Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 31 december 2017
Bra år för Bergdalahyttan
Det går bra för Roger Johansson och hans Bergdalahyttan som beräknas slå ännu ett omsättningsrekord.
Det går bra för Roger Johansson och hans Bergdalahyttan som beräknas slå ännu ett omsättningsrekord.
Numera är ugnen tänd året om på glasbruket i Bergdala då man ständigt har mycket att göra.  En extra skjuts har man också fått av den webbutik man investerat 40 000 kronor i och som startades upp i september.

BERGDALA. Ägaren Roger Johansson förklarar satsningen på webbutiken med att man även vill nå ut till de kunder som inte har möjlighet att ta sig till Bergdala.

Efter snart tre år, ser man att vetskapen om och intresset för företaget ökar och omsättningen har gått upp för varje år.

– Det har fungerat väldigt bra med webbshopen, jag har ingen siffra för det ännu då det är så nytt, men beställningar har rullat in under hela hösten. Vi kommer att ha omsatt runt fyra miljoner kronor i år så det känns som om verksamheten snurrar på bra, säger Roger Johansson.

Företagets produkter säljs också via en butik i Kosta. Dock får han fortfarande kommentarer från folk som inte vet om att Bergdala är i drift trots att omstarten skedde inom ett par månader efter att föregående ägare lämnade.

Just nu är det sex personer som arbetar på företaget varav fyra inne i hyttan, tre anställda och en frilansande glasblåsare utgör styrkan. Man upplever det som ganska lätt att hitta arbetskraft, men inom ett par år ser det ut som det kan bli svårare då många äldre yrkesutövare går i pension. Glasblåsare utbildas i regionen i Pukeberg, men i Bergdala tror man att avståndet är för långt för dessa studenter att åka och praktisera.

– Förut fanns det glasutbildning i både Orrefors och Kosta, här försöker vi lösa framtiden med en kille vi har som lärling och kanske får sitt gesällbrev inom tre år.

Årets sommarutställning var ett uppskattat inslag vilket man också planerar att genomföra nästa sommar i samarbete med olika formgivare.

I sortimentet har man plockat upp en del gamla formgivningar från Studioglastiden och förfinat, däribland en något iögonfallande glastomte med mycket lång hatt.

– Jag tycker vi har en bra mix här då vi satsar både på konstglas och bruksglas. Huvudprodukten Blåkant går som tåget och det är en beständig design som vi inte gör några större ändringar på.

De evenemang som hållits i form av bland annat en familjedag och en höstmarknad har gett bra resultat med många besökare.

– Just höstmarknaden tror jag var perfekt för oss då den ligger precis i slutet av hösten innan alla julmarknader kör igång och alla marknadsknallar var väldigt nöjda.

Roger Johansson hoppas på en framtida lösning för värdshuset mittemot glasbruket som skulle kunna öka ortens attraktivitet ytterligare. Man har också nyligen anställt en person som kommer att svara för merparten av företagets marknadsföring, liksom att administrera mejl och webbutiken vilket gör det möjligt för ägaren att fokusera mer på själva produktionen.

– Han kommer att koordinera saker och ting här tre dagar i veckan, för det är omöjligt för mig att hinna med allting sju dagar i veckan.

I hyttan får personalen ledigt över jul då en gammal ugn ska släckas och en ny ska tändas runt nyår, varefter det tar runt fem dagar innan den nått rätt värme. Vid händelse av strömavbrott finns en backup i form av gasol.

Efter de två större stormarna i mitten av 2000-talet grävdes det mesta av elen ned vilket gjort att företaget klarat sig utan avbrott.

– Januari är en bra månad för oss med full aktivitet, däremot är februari och mars något trögare, men det är nog så för fler branscher än oss under den perioden, säger Roger Johansson.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Tvådagars folkrace
Den 2 och 3 juni genomförs årets tvådagars i folkrace på Lessebo/Växjö motorklubbs bana utanför Hovmantorp.  Ordförande i Lessebo MK Mike Lundström konstaterar att läget ser lovande ut och tror på runt 100 förare när det är dags.
Läs mer...
Gubbakören på turné i kommunen
180521
Med start den 21 maj startar den tio man starka Gubbakören med bas i Hovmantorp upp en kommunturné.
Första stoppet blir i Kosta och på repertoaren har man många välkända låtar.
Läs mer...
Fortsatt stort intresse för språkcafé
180520
I måndags hölls sista språkcaféet för terminen i Gula skolan, Lessebo. Till detta kom 15 entusiastiska deltagare för att ta del av kluriga uttryck inom det svenska språket.
Läs mer...
Ekebergadagen närmar sig
180516
Den 27 maj är det Ekebergadagen i Kosta vilket innebär säsongspremiär för hembygdsmuseet.
Dock öppnar man inte för säsongen förrän den 10 juni i år.
Läs mer...
> Ökande intresse för segling (180515)
> Premiären närmar sig (180509)
> Sockenloppis imorgon (180504)
> Marknadsspelen börjar ta form (180430)
> Museet öppnar med utställning om snapsglas (180427)
> Programmet klart för Ljuders hembygdsförening (180424)
> Premiär för mässa med öppet hus (180418)
> Munspelsvirtuos till Kosta (180417)
> Dags för premiär i södra fyran (180413)
> Fjärde året med teater i parken (180411)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.