Tillbaka till startsidan
Måndag 21 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 8 augusti 2017
Lek och glädje – ett välbehövligt avbrott
Barn med mycket spring i benen fyllde Leos lekland i veckan. 
Barn med mycket spring i benen fyllde Leos lekland i veckan. 
Inspirerad av civilsamhället och viljan att göra gott på hemmaplan kontaktade Anette Nerlie Ensamkommandes förbund med en idé om att erbjuda nyanlända barn en dag på Leos lekland i Växjö. Insamlingen tog oväntad fart och under tisdagen fylldes leklandet av skratt och stoj – ett välbehövligt avbrott för barn med mycket spring i benen.

Att barn som bor på något av landets asylboenden i väntan på besked från Migrationsverket inte har så mycket att göra om dagarna är vardag, trångboddhet och brist på aktiviteter är en verklighet för många. Detta ville fritidspolitikern Anette Nerlie göra något åt och kontaktade Ensamkommandes förbund i Växjö med sin idé.

– Med ganska enkla medel kan man göra något som skapar hopp i dessa barn, men att responsen skulle bli så här god hade jag aldrig kunnat drömma om. Efter ett par dagar hade vi samlat ihop 10 000 kronor och många har hejat på oss – det här är fantastiskt, säger Anette Nerlie som dagen till ära tagit på sig den röda clownnäsan.

Pengarna som samlats in av privatpersoner täckte kostnaderna för inträde åt ett femtiotal barn med föräldrar och två bussar hyrdes in för att transportera de leksugna besökarna. Att initiativet var uppskattat rådde det knappast någon tveksamhet om och under eftermiddagen var troligtvis ljudnivån något över det normala på leklandet.

– Vissa har inte ens tillgång till leksaker där de bor och det här kan nog vara den roligaste dagen hittills för barnen. Det är så häftigt att se hur alla vill hjälpa till, mycket fokus läggs på det negativa men det här visar verkligen på det samhällsengagemang som finns.

Dagen arrangerades tillsammans med Ensamkommandes förbund där bland annat Tina Swalander, ideellt engagerad, och ordförande Aref Yousefi fanns på plats. Han instämmer i Anettes resonemang om att lekdagen är ett välbehövligt avbrott– ett minne för livet.

– Det här är ett enkelt sätt att sätta lite guldkant på vardagen Det kan vara svårt att leva tätt inpå varandra i kollektiv – speciellt om man är barn med mycket spring i benen.

ANNA-STINA STENBÄCK
Stefan tror på europeisk samverkan

Stefan Höjelid, docent och ordförande i Historiska föreningen i Kronobergs län, håller gärna en europeisk utblick både när det gäller historia och samtid.

Smålänning, svensk och europé. Stefan Höjelid, docent inom statsvetenskap och numera ordförande i Historiska föreningen i Kronoberg, har ett brinnande intresse för europeisk politik och EU-frågor.
– Jag tror på samarbete, möten och utbyte mellan stater och människor. Sedan är EU långtifrån perfekt, men ingen organisation är bättre än sina medlemmar.
Läs mer...
Vill säkerställa rekrytering av undersköterskor
170820
I våras larmade Sveriges Kommuner- och Landsting (SKL) återigen om den brist på undersköterskor som kommer att slå särskilt hårt mot kommuner i framtiden. Bakgrunden till bristen är att för få utbildar sig och inte stannar inom undersköterskeyrket och att Sverige har en växande andel äldre befolkning. Nu vill socialdemokraterna i Växjö utreda hur läget ser ut lokalt för att säkerställa att problemen inte kommer bli förödande i framtiden.

Läs mer...
Region Kronobergs administration utreds
170818
Region Kronoberg bildades för att effektivisera verksamheten och spara in på tjänster.
Nu pågår en utredning om flera administrativa tjänster som ingen riktigt vet varför de tillkom eller vad de gör.
– Det talas om uppåt 70 nya tjänster på två år, säger Roland Gustbée (M).
Läs mer...
Traditionsenlig stadsfestival
170817
På fredag går startskottet för stadsfesten Karl-Oskardagarna, en festival som för första gången arrangerades 1983.  Förändringar har skett gällande innehåll och tema, men namnet och syftet är detsamma - att erbjuda Växjöbor en riktigt folklig sommarfest. Med något för alla smaker hoppas arrangörerna på ännu en lyckad upplaga av evenemanget som denna gång lägger lite extra fokus på invandring.
Läs mer...
> Ola Palmgren omvald till förbundsstyrelse (170817)
> Träningen är Johans pysventil (170813)
> Utökat verksamhetsbidrag föreslås till Brottsofferjouren (170810)
> Första lägenheten lyftes på plats (170809)
> Fortsatta vägarbeten på Liedbergsgatan (170809)
> ''Vatten i raka bäckar sjunger inte'' (170809)
> Högsäsong i Ekobacken (170807)
> Spelkonvent firade femårsjubileum (170705)
> Lotta förenklar ekologi och skapande (170702)
> Antalet tvångsåtgärder minskar vid rättspsykiatriska regionkliniken (170701)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen