Tillbaka till startsidan
Måndag 21 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 25 juni 2017
Ronny uppmanar till att ta ett PSA-prov
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen idag. Att ge stöttning för de drabbade och deras anhöriga är syftet med ProLiv Kronoberg, berättar ordföranden Ronny Lindén.
Cirka 10 500 svenska män drabbas årligen av prostatacancer. Ronny Lindén, ordförande i patientföreningen ProLiv Kronoberg vill ge stöttning åt både de drabbade och deras anhöriga. Han uppmanar även alla män att göra ett PSA-prov.
– PSA-testet bidrar till att sjukdomen upptäcks i tid, vilket sparar både liv och lidande.


MÖTE MED. Växjöbladet/Kronobergaren träffar Ronny Lindén i Sigfridsalen i IOGT-huset där läkarna Joakim Örtegren och Märta Olsson precis inför en fullsatt lokal hållit ett föredrag om valet mellan strålning och operation vid behandling av prostatacancer. Den här typen av sammankomster som regelbundet anordnas av föreningen ProLiv Kronoberg är väldigt viktiga menar Ronny.

– Många med prostatacancer sitter hemma i ensamheten och grubblar på sjukdomen. Det här är ett sätt att träffa medmänniskor som befinner sig i en liknande situation och att få ta del av föreläsarens kunskap i ämnet och kunna ställa frågor som man funderar över.

Behandling av prostatacancer kan ge upphov till biverkningar som inkontinens och erektionsproblem, saker som det kan vara svårt att tala om. Tidigare var sjukdomen och dessa biverkningar ofta omgärdat med tabun, men Ronny upplever att det finns en helt annan öppenhet idag.

– Inte minst Prostatacancerförbundets årliga Mustasch-kampanj har betytt mycket. Den får stor massmedial uppmärksamhet och har ökar förståelsen och kunskapen i dessa frågor.

Ronny är inte själv drabbad av prostatacancer men känner däremot många som råkat ut för sjukdomen.

– En av mina närmsta barndomskamrater drabbades. Jag följde hans kamp under två års tid innan han tragiskt gick bort. Det berörde mig väldigt djupt och ligger till grund för mitt engagemang i ProLiv...
LÄS MER I VK 25, UTE 23/6


DAVID FÄRDIGH
Stefan tror på europeisk samverkan

Stefan Höjelid, docent och ordförande i Historiska föreningen i Kronobergs län, håller gärna en europeisk utblick både när det gäller historia och samtid.

Smålänning, svensk och europé. Stefan Höjelid, docent inom statsvetenskap och numera ordförande i Historiska föreningen i Kronoberg, har ett brinnande intresse för europeisk politik och EU-frågor.
– Jag tror på samarbete, möten och utbyte mellan stater och människor. Sedan är EU långtifrån perfekt, men ingen organisation är bättre än sina medlemmar.
Läs mer...
Vill säkerställa rekrytering av undersköterskor
170820
I våras larmade Sveriges Kommuner- och Landsting (SKL) återigen om den brist på undersköterskor som kommer att slå särskilt hårt mot kommuner i framtiden. Bakgrunden till bristen är att för få utbildar sig och inte stannar inom undersköterskeyrket och att Sverige har en växande andel äldre befolkning. Nu vill socialdemokraterna i Växjö utreda hur läget ser ut lokalt för att säkerställa att problemen inte kommer bli förödande i framtiden.

Läs mer...
Region Kronobergs administration utreds
170818
Region Kronoberg bildades för att effektivisera verksamheten och spara in på tjänster.
Nu pågår en utredning om flera administrativa tjänster som ingen riktigt vet varför de tillkom eller vad de gör.
– Det talas om uppåt 70 nya tjänster på två år, säger Roland Gustbée (M).
Läs mer...
Traditionsenlig stadsfestival
170817
På fredag går startskottet för stadsfesten Karl-Oskardagarna, en festival som för första gången arrangerades 1983.  Förändringar har skett gällande innehåll och tema, men namnet och syftet är detsamma - att erbjuda Växjöbor en riktigt folklig sommarfest. Med något för alla smaker hoppas arrangörerna på ännu en lyckad upplaga av evenemanget som denna gång lägger lite extra fokus på invandring.
Läs mer...
> Ola Palmgren omvald till förbundsstyrelse (170817)
> Träningen är Johans pysventil (170813)
> Utökat verksamhetsbidrag föreslås till Brottsofferjouren (170810)
> Första lägenheten lyftes på plats (170809)
> Fortsatta vägarbeten på Liedbergsgatan (170809)
> ''Vatten i raka bäckar sjunger inte'' (170809)
> Lek och glädje – ett välbehövligt avbrott (170808)
> Högsäsong i Ekobacken (170807)
> Spelkonvent firade femårsjubileum (170705)
> Lotta förenklar ekologi och skapande (170702)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen