Tillbaka till startsidan
Fredag 19 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 23 juni 2017
Klart för skattehöjning i Region Kronoberg
Nu står det klart att det blir den röd-gröna budgeten som kommer att gälla i Region Kronoberg för 2018, det beslutade regionfullmäktige under tisdagen.

VÄXJÖ. Förslaget gick igenom på grund av att Sverigedemokraterna denna gång valde att lägga ned sina röster och det är en lättad majoritet som nu ser fram emot att för första gången denna mandatperiod få styra med sin egen budget. Oppositionen däremot är mindre nöjda över den planerade skattehöjning som nu ser ut att bli verklighet.

Redan efter första dagens budgetdebatt visade det sig att det röd-gröna budgetförslaget gick vinnande ur förhandlingarna. För första gången valde Sverigedemokraterna, som har en vågmästarroll i regionfullmäktige, att lägga ned sina röster. Därmed gick Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets förslag igenom.

Budgeten innebär bland annat en skattehöjning på 40 öre som enligt representanter ska gå till att utveckla den jämlika och nära vården, stärka regionens arbete med att bli en attraktiv arbetsgivare samt förbättra och effektivisera flödena i vården. Skattehöjningen innebär ett tillskott för 2018 på drygt 164 miljoner kronor jämfört med 2017.

– Jag är glad och lättad över att vårt budgetförslag gick igenom. Nu har vi på allvar möjlighet att genomföra de satsningar på att ställa om till nära vård och att vara en attraktiv arbetsgivare som är så viktiga för regionens framtid, säger Anna Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

-Viktiga satsningar görs nu på att kartlägga och föreslå åtgärder för att minska hälsoskillnader i länet, säger Michael Öberg (MP).
Suzanne Frank (M), andre vice ordförande i regionstyrelsen, är inte helt oväntat bekymrad över beslutet att bifalla majoritetens budgetförslag. Framför allt är det skattehöjningen som hon tycker är oroväckande.

– Jag beklagar att kronobergarna nu får landets näst högsta landstingsskatt, de med låga och vanliga inkomster drabbas mest – inte minst pensionärer. Den skenande kostnadsutvecklingen har gått överstyr och den röd-gröna ledningen har tappat greppet – nu får skattebetalarna betala för det. Pengarna kommer gå till att täppa till det svarta hålet och inte till sjukvården, säger Suzanne Frank (M).

ANNA-STINA STENBÄCK
På jakt med Ryssbygymnasiet

Magnus Ullman går tredje året vid Ryssbygymnasiets jaktutbildning. Under välgörenhetsjakten är han hundansvarig.

När deltagarna i Ryssbygymnasiets välgörenhetsjakt samlas vid skolans jaktmarker ligger januarimörkret fortfarande tungt över det småländska landskapet. Jakten sker till förmån för Barncancerfonden. Under dagen har jaktintresserade ungdomar möjlighet att jaga och samtidigt få en uppfattning om vad som ingår i skolans jaktutbildning.
Läs mer...
Vill få upp EU-frågan på dagordningen igen
180117
EU-medlemskapet har inneburit att Sverige tappat självbestämmande och inflytande över både sin finans- och utrikespolitik. Det menar Folkrörelsen Nej till EU, vars Växjö-grupp vill lyfta upp EU-frågan i den stundande valrörelsen.
– Det är väldigt tyst om EU. När Sverige nyligen anslöt sig till PESCO, EU:s försvarssamarbete, så skedde det helt utan debatt, säger Carin Lindberg.
Läs mer...
Tunga avhopp för (S)
180117
Socialdemokraternas toppolitiker i Växjö, Åsa Karlsson-Björkmarker, meddelade överraskande i veckan att hon lämnar kommunpolitiken. Hon är sjukskriven sedan i december för stressrelaterade problem och återkommer inte som ledare för oppositionen i kommunstyrelsen.
Läs mer...
Tomas Eneroth laddar inför valrörelsen
180114
Efter ett intensivt första halvår som minister har Växjöbon Tomas Eneroth varit ledig och laddat batterierna hemma i Växjö. Nu stundar ett späckat valår och med låg arbetslöshet och goda statsfinanser så tror Tomas på ett lyft i opinionen. Däremot fruktar han en smutsig valrörelse.
– Det finns tendenser till hätska tongångar i debatten, det oroar mig!
Läs mer...
> Eva Johansson centerns etta (180114)
> Växjö växer på höjd och bredd (180113)
> Norra Järnvägsgatan stängs för biltrafik (180110)
> Tror på lyft för Liberalerna (180107)
> Cykeläventyrare samlar in pengar till Barncancerfonden (180106)
> Lager på lager (180104)
> Nyårshelgen är en svår tid för hundarna (171228)
> Hissö, naturreservat under förvandling (171222)
> Butiker möter e-handeln (171220)
> De berättar om ett familjeliv i kontrollerat kaos (171216)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen