Tillbaka till startsidan
Lördag 24 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 8 augusti 2017
Lek och glädje – ett välbehövligt avbrott
Barn med mycket spring i benen fyllde Leos lekland i veckan. 
Barn med mycket spring i benen fyllde Leos lekland i veckan. 
Inspirerad av civilsamhället och viljan att göra gott på hemmaplan kontaktade Anette Nerlie Ensamkommandes förbund med en idé om att erbjuda nyanlända barn en dag på Leos lekland i Växjö. Insamlingen tog oväntad fart och under tisdagen fylldes leklandet av skratt och stoj – ett välbehövligt avbrott för barn med mycket spring i benen.

Att barn som bor på något av landets asylboenden i väntan på besked från Migrationsverket inte har så mycket att göra om dagarna är vardag, trångboddhet och brist på aktiviteter är en verklighet för många. Detta ville fritidspolitikern Anette Nerlie göra något åt och kontaktade Ensamkommandes förbund i Växjö med sin idé.

– Med ganska enkla medel kan man göra något som skapar hopp i dessa barn, men att responsen skulle bli så här god hade jag aldrig kunnat drömma om. Efter ett par dagar hade vi samlat ihop 10 000 kronor och många har hejat på oss – det här är fantastiskt, säger Anette Nerlie som dagen till ära tagit på sig den röda clownnäsan.

Pengarna som samlats in av privatpersoner täckte kostnaderna för inträde åt ett femtiotal barn med föräldrar och två bussar hyrdes in för att transportera de leksugna besökarna. Att initiativet var uppskattat rådde det knappast någon tveksamhet om och under eftermiddagen var troligtvis ljudnivån något över det normala på leklandet.

– Vissa har inte ens tillgång till leksaker där de bor och det här kan nog vara den roligaste dagen hittills för barnen. Det är så häftigt att se hur alla vill hjälpa till, mycket fokus läggs på det negativa men det här visar verkligen på det samhällsengagemang som finns.

Dagen arrangerades tillsammans med Ensamkommandes förbund där bland annat Tina Swalander, ideellt engagerad, och ordförande Aref Yousefi fanns på plats. Han instämmer i Anettes resonemang om att lekdagen är ett välbehövligt avbrott– ett minne för livet.

– Det här är ett enkelt sätt att sätta lite guldkant på vardagen Det kan vara svårt att leva tätt inpå varandra i kollektiv – speciellt om man är barn med mycket spring i benen.

ANNA-STINA STENBÄCK
Med våtmarken i centrum

Uttern anses vara ett skyggt djur men vid Vattenrikets naturum visar de sig ofta.

I Vattenriket i och kring Kristianstad möts människa och natur i ett landskap där vattnet dominerar. I Vattenrikets naturum kan man lära mer och strax utanför har man, en kort promenad från stadens centrum, goda möjligheter att möta utter och kungsfiskare, Vattenrikets två affischnamn.
Läs mer...
Revisionsplan antagen
180223
En fortsatt växande grön kommun med långsiktig hållbar utveckling. Det är huvudriktlinjen för Växjö kommuns antagna revisionsplan 2018.

Läs mer...
Sportlovsflyg i litet format
180222
Vid två tillfällen bjöd Växjö RC-klubb in till prova-på-flyg i Tipshallen under sportlovet. Vid den första träffen var det mest veteraner på plats. Men nog fyllde de luften med sina flygande maskiner.
Läs mer...
165 miljoner till hälso- och sjukvård.
180221
Regionstyrelsen har beslutat att tillföra cirka 165 miljoner kronor till hälso- och sjukvården.
Läs mer...
> Åsa tror på skogen som framtidsbransch (180218)
> Möbler ska cirkulera (180217)
> Byggstart för nya återvinningscentralen (180214)
> Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg (180212)
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)

 
LEDAREN
Öl i ett mikroperspektiv
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arb...
Läs mer...
FAMILJ
Countrydrottning med rosa skimmer
Växjös egen rosaskimrande dansbands- och countrydrottning Mona G gäs...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen