Tillbaka till startsidan
Torsdag 29 juni 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 30 augusti 2013
Michaela Ivarsdotter skapar skönhet för själen och ögat
 
Med en mängd olika hammare slår Michaela Ivarsdotter in karaktär och spänning i metallen.
Koppar har använts i många tusen år. I Sverige har metallen brutits över tusen år i Falu koppargruva och kopparn har periodvis varit Sveriges viktigaste exportprodukt. Metallen har använts till allt från tak till mynt, grytor och kannor. Idag görs inte längre så mycket bruksföremål i koppar men i Väckelsångs gamla stationsbyggnad arbetar kopparslagarmästaren Michaela Ivarsdotter i såväl koppar som tenn och mässing. Som fjärde generationen kopparslagare arbetar hon vidare med hantverkets metoder men i ett eget formspråk.

Michaela Ivarsdotter är fjärde generationen kopparslagare och i hennes arbeten möts hantverkets tradition och ett nyskapande formspråk. I Väckelsångs gamla stationsbyggnad ryms både hennes verkstad och en utställningslokal där hon visar upp sitt eget hantverk men där hon också lämnar stort utrymme till verk av de tre föregående generationerna kopparslagare. Om någon vecka är det dags för Tingsryds konst- och hembygdsrunda. Då öppnar hon sin utställningslokal och i dagarna har hon fullt upp med att få årets utställning färdig.

Metallkonstnär
Michaela Ivarsdotter är kopparslagarmästare men tycker inte att det är alldeles enkelt att förklara vad yrket innebär.
   – Säger jag kopparslagarmästare tänker de äldre på en kaffekittel och de unga vet inte alls vad det är.
   Kanske är metallkonstnär ett ord som bättre beskriver vad Michaela Ivarsdotter arbetar med. För hon arbetar inte bara med koppar utan också med tenn och mässing men hela tiden i kopparslageriets hantverksmässiga tradition.

Fyra generationer
Kopparslageriet har en lång tradition i Michaela Ivarsdotters släkt. Hennes farfarsfar Sven Andersson började som lärling som 15-åring 1837 och han kom att verka som mästare runt om i Sverige under kopparns glansperiod på 1800-talet. 1893 kom han till Vislanda där han startade ett kopparslageri där fyra generationer kom att verka. Men under den första halvan av 1900-talet var den stora perioden av bruksföremål i koppar över.
   – Pappa berättade att 1931 gick det inte att sälja mer. Kopparn ersattes av andra material som emalj, aluminium och rostfritt, säger Michaela Ivarsdotter.
   Trots det kom far och son, Fritiof och Ivar Andersson, att fortsätta som kopparslagare men då med en annan inriktning och ofta också med andra metaller som mässing, tenn, rostfritt och silver.
   – Pappa jobbade mycket år hemslöjden och mest i tenn som var populärt då. Redan innan jag slutade nian sommarjobbade jag i verkstaden hos min pappa och både farfar, pappa och jag har arbetat åt hemslöjden...
LÄS MER I VK 35


TORE SJÖQVIST
Vägarbeten i Växjö under sommaren

Under sommaren genomförs en rad olika vägarbeten i Växjö. 

Under sommaren genomförs ett antal vägarbeten på flera olika platser i Växjö stad då trafikflödena minskar under just semestertider. Arbetena syftar till att förbättra trafiksäkerheten och underhålla ledningsnäten, nödvändiga åtgärder som dessvärre även innebär begränsad framkomlighet för Växjöbor. I år prioriteras kommunens gångbanor särskilt för att ytterligare förbättra säkerheten får oskyddade trafikanter.
Läs mer...
Schackelit gör upp i Växjö
170628
Den här veckan med avslutning nu på söndag gör den nordiska schackeliten upp i Växjö. Den 55:e upplagan av Nordiska Mästerskapen i schack arrangeras nämligen av Växjö Schackklubb. Växjöbladet/Kronobergaren gjorde ett besök bland skarptänkta hjärnor vid spelborden på Statts festvåning.
Läs mer...
Ronny uppmanar till att ta ett PSA-prov
170625
Cirka 10 500 svenska män drabbas årligen av prostatacancer. Ronny Lindén, ordförande i patientföreningen ProLiv Kronoberg vill ge stöttning åt både de drabbade och deras anhöriga. Han uppmanar även alla män att göra ett PSA-prov.
– PSA-testet bidrar till att sjukdomen upptäcks i tid, vilket sparar både liv och lidande.
Läs mer...
Klart för skattehöjning i Region Kronoberg
170623
Nu står det klart att det blir den röd-gröna budgeten som kommer att gälla i Region Kronoberg för 2018, det beslutade regionfullmäktige under tisdagen.
Läs mer...
> Blända har flyttat in på Borgmästarens äldreboende (170622)
> Mångkulturfest i Linnéparken (170621)
> Trädsamling firar 10 år (170617)
> Maratondebatt om kommunens budget (170616)
> Parterna överens om trafikens prioriteringar (170614)
> Förverkligade drömmen om egen frisörsalong (170611)
> Skattehöjning ratas av oppositionen (170611)
> Skattehöjning föreslås i kommunens skuggbudget (170610)
> Carl von Linné invigde lekplats (170608)
> Lyfte småländskt entreprenörskap (170607)

 
FAMILJ
Allsång på Ryttartorpet
Onsdagskvällar på sommaren innebär musik och allsång på Ryttartorpet...
Läs mer...
LEDAREN
Kunskap är inget resultat per automatik
Polisen gör nu bedömningen att antalet bostadsområden som klassas som ...
Läs mer...
FAMILJ
Sjöng om studentens lyckliga dagar
Juni är lika med studentider. Folk i Farten besökte Katedralskolan d...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen