Tillbaka till startsidan
Måndag 21 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 7 augusti 2017
Högsäsong i Ekobacken
Ekobacken har kommit att bli en grön oas och ett landmärke för Växjö. 
Ekobacken har kommit att bli en grön oas och ett landmärke för Växjö. 
Grönsakerna i Ekobacken är så gott som skördeklara och alla vardagar håller handelsboden öppen för allmänheten i den gröna oasen som med åren har kommit att bli något av ett landmärke för Växjö.
Den här säsongen har dock en hel del förändringar skett och platsen har gjorts allt mer tillgänglig – mycket tack vare att kommunen nu har en långsiktig plan för stadsodlingens framtid.


Det kalla sommarvädret har gjort att många grönsaker blivit försenade, nu är det dock främst morötterna man väntar på uppe i Ekobacken – Växjös gröna oas på Östrabo.

– De är väl främst de vi väntar på nu, samt att vi hoppas på pumporna, men i övrigt har det mesta växt till sig ordentligt. Det känns som att folk börjar hitta hit nu och så småningom kommer vi börja med längre öppettider så att alla ska ha en chans att handla efter jobbet, berättar Hanna Hallquist och Åsa Nylén som båda arbetar i backen denna varma sommardag.

Föreningen Macken har under många år bedrivit stadsodling i Växjö, med ekologiska grönsaker och blommor till försäljning. Marken i Östrabobacken ägs av kommunen och under förra året meddelades att satsningen skulle få fortsätta, genom ett beslut om backens långsiktiga utveckling. Investeringarna märks tydligt av – genom bland annat ett nytt växthus, arbetsbodar, gångar genom odlingarna och en handikappsparkering.

– Samarbetet funkar bra och backen har under åren blivit alltmer tillgänglig. Att Växjöbor kan komma hit – mitt i stan – för att handla sina grönsaker är jättelyxigt.

Beslutet från Växjö kommun innebär en viljeinriktning om att Ekobacken ska utvecklas till en offentlig plats där invånare kan få inspiration och mötas kring odling. Ekologisk odling är grunden, men Ekobacken ska också vara en oas dit man kan gå för att ta det lugnt och njuta av omgivningarna. Även detta år planerar man en stadsodlingsfestival under Mat 2017, dit besökare kan söka sig för att komma bort från myllret på Stortorget.

– Det är skönt att få vara här och arbeta, men samtidigt är det ganska tufft. Det är nog dock ganska få som har en så vacker arbetsplats. 

ANNA-STINA STENBÄCK
Stefan tror på europeisk samverkan

Stefan Höjelid, docent och ordförande i Historiska föreningen i Kronobergs län, håller gärna en europeisk utblick både när det gäller historia och samtid.

Smålänning, svensk och europé. Stefan Höjelid, docent inom statsvetenskap och numera ordförande i Historiska föreningen i Kronoberg, har ett brinnande intresse för europeisk politik och EU-frågor.
– Jag tror på samarbete, möten och utbyte mellan stater och människor. Sedan är EU långtifrån perfekt, men ingen organisation är bättre än sina medlemmar.
Läs mer...
Vill säkerställa rekrytering av undersköterskor
170820
I våras larmade Sveriges Kommuner- och Landsting (SKL) återigen om den brist på undersköterskor som kommer att slå särskilt hårt mot kommuner i framtiden. Bakgrunden till bristen är att för få utbildar sig och inte stannar inom undersköterskeyrket och att Sverige har en växande andel äldre befolkning. Nu vill socialdemokraterna i Växjö utreda hur läget ser ut lokalt för att säkerställa att problemen inte kommer bli förödande i framtiden.

Läs mer...
Region Kronobergs administration utreds
170818
Region Kronoberg bildades för att effektivisera verksamheten och spara in på tjänster.
Nu pågår en utredning om flera administrativa tjänster som ingen riktigt vet varför de tillkom eller vad de gör.
– Det talas om uppåt 70 nya tjänster på två år, säger Roland Gustbée (M).
Läs mer...
Traditionsenlig stadsfestival
170817
På fredag går startskottet för stadsfesten Karl-Oskardagarna, en festival som för första gången arrangerades 1983.  Förändringar har skett gällande innehåll och tema, men namnet och syftet är detsamma - att erbjuda Växjöbor en riktigt folklig sommarfest. Med något för alla smaker hoppas arrangörerna på ännu en lyckad upplaga av evenemanget som denna gång lägger lite extra fokus på invandring.
Läs mer...
> Ola Palmgren omvald till förbundsstyrelse (170817)
> Träningen är Johans pysventil (170813)
> Utökat verksamhetsbidrag föreslås till Brottsofferjouren (170810)
> Första lägenheten lyftes på plats (170809)
> Fortsatta vägarbeten på Liedbergsgatan (170809)
> ''Vatten i raka bäckar sjunger inte'' (170809)
> Lek och glädje – ett välbehövligt avbrott (170808)
> Spelkonvent firade femårsjubileum (170705)
> Lotta förenklar ekologi och skapande (170702)
> Antalet tvångsåtgärder minskar vid rättspsykiatriska regionkliniken (170701)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen