Tillbaka till startsidan
Lördag 25 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 6 September 2017
Stor enighet kring diakonin
Främre raden: Olle Sandahl POSK, Björn W Stålne Borgerligt alternativ, Magnus P. Wåhlin Miljöpartiet i kyrkan, Anton Härder Socialdemokraterna, Eric Westroth Sverigedemokraterna och Bertil Olsson Kristdemokraterna. Andra raden: Håkan Persson Frimodig kyrka, Annika Stacke Vägen, Mats Nilsson Centerpartiet, Birgitta Axelsson Edström Öppen kyrka och Ingmar Hjalmarsson Västern i Svenska kyrkan.
Främre raden: Olle Sandahl POSK, Björn W Stålne Borgerligt alternativ, Magnus P. Wåhlin Miljöpartiet i kyrkan, Anton Härder Socialdemokraterna, Eric Westroth Sverigedemokraterna och Bertil Olsson Kristdemokraterna. Andra raden: Håkan Persson Frimodig kyrka, Annika Stacke Vägen, Mats Nilsson Centerpartiet, Birgitta Axelsson Edström Öppen kyrka och Ingmar Hjalmarsson Västern i Svenska kyrkan.
Elva nomineringsgrupper ställer upp i valet till 51 platser i fullmäktige för Växjö stift. För att minska den politiska kopplingen har nomineringsgrupp ersatt partibeteckningar.
Politikens vara eller inte vara är en het potatis i kyrkan. Medan behovet av och viljan att utveckla diakonin är en fråga som alla ställer sig bakom.


Sex av riksdagspartierna går fortfarande fram till val under partibeteckning. Det är Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet i Svenska kyrkan och Sverigedemokraterna. De fem andra är Borgerligt alternativ, Vänstern i kyrkan, Frimodig kyrka, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), Vägen, och Öppen kyrka. Även bland dessa känns en hel del politiska namn igen, men i stort sett alla är tydliga med att de inte är partipolitiskt uppkopplade med exempelvis partistöd eller politiska direktiv.

Gemensam för de elva grupperna som nominerat listor till stiftsfullmäktige är annars diakonin och nödvändigheten av att kyrkan, vid sidan av det kristna budskapet, öppnar upp för människor och stärker sina sociala insatser. Såväl för medlemmar som för de som också av andra skäl söker sig till kyrkan och dess verksamhet. I några fall skiner traditionella partifrågor igen. Centern och Miljöpartiet framhåller exempelvis kyrkans skyldighet att verka för miljösatsningar. Inte minst i frågor som gäller det stora mark- och skogsägande som finns.

– Skapelsen har feber som Magnus P. Wåhlin från Miljöpartiet i kyrkan uttrycker det...
LÄS MER I VK 36, UTE 8/9


ULF SIBNER
Skärvet öppnar idag

Anne-lie Strand och Anette Eklöf kan erbjuda ytterligare en halvtimmes mottagning på morgonen i och med flytten till Skärvet.

Idag ska flytten av Strandbjörkets vårdcentral och jourläkarcentralen i Växjö vara klar.
Då öppnar Skärvet på Södra Järnvägsgatan i helt nybyggda lokaler.
Läs mer...
Alla dessa våra minsta små
171119
Insekternas värld är knappast på löpsedlarna varje dag. Men de senaste veckorna har en rapport om att insekterna minskat drastiskt i Tyskland väckt stort intresse i medierna. Och med all rätt. För insekterna och deras värld är viktigare än vad vi kanske vill tänka oss.
Läs mer...
Roland vill få medvind för sjöfarten
171118
Roland Sjödahl är Växjöbon som blev affärsman i först Sovjetunionen och sedan Ryssland. Som före detta sjöman ligger dessutom vatten honom varmt om hjärtat och han anser att sjöfarten är en undernyttjad transportresurs i Sverige.
Han tycker exempelvis att den gröna staden Växjö borde satsa på att bli en kanalstad.
– Växjö är ett växande logistikcentrum, men istället för en massa dieseldrivna lastbilar som spyr ut avgaser borde man transportera godset via en vattenkanal ner till Blekingehamnarna.

Läs mer...
Prisad blodbok på Högstorp
171115
Växjö kommun har åter delat ut årets Trädpris. Huvudpriset gick till Fredrik Björn på Öster för flera välbevarade ekar. Priset för årets exotiska träd tilldelas Arne Svensson på Högstorp för vård av en blodbok.
Så mycket vård är det nu enligt Arne Svensson inte frågan om.
– Det handlar väl i princip om att inte såga ner den, säger han om den pampiga blodboken på tomten vid Skogsborg.
Läs mer...
> Toaletten är ingen sopstation (171115)
> Nils Erik gav nya perspektiv på Finlands 100-årsjubileum (171113)
> Bengt älskar ostkaka (171111)
> Jobba efter pensionering (171110)
> Frukost med guldkant (171109)
> En teaterchef med stora visioner (171105)
> Ungdomsfiske på Växjösjön (171104)
> Slagauktionernas tid förbi (171103)
> Vänsterpartiet firade 100-årsjubileum (171101)
> Möten med människor och mat i Pappornas kök (171028)

 
LEDAREN
Nu är det spikat - men inte byggt
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Massor av innebandy - med Ryd, Växjö IBK, Hovshaga, Gransholm och Mohe...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen