Tillbaka till startsidan
Måndag 23 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 8 augusti 2017
Lek och glädje – ett välbehövligt avbrott
Barn med mycket spring i benen fyllde Leos lekland i veckan. 
Barn med mycket spring i benen fyllde Leos lekland i veckan. 
Inspirerad av civilsamhället och viljan att göra gott på hemmaplan kontaktade Anette Nerlie Ensamkommandes förbund med en idé om att erbjuda nyanlända barn en dag på Leos lekland i Växjö. Insamlingen tog oväntad fart och under tisdagen fylldes leklandet av skratt och stoj – ett välbehövligt avbrott för barn med mycket spring i benen.

Att barn som bor på något av landets asylboenden i väntan på besked från Migrationsverket inte har så mycket att göra om dagarna är vardag, trångboddhet och brist på aktiviteter är en verklighet för många. Detta ville fritidspolitikern Anette Nerlie göra något åt och kontaktade Ensamkommandes förbund i Växjö med sin idé.

– Med ganska enkla medel kan man göra något som skapar hopp i dessa barn, men att responsen skulle bli så här god hade jag aldrig kunnat drömma om. Efter ett par dagar hade vi samlat ihop 10 000 kronor och många har hejat på oss – det här är fantastiskt, säger Anette Nerlie som dagen till ära tagit på sig den röda clownnäsan.

Pengarna som samlats in av privatpersoner täckte kostnaderna för inträde åt ett femtiotal barn med föräldrar och två bussar hyrdes in för att transportera de leksugna besökarna. Att initiativet var uppskattat rådde det knappast någon tveksamhet om och under eftermiddagen var troligtvis ljudnivån något över det normala på leklandet.

– Vissa har inte ens tillgång till leksaker där de bor och det här kan nog vara den roligaste dagen hittills för barnen. Det är så häftigt att se hur alla vill hjälpa till, mycket fokus läggs på det negativa men det här visar verkligen på det samhällsengagemang som finns.

Dagen arrangerades tillsammans med Ensamkommandes förbund där bland annat Tina Swalander, ideellt engagerad, och ordförande Aref Yousefi fanns på plats. Han instämmer i Anettes resonemang om att lekdagen är ett välbehövligt avbrott– ett minne för livet.

– Det här är ett enkelt sätt att sätta lite guldkant på vardagen Det kan vara svårt att leva tätt inpå varandra i kollektiv – speciellt om man är barn med mycket spring i benen.

ANNA-STINA STENBÄCK
Uppfinnare med över 100 patent

Göran Hansson, klurig uppfinnare i Linneryd, har över 100 registrerade patent och mönster på sin meritlista.

I 45 år har Göran Hansson klurat och kommit på nya uppfinningar. I sin ateljé i Linneryd har han konstruerat allt från mekaniska skruvanordningar och trafikskyltar till mus- och vildsvinsfällor.
– Totalt har jag över 100 patent och mönster.
Läs mer...
SVT-legendar besökte Växjö
171022
Ryssland bedriver ett informationskrig för att undergräva förtroendet för det öppna och demokratiska samhället i väst. Det menar journalisten, författaren och tidigare SVT-korrespondenten Stig Fredrikson, som nyligen gästade Det fria ordets hus i Växjö.
– Vi måste vara vaksamma mot konstiga nyheter!
Läs mer...
Återremiss skjuter upp beslut om stadshus
171018
Oppositionen utnyttjade möjligheten att återremittera ärendet om nytt kommunhus till nästa fullmäktige. Gunnar Storbjörk (S) som var drivande i debatten emot är inte nöjd med beslutsunderlagen. Främst att det inte finns en riktig kalkyl på vad det skulle kosta att bygga om de nuvarande lokalerna.
– Vi har efterfrågat den många gånger men först för någon månad sedan stod det klart att det inte finns någon, säger han
Läs mer...
Tajma brinner för välfärd och internationell solidaritet
171015
Tajma Sisic är Kronobergs nyvalda SSU-ordförande. Välfärdsfrågor och internationell solidaritet ligger henne extra varmt om hjärtat, något som är sprunget ur uppväxten i ett segregerat miljonprogramsområde.     
– Jag har sett klassamhällets orättvisor och rasismen med egna ögon!
Läs mer...
> Uppmärksammade Nationella anhörigdagen (171015)
> Hemvändare förverkligar bostadsprojekt (171008)
> Arkeologer gräver för att förstå (171007)
> Ny folkrörelse håller rikskonferens i gröna Växjö (171006)
> Plan antagen för Bäckaslöv etapp II (171005)
> Nominerade till årets Byggnadspris (171004)
> Första småstaden med elektricitet (170928)
> ICA storsatsar på Teleborg (170927)
> Unikt koncept för samhällsfunktioner (170924)
> Matad av robot inom omsorgen (170921)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen