Tillbaka till startsidan
Fredag 19 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 25 juni 2017
Ronny uppmanar till att ta ett PSA-prov
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen idag. Att ge stöttning för de drabbade och deras anhöriga är syftet med ProLiv Kronoberg, berättar ordföranden Ronny Lindén.
Cirka 10 500 svenska män drabbas årligen av prostatacancer. Ronny Lindén, ordförande i patientföreningen ProLiv Kronoberg vill ge stöttning åt både de drabbade och deras anhöriga. Han uppmanar även alla män att göra ett PSA-prov.
– PSA-testet bidrar till att sjukdomen upptäcks i tid, vilket sparar både liv och lidande.


MÖTE MED. Växjöbladet/Kronobergaren träffar Ronny Lindén i Sigfridsalen i IOGT-huset där läkarna Joakim Örtegren och Märta Olsson precis inför en fullsatt lokal hållit ett föredrag om valet mellan strålning och operation vid behandling av prostatacancer. Den här typen av sammankomster som regelbundet anordnas av föreningen ProLiv Kronoberg är väldigt viktiga menar Ronny.

– Många med prostatacancer sitter hemma i ensamheten och grubblar på sjukdomen. Det här är ett sätt att träffa medmänniskor som befinner sig i en liknande situation och att få ta del av föreläsarens kunskap i ämnet och kunna ställa frågor som man funderar över.

Behandling av prostatacancer kan ge upphov till biverkningar som inkontinens och erektionsproblem, saker som det kan vara svårt att tala om. Tidigare var sjukdomen och dessa biverkningar ofta omgärdat med tabun, men Ronny upplever att det finns en helt annan öppenhet idag.

– Inte minst Prostatacancerförbundets årliga Mustasch-kampanj har betytt mycket. Den får stor massmedial uppmärksamhet och har ökar förståelsen och kunskapen i dessa frågor.

Ronny är inte själv drabbad av prostatacancer men känner däremot många som råkat ut för sjukdomen.

– En av mina närmsta barndomskamrater drabbades. Jag följde hans kamp under två års tid innan han tragiskt gick bort. Det berörde mig väldigt djupt och ligger till grund för mitt engagemang i ProLiv...
LÄS MER I VK 25, UTE 23/6


DAVID FÄRDIGH
På jakt med Ryssbygymnasiet

Magnus Ullman går tredje året vid Ryssbygymnasiets jaktutbildning. Under välgörenhetsjakten är han hundansvarig.

När deltagarna i Ryssbygymnasiets välgörenhetsjakt samlas vid skolans jaktmarker ligger januarimörkret fortfarande tungt över det småländska landskapet. Jakten sker till förmån för Barncancerfonden. Under dagen har jaktintresserade ungdomar möjlighet att jaga och samtidigt få en uppfattning om vad som ingår i skolans jaktutbildning.
Läs mer...
Vill få upp EU-frågan på dagordningen igen
180117
EU-medlemskapet har inneburit att Sverige tappat självbestämmande och inflytande över både sin finans- och utrikespolitik. Det menar Folkrörelsen Nej till EU, vars Växjö-grupp vill lyfta upp EU-frågan i den stundande valrörelsen.
– Det är väldigt tyst om EU. När Sverige nyligen anslöt sig till PESCO, EU:s försvarssamarbete, så skedde det helt utan debatt, säger Carin Lindberg.
Läs mer...
Tunga avhopp för (S)
180117
Socialdemokraternas toppolitiker i Växjö, Åsa Karlsson-Björkmarker, meddelade överraskande i veckan att hon lämnar kommunpolitiken. Hon är sjukskriven sedan i december för stressrelaterade problem och återkommer inte som ledare för oppositionen i kommunstyrelsen.
Läs mer...
Tomas Eneroth laddar inför valrörelsen
180114
Efter ett intensivt första halvår som minister har Växjöbon Tomas Eneroth varit ledig och laddat batterierna hemma i Växjö. Nu stundar ett späckat valår och med låg arbetslöshet och goda statsfinanser så tror Tomas på ett lyft i opinionen. Däremot fruktar han en smutsig valrörelse.
– Det finns tendenser till hätska tongångar i debatten, det oroar mig!
Läs mer...
> Eva Johansson centerns etta (180114)
> Växjö växer på höjd och bredd (180113)
> Norra Järnvägsgatan stängs för biltrafik (180110)
> Tror på lyft för Liberalerna (180107)
> Cykeläventyrare samlar in pengar till Barncancerfonden (180106)
> Lager på lager (180104)
> Nyårshelgen är en svår tid för hundarna (171228)
> Hissö, naturreservat under förvandling (171222)
> Butiker möter e-handeln (171220)
> De berättar om ett familjeliv i kontrollerat kaos (171216)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen