Tillbaka till startsidan
Måndag 23 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 23 juni 2017
Klart för skattehöjning i Region Kronoberg
Nu står det klart att det blir den röd-gröna budgeten som kommer att gälla i Region Kronoberg för 2018, det beslutade regionfullmäktige under tisdagen.

VÄXJÖ. Förslaget gick igenom på grund av att Sverigedemokraterna denna gång valde att lägga ned sina röster och det är en lättad majoritet som nu ser fram emot att för första gången denna mandatperiod få styra med sin egen budget. Oppositionen däremot är mindre nöjda över den planerade skattehöjning som nu ser ut att bli verklighet.

Redan efter första dagens budgetdebatt visade det sig att det röd-gröna budgetförslaget gick vinnande ur förhandlingarna. För första gången valde Sverigedemokraterna, som har en vågmästarroll i regionfullmäktige, att lägga ned sina röster. Därmed gick Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets förslag igenom.

Budgeten innebär bland annat en skattehöjning på 40 öre som enligt representanter ska gå till att utveckla den jämlika och nära vården, stärka regionens arbete med att bli en attraktiv arbetsgivare samt förbättra och effektivisera flödena i vården. Skattehöjningen innebär ett tillskott för 2018 på drygt 164 miljoner kronor jämfört med 2017.

– Jag är glad och lättad över att vårt budgetförslag gick igenom. Nu har vi på allvar möjlighet att genomföra de satsningar på att ställa om till nära vård och att vara en attraktiv arbetsgivare som är så viktiga för regionens framtid, säger Anna Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

-Viktiga satsningar görs nu på att kartlägga och föreslå åtgärder för att minska hälsoskillnader i länet, säger Michael Öberg (MP).
Suzanne Frank (M), andre vice ordförande i regionstyrelsen, är inte helt oväntat bekymrad över beslutet att bifalla majoritetens budgetförslag. Framför allt är det skattehöjningen som hon tycker är oroväckande.

– Jag beklagar att kronobergarna nu får landets näst högsta landstingsskatt, de med låga och vanliga inkomster drabbas mest – inte minst pensionärer. Den skenande kostnadsutvecklingen har gått överstyr och den röd-gröna ledningen har tappat greppet – nu får skattebetalarna betala för det. Pengarna kommer gå till att täppa till det svarta hålet och inte till sjukvården, säger Suzanne Frank (M).

ANNA-STINA STENBÄCK
Uppfinnare med över 100 patent

Göran Hansson, klurig uppfinnare i Linneryd, har över 100 registrerade patent och mönster på sin meritlista.

I 45 år har Göran Hansson klurat och kommit på nya uppfinningar. I sin ateljé i Linneryd har han konstruerat allt från mekaniska skruvanordningar och trafikskyltar till mus- och vildsvinsfällor.
– Totalt har jag över 100 patent och mönster.
Läs mer...
SVT-legendar besökte Växjö
171022
Ryssland bedriver ett informationskrig för att undergräva förtroendet för det öppna och demokratiska samhället i väst. Det menar journalisten, författaren och tidigare SVT-korrespondenten Stig Fredrikson, som nyligen gästade Det fria ordets hus i Växjö.
– Vi måste vara vaksamma mot konstiga nyheter!
Läs mer...
Återremiss skjuter upp beslut om stadshus
171018
Oppositionen utnyttjade möjligheten att återremittera ärendet om nytt kommunhus till nästa fullmäktige. Gunnar Storbjörk (S) som var drivande i debatten emot är inte nöjd med beslutsunderlagen. Främst att det inte finns en riktig kalkyl på vad det skulle kosta att bygga om de nuvarande lokalerna.
– Vi har efterfrågat den många gånger men först för någon månad sedan stod det klart att det inte finns någon, säger han
Läs mer...
Tajma brinner för välfärd och internationell solidaritet
171015
Tajma Sisic är Kronobergs nyvalda SSU-ordförande. Välfärdsfrågor och internationell solidaritet ligger henne extra varmt om hjärtat, något som är sprunget ur uppväxten i ett segregerat miljonprogramsområde.     
– Jag har sett klassamhällets orättvisor och rasismen med egna ögon!
Läs mer...
> Uppmärksammade Nationella anhörigdagen (171015)
> Hemvändare förverkligar bostadsprojekt (171008)
> Arkeologer gräver för att förstå (171007)
> Ny folkrörelse håller rikskonferens i gröna Växjö (171006)
> Plan antagen för Bäckaslöv etapp II (171005)
> Nominerade till årets Byggnadspris (171004)
> Första småstaden med elektricitet (170928)
> ICA storsatsar på Teleborg (170927)
> Unikt koncept för samhällsfunktioner (170924)
> Matad av robot inom omsorgen (170921)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen