Tillbaka till startsidan
Fredag 19 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 7 augusti 2017
Högsäsong i Ekobacken
Ekobacken har kommit att bli en grön oas och ett landmärke för Växjö. 
Ekobacken har kommit att bli en grön oas och ett landmärke för Växjö. 
Grönsakerna i Ekobacken är så gott som skördeklara och alla vardagar håller handelsboden öppen för allmänheten i den gröna oasen som med åren har kommit att bli något av ett landmärke för Växjö.
Den här säsongen har dock en hel del förändringar skett och platsen har gjorts allt mer tillgänglig – mycket tack vare att kommunen nu har en långsiktig plan för stadsodlingens framtid.


Det kalla sommarvädret har gjort att många grönsaker blivit försenade, nu är det dock främst morötterna man väntar på uppe i Ekobacken – Växjös gröna oas på Östrabo.

– De är väl främst de vi väntar på nu, samt att vi hoppas på pumporna, men i övrigt har det mesta växt till sig ordentligt. Det känns som att folk börjar hitta hit nu och så småningom kommer vi börja med längre öppettider så att alla ska ha en chans att handla efter jobbet, berättar Hanna Hallquist och Åsa Nylén som båda arbetar i backen denna varma sommardag.

Föreningen Macken har under många år bedrivit stadsodling i Växjö, med ekologiska grönsaker och blommor till försäljning. Marken i Östrabobacken ägs av kommunen och under förra året meddelades att satsningen skulle få fortsätta, genom ett beslut om backens långsiktiga utveckling. Investeringarna märks tydligt av – genom bland annat ett nytt växthus, arbetsbodar, gångar genom odlingarna och en handikappsparkering.

– Samarbetet funkar bra och backen har under åren blivit alltmer tillgänglig. Att Växjöbor kan komma hit – mitt i stan – för att handla sina grönsaker är jättelyxigt.

Beslutet från Växjö kommun innebär en viljeinriktning om att Ekobacken ska utvecklas till en offentlig plats där invånare kan få inspiration och mötas kring odling. Ekologisk odling är grunden, men Ekobacken ska också vara en oas dit man kan gå för att ta det lugnt och njuta av omgivningarna. Även detta år planerar man en stadsodlingsfestival under Mat 2017, dit besökare kan söka sig för att komma bort från myllret på Stortorget.

– Det är skönt att få vara här och arbeta, men samtidigt är det ganska tufft. Det är nog dock ganska få som har en så vacker arbetsplats. 

ANNA-STINA STENBÄCK
På jakt med Ryssbygymnasiet

Magnus Ullman går tredje året vid Ryssbygymnasiets jaktutbildning. Under välgörenhetsjakten är han hundansvarig.

När deltagarna i Ryssbygymnasiets välgörenhetsjakt samlas vid skolans jaktmarker ligger januarimörkret fortfarande tungt över det småländska landskapet. Jakten sker till förmån för Barncancerfonden. Under dagen har jaktintresserade ungdomar möjlighet att jaga och samtidigt få en uppfattning om vad som ingår i skolans jaktutbildning.
Läs mer...
Vill få upp EU-frågan på dagordningen igen
180117
EU-medlemskapet har inneburit att Sverige tappat självbestämmande och inflytande över både sin finans- och utrikespolitik. Det menar Folkrörelsen Nej till EU, vars Växjö-grupp vill lyfta upp EU-frågan i den stundande valrörelsen.
– Det är väldigt tyst om EU. När Sverige nyligen anslöt sig till PESCO, EU:s försvarssamarbete, så skedde det helt utan debatt, säger Carin Lindberg.
Läs mer...
Tunga avhopp för (S)
180117
Socialdemokraternas toppolitiker i Växjö, Åsa Karlsson-Björkmarker, meddelade överraskande i veckan att hon lämnar kommunpolitiken. Hon är sjukskriven sedan i december för stressrelaterade problem och återkommer inte som ledare för oppositionen i kommunstyrelsen.
Läs mer...
Tomas Eneroth laddar inför valrörelsen
180114
Efter ett intensivt första halvår som minister har Växjöbon Tomas Eneroth varit ledig och laddat batterierna hemma i Växjö. Nu stundar ett späckat valår och med låg arbetslöshet och goda statsfinanser så tror Tomas på ett lyft i opinionen. Däremot fruktar han en smutsig valrörelse.
– Det finns tendenser till hätska tongångar i debatten, det oroar mig!
Läs mer...
> Eva Johansson centerns etta (180114)
> Växjö växer på höjd och bredd (180113)
> Norra Järnvägsgatan stängs för biltrafik (180110)
> Tror på lyft för Liberalerna (180107)
> Cykeläventyrare samlar in pengar till Barncancerfonden (180106)
> Lager på lager (180104)
> Nyårshelgen är en svår tid för hundarna (171228)
> Hissö, naturreservat under förvandling (171222)
> Butiker möter e-handeln (171220)
> De berättar om ett familjeliv i kontrollerat kaos (171216)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen