Tillbaka till startsidan
Måndag 21 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 augusti 2017
''Vatten i raka bäckar sjunger inte''
Jenny Berntsson Djurvall vill öka intresset för naturen.
Jenny Berntsson Djurvall vill öka intresset för naturen.
Hon har tagit reda på hur högt en blåval fiser och hon har besökt skjutbanan under riksdagshuset.
Möt Jenny Berntsson Djurvall, programledare och reporter på Naturmorgon i P1.


– Alla kan peka ut sjön Vänern på kartan och vi vet att det är Sveriges största sjö. Men sen då? Hur kan en sådan jätte förbli så anonym?

Klockan är tio över sex på lördagsmorgonen och på P1 hörs Jenny Berntsson Djurvalls röst då hon inleder programmet Naturmorgon. Just denna morgon kommer det handla om Vänern, den sjö som har störst skärgård i Europa med sina 22 000 öar och skär. Jenny lotsar lyssnarna vant mellan reportage och fakta. Hon har ju trots allt gjort detta i 15 år med utgångspunkt från radiohuset i Växjö.

Hon har varit intresserad av natur och miljö sedan hon var barn. Intresset kommer framförallt från två män. Dels hennes pappa som var jägare, fiskare, svampplockare och bodde på en liten gård med ett stycke blandskog till. Med honom åkte hon ofta till havet som låg en timme från bostaden i Lindome. Men fascinationen kommer även från den brittiske zoologen och TV-profilen David Attenborough.

– Det fanns ju inte så mycket på TV att titta på under 80-talet. Men jag älskade att sitta och titta på hans program när lejonen jagade antiloper på Savannen. Och med Arne Wiese som speaker.

När det sedan blev dags för Jenny att välja riktning i livet efter gymnasiet trodde hon inte att hon kunde bli journalist. Hon kände sig för dum.

– Jag sökte två gånger till journalisthögskolan och fick reservplats 267 eller något liknande. Så jag tänkte att det var kört.

Men efter att ha flyttat upp till Umeå med mannen hon idag är gift med, Daniel, och läst biologi så fick hon höra talas om att man där kunde läsa till ämnesjournalist. Så hon gjorde ett tredje försök att söka och kom in. 2002 började hon arbeta på Naturmorgon i Växjö tillsammans med radiolegendarerna Anders Börjeson och Lasse Willén. Och hon vill inte byta.

– Det har allt jag vill ha. Natur, journalistik och radio. När jobbet blir vardag så brukar jag tänka för mig själv, okej vad vill du hellre göra? Och det finns inget annat jag vill.

Natur och miljö är stora samhällsfrågor idag. Dagligen kan vi se i våra flöden om uppvärmning, djurarter som dör ut, skövling av skog och hav som sakta dör. Jenny vill vara med och göra världen bättre, men hon tror inte på skrämselpropaganda även om det är viktigt med fakta. Som ung beskriver hon sig själv som kroniskt deprimerad över vad människan gjorde mot naturen. Men idag ser hon sig själv som lite mer balanserad.

– Vi är inte på väg mot rätt håll alls. Jag vet inte hur vi ska rädda våra hav, stoppa Donald Trump eller få alla att fatta vad de gör. Men det finns andra sätt än pekpinnar. Det händer också väldigt mycket bra.

Jenny berättar om en rörelse som innefattar två floder i Indien och en flod på Nya Zeeland som fått mänskliga rättigheter.

Hur då?

– Jag vet. Folk gapskrattar när man berättar om detta. Men det är faktiskt en av de bästa sakerna jag har hört.

Det funkar som
så att om man ska göra något med floden som att bygga kraftverk eller röra den på annat sätt så måste man först fråga floden om lov. För man får inte döda den. På Nya Zeeland representeras floden av några ur urbefolkningen Maorierna och några från staten. De beslutar om vad som får göras i floden utan att den skadas eller i värsta fall dör.

– Jag tror att genom Naturmorgon kan vi väcka ett intresse hos lyssnarna för naturen. Ge dem kunskap. Och genom det kanske vi kan få folk att bry sig mer om naturen. Man värnar alltid lite extra om det man känner till och det man är intresserad av.

Det finns också områden som människorna i Sverige bryr sig lite extra om. Jakt och varg. När Jenny bestämde sig för att göra en serie kring jakt så fick hon först ta ett samtal med Sveriges Radios säkerhetsavdelning.

– Det finns två områden som klassas som en säkerhetsrisk när man tar upp det i radio. Det är Islam och varg...
LÄS MER I VK 31, UTE 4/8


ELISABETH ANDERBERG
Stefan tror på europeisk samverkan

Stefan Höjelid, docent och ordförande i Historiska föreningen i Kronobergs län, håller gärna en europeisk utblick både när det gäller historia och samtid.

Smålänning, svensk och europé. Stefan Höjelid, docent inom statsvetenskap och numera ordförande i Historiska föreningen i Kronoberg, har ett brinnande intresse för europeisk politik och EU-frågor.
– Jag tror på samarbete, möten och utbyte mellan stater och människor. Sedan är EU långtifrån perfekt, men ingen organisation är bättre än sina medlemmar.
Läs mer...
Vill säkerställa rekrytering av undersköterskor
170820
I våras larmade Sveriges Kommuner- och Landsting (SKL) återigen om den brist på undersköterskor som kommer att slå särskilt hårt mot kommuner i framtiden. Bakgrunden till bristen är att för få utbildar sig och inte stannar inom undersköterskeyrket och att Sverige har en växande andel äldre befolkning. Nu vill socialdemokraterna i Växjö utreda hur läget ser ut lokalt för att säkerställa att problemen inte kommer bli förödande i framtiden.

Läs mer...
Region Kronobergs administration utreds
170818
Region Kronoberg bildades för att effektivisera verksamheten och spara in på tjänster.
Nu pågår en utredning om flera administrativa tjänster som ingen riktigt vet varför de tillkom eller vad de gör.
– Det talas om uppåt 70 nya tjänster på två år, säger Roland Gustbée (M).
Läs mer...
Traditionsenlig stadsfestival
170817
På fredag går startskottet för stadsfesten Karl-Oskardagarna, en festival som för första gången arrangerades 1983.  Förändringar har skett gällande innehåll och tema, men namnet och syftet är detsamma - att erbjuda Växjöbor en riktigt folklig sommarfest. Med något för alla smaker hoppas arrangörerna på ännu en lyckad upplaga av evenemanget som denna gång lägger lite extra fokus på invandring.
Läs mer...
> Ola Palmgren omvald till förbundsstyrelse (170817)
> Träningen är Johans pysventil (170813)
> Utökat verksamhetsbidrag föreslås till Brottsofferjouren (170810)
> Första lägenheten lyftes på plats (170809)
> Fortsatta vägarbeten på Liedbergsgatan (170809)
> Lek och glädje – ett välbehövligt avbrott (170808)
> Högsäsong i Ekobacken (170807)
> Spelkonvent firade femårsjubileum (170705)
> Lotta förenklar ekologi och skapande (170702)
> Antalet tvångsåtgärder minskar vid rättspsykiatriska regionkliniken (170701)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen