Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 25 augusti 2017
Allt annat än positiv bild av vården
Inte bara personal ökar kostnaderna inom sjukvården. Ny teknik, som exempelvis denna Accelerator för strålbehandling, kräver investeringar och var gränsen går för att förbättra liv måste tyvärr också diskuteras, menar Roland Gustbée (M). Foto: Region Kronoberg
Inte bara personal ökar kostnaderna inom sjukvården. Ny teknik, som exempelvis denna Accelerator för strålbehandling, kräver investeringar och var gränsen går för att förbättra liv måste tyvärr också diskuteras, menar Roland Gustbée (M).
Foto: Region Kronoberg
Brist på sjuksköterskor, underskott på 190 miljoner kronor med sparkrav som följd och stängda avdelningar.
Rapporteringen kring sjukvården inom Region Kronoberg har varit allt annat än positiv den senaste tiden.
Men det finns en sida till av sjukvårdens mynt.


I våras beslutades det att Hälso- och sjukvården i Region Kronoberg skulle spara 60 miljoner kronor under 2017. En av åtgärderna som skulle bidra till detta var att minska på antalet hyrpersonal inom verksamheten, för att så småningom klara sig utan att ta in extern personal.

Efter regionfullmäktige i juni ökade besparingskravet till det dubbla. Alliansen, med stöd av Sverigedemokraterna fick igenom att det skulle sparas 120 miljoner kronor under året.
Men hur kunde man hamna här?

Roland Gustbée (M), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden menar att visst är hyrpersonal en faktor i att det blivit ett sådant underskott och förklaringen till det går tillbaka till 1980-talet.

– Då byggde man ut primärvården och anställde väldigt många unga och nyutbildade personer. Nu går de i pension och vi har haft för dålig framförförhållning gällande att utbilda nya distriktsläkare och allmänspecialister till exempel.

Han menar att hälften av hyrpersonalen är läkare inom dessa områden.

Det andra området är på sjuksköterskesidan. Många har slutat som sjuksköterskor på grund av den tunga belastning de har.

– Förr accepterade sjuksköterskorna sina scheman och arbetsuppgifter mer än vad man gör idag. Då slutar man hellre än att slita ut sig, säger Gustbée.

Han får medhåll av Charlotta Svanberg (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

–  Man eftersträvar inte guldklockan längre. Vill man ha kvar sin personal så måste man också vara en attraktiv arbetsgivare, säger hon.

Och enligt en utredning, ledd av Göran Stiernstedt, nationell ledare av en mer effektiv vård, så har Sverige tillräckligt med läkare för att täcka behoven. För Region Kronoberg är problemet bara att de inte är anställda av dem.

– Det är just därför vi måste bli en bättre arbetsgivare, ta emot fler praktikanter och jobba mer för kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården, säger Charlotta Svanberg.

När det handlar om sjuksköterskor så har det aldrig funnits så många sjuksköterskor anställda i Kronoberg som det gör idag. Bara de senaste tre åren har antalet ökat. Men det är även fler som är lediga för studier och föräldraledighet. I den stora pensionsavgången hyrdes det inte bara in personal, det anställdes också. Men de som anställdes var unga och i den ålder då många bildar familj och utbildar sig vidare.

Kommer sjuksköterskesituationen att lösa sig automatiskt inom ett par år då?

– Ja, delvis så kommer den det. Men som sagt, vi kan inte bara sitta och vänta på att de ska komma tillbaka. Vi måste se till så att det är just oss de vill komma tillbaka till genom att bli en bättre arbetsplats, säger Svanberg.

Att arbeta som sjuksköterska har blivit mer attraktivt sedan frågan kommit upp till diskussion. När det var många som slutade och hyrpersonal togs in, beslutade Region Kronoberg i våras, att i samarbete med Linnéuniversitetet och Ljungby kommun starta en sjuksköterskeutbildning i Ljungby nu i höst. Utbildningen har 90 platser och sett till antalet sökande skulle det kunna ha varit det dubbla. Så läget för att få sjuksköterskekompetens i framtiden ser ljus ut.

– Men en annan sak som det sällan pratas om gällande den ekonomiska situationen är att teknikutvecklingen och läkemedelsutvecklingen är snabbare än den ekonomiska utvecklingen säger Roland Gustbée.

– Det finns alltmer läkemedel och teknik som kan göra väldigt mycket för människor och deras hälsa. Men det kostar också väldigt mycket pengar. Ibland kanske vi måste inse att det finns en ekonomisk gräns även för vad vi kan kosta på oss när det handlar om att förbättra liv, säger han, medveten om att det är både en svår och moraliskt känslig fråga. Men fortfarande en fråga som måste diskuteras mer i framtiden.

Hur besparingarna kommer att se ut ska presenteras nu under sensommaren eller tidig höst.

ELISABETH ANDERBERG
Åsa tror på skogen som framtidsbransch

Skogsnäringen är en framtidsbransch som visar vägen in i det biobaserade samhället, säger Åsa Rydell Blom, prefekt på institutionen för skog- och träteknik vid Linnéuniversitetet.

Söktrycket är stort på Linnéuniversitets skogskandidatprogram, men däremot är det fortfarande alltför få som väljer Högskoleingenjörsutbildningen inom skog- och träteknik. Prefekt Åsa Rydell Blom hoppas att ännu fler får upp ögonen för skogs- och träbranschen, som hon menar går en ljus framtid till mötes.
– Skogsnäringen är vägen till det biobaserade samhället, säger hon.
Läs mer...
Möbler ska cirkulera
180217
Nu har Växjö kommuns Möbelcirkel invigt sina nya lokaler. Förra året startade projektet som innebär att möbler från kommunens alla förvaltningar och bolag ska återanvändas mer. Utfallet är ännu så länge svårt att värdera men inledningsvis budgeteras för en besparing på minst tre miljoner kronor.
Läs mer...
Byggstart för nya återvinningscentralen
180214
Inom kort är det byggstart för den nya återvinningscentralen på Norremark som ska ha kapacitet för 200 000 invånare. Den nya anläggningen är placerad 100 meter norr om nuvarande återvinningscentral, som i sin tur byggs om till återbruksby.    
– Det här blir den optimala lösningen, menar Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniskas nämnden.

Läs mer...
Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg
180212
Stora känslomässiga svängningar mellan glädje, oro och sorg. Så beskriver förre biskopen Jan-Olof Johansson hur det är att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Yngsta dottern, 35-åriga Moa, lider av ataxi kombinerat med en utvecklingsstörning.
– Det starkaste stödet har vi fått från andra föräldrar med liknande upplevelser och erfarenheter. Att kunna stötta och backa upp varandra är oerhört värdefullt!
Läs mer...
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)
> Birgitta slår ett slag för duktiga flickors revansch (180201)
> Omstridd fastighet har rivits (180131)
> Jessica gör succé med både häst och katt (180127)
> Lugnt och bekymmersfritt boende (180125)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen