Tillbaka till startsidan
Lördag 24 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 augusti 2017
''Vatten i raka bäckar sjunger inte''
Jenny Berntsson Djurvall vill öka intresset för naturen.
Jenny Berntsson Djurvall vill öka intresset för naturen.
Hon har tagit reda på hur högt en blåval fiser och hon har besökt skjutbanan under riksdagshuset.
Möt Jenny Berntsson Djurvall, programledare och reporter på Naturmorgon i P1.


– Alla kan peka ut sjön Vänern på kartan och vi vet att det är Sveriges största sjö. Men sen då? Hur kan en sådan jätte förbli så anonym?

Klockan är tio över sex på lördagsmorgonen och på P1 hörs Jenny Berntsson Djurvalls röst då hon inleder programmet Naturmorgon. Just denna morgon kommer det handla om Vänern, den sjö som har störst skärgård i Europa med sina 22 000 öar och skär. Jenny lotsar lyssnarna vant mellan reportage och fakta. Hon har ju trots allt gjort detta i 15 år med utgångspunkt från radiohuset i Växjö.

Hon har varit intresserad av natur och miljö sedan hon var barn. Intresset kommer framförallt från två män. Dels hennes pappa som var jägare, fiskare, svampplockare och bodde på en liten gård med ett stycke blandskog till. Med honom åkte hon ofta till havet som låg en timme från bostaden i Lindome. Men fascinationen kommer även från den brittiske zoologen och TV-profilen David Attenborough.

– Det fanns ju inte så mycket på TV att titta på under 80-talet. Men jag älskade att sitta och titta på hans program när lejonen jagade antiloper på Savannen. Och med Arne Wiese som speaker.

När det sedan blev dags för Jenny att välja riktning i livet efter gymnasiet trodde hon inte att hon kunde bli journalist. Hon kände sig för dum.

– Jag sökte två gånger till journalisthögskolan och fick reservplats 267 eller något liknande. Så jag tänkte att det var kört.

Men efter att ha flyttat upp till Umeå med mannen hon idag är gift med, Daniel, och läst biologi så fick hon höra talas om att man där kunde läsa till ämnesjournalist. Så hon gjorde ett tredje försök att söka och kom in. 2002 började hon arbeta på Naturmorgon i Växjö tillsammans med radiolegendarerna Anders Börjeson och Lasse Willén. Och hon vill inte byta.

– Det har allt jag vill ha. Natur, journalistik och radio. När jobbet blir vardag så brukar jag tänka för mig själv, okej vad vill du hellre göra? Och det finns inget annat jag vill.

Natur och miljö är stora samhällsfrågor idag. Dagligen kan vi se i våra flöden om uppvärmning, djurarter som dör ut, skövling av skog och hav som sakta dör. Jenny vill vara med och göra världen bättre, men hon tror inte på skrämselpropaganda även om det är viktigt med fakta. Som ung beskriver hon sig själv som kroniskt deprimerad över vad människan gjorde mot naturen. Men idag ser hon sig själv som lite mer balanserad.

– Vi är inte på väg mot rätt håll alls. Jag vet inte hur vi ska rädda våra hav, stoppa Donald Trump eller få alla att fatta vad de gör. Men det finns andra sätt än pekpinnar. Det händer också väldigt mycket bra.

Jenny berättar om en rörelse som innefattar två floder i Indien och en flod på Nya Zeeland som fått mänskliga rättigheter.

Hur då?

– Jag vet. Folk gapskrattar när man berättar om detta. Men det är faktiskt en av de bästa sakerna jag har hört.

Det funkar som
så att om man ska göra något med floden som att bygga kraftverk eller röra den på annat sätt så måste man först fråga floden om lov. För man får inte döda den. På Nya Zeeland representeras floden av några ur urbefolkningen Maorierna och några från staten. De beslutar om vad som får göras i floden utan att den skadas eller i värsta fall dör.

– Jag tror att genom Naturmorgon kan vi väcka ett intresse hos lyssnarna för naturen. Ge dem kunskap. Och genom det kanske vi kan få folk att bry sig mer om naturen. Man värnar alltid lite extra om det man känner till och det man är intresserad av.

Det finns också områden som människorna i Sverige bryr sig lite extra om. Jakt och varg. När Jenny bestämde sig för att göra en serie kring jakt så fick hon först ta ett samtal med Sveriges Radios säkerhetsavdelning.

– Det finns två områden som klassas som en säkerhetsrisk när man tar upp det i radio. Det är Islam och varg...
LÄS MER I VK 31, UTE 4/8


ELISABETH ANDERBERG
Med våtmarken i centrum

Uttern anses vara ett skyggt djur men vid Vattenrikets naturum visar de sig ofta.

I Vattenriket i och kring Kristianstad möts människa och natur i ett landskap där vattnet dominerar. I Vattenrikets naturum kan man lära mer och strax utanför har man, en kort promenad från stadens centrum, goda möjligheter att möta utter och kungsfiskare, Vattenrikets två affischnamn.
Läs mer...
Revisionsplan antagen
180223
En fortsatt växande grön kommun med långsiktig hållbar utveckling. Det är huvudriktlinjen för Växjö kommuns antagna revisionsplan 2018.

Läs mer...
Sportlovsflyg i litet format
180222
Vid två tillfällen bjöd Växjö RC-klubb in till prova-på-flyg i Tipshallen under sportlovet. Vid den första träffen var det mest veteraner på plats. Men nog fyllde de luften med sina flygande maskiner.
Läs mer...
165 miljoner till hälso- och sjukvård.
180221
Regionstyrelsen har beslutat att tillföra cirka 165 miljoner kronor till hälso- och sjukvården.
Läs mer...
> Åsa tror på skogen som framtidsbransch (180218)
> Möbler ska cirkulera (180217)
> Byggstart för nya återvinningscentralen (180214)
> Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg (180212)
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)

 
LEDAREN
Öl i ett mikroperspektiv
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arb...
Läs mer...
FAMILJ
Countrydrottning med rosa skimmer
Växjös egen rosaskimrande dansbands- och countrydrottning Mona G gäs...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen