Tillbaka till startsidan
Lördag 16 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 augusti 2017
''Vatten i raka bäckar sjunger inte''
Jenny Berntsson Djurvall vill öka intresset för naturen.
Jenny Berntsson Djurvall vill öka intresset för naturen.
Hon har tagit reda på hur högt en blåval fiser och hon har besökt skjutbanan under riksdagshuset.
Möt Jenny Berntsson Djurvall, programledare och reporter på Naturmorgon i P1.


– Alla kan peka ut sjön Vänern på kartan och vi vet att det är Sveriges största sjö. Men sen då? Hur kan en sådan jätte förbli så anonym?

Klockan är tio över sex på lördagsmorgonen och på P1 hörs Jenny Berntsson Djurvalls röst då hon inleder programmet Naturmorgon. Just denna morgon kommer det handla om Vänern, den sjö som har störst skärgård i Europa med sina 22 000 öar och skär. Jenny lotsar lyssnarna vant mellan reportage och fakta. Hon har ju trots allt gjort detta i 15 år med utgångspunkt från radiohuset i Växjö.

Hon har varit intresserad av natur och miljö sedan hon var barn. Intresset kommer framförallt från två män. Dels hennes pappa som var jägare, fiskare, svampplockare och bodde på en liten gård med ett stycke blandskog till. Med honom åkte hon ofta till havet som låg en timme från bostaden i Lindome. Men fascinationen kommer även från den brittiske zoologen och TV-profilen David Attenborough.

– Det fanns ju inte så mycket på TV att titta på under 80-talet. Men jag älskade att sitta och titta på hans program när lejonen jagade antiloper på Savannen. Och med Arne Wiese som speaker.

När det sedan blev dags för Jenny att välja riktning i livet efter gymnasiet trodde hon inte att hon kunde bli journalist. Hon kände sig för dum.

– Jag sökte två gånger till journalisthögskolan och fick reservplats 267 eller något liknande. Så jag tänkte att det var kört.

Men efter att ha flyttat upp till Umeå med mannen hon idag är gift med, Daniel, och läst biologi så fick hon höra talas om att man där kunde läsa till ämnesjournalist. Så hon gjorde ett tredje försök att söka och kom in. 2002 började hon arbeta på Naturmorgon i Växjö tillsammans med radiolegendarerna Anders Börjeson och Lasse Willén. Och hon vill inte byta.

– Det har allt jag vill ha. Natur, journalistik och radio. När jobbet blir vardag så brukar jag tänka för mig själv, okej vad vill du hellre göra? Och det finns inget annat jag vill.

Natur och miljö är stora samhällsfrågor idag. Dagligen kan vi se i våra flöden om uppvärmning, djurarter som dör ut, skövling av skog och hav som sakta dör. Jenny vill vara med och göra världen bättre, men hon tror inte på skrämselpropaganda även om det är viktigt med fakta. Som ung beskriver hon sig själv som kroniskt deprimerad över vad människan gjorde mot naturen. Men idag ser hon sig själv som lite mer balanserad.

– Vi är inte på väg mot rätt håll alls. Jag vet inte hur vi ska rädda våra hav, stoppa Donald Trump eller få alla att fatta vad de gör. Men det finns andra sätt än pekpinnar. Det händer också väldigt mycket bra.

Jenny berättar om en rörelse som innefattar två floder i Indien och en flod på Nya Zeeland som fått mänskliga rättigheter.

Hur då?

– Jag vet. Folk gapskrattar när man berättar om detta. Men det är faktiskt en av de bästa sakerna jag har hört.

Det funkar som
så att om man ska göra något med floden som att bygga kraftverk eller röra den på annat sätt så måste man först fråga floden om lov. För man får inte döda den. På Nya Zeeland representeras floden av några ur urbefolkningen Maorierna och några från staten. De beslutar om vad som får göras i floden utan att den skadas eller i värsta fall dör.

– Jag tror att genom Naturmorgon kan vi väcka ett intresse hos lyssnarna för naturen. Ge dem kunskap. Och genom det kanske vi kan få folk att bry sig mer om naturen. Man värnar alltid lite extra om det man känner till och det man är intresserad av.

Det finns också områden som människorna i Sverige bryr sig lite extra om. Jakt och varg. När Jenny bestämde sig för att göra en serie kring jakt så fick hon först ta ett samtal med Sveriges Radios säkerhetsavdelning.

– Det finns två områden som klassas som en säkerhetsrisk när man tar upp det i radio. Det är Islam och varg...
LÄS MER I VK 31, UTE 4/8


ELISABETH ANDERBERG
De berättar om ett familjeliv i kontrollerat kaos

Ett kontrollerat kaos! Så beskriver Kim och Jack Heinwall sitt familjeliv där diagnoser som ADHD och autism komplicerar tillvaron.

Med tre av fyra medlemmar med olika diagnoser så beskriver familjen Heinwall sitt liv som ett kontrollerat kaos. Nu föreläser Jack och Kim om hur funktionsnedsättningar påverkar familjelivet, hur vardagen pendlar mellan hopp och förtvivlan och om konsten att navigera rätt bland myndigheter och vårdinrättningar.
– I dagsläget har jag kontakt med 72 professionella för familjens räkning, berättar Kim.

Läs mer...
Finalister till ''Årets Kronobergare''
171214
Traditionsenligt kommer P4 Kronobergs lyssnare att utse "årets kronobergare" vid nyår. Bland de fem finalisterna finns Växjö DFF:s fotbollsdamer och teknik- och kunskapsprojektet "mot nya höjder" men även två individuella finalister från Växjö kommun.
Ove Swensson är "mr Bandy" i Åby Tjureda sedan 50 år tillbaka och 18-åriga Elin Cederbrandt kämpar för medel till och kunskap om sjudomen diabetes.
Läs mer...
Lång kamp för kyrkan i Berg
171211
Efter åtta mörka år kommer ljusen åter att lysa upp Bergs kyrka.
Nu är första etappen av två i ombyggnaden klar och invigs nästa helg.
Allt började med mögelangrepp i grund och golvbjälklag som 2009 stängde kyrkan.
Läs mer...
Nya kontor byggs i Växjös stadskärna
171206
På torsdag nästa vecka tas det första spadtaget för Castellums tillbyggnation av gamla polishuset. Totalt blir det 1600 kvadratmeter ny kontorsyta. Byggnaden kommer uppföras på pelare på innergården.
– Vi har även fått godkänt från stadsbyggnadskontoret att bygga fem våningar, berättar Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum Växjö.
Läs mer...
> Leder expanderande polisutbildning (171203)
> Positivt trendbrott på Araby/Dalbo (171202)
> Bengt Westerberg vill försvara LSS-reformen (171129)
> Fixar julstämning i Kosta (171126)
> Skärvet öppnar idag (171124)
> Alla dessa våra minsta små (171119)
> Roland vill få medvind för sjöfarten (171118)
> Prisad blodbok på Högstorp (171115)
> Toaletten är ingen sopstation (171115)
> Nils Erik gav nya perspektiv på Finlands 100-årsjubileum (171113)

 
LEDAREN
Delad tid - dubbel glädje
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge....
Läs mer...
FAMILJ
Smarta investeringstips till aktiesparare i Kosta
Det kan löna sig att hålla på med aktier. Om du investerat en krona ...
Läs mer...
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen