temat för hembygdsföreningens vandring genom Sävsjöström är Minnen, människor och byggnader. Minnen finns det gott om och föreningen försöker vårda dem så gott det går.

– Idag kommer det mest att handla om de hus som finns kvar och de som inte längre finns. Och så lite om personligheter som levat och verkat i Sävsjöström, säger Håkan Andreasson som hela sitt liv bott i byn.

Vandringen utgår från idrottsplatsen. Grinden finns kvar men står nu övergiven utan staket och tennisplanen intill har sett sina bästa dagar. På klubbstugan har arrangörerna satt upp en plankarta från 1953 där man kan se hur man tänkte sig att Sävsjöström skulle växa i tydlig kvartersform. Riktigt så blev det aldrig. Historien tog en annan vändning och det livaktiga brukssamhället är idag ett helt annat slags samhälle. Invånarantalet har sjunkit men än är det attraktivt att bo i byn med det vackra läget intill sjön Alstern.

Sjön Alstern och Alsterån var viktiga när samhället en gång växte fram. Här fanns vattenkraften som krävdes. Om den tidiga industrialiseringen kan man läsa i den lilla skriften Bruksleden som guidar besökaren genom 1,7 kilometer och 350 år. Redan på 1600-talet fanns det kvarn och såg vid Alsterns utlopp. Senare kom Alsterån och Sävsjöström att ge plats åt järnhantering av olika slag. Alsterån och andra sjöar gav sjömalm och skogarna gav det bränsle som behövdes för att malmen skulle kunna bearbetas.

Bruksleden går i stor utsträckning på banvallarna efter de två järnvägar som möttes i Sävsjöström och gav goda kommunikationer åt samhället. Idag är rälsen sedan länge uppriven och en del av banorna förvandlade till cykelleder genom Uppvidinges vackra natur. Även i övrigt är det svårt att hitta spår av den stora aktivitet som rått kring Alsterån men med hjälp av informationsskriften kan man i alla fall hitta resterna av verksamheterna vid det så kallade Mellersta fallet en knapp kilometer från sjön.

Rolf Svensson är född på säteriet där hans far var arrendator. Genom åren har han sett samhället förändras.

– Det har varit stora förändringar. I synnerhet på bruksorter som den här, säger han.

Idrottsplatsen är i sig en påminnelse om andra tider.

– Det har varit många duster på fotbollsplanen. Planen byggdes 1936 som ett AK-arbete. Runt banan fanns löparbanor på 400 meter. Det fanns det inte på så många håll på den tiden. Det fanns mycket folk här på den tiden. Det fanns ett 60-tal torpställen under bruket ute i skogen och det var mycket folk överallt, säger Rolf Svensson...
LÄS MER I VK 20, UTE 19/5


TORE SJÖQVIST
Krabbiga spånare gjorde succé

Revygruppen Spånarna i full aktion under finalnumret av föreställingen Krabbigt Värre.
Foto: Jonathan Johansson


I lördags gick sista föreställningen av Norrhultsrevyns ''Krabbigt Värre'' vilket också var revygruppen Spånarnas 20-årsjubileum.
Man räknade in över 1 000 besökare vilket ses som en mycket bra publiksiffra.
Läs mer...
Mycket på gång i föreningen
171119
På måndag är det dags för konsert med den svensk-danska folkmusikgruppen Basco i Sävsjöströms Folkets hus. Konserten med bandet som bland annat spelat på Korröfestivalen är ett av många evenemang i Uppvidinge riksteaterförenings regi.
Läs mer...
Boksläpp om historisk kiosk
171117
I morgon släpps boken om den gamla pressbyråkiosken i Virserum som lades ned för 50 år sedan. Boken är skriven av föreningen Smalspårets talesperson Dennis Blomfeldt och lokalhistorikern Stig-Åke Petersson. Resultatet har blivit en 70 sidor lång bok med flera nostalgiska bilder.
Läs mer...
Siktar högt
171112
Som bekant har Patrik Davidson tagit sikte mot kommunalrådsposten i Uppvidinge kommun.
Kärleken till jordbruket kommer dock att bestå även om så blir fallet och tiden utanför politiken kommer tillbringas på åkrarna.
Läs mer...
> Lyser upp i höstmörkret (171111)
> Hytthäxan flyttar till Målerås (171106)
> Julmarknaden i Dädesjö nio år (171105)
> Vildsvinsolyckorna ökar än (171031)
> Röda Korset i Åseda hjälper (171030)
> Kultisdansen jubilerar (171024)
> Fiberinkopplingen ökar (171023)
> Mjölksyrningskurs till Älghult (171017)
> Spånarna krabbar vidare (171013)
> Spelade in video i Fröseke (171013)

 
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
LEDAREN
Med plats längst bak i kön
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och pr...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Bandyfest i Åby, basket och handboll i veckans bildgallerier....
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen