Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 november 2017
Sjöar kalkades för bättre miljö
Under två dagar kalkades två sjöar i och utanför lessebo kommun. Arbetet som egentligen skulle pågå också under tisdagen förflöt så smidigt att man var klara redan under måndagen.

KOSTA. Ullabritt Rundqvist chef på plan- och miljöenheten vid Lessebo kommun var själv ute med båten då Sandsjön kalkades färdigt under måndagen. Åtgärderna handlar om restaurering av vattendraget Fagerhultsån som är en del i Ronnebyåns vattensystem. Målet är att få till ett naturligt ekosystem där bland annat öring ska få möjlighet att komma tillbaka i vattendraget.

Ibland sker kalkningen med helikopter men i de aktuella sjöarna har kalkningen skett med hjälp av båt och totalt har 87 ton kalk lagts ut i Sandsjön och 27 ton i Björnsjön.

– Sandsjön ligger i Uppvidinge kommun vid den stora rastplatsen där väg 28 och 31 möts, men vattnet rinner ju ned till oss i Lessebo och Björnsjön ligger vid Kosta. Sjöarna kalkas varje år så det här är ett slags underhållskalkning och 1.5 miljon kronor går arbetet på varje år inklusive helikopterinsaterna, 85 procent av detta får vi i stadsbidrag, säger Ullabritt Rundqvist.

Totalt sprider Lessebo kommun 1 200 ton kalk i sjöarna varje år. Skulle kalkningen utebli ett år skulle detta få stora konsekvenser för vattendragen. De flesta sjöarna i kommunen kalkas och man har även doserare som kalkar vattendragen i kommunen.

Kalkningsuppdragen sker via offentlig upphandling och just nu använder kommunen sig av NOAB.

– Vi använder oss i stort sett alltid av det företaget då det inte är så många anbud som kommer in. Det har fyllts på bra med vatten nu så det har inte varit några problem att ta sig fram på sjöarna. Det är tre sjöar i kommunen vi behöver kalka två gånger per år så nästa gång blir i mitten av november med helikopter.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Satsar på att vara kvar i serien
Lessebo BTK: s bordtennisherrar har, enligt föreningens Jimmy Ronnebring hittills haft en sådan säsong man förväntat sig i en tuff division 2-serie.  Med endast två sammandrag om fyra matcher och totalt åtta poäng att spela om är det öppet läge om man kommer klättra i serien eller om det blir spel i trean nästa år.
Läs mer...
Konfirmander från socknen
180218
Ljuders hembygdsförening håller på med ett projekt att sammanställa konfirmationsfotografier av personer från Ljuder från 1800-talet och fram till våra dagar.  Fotografierna som samlas i pärmar ska därefter läggas ut till allmän beskådan i sockenstugan lagom till sommaren.
Läs mer...
Spårarbetet igång i Skruv
180214
Nu är byggnationen av mötesspåret i Skruv i full gång.
Strax innan jul satte Trafikverket upp en del fundament och produktionen i sin helhet startade upp för ett par veckor sedan.
Läs mer...
Deltar i Svenska Cupen
180212
Don Camillo boule club har tagit ut ett lag till Svenska Cupen Öppen som går av stapeln i Skövde den 17 och 18 februari.
Totalt deltar åtta medlemmar i ett mixat lag från 20-till 60-årsåldern.
Läs mer...
> Museet ställer ut på biblioteket (180206)
> RÖK behöver rekrytera fler (180205)
> Den stolte degelmästaren (180130)
> Veteranmarknaden allt större (180126)
> Trygghetsvandringar på gång (180123)
> Musikafton med irländska toner (180122)
> Knutsfest med lång tradition (180112)
> Somme testar ny strategi (180111)
> Ska få skapa sitt eget drömbibliotek (180109)
> Succé för årets nyårskonsert i glashyttan (180105)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen