Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 7 augusti 2017
Högsäsong i Ekobacken
Ekobacken har kommit att bli en grön oas och ett landmärke för Växjö. 
Ekobacken har kommit att bli en grön oas och ett landmärke för Växjö. 
Grönsakerna i Ekobacken är så gott som skördeklara och alla vardagar håller handelsboden öppen för allmänheten i den gröna oasen som med åren har kommit att bli något av ett landmärke för Växjö.
Den här säsongen har dock en hel del förändringar skett och platsen har gjorts allt mer tillgänglig – mycket tack vare att kommunen nu har en långsiktig plan för stadsodlingens framtid.


Det kalla sommarvädret har gjort att många grönsaker blivit försenade, nu är det dock främst morötterna man väntar på uppe i Ekobacken – Växjös gröna oas på Östrabo.

– De är väl främst de vi väntar på nu, samt att vi hoppas på pumporna, men i övrigt har det mesta växt till sig ordentligt. Det känns som att folk börjar hitta hit nu och så småningom kommer vi börja med längre öppettider så att alla ska ha en chans att handla efter jobbet, berättar Hanna Hallquist och Åsa Nylén som båda arbetar i backen denna varma sommardag.

Föreningen Macken har under många år bedrivit stadsodling i Växjö, med ekologiska grönsaker och blommor till försäljning. Marken i Östrabobacken ägs av kommunen och under förra året meddelades att satsningen skulle få fortsätta, genom ett beslut om backens långsiktiga utveckling. Investeringarna märks tydligt av – genom bland annat ett nytt växthus, arbetsbodar, gångar genom odlingarna och en handikappsparkering.

– Samarbetet funkar bra och backen har under åren blivit alltmer tillgänglig. Att Växjöbor kan komma hit – mitt i stan – för att handla sina grönsaker är jättelyxigt.

Beslutet från Växjö kommun innebär en viljeinriktning om att Ekobacken ska utvecklas till en offentlig plats där invånare kan få inspiration och mötas kring odling. Ekologisk odling är grunden, men Ekobacken ska också vara en oas dit man kan gå för att ta det lugnt och njuta av omgivningarna. Även detta år planerar man en stadsodlingsfestival under Mat 2017, dit besökare kan söka sig för att komma bort från myllret på Stortorget.

– Det är skönt att få vara här och arbeta, men samtidigt är det ganska tufft. Det är nog dock ganska få som har en så vacker arbetsplats. 

ANNA-STINA STENBÄCK
Nya hållbarhetschefen om utmaningar och tydliga mål

Bollar med lösningar! Växjö kommuns nytillträdda hållbarhetschef Charlotte G Brynielsson ska bidra till att Agenda 2030:s 17 mål uppnås även på regional och lokal nivå.

Världen står inför ödesutmaningar både när det gäller klimat, ekologi och sociala orättvisor. Agenda 2030 har satt upp 17 överordnade mål när det gäller globalt ansvarstagande och Växjö går nu i bräschen med målet att varas Sveriges ledande Agenda 2030-kommun. Nytillträdda hållbarhetschefen Charlotte G Brynielsson är positiv.       
– Är det någon som borde klara  av målen så är det ju vi i Växjö!
Läs mer...
Invigningen av Åsnens nationalpark firas hela helgen
180525
Det första steget togs 2010 och nu åtta år senare är det dags för invigning av Åsnens nationalpark. Totalt 1900 hektar, varav 75 procent är vattenyta, utgör Sveriges 30:e nationalpark.     
– Vi tror på 110 000 besökare per år, säger Helene Pettersson och Annika Bladh, projektledare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.
Läs mer...
Framgångsrikt reduktionsfiske i Växjösjöarna
180523
Visst nappar det! De senaste tre årens reduktionsfiske i Växjösjöarna har gett gott resultat med mindre vitfisk, större siktdjup samt fler abborrar och gäddor.        
– Det här gynnar hela ekosystemet i sjöarna, säger Jesper Rengbrandt och Magnus Böklin på Klara Vatten Sverige som ansvarar för reduktionsfisket.
Läs mer...
Patrik och Gill driver älgpark
180520
Skogens konung älgen är ett älskat djur och tillika ett av Smålands främsta symboler. Grönåsen Älg- och lantdjurpark utanför Kosta lockar årligen 28 000 besökare. För ägarna Patrik och Gill Agelstam har de 14 älgarna nästan blivit som familjemedlemmar.
– Varje älg är en egen individ. Några är reserverade medan andra är väldigt sociala.
Läs mer...
> Flugfiske för nybörjare och erfarna (180519)
> Företagsklimat över rikssnitt (180519)
> Multiarena invigs i Kalvsvik (180518)
> Något för alla som vill bo centralt (180516)
> Amsterdam nästa (180510)
> Folkfest markerade nystart för Araby Park Arena (180509)
> Lotta hittade hem politiskt i Medborgerlig Samling (180506)
> Ny samlingsplats för IT-utveckling byggs i Växjö (180503)
> Tydlig mobilisering inför valet vid årets Första maj-firande (180502)
> Rätt regionchef på Attendo (180502)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.