Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 30 augusti 2013
Michaela Ivarsdotter skapar skönhet för själen och ögat
 
Med en mängd olika hammare slår Michaela Ivarsdotter in karaktär och spänning i metallen.
Koppar har använts i många tusen år. I Sverige har metallen brutits över tusen år i Falu koppargruva och kopparn har periodvis varit Sveriges viktigaste exportprodukt. Metallen har använts till allt från tak till mynt, grytor och kannor. Idag görs inte längre så mycket bruksföremål i koppar men i Väckelsångs gamla stationsbyggnad arbetar kopparslagarmästaren Michaela Ivarsdotter i såväl koppar som tenn och mässing. Som fjärde generationen kopparslagare arbetar hon vidare med hantverkets metoder men i ett eget formspråk.

Michaela Ivarsdotter är fjärde generationen kopparslagare och i hennes arbeten möts hantverkets tradition och ett nyskapande formspråk. I Väckelsångs gamla stationsbyggnad ryms både hennes verkstad och en utställningslokal där hon visar upp sitt eget hantverk men där hon också lämnar stort utrymme till verk av de tre föregående generationerna kopparslagare. Om någon vecka är det dags för Tingsryds konst- och hembygdsrunda. Då öppnar hon sin utställningslokal och i dagarna har hon fullt upp med att få årets utställning färdig.

Metallkonstnär
Michaela Ivarsdotter är kopparslagarmästare men tycker inte att det är alldeles enkelt att förklara vad yrket innebär.
   – Säger jag kopparslagarmästare tänker de äldre på en kaffekittel och de unga vet inte alls vad det är.
   Kanske är metallkonstnär ett ord som bättre beskriver vad Michaela Ivarsdotter arbetar med. För hon arbetar inte bara med koppar utan också med tenn och mässing men hela tiden i kopparslageriets hantverksmässiga tradition.

Fyra generationer
Kopparslageriet har en lång tradition i Michaela Ivarsdotters släkt. Hennes farfarsfar Sven Andersson började som lärling som 15-åring 1837 och han kom att verka som mästare runt om i Sverige under kopparns glansperiod på 1800-talet. 1893 kom han till Vislanda där han startade ett kopparslageri där fyra generationer kom att verka. Men under den första halvan av 1900-talet var den stora perioden av bruksföremål i koppar över.
   – Pappa berättade att 1931 gick det inte att sälja mer. Kopparn ersattes av andra material som emalj, aluminium och rostfritt, säger Michaela Ivarsdotter.
   Trots det kom far och son, Fritiof och Ivar Andersson, att fortsätta som kopparslagare men då med en annan inriktning och ofta också med andra metaller som mässing, tenn, rostfritt och silver.
   – Pappa jobbade mycket år hemslöjden och mest i tenn som var populärt då. Redan innan jag slutade nian sommarjobbade jag i verkstaden hos min pappa och både farfar, pappa och jag har arbetat åt hemslöjden...
LÄS MER I VK 35


TORE SJÖQVIST
Hanna möter ånger, tårar, skratt och längtan

Att jobba som präst i ett häkte innebär samtal som rymmer mycket ånger, ovisshet och tårar men också skratt, berättar Hanna Stark. 

Sedan två år tillbaka är Hanna Stark häktespräst i Växjö. I samtalen med de intagna möter hon mycket ånger och tårar, men också skratt och tro.
– Framför allt finns det en längtan efter att hitta fäste i något eller någon.
Läs mer...
Magnus vill ha ett grönare och mindre fyrkantigt Sverige
180318
Magnus P Wåhlin, skolpräst från Hovshaga, är Miljöpartiets nya toppnamn i Växjö. Han vill ha ett grönare samhälle med bilfria centrum, menar att säkerhetsdiskussionerna är problematiska och anser att bristande integration delvis beror på fyrkantighet och byråkrati.
– Ibland reglerar vi nästan ihjäl oss. Är det till exempel självklart att alla måste kunna svenska för att få komma in på arbetsmarknaden?
Läs mer...
Späckad miljövecka i Växjö
180317
På måndag invigs den femte upplagan av Earth Week i Växjö. Ett späckat program väntar med föreläsningar, fröbyten, framtidsvandringar, livemusik och så årets stora nyhet, Pop-up park, då Västra Esplanaden under några timmar stängs av för biltrafik och omvandlas till en aktivitetspark med vattenbar, livescen och schnippeldisco.
Läs mer...
Lenas hjärta slår ett extra slag för hjärtebarnen
180311
Februari 2005 blev Lena Klarefelt mamma till en svårt hjärtsjuk son. Dessa erfarenheter gjorde att hon engagerade sig i Hjärtebarnsfonden och startade föreningens Kronobergsavdelning 2006, där hon idag är ordförande.
– Att ha ett missbildat hjärta är ett osynligt handikapp. Med föreningen vill vi synliggöra hjärtebarnens behov och stötta både barnen, syskonen och föräldrarna.  
Läs mer...
> Med musik i bagaget (180310)
> Stridslystna seniorer (180307)
> Henrik är ny ordförande för Aktiespararna Växjö (180304)
> Fler p-platser för sjukhuspersonal (180301)
> Växjöbostäder försvarar höga hyror i de nya studentlägenheterna (180228)
> Nytt jättebygge på Arenastaden (180228)
> Kristian Tyrann invigde årets föreläsning (180226)
> Med våtmarken i centrum (180223)
> Revisionsplan antagen (180223)
> Sportlovsflyg i litet format (180222)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen