Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 3 juni 2017
Äppelrikets ängsblommor
En del av naturslingan vid Lunnabacken går längs Åsnens stränder.
En del av naturslingan vid Lunnabacken går längs Åsnens stränder.
I serien Lär känna Sveriges nästa nationalpark arrangerade Naturum Kronoberg i helgen en utflykt till Lunnabacken utanför Urshult. Utsikten över Åsnen är bedårande men den vackraste äppelblomningen är redan förbi för i år.

URSHULT. Arbetet med att bilda en nationalpark vid västra Åsnen fortsätter och Naturum på Huseby presenterar området i en rad utflykter. Just vandringen vid Lunnabacken i Urshult kan kanske tyckas feldöpt. För Lunnabacken intill gården Kurrebo ingår inte i den planerade nationalparken. Men den säregna miljön med sina ängsfruktodlingar är typisk för Åsnen och området är av riksintresse för kulturmiljövården. Och även om utflykten låg några dagar för sent för att bjuda på den vackraste äppelblomningen har området mycket annat att erbjuda.

Marie Mårtensson från Naturum Kronoberg leder utflykten. Redan vid parkeringen hittar hon blommor att visa och berätta om.

– Gökärten växlar färg från rosa mot blått allteftersom den mognar. Den är en ärtväxt och har rotknölar som kan fixera kväve, säger hon.

Under några dagars värme har våren har tagit stora steg mot sommar och man behöver inte gå många steg för att hitta fler växter i blom. Strax får vi syn på en tidig rödfibbla och Marie Mårtensson visar på svartkämpen och daggkåpan. Kring många av växterna har hon mer att berätta.

– Svartkämpen är släkt med grobladet som bland annat har använts som plåster. Daggkåpan heter alchemilla på latin. Det kommer från arabiska och betyder kemi...
LÄS MER I VK 22, UTE 2/6


TORE SJÖQVIST
Dubbelt öppet hus på friskolan
Sedan i höstas går tre klasser om totalt 37 elever på Rävemåla friskola. Till hösten hoppas man på ett 20-tal nya elever och bjuder därför in till öppet hus den 28 februari och 10 mars.
Läs mer...
Vårprogrammet klart för trädgårdsföreningen
180220
Urshults trädgårdsförening har förändringar på gång i styrelsen där det under kommande verksamhetsår är meningen att flera ska dela på ansvarsposterna.  Föreningen har sammanställt vårprogrammet som innebär fler aktiviteter på plats och inga resor som man hade tidigare.
Läs mer...
Rekordår och behöver nyanställa
180211
Fjolåret blev ett rekordår i dubbel bemärkelse för båttillverkaren Linder i Tingsryd.
Omsättningen för det brutna räkenskapsåret 2017 ökade med tio miljoner till drygt 61 miljoner kronor och vinsten efter finansnetto blev drygt 5,5 miljoner kronor jämfört med 4,5 miljoner kronor för motsvarande period 2016 och nu behöver företaget nyanställa.

Läs mer...
Flera premiärer på mässan
180207
Ryds båtar AB som sedan nystarten 2012 återgick till att satsa på ett ursprungssortiment av mindre båtar har sedan dess rönt stora framgångar.
I år premiärvisar man bland annat en ny båt 486 BF som är ''storasyster'' till fjolårets 438 inom segmentet båtar för fritidsfiske.
Läs mer...
> Nyfiken på människor (180202)
> Urshults IF i kris (180131)
> Nostalgikväll med tre generationer (180131)
> Klubben som kickboxas (180127)
> Författarbesök till biblioteket (180123)
> Finaldags för Glada kockar (180121)
> TIRK satsar på många tävlingar (180113)
> Förbereder sommarens skörd (180112)
> Höga flöden vid kvarnen (180111)
> Vill ha snabb försäljning (180108)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen