Tillbaka till startsidan
Tisdag 22 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 30 augusti 2013
Michaela Ivarsdotter skapar skönhet för själen och ögat
 
Med en mängd olika hammare slår Michaela Ivarsdotter in karaktär och spänning i metallen.
Koppar har använts i många tusen år. I Sverige har metallen brutits över tusen år i Falu koppargruva och kopparn har periodvis varit Sveriges viktigaste exportprodukt. Metallen har använts till allt från tak till mynt, grytor och kannor. Idag görs inte längre så mycket bruksföremål i koppar men i Väckelsångs gamla stationsbyggnad arbetar kopparslagarmästaren Michaela Ivarsdotter i såväl koppar som tenn och mässing. Som fjärde generationen kopparslagare arbetar hon vidare med hantverkets metoder men i ett eget formspråk.

Michaela Ivarsdotter är fjärde generationen kopparslagare och i hennes arbeten möts hantverkets tradition och ett nyskapande formspråk. I Väckelsångs gamla stationsbyggnad ryms både hennes verkstad och en utställningslokal där hon visar upp sitt eget hantverk men där hon också lämnar stort utrymme till verk av de tre föregående generationerna kopparslagare. Om någon vecka är det dags för Tingsryds konst- och hembygdsrunda. Då öppnar hon sin utställningslokal och i dagarna har hon fullt upp med att få årets utställning färdig.

Metallkonstnär
Michaela Ivarsdotter är kopparslagarmästare men tycker inte att det är alldeles enkelt att förklara vad yrket innebär.
   – Säger jag kopparslagarmästare tänker de äldre på en kaffekittel och de unga vet inte alls vad det är.
   Kanske är metallkonstnär ett ord som bättre beskriver vad Michaela Ivarsdotter arbetar med. För hon arbetar inte bara med koppar utan också med tenn och mässing men hela tiden i kopparslageriets hantverksmässiga tradition.

Fyra generationer
Kopparslageriet har en lång tradition i Michaela Ivarsdotters släkt. Hennes farfarsfar Sven Andersson började som lärling som 15-åring 1837 och han kom att verka som mästare runt om i Sverige under kopparns glansperiod på 1800-talet. 1893 kom han till Vislanda där han startade ett kopparslageri där fyra generationer kom att verka. Men under den första halvan av 1900-talet var den stora perioden av bruksföremål i koppar över.
   – Pappa berättade att 1931 gick det inte att sälja mer. Kopparn ersattes av andra material som emalj, aluminium och rostfritt, säger Michaela Ivarsdotter.
   Trots det kom far och son, Fritiof och Ivar Andersson, att fortsätta som kopparslagare men då med en annan inriktning och ofta också med andra metaller som mässing, tenn, rostfritt och silver.
   – Pappa jobbade mycket år hemslöjden och mest i tenn som var populärt då. Redan innan jag slutade nian sommarjobbade jag i verkstaden hos min pappa och både farfar, pappa och jag har arbetat åt hemslöjden...
LÄS MER I VK 35


TORE SJÖQVIST
Stefan tror på europeisk samverkan

Stefan Höjelid, docent och ordförande i Historiska föreningen i Kronobergs län, håller gärna en europeisk utblick både när det gäller historia och samtid.

Smålänning, svensk och europé. Stefan Höjelid, docent inom statsvetenskap och numera ordförande i Historiska föreningen i Kronoberg, har ett brinnande intresse för europeisk politik och EU-frågor.
– Jag tror på samarbete, möten och utbyte mellan stater och människor. Sedan är EU långtifrån perfekt, men ingen organisation är bättre än sina medlemmar.
Läs mer...
Vill säkerställa rekrytering av undersköterskor
170820
I våras larmade Sveriges Kommuner- och Landsting (SKL) återigen om den brist på undersköterskor som kommer att slå särskilt hårt mot kommuner i framtiden. Bakgrunden till bristen är att för få utbildar sig och inte stannar inom undersköterskeyrket och att Sverige har en växande andel äldre befolkning. Nu vill socialdemokraterna i Växjö utreda hur läget ser ut lokalt för att säkerställa att problemen inte kommer bli förödande i framtiden.

Läs mer...
Region Kronobergs administration utreds
170818
Region Kronoberg bildades för att effektivisera verksamheten och spara in på tjänster.
Nu pågår en utredning om flera administrativa tjänster som ingen riktigt vet varför de tillkom eller vad de gör.
– Det talas om uppåt 70 nya tjänster på två år, säger Roland Gustbée (M).
Läs mer...
Traditionsenlig stadsfestival
170817
På fredag går startskottet för stadsfesten Karl-Oskardagarna, en festival som för första gången arrangerades 1983.  Förändringar har skett gällande innehåll och tema, men namnet och syftet är detsamma - att erbjuda Växjöbor en riktigt folklig sommarfest. Med något för alla smaker hoppas arrangörerna på ännu en lyckad upplaga av evenemanget som denna gång lägger lite extra fokus på invandring.
Läs mer...
> Ola Palmgren omvald till förbundsstyrelse (170817)
> Träningen är Johans pysventil (170813)
> Utökat verksamhetsbidrag föreslås till Brottsofferjouren (170810)
> Första lägenheten lyftes på plats (170809)
> Fortsatta vägarbeten på Liedbergsgatan (170809)
> ''Vatten i raka bäckar sjunger inte'' (170809)
> Lek och glädje – ett välbehövligt avbrott (170808)
> Högsäsong i Ekobacken (170807)
> Spelkonvent firade femårsjubileum (170705)
> Lotta förenklar ekologi och skapande (170702)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen