Tillbaka till startsidan
Lördag 16 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 30 augusti 2013
Michaela Ivarsdotter skapar skönhet för själen och ögat
 
Med en mängd olika hammare slår Michaela Ivarsdotter in karaktär och spänning i metallen.
Koppar har använts i många tusen år. I Sverige har metallen brutits över tusen år i Falu koppargruva och kopparn har periodvis varit Sveriges viktigaste exportprodukt. Metallen har använts till allt från tak till mynt, grytor och kannor. Idag görs inte längre så mycket bruksföremål i koppar men i Väckelsångs gamla stationsbyggnad arbetar kopparslagarmästaren Michaela Ivarsdotter i såväl koppar som tenn och mässing. Som fjärde generationen kopparslagare arbetar hon vidare med hantverkets metoder men i ett eget formspråk.

Michaela Ivarsdotter är fjärde generationen kopparslagare och i hennes arbeten möts hantverkets tradition och ett nyskapande formspråk. I Väckelsångs gamla stationsbyggnad ryms både hennes verkstad och en utställningslokal där hon visar upp sitt eget hantverk men där hon också lämnar stort utrymme till verk av de tre föregående generationerna kopparslagare. Om någon vecka är det dags för Tingsryds konst- och hembygdsrunda. Då öppnar hon sin utställningslokal och i dagarna har hon fullt upp med att få årets utställning färdig.

Metallkonstnär
Michaela Ivarsdotter är kopparslagarmästare men tycker inte att det är alldeles enkelt att förklara vad yrket innebär.
   – Säger jag kopparslagarmästare tänker de äldre på en kaffekittel och de unga vet inte alls vad det är.
   Kanske är metallkonstnär ett ord som bättre beskriver vad Michaela Ivarsdotter arbetar med. För hon arbetar inte bara med koppar utan också med tenn och mässing men hela tiden i kopparslageriets hantverksmässiga tradition.

Fyra generationer
Kopparslageriet har en lång tradition i Michaela Ivarsdotters släkt. Hennes farfarsfar Sven Andersson började som lärling som 15-åring 1837 och han kom att verka som mästare runt om i Sverige under kopparns glansperiod på 1800-talet. 1893 kom han till Vislanda där han startade ett kopparslageri där fyra generationer kom att verka. Men under den första halvan av 1900-talet var den stora perioden av bruksföremål i koppar över.
   – Pappa berättade att 1931 gick det inte att sälja mer. Kopparn ersattes av andra material som emalj, aluminium och rostfritt, säger Michaela Ivarsdotter.
   Trots det kom far och son, Fritiof och Ivar Andersson, att fortsätta som kopparslagare men då med en annan inriktning och ofta också med andra metaller som mässing, tenn, rostfritt och silver.
   – Pappa jobbade mycket år hemslöjden och mest i tenn som var populärt då. Redan innan jag slutade nian sommarjobbade jag i verkstaden hos min pappa och både farfar, pappa och jag har arbetat åt hemslöjden...
LÄS MER I VK 35


TORE SJÖQVIST
De berättar om ett familjeliv i kontrollerat kaos

Ett kontrollerat kaos! Så beskriver Kim och Jack Heinwall sitt familjeliv där diagnoser som ADHD och autism komplicerar tillvaron.

Med tre av fyra medlemmar med olika diagnoser så beskriver familjen Heinwall sitt liv som ett kontrollerat kaos. Nu föreläser Jack och Kim om hur funktionsnedsättningar påverkar familjelivet, hur vardagen pendlar mellan hopp och förtvivlan och om konsten att navigera rätt bland myndigheter och vårdinrättningar.
– I dagsläget har jag kontakt med 72 professionella för familjens räkning, berättar Kim.

Läs mer...
Finalister till ''Årets Kronobergare''
171214
Traditionsenligt kommer P4 Kronobergs lyssnare att utse "årets kronobergare" vid nyår. Bland de fem finalisterna finns Växjö DFF:s fotbollsdamer och teknik- och kunskapsprojektet "mot nya höjder" men även två individuella finalister från Växjö kommun.
Ove Swensson är "mr Bandy" i Åby Tjureda sedan 50 år tillbaka och 18-åriga Elin Cederbrandt kämpar för medel till och kunskap om sjudomen diabetes.
Läs mer...
Lång kamp för kyrkan i Berg
171211
Efter åtta mörka år kommer ljusen åter att lysa upp Bergs kyrka.
Nu är första etappen av två i ombyggnaden klar och invigs nästa helg.
Allt började med mögelangrepp i grund och golvbjälklag som 2009 stängde kyrkan.
Läs mer...
Nya kontor byggs i Växjös stadskärna
171206
På torsdag nästa vecka tas det första spadtaget för Castellums tillbyggnation av gamla polishuset. Totalt blir det 1600 kvadratmeter ny kontorsyta. Byggnaden kommer uppföras på pelare på innergården.
– Vi har även fått godkänt från stadsbyggnadskontoret att bygga fem våningar, berättar Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum Växjö.
Läs mer...
> Leder expanderande polisutbildning (171203)
> Positivt trendbrott på Araby/Dalbo (171202)
> Bengt Westerberg vill försvara LSS-reformen (171129)
> Fixar julstämning i Kosta (171126)
> Skärvet öppnar idag (171124)
> Alla dessa våra minsta små (171119)
> Roland vill få medvind för sjöfarten (171118)
> Prisad blodbok på Högstorp (171115)
> Toaletten är ingen sopstation (171115)
> Nils Erik gav nya perspektiv på Finlands 100-årsjubileum (171113)

 
LEDAREN
Delad tid - dubbel glädje
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge....
Läs mer...
FAMILJ
Smarta investeringstips till aktiesparare i Kosta
Det kan löna sig att hålla på med aktier. Om du investerat en krona ...
Läs mer...
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen