Tillbaka till startsidan
Lördag 16 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 8 augusti 2017
Lek och glädje – ett välbehövligt avbrott
Barn med mycket spring i benen fyllde Leos lekland i veckan. 
Barn med mycket spring i benen fyllde Leos lekland i veckan. 
Inspirerad av civilsamhället och viljan att göra gott på hemmaplan kontaktade Anette Nerlie Ensamkommandes förbund med en idé om att erbjuda nyanlända barn en dag på Leos lekland i Växjö. Insamlingen tog oväntad fart och under tisdagen fylldes leklandet av skratt och stoj – ett välbehövligt avbrott för barn med mycket spring i benen.

Att barn som bor på något av landets asylboenden i väntan på besked från Migrationsverket inte har så mycket att göra om dagarna är vardag, trångboddhet och brist på aktiviteter är en verklighet för många. Detta ville fritidspolitikern Anette Nerlie göra något åt och kontaktade Ensamkommandes förbund i Växjö med sin idé.

– Med ganska enkla medel kan man göra något som skapar hopp i dessa barn, men att responsen skulle bli så här god hade jag aldrig kunnat drömma om. Efter ett par dagar hade vi samlat ihop 10 000 kronor och många har hejat på oss – det här är fantastiskt, säger Anette Nerlie som dagen till ära tagit på sig den röda clownnäsan.

Pengarna som samlats in av privatpersoner täckte kostnaderna för inträde åt ett femtiotal barn med föräldrar och två bussar hyrdes in för att transportera de leksugna besökarna. Att initiativet var uppskattat rådde det knappast någon tveksamhet om och under eftermiddagen var troligtvis ljudnivån något över det normala på leklandet.

– Vissa har inte ens tillgång till leksaker där de bor och det här kan nog vara den roligaste dagen hittills för barnen. Det är så häftigt att se hur alla vill hjälpa till, mycket fokus läggs på det negativa men det här visar verkligen på det samhällsengagemang som finns.

Dagen arrangerades tillsammans med Ensamkommandes förbund där bland annat Tina Swalander, ideellt engagerad, och ordförande Aref Yousefi fanns på plats. Han instämmer i Anettes resonemang om att lekdagen är ett välbehövligt avbrott– ett minne för livet.

– Det här är ett enkelt sätt att sätta lite guldkant på vardagen Det kan vara svårt att leva tätt inpå varandra i kollektiv – speciellt om man är barn med mycket spring i benen.

ANNA-STINA STENBÄCK
De berättar om ett familjeliv i kontrollerat kaos

Ett kontrollerat kaos! Så beskriver Kim och Jack Heinwall sitt familjeliv där diagnoser som ADHD och autism komplicerar tillvaron.

Med tre av fyra medlemmar med olika diagnoser så beskriver familjen Heinwall sitt liv som ett kontrollerat kaos. Nu föreläser Jack och Kim om hur funktionsnedsättningar påverkar familjelivet, hur vardagen pendlar mellan hopp och förtvivlan och om konsten att navigera rätt bland myndigheter och vårdinrättningar.
– I dagsläget har jag kontakt med 72 professionella för familjens räkning, berättar Kim.

Läs mer...
Finalister till ''Årets Kronobergare''
171214
Traditionsenligt kommer P4 Kronobergs lyssnare att utse "årets kronobergare" vid nyår. Bland de fem finalisterna finns Växjö DFF:s fotbollsdamer och teknik- och kunskapsprojektet "mot nya höjder" men även två individuella finalister från Växjö kommun.
Ove Swensson är "mr Bandy" i Åby Tjureda sedan 50 år tillbaka och 18-åriga Elin Cederbrandt kämpar för medel till och kunskap om sjudomen diabetes.
Läs mer...
Lång kamp för kyrkan i Berg
171211
Efter åtta mörka år kommer ljusen åter att lysa upp Bergs kyrka.
Nu är första etappen av två i ombyggnaden klar och invigs nästa helg.
Allt började med mögelangrepp i grund och golvbjälklag som 2009 stängde kyrkan.
Läs mer...
Nya kontor byggs i Växjös stadskärna
171206
På torsdag nästa vecka tas det första spadtaget för Castellums tillbyggnation av gamla polishuset. Totalt blir det 1600 kvadratmeter ny kontorsyta. Byggnaden kommer uppföras på pelare på innergården.
– Vi har även fått godkänt från stadsbyggnadskontoret att bygga fem våningar, berättar Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum Växjö.
Läs mer...
> Leder expanderande polisutbildning (171203)
> Positivt trendbrott på Araby/Dalbo (171202)
> Bengt Westerberg vill försvara LSS-reformen (171129)
> Fixar julstämning i Kosta (171126)
> Skärvet öppnar idag (171124)
> Alla dessa våra minsta små (171119)
> Roland vill få medvind för sjöfarten (171118)
> Prisad blodbok på Högstorp (171115)
> Toaletten är ingen sopstation (171115)
> Nils Erik gav nya perspektiv på Finlands 100-årsjubileum (171113)

 
LEDAREN
Delad tid - dubbel glädje
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge....
Läs mer...
FAMILJ
Smarta investeringstips till aktiesparare i Kosta
Det kan löna sig att hålla på med aktier. Om du investerat en krona ...
Läs mer...
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen