Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 november 2017
Lyser upp i höstmörkret
Gunnel Svensson med julstjärnor i olika färger.
Gunnel Svensson med julstjärnor i olika färger.
I Herråkra är ljuset är mer i fokus än på många andra ställen. Detta är nämligen basen för Belysningsbolaget sedan många år där man satsar på hållbar design.

HERRÅKRA. Under åren lopp har ägaren till företaget, Gunnel Svensson tagit fram många modeller av olika lampor. Dock gör man sig ingen brådska att lansera nya kreationer varje år, utan man återlanserar då och då befintliga modeller. Ett exempel är företagets julstjärna som numera finns i många olika färger och därför är tänkt att fungera året runt.

– En annan produkt vi återlanserar som varit med länge är fönsterlampan "Kon", den kom till vid den tiden då man som designmedveten inte alls hade fönsterlampor beroende på att det inte var inne då. Jag trodde mig dock kunna sälja många sådana om man gjorde modellen för den designmedvetna publiken, säger Gunnel Svensson.

Hon tog därför kontakt med Dan Ihreborn i Värnamo som är duktig på att rita möbler och han fick uppdraget att rita en fönsterlampa, vilket resulterade i den nio centimeter höga skapelsen vars glas ursprungligen blåstes på Lindshammars glasbruk. Detta blev en succé ända till en större möbelkedja kopierade designen och försäljningen dök.

– Jag tänkte då att vi skulle gå över till att tillverka större och dyrare lampor och vi har sedan dess arbetat med design som håller över tid, alltså former som blir klassiker. Därför kommer vi inte med så många nya modeller, men i år har vi då skapat en Kon-lampa som är 24 centimeter hög med två lager matt plast som ger glaskänsla.

Modellen samarbetar företaget med Bergdalahyttan om, som ligger en knapp mil från Herråkra. Att ha samarbeten på nära håll anser Gunnel Svensson är viktigt. Man samarbetar också med ett företag med bas i Klavreström om en ljusstake designad av Alexander Erixson vilken har fyra stycken LED-ljus som kan tändas separat.

– Det brukar ta tid för våra produkter att upptäckas så de börjar sälja. Det brukar vara arkitekter och inredningsåterförsäljare som nappar först, sedan kommer privatpersonerna, säger Gunnel Svensson.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Ser fram mot ett produktivt år

Britt-Marie Konradsson har mycket på gång i år.

Författaren och bokförläggaren Britt-Marie Konradsson i Älghult har fullt upp just nu.  Nyligen blev hennes andra kokbok klar och nu är hon redo att börja skriva på den sjätte boken om 1950-talsflickan Oske, men även en bok i en sagoboksserie är färdigskriven.
Läs mer...
Bildvisning inleder årsmöte
180218
Den 5 mars håller Lenhovda samhällsförening årsmöte i Lenhovda Tingshus.  Under mötet kommer det att bli underhållning i form av bildvisning av Göran Jacobsson.
Läs mer...
Borgen satsar på trivseldans
180214
Sedan i höstas har ideella föreningen Borgen satsat på en ny giv med trivseldanser.
Tre gånger per termin har man tänkt sig och inledningsvis med lokala dansband.
Läs mer...
Vävutställning under februari
180213
Under denna månad samarbetar Uppvidinge bibliotek med Hemslöjden i Kronoberg kring utställningen ''Väv utan vävstol'' som riktar sig till barn.
Under Sportlovet kommer dessutom det att hållas en workshop med representanter från Hemslöjden i Kronoberg i Åseda.

Läs mer...
> Startar upp aktivitetsåret (180203)
> Åker till kommundagarna (180202)
> Informationsskylt om Alsterån (180130)
> Kulturskolan visade upp sig (180129)
> Fibernätet kring Herråkra växer (180124)
> Loppis öppnar tidigt i år (180120)
> Hugo växlar upp mot eliten (180116)
> Friluftsteater till sommaren (180115)
> Lenhovda då och nu (180113)
> Blev dubbelt prisad (180109)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen