Tillbaka till startsidan
Måndag 23 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 augusti 2017
''Vatten i raka bäckar sjunger inte''
Jenny Berntsson Djurvall vill öka intresset för naturen.
Jenny Berntsson Djurvall vill öka intresset för naturen.
Hon har tagit reda på hur högt en blåval fiser och hon har besökt skjutbanan under riksdagshuset.
Möt Jenny Berntsson Djurvall, programledare och reporter på Naturmorgon i P1.


– Alla kan peka ut sjön Vänern på kartan och vi vet att det är Sveriges största sjö. Men sen då? Hur kan en sådan jätte förbli så anonym?

Klockan är tio över sex på lördagsmorgonen och på P1 hörs Jenny Berntsson Djurvalls röst då hon inleder programmet Naturmorgon. Just denna morgon kommer det handla om Vänern, den sjö som har störst skärgård i Europa med sina 22 000 öar och skär. Jenny lotsar lyssnarna vant mellan reportage och fakta. Hon har ju trots allt gjort detta i 15 år med utgångspunkt från radiohuset i Växjö.

Hon har varit intresserad av natur och miljö sedan hon var barn. Intresset kommer framförallt från två män. Dels hennes pappa som var jägare, fiskare, svampplockare och bodde på en liten gård med ett stycke blandskog till. Med honom åkte hon ofta till havet som låg en timme från bostaden i Lindome. Men fascinationen kommer även från den brittiske zoologen och TV-profilen David Attenborough.

– Det fanns ju inte så mycket på TV att titta på under 80-talet. Men jag älskade att sitta och titta på hans program när lejonen jagade antiloper på Savannen. Och med Arne Wiese som speaker.

När det sedan blev dags för Jenny att välja riktning i livet efter gymnasiet trodde hon inte att hon kunde bli journalist. Hon kände sig för dum.

– Jag sökte två gånger till journalisthögskolan och fick reservplats 267 eller något liknande. Så jag tänkte att det var kört.

Men efter att ha flyttat upp till Umeå med mannen hon idag är gift med, Daniel, och läst biologi så fick hon höra talas om att man där kunde läsa till ämnesjournalist. Så hon gjorde ett tredje försök att söka och kom in. 2002 började hon arbeta på Naturmorgon i Växjö tillsammans med radiolegendarerna Anders Börjeson och Lasse Willén. Och hon vill inte byta.

– Det har allt jag vill ha. Natur, journalistik och radio. När jobbet blir vardag så brukar jag tänka för mig själv, okej vad vill du hellre göra? Och det finns inget annat jag vill.

Natur och miljö är stora samhällsfrågor idag. Dagligen kan vi se i våra flöden om uppvärmning, djurarter som dör ut, skövling av skog och hav som sakta dör. Jenny vill vara med och göra världen bättre, men hon tror inte på skrämselpropaganda även om det är viktigt med fakta. Som ung beskriver hon sig själv som kroniskt deprimerad över vad människan gjorde mot naturen. Men idag ser hon sig själv som lite mer balanserad.

– Vi är inte på väg mot rätt håll alls. Jag vet inte hur vi ska rädda våra hav, stoppa Donald Trump eller få alla att fatta vad de gör. Men det finns andra sätt än pekpinnar. Det händer också väldigt mycket bra.

Jenny berättar om en rörelse som innefattar två floder i Indien och en flod på Nya Zeeland som fått mänskliga rättigheter.

Hur då?

– Jag vet. Folk gapskrattar när man berättar om detta. Men det är faktiskt en av de bästa sakerna jag har hört.

Det funkar som
så att om man ska göra något med floden som att bygga kraftverk eller röra den på annat sätt så måste man först fråga floden om lov. För man får inte döda den. På Nya Zeeland representeras floden av några ur urbefolkningen Maorierna och några från staten. De beslutar om vad som får göras i floden utan att den skadas eller i värsta fall dör.

– Jag tror att genom Naturmorgon kan vi väcka ett intresse hos lyssnarna för naturen. Ge dem kunskap. Och genom det kanske vi kan få folk att bry sig mer om naturen. Man värnar alltid lite extra om det man känner till och det man är intresserad av.

Det finns också områden som människorna i Sverige bryr sig lite extra om. Jakt och varg. När Jenny bestämde sig för att göra en serie kring jakt så fick hon först ta ett samtal med Sveriges Radios säkerhetsavdelning.

– Det finns två områden som klassas som en säkerhetsrisk när man tar upp det i radio. Det är Islam och varg...
LÄS MER I VK 31, UTE 4/8


ELISABETH ANDERBERG
Uppfinnare med över 100 patent

Göran Hansson, klurig uppfinnare i Linneryd, har över 100 registrerade patent och mönster på sin meritlista.

I 45 år har Göran Hansson klurat och kommit på nya uppfinningar. I sin ateljé i Linneryd har han konstruerat allt från mekaniska skruvanordningar och trafikskyltar till mus- och vildsvinsfällor.
– Totalt har jag över 100 patent och mönster.
Läs mer...
SVT-legendar besökte Växjö
171022
Ryssland bedriver ett informationskrig för att undergräva förtroendet för det öppna och demokratiska samhället i väst. Det menar journalisten, författaren och tidigare SVT-korrespondenten Stig Fredrikson, som nyligen gästade Det fria ordets hus i Växjö.
– Vi måste vara vaksamma mot konstiga nyheter!
Läs mer...
Återremiss skjuter upp beslut om stadshus
171018
Oppositionen utnyttjade möjligheten att återremittera ärendet om nytt kommunhus till nästa fullmäktige. Gunnar Storbjörk (S) som var drivande i debatten emot är inte nöjd med beslutsunderlagen. Främst att det inte finns en riktig kalkyl på vad det skulle kosta att bygga om de nuvarande lokalerna.
– Vi har efterfrågat den många gånger men först för någon månad sedan stod det klart att det inte finns någon, säger han
Läs mer...
Tajma brinner för välfärd och internationell solidaritet
171015
Tajma Sisic är Kronobergs nyvalda SSU-ordförande. Välfärdsfrågor och internationell solidaritet ligger henne extra varmt om hjärtat, något som är sprunget ur uppväxten i ett segregerat miljonprogramsområde.     
– Jag har sett klassamhällets orättvisor och rasismen med egna ögon!
Läs mer...
> Uppmärksammade Nationella anhörigdagen (171015)
> Hemvändare förverkligar bostadsprojekt (171008)
> Arkeologer gräver för att förstå (171007)
> Ny folkrörelse håller rikskonferens i gröna Växjö (171006)
> Plan antagen för Bäckaslöv etapp II (171005)
> Nominerade till årets Byggnadspris (171004)
> Första småstaden med elektricitet (170928)
> ICA storsatsar på Teleborg (170927)
> Unikt koncept för samhällsfunktioner (170924)
> Matad av robot inom omsorgen (170921)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen