Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 19 december 2017
Pantografen fast på rätt plats
I förra veckan flyttade Bergdala glastekniska museum sitt senaste tillskott, den vertikala pantografen till platsen där den hädanefter ska stå i museet.

BERGDALA. Själva flytten från ena änden av en lokal till mitten av den andra tog två timmar, därefter tillkom en del justeringsjobb.

– Maskinen har en ram under så man kan ju inte ha några lyftgrejer under den då den i så fall inte går att få på plats, däremot hade vi fixat ett par bärhandtag och tog hjälp av två pallyftare med olika höjd. Sedan fick vi hålla på och saxa ner den i steg, så det tog ju ett tag innan vi fick ner själva pantografen på golvet, säger Kerstin Fröberg.

Två faktorer som ställde till det med flytten var dels att pantografen väger ett drygt ton samtidigt som att den är vertikal vilket innebär en viss obalans. Nästa utmaning var av precisionskaraktär och det var att få maskinen på exakt rätt plats över det hål som borrats i museet, vilket motvikten skulle sänkas ned i.

– Vi var också tvungna att hitta på något sätt att flytta den 150 kilo tunga motvikten när maskinen väl var på plats då motvikten hängde för långt ned i hålet, så det var lite pyssel. Nu vidtar jullov och därefter ska vi sätta dit alla bitar som finns på maskinen, vi känner att det är något som fattas, men troligen är det en rörlig detalj som sitter överst vi behöver.

Kerstin Fröberg har en teori att den vertikala pantografen i museet är en smartare lösning än den horisontellt uppställda maskin man också har i sina samlingar.

På agendan för Bergdala glastekniska museum i vår ligger också att hålla en föreläsning på ett av biblioteken i kommunen vilken kommer att gå av stapeln den 13 februari. Under utställningstiden kommer två eldsjälar från museet att finnas på plats ett par dagar i veckan. ãMekaniska mönster och kugghjulskrumelurer” kallar man utställningen.

– Tanken är också att vi praktiskt ska visa guillochering på plats, säger Kerstin Fröberg.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Satsar på att vara kvar i serien
Lessebo BTK: s bordtennisherrar har, enligt föreningens Jimmy Ronnebring hittills haft en sådan säsong man förväntat sig i en tuff division 2-serie.  Med endast två sammandrag om fyra matcher och totalt åtta poäng att spela om är det öppet läge om man kommer klättra i serien eller om det blir spel i trean nästa år.
Läs mer...
Konfirmander från socknen
180218
Ljuders hembygdsförening håller på med ett projekt att sammanställa konfirmationsfotografier av personer från Ljuder från 1800-talet och fram till våra dagar.  Fotografierna som samlas i pärmar ska därefter läggas ut till allmän beskådan i sockenstugan lagom till sommaren.
Läs mer...
Spårarbetet igång i Skruv
180214
Nu är byggnationen av mötesspåret i Skruv i full gång.
Strax innan jul satte Trafikverket upp en del fundament och produktionen i sin helhet startade upp för ett par veckor sedan.
Läs mer...
Deltar i Svenska Cupen
180212
Don Camillo boule club har tagit ut ett lag till Svenska Cupen Öppen som går av stapeln i Skövde den 17 och 18 februari.
Totalt deltar åtta medlemmar i ett mixat lag från 20-till 60-årsåldern.
Läs mer...
> Museet ställer ut på biblioteket (180206)
> RÖK behöver rekrytera fler (180205)
> Den stolte degelmästaren (180130)
> Veteranmarknaden allt större (180126)
> Trygghetsvandringar på gång (180123)
> Musikafton med irländska toner (180122)
> Knutsfest med lång tradition (180112)
> Somme testar ny strategi (180111)
> Ska få skapa sitt eget drömbibliotek (180109)
> Succé för årets nyårskonsert i glashyttan (180105)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen