Tillbaka till startsidan
Söndag 24 september 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 27 augusti 2017
Marijke driver vildmarkscamping
Marijke Bolle är belgiskan som fann både harmoni och kärleken i den småländska skogen. Tillsammans med sambon Per Olsson driver hon Hätteboda Vildmarkscamping.
Marijke Bolle är belgiskan som fann både harmoni och kärleken i den småländska skogen. Tillsammans med sambon Per Olsson driver hon Hätteboda Vildmarkscamping. 
Hätteboda i södra Kronoberg är en av två vildmarkscampingar i Sverige och har årligen över 25 000 gästnätter.
Sedan 2016 drivs anläggningen av Marijke Bolle, en belgisk naturälskare som funnit både kärleken och harmonin i de småländska skogarna.
– Närheten till naturen tillsammans med gemenskapen gör Hätteboda unikt.


MÖTE MED. Växjöbladet/Kronobergaren träffar Marijke och hennes sambo Per Olsson en vacker augustidag när solstrålarna strilar ner mellan träden och glittrar vackert ute på Arasjön. Med på fikastunden är även Per och Maj-Britt Larsson, paret som startade Hätteboda vildmarkscamping i mitten av 90-talet. Här djupt inne i skogen utanför Urshult bestämde sig dessa pionjärer för att skapa en elfri, ekologisk camping, med avsaknad av faciliteter men med direktnärhet till naturen. Begreppet vildmarkscamping var då tämligen okänt och Per och Maj-Britts planer väckte inledningsvis mycket motstånd.  

Vildmarkscampingar fanns i USA och Kanada men här i Sverige var det ett nytt fenomen.

– Myndigheterna visste inte hur de skulle hantera oss. Vi passade inte in i deras mallar. Det blev många års pappersexercis med både länsstyrelsen och kommunen.

Men nu drygt 20 år senare har vindarna vänt. Hätteboda Vildmarkscamping ses som ett föredöme och en källa till stolthet. Tingsryd kommun brukar komma hit med gäster och stolt visa upp anläggningen. Och vildmarkscampingen har visat sig vara ett framgångsrecept. Anläggningen som idag omfattar 55 hektar lockar naturälskande turister från hela Europa.

– Vi har slagit all time i high samtliga år sedan starten. I fjol hade Hätteboda 26 500 gästnätter och i år pekar siffrorna upp mot 29 000. Cirka hälften av gästerna är tyskar följt av danskar och holländare. Svenskarna utgör ungefär 10 procent...
LÄS MER I VK 34, UTE 25/8


DAVID FÄRDIGH
Unikt koncept för samhällsfunktioner

Många Växjöbor hade kommit till stadsbiblioteket i fredags för att få information och ställa frågor om det nya station- och stadshuset. 

Om en månad är det tänkt att Växjö kommunfullmäktige ska säga ja till byggandet av det nya stations- och stadshuset. Totalt handlar det om en 16 400 kvadratmeter stor byggnad som ska rymma kommunledning, resecentrum, restauranger och butiker.
– Det unika är just kombination resecentrum och stadshus. Växjö blir förmodligen först i Sverige med det konceptet, säger projektledaren Ove Dahl.
Läs mer...
Matad av robot inom omsorgen
170921
Anställda inom omsorgen i Växjö kommun har "laddat batterierna" i veckan. Uppdelat på två dagar är tanken att de allra flesta anställda ska kunna inspireras och ta del av nya rön och hjälpmedel. Ett av dem är exempelvis en matrobot som ännu inte finns i Växjö kommun.
Läs mer...
Annie Lööf i Växjö
170920
Centerpartiets ledare Annie Lööf var i Växjö i onsdags för att informera sig om hur Region Kronoberg jobbar med barnsjukvården i allmänhet och den barn- och ungdomspsykiatriska vården i synnerhet.
Läs mer...
McDonalds-entreprenör satsar på politiken
170917
Tomas Johansson är 64-åringen med erfarenheter som både socialarbetare och företagare. Efter att ha drivit McDonalds-restauranger i Växjö i 16 år sadlar han nu om och satsar på politiken. Inför valet nästa år kandiderar han för Centerpartiet.
– Att klara integrationen och bryta utanförskapet i samhället är vår tids största utmaning.
Läs mer...
> Seniorer med kunskapstörst (170915)
> Växjöbor deltar i manifestation mot NATO-övning (170913)
> Information om stads- och stationshuset (170913)
> Ann-Charlotte är kändis i Växjö city (170910)
> Oenighet om politik i kyrkan (170910)
> Höghus i trä en höjdare (170909)
> Stor enighet kring diakonin (170906)
> Uttrycker stark oro för polisens framtid (170903)
> Kontaktcenter är Årets arbetsplats (170831)
> Myndighet flyttar till Växjö (170830)

 
LEDAREN
Utbud och efterfrågan
Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen öka m...
Läs mer...
FAMILJ
Tennisfilm väckte minnen
En av höstens svenska storfilmer är Borg med Sverrir Gudnason och Sh...
Läs mer...
LEDAREN
En gråhårig gerillarörelse?
Det brukar ju sägas att man inte ska fråga efter eller nämna en kvinna...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen