Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 januari 2018
Blev dubbelt prisad
Martin Gillsjö på sin tomt i Norramåla. Djuren har man en dryg kilometer söderut.
Martin Gillsjö på sin tomt i Norramåla. Djuren har man en dryg kilometer söderut.
Vid fjolårets sista kommunfullmäktigesammanträde delades årets stipendier och priser ut.  Dubbel pristagare blev Martin Gillsjö, lantbrukare från Norramåla som nu känner sig inspirerad efter att erhållit både kulturlandskapspriset och byggnadsvårdspriset.

NORRAMÅLA. Norramålas geografiska läge är mitt emellan Åseda och Älghult.

Trakten i och kring Norramåla är i dagsläget att beteckna som ett analogt landskap, det finns knappt någon mobiltäckning och bredbandet har inte dragits fram till orten ännu. Inte minst det sistnämnda hoppas Martin Gillsjö sker skyndsamt då det är en förutsättning för att verksamheten på landbygden ska fungera i framtiden. Kulturlandskapspriset fick han enligt juryn bland annat för sitt jobb med att aktivt arbeta med kulturlandskapsvård med både betesdjur och slåtter i Norramåla.

Byggnadsvårdspriset fick han för sitt och familjens jobb med att ha renoverat en mangårdsbyggnad i Norramåla där det tagits stor hänsyn till ursprunget och det omgivande landskapet.  Han är noggrann att framhålla att priserna är resultatet av ett lagarbete inom familjen där man arbetat åt samma håll. Verksamheten på gården som bedrivs på heltid består av 150 nötkreatur fördelat på både mjölkkor och köttdjur, man har också en del dikor. Själv tog han över verksamheten efter sina föräldrar för drygt tio år sedan. Som mjölkproducent är man en av en handfull gårdar i länsdelen.

– Det är fantastiskt roligt att få en uppmuntran för det man gör och en bekräftelse att andra ser vad vi håller på med. Jag och min fru Linda renoverade upp vårt boningshus för sju år sedan.

Verksamheten har det senaste året fått sig ett rejält uppsving med bra priser på både mjölk och kött vilket beskrivs som från rekordlågt till rekordhögt på väldigt kort tid. Ungefär 40 hektar av markerna består av åkermark och 70 hektar betesmarker och det mesta är på arrende.

– Den generella inställningen häromkring är att det är roligt att någon vill använda markerna för bete. När det blir ett öppet landskap blir det också en attraktiv miljö att leva och bo i, säger Martin Gillsjö.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Stor dansshow på kulturskolan
På lördag genomför Uppvidinge kulturskola en stor dansshow i Åseda Folkets hus.
Totalt drygt 30 personer är med i ensemblen som förutom från kommunen också kommer från grannkommunen och orten Högsby i Kalmar län.
Läs mer...
Jonas Grahn utökar med naturcamping och enorm badtunna
180511
I går invigdes det utbyggda Little Rock Lake Zipline utanför Klavreström. Vad som tillkommit är bland annat en naturcamping för 30 tältplatser, en damm att mata fiskar i och en gigantisk badtunna omgärdad av en veranda.
Läs mer...
Satsar på mors dag
180508
Kultur- och bygdeföreningen i Ösjöbol satsar i år liksom de senaste åren på att genomföra sin egen variant av mors dag den 27 maj.  Sedan ett par år tillbaka föreslår föreningen att besökarna tar med sin mamma till bygdegården för att fika och umgås med nära och kära.
Läs mer...
Byvandring på gång
180507
Den 16 maj genomförs årets byvandring i Åseda hembygdsförenings regi.
Denna gång går färden till Raneskruv öster om Åseda cirka två kilometer från hembygdsparken i Mörtelek.
Läs mer...
> Jubilerande golfklubb ökar (180502)
> Föreläsningar i maj inbokade (180502)
> Rekordmånga bokningar (180423)
> Borgen tar över marknad (180419)
> Premiär för ny glashytta i april (180418)
> Nostalgifest med höga ambitioner (180417)
> De stickar för livet (180410)
> Letar tranor och istidslämningar (180406)
> Körer gör gemensam sak (180329)
> Rekordmånga påskblommor drivs upp (180328)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen