Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 27 augusti 2017
Marijke driver vildmarkscamping
Marijke Bolle är belgiskan som fann både harmoni och kärleken i den småländska skogen. Tillsammans med sambon Per Olsson driver hon Hätteboda Vildmarkscamping.
Marijke Bolle är belgiskan som fann både harmoni och kärleken i den småländska skogen. Tillsammans med sambon Per Olsson driver hon Hätteboda Vildmarkscamping. 
Hätteboda i södra Kronoberg är en av två vildmarkscampingar i Sverige och har årligen över 25 000 gästnätter.
Sedan 2016 drivs anläggningen av Marijke Bolle, en belgisk naturälskare som funnit både kärleken och harmonin i de småländska skogarna.
– Närheten till naturen tillsammans med gemenskapen gör Hätteboda unikt.


MÖTE MED. Växjöbladet/Kronobergaren träffar Marijke och hennes sambo Per Olsson en vacker augustidag när solstrålarna strilar ner mellan träden och glittrar vackert ute på Arasjön. Med på fikastunden är även Per och Maj-Britt Larsson, paret som startade Hätteboda vildmarkscamping i mitten av 90-talet. Här djupt inne i skogen utanför Urshult bestämde sig dessa pionjärer för att skapa en elfri, ekologisk camping, med avsaknad av faciliteter men med direktnärhet till naturen. Begreppet vildmarkscamping var då tämligen okänt och Per och Maj-Britts planer väckte inledningsvis mycket motstånd.  

Vildmarkscampingar fanns i USA och Kanada men här i Sverige var det ett nytt fenomen.

– Myndigheterna visste inte hur de skulle hantera oss. Vi passade inte in i deras mallar. Det blev många års pappersexercis med både länsstyrelsen och kommunen.

Men nu drygt 20 år senare har vindarna vänt. Hätteboda Vildmarkscamping ses som ett föredöme och en källa till stolthet. Tingsryd kommun brukar komma hit med gäster och stolt visa upp anläggningen. Och vildmarkscampingen har visat sig vara ett framgångsrecept. Anläggningen som idag omfattar 55 hektar lockar naturälskande turister från hela Europa.

– Vi har slagit all time i high samtliga år sedan starten. I fjol hade Hätteboda 26 500 gästnätter och i år pekar siffrorna upp mot 29 000. Cirka hälften av gästerna är tyskar följt av danskar och holländare. Svenskarna utgör ungefär 10 procent...
LÄS MER I VK 34, UTE 25/8


DAVID FÄRDIGH
Åsa tror på skogen som framtidsbransch

Skogsnäringen är en framtidsbransch som visar vägen in i det biobaserade samhället, säger Åsa Rydell Blom, prefekt på institutionen för skog- och träteknik vid Linnéuniversitetet.

Söktrycket är stort på Linnéuniversitets skogskandidatprogram, men däremot är det fortfarande alltför få som väljer Högskoleingenjörsutbildningen inom skog- och träteknik. Prefekt Åsa Rydell Blom hoppas att ännu fler får upp ögonen för skogs- och träbranschen, som hon menar går en ljus framtid till mötes.
– Skogsnäringen är vägen till det biobaserade samhället, säger hon.
Läs mer...
Möbler ska cirkulera
180217
Nu har Växjö kommuns Möbelcirkel invigt sina nya lokaler. Förra året startade projektet som innebär att möbler från kommunens alla förvaltningar och bolag ska återanvändas mer. Utfallet är ännu så länge svårt att värdera men inledningsvis budgeteras för en besparing på minst tre miljoner kronor.
Läs mer...
Byggstart för nya återvinningscentralen
180214
Inom kort är det byggstart för den nya återvinningscentralen på Norremark som ska ha kapacitet för 200 000 invånare. Den nya anläggningen är placerad 100 meter norr om nuvarande återvinningscentral, som i sin tur byggs om till återbruksby.    
– Det här blir den optimala lösningen, menar Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniskas nämnden.

Läs mer...
Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg
180212
Stora känslomässiga svängningar mellan glädje, oro och sorg. Så beskriver förre biskopen Jan-Olof Johansson hur det är att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Yngsta dottern, 35-åriga Moa, lider av ataxi kombinerat med en utvecklingsstörning.
– Det starkaste stödet har vi fått från andra föräldrar med liknande upplevelser och erfarenheter. Att kunna stötta och backa upp varandra är oerhört värdefullt!
Läs mer...
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)
> Birgitta slår ett slag för duktiga flickors revansch (180201)
> Omstridd fastighet har rivits (180131)
> Jessica gör succé med både häst och katt (180127)
> Lugnt och bekymmersfritt boende (180125)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen