Tillbaka till startsidan
Torsdag 23 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 25 oktober 2017
Rekryteringen stabil inom RÖK
I fjol höll räddningstjänsten i Östra Kronoberg ett stort rekryteringsmöte för att hitta fler deltidsbrandmän. Sedan dess har man enligt räddningsledare Per Pettersson haft bra uppslutning men kan ändå inte vila då behovet av personal är löpande.

LESSEBO. Sedan hösten i fjol har man genomfört ytterligare två rekryteringsomgångar med hyfsat bra uppslutning vilket gjort att läget lättat lite.

– Vad som är bra är att det inte är så många som fallit igenom i testprocessen vilket gjort att just nu ser det ganska så bra ut för oss. Att detta innebär att utvecklingen vänt tror jag däremot inte utan det kommer att kräva ganska så mycket ansträngningar och kommunicerande att behovet finns av fler deltidsbrandmän, säger Per Pettersson.

Man håller minst två rekryteringsomgångar per år anpassat så att alla hinner med testprocessen innan man är framme vid den första formella utbildningen.

– Vi vet inte riktigt hur det ser ut från 2018 och framåt då det sker en förändring på nationell basis från flera längre preparandkurser till en sexveckorskurs. Den heter grundutbildning för räddningspersonal i beredskap och kommer i högre utsträckning än tidigare att genomföras regionalt vilket innebär att man kan pendla till och från utbildningsplatsen och slipper bo på internat.

Går det som man hoppas och tror kommer ett samarbete mellan Jönköping och Kronoberg att utvecklas som en gemensam utbildningsregion. Denna region kan i sin tur komma att tilldelas tre kursomgångar per år med utbildning i till exempel Växjö och Jönköping.

– För vår personals del kan det ge ganska goda förutsättningar lite beroende på var man bor. Ser man till stationerna i grannkommunen Uppvidinge skiljer det där inte så långt om man pendlar till Växjö eller Jönköping, säger Per Pettersson. 

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Lessebo i topp i innebandyfyran
I fjol hade Lessebo GoiF:s A-lag i innebandy för herrar ingen tränare och man kämpade för att hålla verksamheten igång i innebandyns division 4. I år är det ett helt annat tempo med spelande tränarna Erik Kågestad och Fredrik Franzén som nu fått upp laget i serieledning.
Läs mer...
Läsfest med författarbesök
171120
Nästa vecka innebär läsfest på olika ställen i länet, däribland Lessebo bibliotek.  Just i Lessebo satsar man på ett författarbesök av deckarförfattaren Set Mattson nu på måndag och senare under veckan blir det hantverk i form av bokvikning.
Läs mer...
Lamputställning i Kosta
171118
När Ekeberga hembygdsförening var med under invigningen av Kosta julmarknad i helgen räknade man in 147 besökare vilket man ser som ett mycket bra resultat.  Föreningen kommer att hålla öppet museet med en helt ny lamputställning under ytterligare tre lördagar med start den 2 december.
Läs mer...
Fjärde året med ölprovning
171115
Den 2 december är det dags för ölprovning för fjärde året i rad i Kosta.
Eldsjälen Pelle Willysson i Maltbaggens vänner som arrangerar provningen ihop med Destination Kosta har denna gång bland annat bjudit in ett bryggeri från Emmaboda.
Läs mer...
> Höstkonserten närmar sig (171114)
> Omstart med framtidstro i Furuby IF (171109)
> I år ska det bjudas på roligheter (171104)
> Sjöar kalkades för bättre miljö (171102)
> Nytt kostall med solpaneler (171031)
> Dags för Bergdala höstmarknad (171027)
> Sommarboken fortsätter öka (171024)
> Femte nallemässan i Kosta (171017)
> Lessebo BTK ser framåt (171016)
> Lyckad säsong för hembygdsförening (171010)

 
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
LEDAREN
Med plats längst bak i kön
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och pr...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Bandyfest i Åby, basket och handboll i veckans bildgallerier....
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen