Tillbaka till startsidan
Lördag 25 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 25 augusti 2017
Allt annat än positiv bild av vården
Inte bara personal ökar kostnaderna inom sjukvården. Ny teknik, som exempelvis denna Accelerator för strålbehandling, kräver investeringar och var gränsen går för att förbättra liv måste tyvärr också diskuteras, menar Roland Gustbée (M). Foto: Region Kronoberg
Inte bara personal ökar kostnaderna inom sjukvården. Ny teknik, som exempelvis denna Accelerator för strålbehandling, kräver investeringar och var gränsen går för att förbättra liv måste tyvärr också diskuteras, menar Roland Gustbée (M).
Foto: Region Kronoberg
Brist på sjuksköterskor, underskott på 190 miljoner kronor med sparkrav som följd och stängda avdelningar.
Rapporteringen kring sjukvården inom Region Kronoberg har varit allt annat än positiv den senaste tiden.
Men det finns en sida till av sjukvårdens mynt.


I våras beslutades det att Hälso- och sjukvården i Region Kronoberg skulle spara 60 miljoner kronor under 2017. En av åtgärderna som skulle bidra till detta var att minska på antalet hyrpersonal inom verksamheten, för att så småningom klara sig utan att ta in extern personal.

Efter regionfullmäktige i juni ökade besparingskravet till det dubbla. Alliansen, med stöd av Sverigedemokraterna fick igenom att det skulle sparas 120 miljoner kronor under året.
Men hur kunde man hamna här?

Roland Gustbée (M), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden menar att visst är hyrpersonal en faktor i att det blivit ett sådant underskott och förklaringen till det går tillbaka till 1980-talet.

– Då byggde man ut primärvården och anställde väldigt många unga och nyutbildade personer. Nu går de i pension och vi har haft för dålig framförförhållning gällande att utbilda nya distriktsläkare och allmänspecialister till exempel.

Han menar att hälften av hyrpersonalen är läkare inom dessa områden.

Det andra området är på sjuksköterskesidan. Många har slutat som sjuksköterskor på grund av den tunga belastning de har.

– Förr accepterade sjuksköterskorna sina scheman och arbetsuppgifter mer än vad man gör idag. Då slutar man hellre än att slita ut sig, säger Gustbée.

Han får medhåll av Charlotta Svanberg (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

–  Man eftersträvar inte guldklockan längre. Vill man ha kvar sin personal så måste man också vara en attraktiv arbetsgivare, säger hon.

Och enligt en utredning, ledd av Göran Stiernstedt, nationell ledare av en mer effektiv vård, så har Sverige tillräckligt med läkare för att täcka behoven. För Region Kronoberg är problemet bara att de inte är anställda av dem.

– Det är just därför vi måste bli en bättre arbetsgivare, ta emot fler praktikanter och jobba mer för kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården, säger Charlotta Svanberg.

När det handlar om sjuksköterskor så har det aldrig funnits så många sjuksköterskor anställda i Kronoberg som det gör idag. Bara de senaste tre åren har antalet ökat. Men det är även fler som är lediga för studier och föräldraledighet. I den stora pensionsavgången hyrdes det inte bara in personal, det anställdes också. Men de som anställdes var unga och i den ålder då många bildar familj och utbildar sig vidare.

Kommer sjuksköterskesituationen att lösa sig automatiskt inom ett par år då?

– Ja, delvis så kommer den det. Men som sagt, vi kan inte bara sitta och vänta på att de ska komma tillbaka. Vi måste se till så att det är just oss de vill komma tillbaka till genom att bli en bättre arbetsplats, säger Svanberg.

Att arbeta som sjuksköterska har blivit mer attraktivt sedan frågan kommit upp till diskussion. När det var många som slutade och hyrpersonal togs in, beslutade Region Kronoberg i våras, att i samarbete med Linnéuniversitetet och Ljungby kommun starta en sjuksköterskeutbildning i Ljungby nu i höst. Utbildningen har 90 platser och sett till antalet sökande skulle det kunna ha varit det dubbla. Så läget för att få sjuksköterskekompetens i framtiden ser ljus ut.

– Men en annan sak som det sällan pratas om gällande den ekonomiska situationen är att teknikutvecklingen och läkemedelsutvecklingen är snabbare än den ekonomiska utvecklingen säger Roland Gustbée.

– Det finns alltmer läkemedel och teknik som kan göra väldigt mycket för människor och deras hälsa. Men det kostar också väldigt mycket pengar. Ibland kanske vi måste inse att det finns en ekonomisk gräns även för vad vi kan kosta på oss när det handlar om att förbättra liv, säger han, medveten om att det är både en svår och moraliskt känslig fråga. Men fortfarande en fråga som måste diskuteras mer i framtiden.

Hur besparingarna kommer att se ut ska presenteras nu under sensommaren eller tidig höst.

ELISABETH ANDERBERG
Skärvet öppnar idag

Anne-lie Strand och Anette Eklöf kan erbjuda ytterligare en halvtimmes mottagning på morgonen i och med flytten till Skärvet.

Idag ska flytten av Strandbjörkets vårdcentral och jourläkarcentralen i Växjö vara klar.
Då öppnar Skärvet på Södra Järnvägsgatan i helt nybyggda lokaler.
Läs mer...
Alla dessa våra minsta små
171119
Insekternas värld är knappast på löpsedlarna varje dag. Men de senaste veckorna har en rapport om att insekterna minskat drastiskt i Tyskland väckt stort intresse i medierna. Och med all rätt. För insekterna och deras värld är viktigare än vad vi kanske vill tänka oss.
Läs mer...
Roland vill få medvind för sjöfarten
171118
Roland Sjödahl är Växjöbon som blev affärsman i först Sovjetunionen och sedan Ryssland. Som före detta sjöman ligger dessutom vatten honom varmt om hjärtat och han anser att sjöfarten är en undernyttjad transportresurs i Sverige.
Han tycker exempelvis att den gröna staden Växjö borde satsa på att bli en kanalstad.
– Växjö är ett växande logistikcentrum, men istället för en massa dieseldrivna lastbilar som spyr ut avgaser borde man transportera godset via en vattenkanal ner till Blekingehamnarna.

Läs mer...
Prisad blodbok på Högstorp
171115
Växjö kommun har åter delat ut årets Trädpris. Huvudpriset gick till Fredrik Björn på Öster för flera välbevarade ekar. Priset för årets exotiska träd tilldelas Arne Svensson på Högstorp för vård av en blodbok.
Så mycket vård är det nu enligt Arne Svensson inte frågan om.
– Det handlar väl i princip om att inte såga ner den, säger han om den pampiga blodboken på tomten vid Skogsborg.
Läs mer...
> Toaletten är ingen sopstation (171115)
> Nils Erik gav nya perspektiv på Finlands 100-årsjubileum (171113)
> Bengt älskar ostkaka (171111)
> Jobba efter pensionering (171110)
> Frukost med guldkant (171109)
> En teaterchef med stora visioner (171105)
> Ungdomsfiske på Växjösjön (171104)
> Slagauktionernas tid förbi (171103)
> Vänsterpartiet firade 100-årsjubileum (171101)
> Möten med människor och mat i Pappornas kök (171028)

 
LEDAREN
Nu är det spikat - men inte byggt
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Massor av innebandy - med Ryd, Växjö IBK, Hovshaga, Gransholm och Mohe...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen