Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 6 September 2017
Stor enighet kring diakonin
Främre raden: Olle Sandahl POSK, Björn W Stålne Borgerligt alternativ, Magnus P. Wåhlin Miljöpartiet i kyrkan, Anton Härder Socialdemokraterna, Eric Westroth Sverigedemokraterna och Bertil Olsson Kristdemokraterna. Andra raden: Håkan Persson Frimodig kyrka, Annika Stacke Vägen, Mats Nilsson Centerpartiet, Birgitta Axelsson Edström Öppen kyrka och Ingmar Hjalmarsson Västern i Svenska kyrkan.
Främre raden: Olle Sandahl POSK, Björn W Stålne Borgerligt alternativ, Magnus P. Wåhlin Miljöpartiet i kyrkan, Anton Härder Socialdemokraterna, Eric Westroth Sverigedemokraterna och Bertil Olsson Kristdemokraterna. Andra raden: Håkan Persson Frimodig kyrka, Annika Stacke Vägen, Mats Nilsson Centerpartiet, Birgitta Axelsson Edström Öppen kyrka och Ingmar Hjalmarsson Västern i Svenska kyrkan.
Elva nomineringsgrupper ställer upp i valet till 51 platser i fullmäktige för Växjö stift. För att minska den politiska kopplingen har nomineringsgrupp ersatt partibeteckningar.
Politikens vara eller inte vara är en het potatis i kyrkan. Medan behovet av och viljan att utveckla diakonin är en fråga som alla ställer sig bakom.


Sex av riksdagspartierna går fortfarande fram till val under partibeteckning. Det är Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet i Svenska kyrkan och Sverigedemokraterna. De fem andra är Borgerligt alternativ, Vänstern i kyrkan, Frimodig kyrka, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), Vägen, och Öppen kyrka. Även bland dessa känns en hel del politiska namn igen, men i stort sett alla är tydliga med att de inte är partipolitiskt uppkopplade med exempelvis partistöd eller politiska direktiv.

Gemensam för de elva grupperna som nominerat listor till stiftsfullmäktige är annars diakonin och nödvändigheten av att kyrkan, vid sidan av det kristna budskapet, öppnar upp för människor och stärker sina sociala insatser. Såväl för medlemmar som för de som också av andra skäl söker sig till kyrkan och dess verksamhet. I några fall skiner traditionella partifrågor igen. Centern och Miljöpartiet framhåller exempelvis kyrkans skyldighet att verka för miljösatsningar. Inte minst i frågor som gäller det stora mark- och skogsägande som finns.

– Skapelsen har feber som Magnus P. Wåhlin från Miljöpartiet i kyrkan uttrycker det...
LÄS MER I VK 36, UTE 8/9


ULF SIBNER
Åsa tror på skogen som framtidsbransch

Skogsnäringen är en framtidsbransch som visar vägen in i det biobaserade samhället, säger Åsa Rydell Blom, prefekt på institutionen för skog- och träteknik vid Linnéuniversitetet.

Söktrycket är stort på Linnéuniversitets skogskandidatprogram, men däremot är det fortfarande alltför få som väljer Högskoleingenjörsutbildningen inom skog- och träteknik. Prefekt Åsa Rydell Blom hoppas att ännu fler får upp ögonen för skogs- och träbranschen, som hon menar går en ljus framtid till mötes.
– Skogsnäringen är vägen till det biobaserade samhället, säger hon.
Läs mer...
Möbler ska cirkulera
180217
Nu har Växjö kommuns Möbelcirkel invigt sina nya lokaler. Förra året startade projektet som innebär att möbler från kommunens alla förvaltningar och bolag ska återanvändas mer. Utfallet är ännu så länge svårt att värdera men inledningsvis budgeteras för en besparing på minst tre miljoner kronor.
Läs mer...
Byggstart för nya återvinningscentralen
180214
Inom kort är det byggstart för den nya återvinningscentralen på Norremark som ska ha kapacitet för 200 000 invånare. Den nya anläggningen är placerad 100 meter norr om nuvarande återvinningscentral, som i sin tur byggs om till återbruksby.    
– Det här blir den optimala lösningen, menar Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniskas nämnden.

Läs mer...
Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg
180212
Stora känslomässiga svängningar mellan glädje, oro och sorg. Så beskriver förre biskopen Jan-Olof Johansson hur det är att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Yngsta dottern, 35-åriga Moa, lider av ataxi kombinerat med en utvecklingsstörning.
– Det starkaste stödet har vi fått från andra föräldrar med liknande upplevelser och erfarenheter. Att kunna stötta och backa upp varandra är oerhört värdefullt!
Läs mer...
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)
> Birgitta slår ett slag för duktiga flickors revansch (180201)
> Omstridd fastighet har rivits (180131)
> Jessica gör succé med både häst och katt (180127)
> Lugnt och bekymmersfritt boende (180125)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen