Tillbaka till startsidan
Måndag 23 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 7 augusti 2017
Högsäsong i Ekobacken
Ekobacken har kommit att bli en grön oas och ett landmärke för Växjö. 
Ekobacken har kommit att bli en grön oas och ett landmärke för Växjö. 
Grönsakerna i Ekobacken är så gott som skördeklara och alla vardagar håller handelsboden öppen för allmänheten i den gröna oasen som med åren har kommit att bli något av ett landmärke för Växjö.
Den här säsongen har dock en hel del förändringar skett och platsen har gjorts allt mer tillgänglig – mycket tack vare att kommunen nu har en långsiktig plan för stadsodlingens framtid.


Det kalla sommarvädret har gjort att många grönsaker blivit försenade, nu är det dock främst morötterna man väntar på uppe i Ekobacken – Växjös gröna oas på Östrabo.

– De är väl främst de vi väntar på nu, samt att vi hoppas på pumporna, men i övrigt har det mesta växt till sig ordentligt. Det känns som att folk börjar hitta hit nu och så småningom kommer vi börja med längre öppettider så att alla ska ha en chans att handla efter jobbet, berättar Hanna Hallquist och Åsa Nylén som båda arbetar i backen denna varma sommardag.

Föreningen Macken har under många år bedrivit stadsodling i Växjö, med ekologiska grönsaker och blommor till försäljning. Marken i Östrabobacken ägs av kommunen och under förra året meddelades att satsningen skulle få fortsätta, genom ett beslut om backens långsiktiga utveckling. Investeringarna märks tydligt av – genom bland annat ett nytt växthus, arbetsbodar, gångar genom odlingarna och en handikappsparkering.

– Samarbetet funkar bra och backen har under åren blivit alltmer tillgänglig. Att Växjöbor kan komma hit – mitt i stan – för att handla sina grönsaker är jättelyxigt.

Beslutet från Växjö kommun innebär en viljeinriktning om att Ekobacken ska utvecklas till en offentlig plats där invånare kan få inspiration och mötas kring odling. Ekologisk odling är grunden, men Ekobacken ska också vara en oas dit man kan gå för att ta det lugnt och njuta av omgivningarna. Även detta år planerar man en stadsodlingsfestival under Mat 2017, dit besökare kan söka sig för att komma bort från myllret på Stortorget.

– Det är skönt att få vara här och arbeta, men samtidigt är det ganska tufft. Det är nog dock ganska få som har en så vacker arbetsplats. 

ANNA-STINA STENBÄCK
Uppfinnare med över 100 patent

Göran Hansson, klurig uppfinnare i Linneryd, har över 100 registrerade patent och mönster på sin meritlista.

I 45 år har Göran Hansson klurat och kommit på nya uppfinningar. I sin ateljé i Linneryd har han konstruerat allt från mekaniska skruvanordningar och trafikskyltar till mus- och vildsvinsfällor.
– Totalt har jag över 100 patent och mönster.
Läs mer...
SVT-legendar besökte Växjö
171022
Ryssland bedriver ett informationskrig för att undergräva förtroendet för det öppna och demokratiska samhället i väst. Det menar journalisten, författaren och tidigare SVT-korrespondenten Stig Fredrikson, som nyligen gästade Det fria ordets hus i Växjö.
– Vi måste vara vaksamma mot konstiga nyheter!
Läs mer...
Återremiss skjuter upp beslut om stadshus
171018
Oppositionen utnyttjade möjligheten att återremittera ärendet om nytt kommunhus till nästa fullmäktige. Gunnar Storbjörk (S) som var drivande i debatten emot är inte nöjd med beslutsunderlagen. Främst att det inte finns en riktig kalkyl på vad det skulle kosta att bygga om de nuvarande lokalerna.
– Vi har efterfrågat den många gånger men först för någon månad sedan stod det klart att det inte finns någon, säger han
Läs mer...
Tajma brinner för välfärd och internationell solidaritet
171015
Tajma Sisic är Kronobergs nyvalda SSU-ordförande. Välfärdsfrågor och internationell solidaritet ligger henne extra varmt om hjärtat, något som är sprunget ur uppväxten i ett segregerat miljonprogramsområde.     
– Jag har sett klassamhällets orättvisor och rasismen med egna ögon!
Läs mer...
> Uppmärksammade Nationella anhörigdagen (171015)
> Hemvändare förverkligar bostadsprojekt (171008)
> Arkeologer gräver för att förstå (171007)
> Ny folkrörelse håller rikskonferens i gröna Växjö (171006)
> Plan antagen för Bäckaslöv etapp II (171005)
> Nominerade till årets Byggnadspris (171004)
> Första småstaden med elektricitet (170928)
> ICA storsatsar på Teleborg (170927)
> Unikt koncept för samhällsfunktioner (170924)
> Matad av robot inom omsorgen (170921)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen