Tillbaka till startsidan
Måndag 23 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 30 augusti 2013
Michaela Ivarsdotter skapar skönhet för själen och ögat
 
Med en mängd olika hammare slår Michaela Ivarsdotter in karaktär och spänning i metallen.
Koppar har använts i många tusen år. I Sverige har metallen brutits över tusen år i Falu koppargruva och kopparn har periodvis varit Sveriges viktigaste exportprodukt. Metallen har använts till allt från tak till mynt, grytor och kannor. Idag görs inte längre så mycket bruksföremål i koppar men i Väckelsångs gamla stationsbyggnad arbetar kopparslagarmästaren Michaela Ivarsdotter i såväl koppar som tenn och mässing. Som fjärde generationen kopparslagare arbetar hon vidare med hantverkets metoder men i ett eget formspråk.

Michaela Ivarsdotter är fjärde generationen kopparslagare och i hennes arbeten möts hantverkets tradition och ett nyskapande formspråk. I Väckelsångs gamla stationsbyggnad ryms både hennes verkstad och en utställningslokal där hon visar upp sitt eget hantverk men där hon också lämnar stort utrymme till verk av de tre föregående generationerna kopparslagare. Om någon vecka är det dags för Tingsryds konst- och hembygdsrunda. Då öppnar hon sin utställningslokal och i dagarna har hon fullt upp med att få årets utställning färdig.

Metallkonstnär
Michaela Ivarsdotter är kopparslagarmästare men tycker inte att det är alldeles enkelt att förklara vad yrket innebär.
   – Säger jag kopparslagarmästare tänker de äldre på en kaffekittel och de unga vet inte alls vad det är.
   Kanske är metallkonstnär ett ord som bättre beskriver vad Michaela Ivarsdotter arbetar med. För hon arbetar inte bara med koppar utan också med tenn och mässing men hela tiden i kopparslageriets hantverksmässiga tradition.

Fyra generationer
Kopparslageriet har en lång tradition i Michaela Ivarsdotters släkt. Hennes farfarsfar Sven Andersson började som lärling som 15-åring 1837 och han kom att verka som mästare runt om i Sverige under kopparns glansperiod på 1800-talet. 1893 kom han till Vislanda där han startade ett kopparslageri där fyra generationer kom att verka. Men under den första halvan av 1900-talet var den stora perioden av bruksföremål i koppar över.
   – Pappa berättade att 1931 gick det inte att sälja mer. Kopparn ersattes av andra material som emalj, aluminium och rostfritt, säger Michaela Ivarsdotter.
   Trots det kom far och son, Fritiof och Ivar Andersson, att fortsätta som kopparslagare men då med en annan inriktning och ofta också med andra metaller som mässing, tenn, rostfritt och silver.
   – Pappa jobbade mycket år hemslöjden och mest i tenn som var populärt då. Redan innan jag slutade nian sommarjobbade jag i verkstaden hos min pappa och både farfar, pappa och jag har arbetat åt hemslöjden...
LÄS MER I VK 35


TORE SJÖQVIST
Uppfinnare med över 100 patent

Göran Hansson, klurig uppfinnare i Linneryd, har över 100 registrerade patent och mönster på sin meritlista.

I 45 år har Göran Hansson klurat och kommit på nya uppfinningar. I sin ateljé i Linneryd har han konstruerat allt från mekaniska skruvanordningar och trafikskyltar till mus- och vildsvinsfällor.
– Totalt har jag över 100 patent och mönster.
Läs mer...
SVT-legendar besökte Växjö
171022
Ryssland bedriver ett informationskrig för att undergräva förtroendet för det öppna och demokratiska samhället i väst. Det menar journalisten, författaren och tidigare SVT-korrespondenten Stig Fredrikson, som nyligen gästade Det fria ordets hus i Växjö.
– Vi måste vara vaksamma mot konstiga nyheter!
Läs mer...
Återremiss skjuter upp beslut om stadshus
171018
Oppositionen utnyttjade möjligheten att återremittera ärendet om nytt kommunhus till nästa fullmäktige. Gunnar Storbjörk (S) som var drivande i debatten emot är inte nöjd med beslutsunderlagen. Främst att det inte finns en riktig kalkyl på vad det skulle kosta att bygga om de nuvarande lokalerna.
– Vi har efterfrågat den många gånger men först för någon månad sedan stod det klart att det inte finns någon, säger han
Läs mer...
Tajma brinner för välfärd och internationell solidaritet
171015
Tajma Sisic är Kronobergs nyvalda SSU-ordförande. Välfärdsfrågor och internationell solidaritet ligger henne extra varmt om hjärtat, något som är sprunget ur uppväxten i ett segregerat miljonprogramsområde.     
– Jag har sett klassamhällets orättvisor och rasismen med egna ögon!
Läs mer...
> Uppmärksammade Nationella anhörigdagen (171015)
> Hemvändare förverkligar bostadsprojekt (171008)
> Arkeologer gräver för att förstå (171007)
> Ny folkrörelse håller rikskonferens i gröna Växjö (171006)
> Plan antagen för Bäckaslöv etapp II (171005)
> Nominerade till årets Byggnadspris (171004)
> Första småstaden med elektricitet (170928)
> ICA storsatsar på Teleborg (170927)
> Unikt koncept för samhällsfunktioner (170924)
> Matad av robot inom omsorgen (170921)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen