Tillbaka till startsidan
Söndag 24 september 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 6 September 2017
Stor enighet kring diakonin
Främre raden: Olle Sandahl POSK, Björn W Stålne Borgerligt alternativ, Magnus P. Wåhlin Miljöpartiet i kyrkan, Anton Härder Socialdemokraterna, Eric Westroth Sverigedemokraterna och Bertil Olsson Kristdemokraterna. Andra raden: Håkan Persson Frimodig kyrka, Annika Stacke Vägen, Mats Nilsson Centerpartiet, Birgitta Axelsson Edström Öppen kyrka och Ingmar Hjalmarsson Västern i Svenska kyrkan.
Främre raden: Olle Sandahl POSK, Björn W Stålne Borgerligt alternativ, Magnus P. Wåhlin Miljöpartiet i kyrkan, Anton Härder Socialdemokraterna, Eric Westroth Sverigedemokraterna och Bertil Olsson Kristdemokraterna. Andra raden: Håkan Persson Frimodig kyrka, Annika Stacke Vägen, Mats Nilsson Centerpartiet, Birgitta Axelsson Edström Öppen kyrka och Ingmar Hjalmarsson Västern i Svenska kyrkan.
Elva nomineringsgrupper ställer upp i valet till 51 platser i fullmäktige för Växjö stift. För att minska den politiska kopplingen har nomineringsgrupp ersatt partibeteckningar.
Politikens vara eller inte vara är en het potatis i kyrkan. Medan behovet av och viljan att utveckla diakonin är en fråga som alla ställer sig bakom.


Sex av riksdagspartierna går fortfarande fram till val under partibeteckning. Det är Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet i Svenska kyrkan och Sverigedemokraterna. De fem andra är Borgerligt alternativ, Vänstern i kyrkan, Frimodig kyrka, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), Vägen, och Öppen kyrka. Även bland dessa känns en hel del politiska namn igen, men i stort sett alla är tydliga med att de inte är partipolitiskt uppkopplade med exempelvis partistöd eller politiska direktiv.

Gemensam för de elva grupperna som nominerat listor till stiftsfullmäktige är annars diakonin och nödvändigheten av att kyrkan, vid sidan av det kristna budskapet, öppnar upp för människor och stärker sina sociala insatser. Såväl för medlemmar som för de som också av andra skäl söker sig till kyrkan och dess verksamhet. I några fall skiner traditionella partifrågor igen. Centern och Miljöpartiet framhåller exempelvis kyrkans skyldighet att verka för miljösatsningar. Inte minst i frågor som gäller det stora mark- och skogsägande som finns.

– Skapelsen har feber som Magnus P. Wåhlin från Miljöpartiet i kyrkan uttrycker det...
LÄS MER I VK 36, UTE 8/9


ULF SIBNER
Unikt koncept för samhällsfunktioner

Många Växjöbor hade kommit till stadsbiblioteket i fredags för att få information och ställa frågor om det nya station- och stadshuset. 

Om en månad är det tänkt att Växjö kommunfullmäktige ska säga ja till byggandet av det nya stations- och stadshuset. Totalt handlar det om en 16 400 kvadratmeter stor byggnad som ska rymma kommunledning, resecentrum, restauranger och butiker.
– Det unika är just kombination resecentrum och stadshus. Växjö blir förmodligen först i Sverige med det konceptet, säger projektledaren Ove Dahl.
Läs mer...
Matad av robot inom omsorgen
170921
Anställda inom omsorgen i Växjö kommun har "laddat batterierna" i veckan. Uppdelat på två dagar är tanken att de allra flesta anställda ska kunna inspireras och ta del av nya rön och hjälpmedel. Ett av dem är exempelvis en matrobot som ännu inte finns i Växjö kommun.
Läs mer...
Annie Lööf i Växjö
170920
Centerpartiets ledare Annie Lööf var i Växjö i onsdags för att informera sig om hur Region Kronoberg jobbar med barnsjukvården i allmänhet och den barn- och ungdomspsykiatriska vården i synnerhet.
Läs mer...
McDonalds-entreprenör satsar på politiken
170917
Tomas Johansson är 64-åringen med erfarenheter som både socialarbetare och företagare. Efter att ha drivit McDonalds-restauranger i Växjö i 16 år sadlar han nu om och satsar på politiken. Inför valet nästa år kandiderar han för Centerpartiet.
– Att klara integrationen och bryta utanförskapet i samhället är vår tids största utmaning.
Läs mer...
> Seniorer med kunskapstörst (170915)
> Växjöbor deltar i manifestation mot NATO-övning (170913)
> Information om stads- och stationshuset (170913)
> Ann-Charlotte är kändis i Växjö city (170910)
> Oenighet om politik i kyrkan (170910)
> Höghus i trä en höjdare (170909)
> Uttrycker stark oro för polisens framtid (170903)
> Kontaktcenter är Årets arbetsplats (170831)
> Myndighet flyttar till Växjö (170830)
> Marijke driver vildmarkscamping (170827)

 
LEDAREN
Utbud och efterfrågan
Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen öka m...
Läs mer...
FAMILJ
Tennisfilm väckte minnen
En av höstens svenska storfilmer är Borg med Sverrir Gudnason och Sh...
Läs mer...
LEDAREN
En gråhårig gerillarörelse?
Det brukar ju sägas att man inte ska fråga efter eller nämna en kvinna...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen