Tillbaka till startsidan
Måndag 21 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 23 juni 2017
Klart för skattehöjning i Region Kronoberg
Nu står det klart att det blir den röd-gröna budgeten som kommer att gälla i Region Kronoberg för 2018, det beslutade regionfullmäktige under tisdagen.

VÄXJÖ. Förslaget gick igenom på grund av att Sverigedemokraterna denna gång valde att lägga ned sina röster och det är en lättad majoritet som nu ser fram emot att för första gången denna mandatperiod få styra med sin egen budget. Oppositionen däremot är mindre nöjda över den planerade skattehöjning som nu ser ut att bli verklighet.

Redan efter första dagens budgetdebatt visade det sig att det röd-gröna budgetförslaget gick vinnande ur förhandlingarna. För första gången valde Sverigedemokraterna, som har en vågmästarroll i regionfullmäktige, att lägga ned sina röster. Därmed gick Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets förslag igenom.

Budgeten innebär bland annat en skattehöjning på 40 öre som enligt representanter ska gå till att utveckla den jämlika och nära vården, stärka regionens arbete med att bli en attraktiv arbetsgivare samt förbättra och effektivisera flödena i vården. Skattehöjningen innebär ett tillskott för 2018 på drygt 164 miljoner kronor jämfört med 2017.

– Jag är glad och lättad över att vårt budgetförslag gick igenom. Nu har vi på allvar möjlighet att genomföra de satsningar på att ställa om till nära vård och att vara en attraktiv arbetsgivare som är så viktiga för regionens framtid, säger Anna Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

-Viktiga satsningar görs nu på att kartlägga och föreslå åtgärder för att minska hälsoskillnader i länet, säger Michael Öberg (MP).
Suzanne Frank (M), andre vice ordförande i regionstyrelsen, är inte helt oväntat bekymrad över beslutet att bifalla majoritetens budgetförslag. Framför allt är det skattehöjningen som hon tycker är oroväckande.

– Jag beklagar att kronobergarna nu får landets näst högsta landstingsskatt, de med låga och vanliga inkomster drabbas mest – inte minst pensionärer. Den skenande kostnadsutvecklingen har gått överstyr och den röd-gröna ledningen har tappat greppet – nu får skattebetalarna betala för det. Pengarna kommer gå till att täppa till det svarta hålet och inte till sjukvården, säger Suzanne Frank (M).

ANNA-STINA STENBÄCK
Stefan tror på europeisk samverkan

Stefan Höjelid, docent och ordförande i Historiska föreningen i Kronobergs län, håller gärna en europeisk utblick både när det gäller historia och samtid.

Smålänning, svensk och europé. Stefan Höjelid, docent inom statsvetenskap och numera ordförande i Historiska föreningen i Kronoberg, har ett brinnande intresse för europeisk politik och EU-frågor.
– Jag tror på samarbete, möten och utbyte mellan stater och människor. Sedan är EU långtifrån perfekt, men ingen organisation är bättre än sina medlemmar.
Läs mer...
Vill säkerställa rekrytering av undersköterskor
170820
I våras larmade Sveriges Kommuner- och Landsting (SKL) återigen om den brist på undersköterskor som kommer att slå särskilt hårt mot kommuner i framtiden. Bakgrunden till bristen är att för få utbildar sig och inte stannar inom undersköterskeyrket och att Sverige har en växande andel äldre befolkning. Nu vill socialdemokraterna i Växjö utreda hur läget ser ut lokalt för att säkerställa att problemen inte kommer bli förödande i framtiden.

Läs mer...
Region Kronobergs administration utreds
170818
Region Kronoberg bildades för att effektivisera verksamheten och spara in på tjänster.
Nu pågår en utredning om flera administrativa tjänster som ingen riktigt vet varför de tillkom eller vad de gör.
– Det talas om uppåt 70 nya tjänster på två år, säger Roland Gustbée (M).
Läs mer...
Traditionsenlig stadsfestival
170817
På fredag går startskottet för stadsfesten Karl-Oskardagarna, en festival som för första gången arrangerades 1983.  Förändringar har skett gällande innehåll och tema, men namnet och syftet är detsamma - att erbjuda Växjöbor en riktigt folklig sommarfest. Med något för alla smaker hoppas arrangörerna på ännu en lyckad upplaga av evenemanget som denna gång lägger lite extra fokus på invandring.
Läs mer...
> Ola Palmgren omvald till förbundsstyrelse (170817)
> Träningen är Johans pysventil (170813)
> Utökat verksamhetsbidrag föreslås till Brottsofferjouren (170810)
> Första lägenheten lyftes på plats (170809)
> Fortsatta vägarbeten på Liedbergsgatan (170809)
> ''Vatten i raka bäckar sjunger inte'' (170809)
> Lek och glädje – ett välbehövligt avbrott (170808)
> Högsäsong i Ekobacken (170807)
> Spelkonvent firade femårsjubileum (170705)
> Lotta förenklar ekologi och skapande (170702)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen