Tillbaka till startsidan
Söndag 22 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 november 2017
Lyser upp i höstmörkret
Gunnel Svensson med julstjärnor i olika färger.
Gunnel Svensson med julstjärnor i olika färger.
I Herråkra är ljuset är mer i fokus än på många andra ställen. Detta är nämligen basen för Belysningsbolaget sedan många år där man satsar på hållbar design.

HERRÅKRA. Under åren lopp har ägaren till företaget, Gunnel Svensson tagit fram många modeller av olika lampor. Dock gör man sig ingen brådska att lansera nya kreationer varje år, utan man återlanserar då och då befintliga modeller. Ett exempel är företagets julstjärna som numera finns i många olika färger och därför är tänkt att fungera året runt.

– En annan produkt vi återlanserar som varit med länge är fönsterlampan "Kon", den kom till vid den tiden då man som designmedveten inte alls hade fönsterlampor beroende på att det inte var inne då. Jag trodde mig dock kunna sälja många sådana om man gjorde modellen för den designmedvetna publiken, säger Gunnel Svensson.

Hon tog därför kontakt med Dan Ihreborn i Värnamo som är duktig på att rita möbler och han fick uppdraget att rita en fönsterlampa, vilket resulterade i den nio centimeter höga skapelsen vars glas ursprungligen blåstes på Lindshammars glasbruk. Detta blev en succé ända till en större möbelkedja kopierade designen och försäljningen dök.

– Jag tänkte då att vi skulle gå över till att tillverka större och dyrare lampor och vi har sedan dess arbetat med design som håller över tid, alltså former som blir klassiker. Därför kommer vi inte med så många nya modeller, men i år har vi då skapat en Kon-lampa som är 24 centimeter hög med två lager matt plast som ger glaskänsla.

Modellen samarbetar företaget med Bergdalahyttan om, som ligger en knapp mil från Herråkra. Att ha samarbeten på nära håll anser Gunnel Svensson är viktigt. Man samarbetar också med ett företag med bas i Klavreström om en ljusstake designad av Alexander Erixson vilken har fyra stycken LED-ljus som kan tändas separat.

– Det brukar ta tid för våra produkter att upptäckas så de börjar sälja. Det brukar vara arkitekter och inredningsåterförsäljare som nappar först, sedan kommer privatpersonerna, säger Gunnel Svensson.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Borgen tar över marknad
För ett tag sedan fick föreningen Borgen frågan av Lenhovda IF att ta över Lenhovda marknad som hålls två gånger om året.
På fredag är det därför premiärdags efter föreningsbytet att ta emot besökarna till vårmarknaden.
Läs mer...
Premiär för ny glashytta i april
180418
Varbergsfödde glaskonstnären Morgan Persson i Ösjöbol är efter två års förberedelser nu redo att slå upp portarna för sin egen glashytta den 27 april i samband med vernissagehelgen i Glasriket. Hyttan är en så kallad återbrukshytta där befintliga glasflaskor formas till nya konstglasföremål.
Läs mer...
Nostalgifest med höga ambitioner
180417
Den 10 maj hålls en nostalgidag i Åseda Folkets park med bland annat 60 deltagande nostalgibilar.
Håller i trådarna gör Frida Sundqvist Hall och Wivi Svanberg som vill genomföra en hyllning till folkparkernas överlevnad och man hoppas på besökare även utanför länet.
Läs mer...
De stickar för livet
180410
Sedan runt 28 år tillbaka håller stickgruppen i Centrumförsamlingen i Lenhovda aktiviteter med att sticka barnkläder varannan tisdag med undantag för somrarna.  Allt man tillverkar går via Erikshjälpens försorg till behövande världen över.
Läs mer...
> Letar tranor och istidslämningar (180406)
> Körer gör gemensam sak (180329)
> Rekordmånga påskblommor drivs upp (180328)
> Jubilerande matmässa flyttar till Sillakröken (180323)
> Blomsterverkstad håller premiär (180322)
> Våren igång hos klubben (180320)
> Laddar upp inför årets femma (180317)
> Föreningen firar 90 år i augusti (180314)
> Tar fart mot kval till division 2 (180309)
> Rundan ska utvecklas (180307)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen