Tillbaka till startsidan
Söndag 24 september 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 September 2017
Höghus i trä en höjdare
Växjö är en av de kommuner som går i bräschen för byggande av höghus i trä.
Växjö är en av de kommuner som går i bräschen för byggande av höghus i trä.  
Med ny teknik och ändrat regelverk är det numera fritt fram att bygga höga hus i trä. Växjö med sin träbyggnadsstrategi är en av de kommuner som går i bräschen för denna utveckling.
– Vi har som mål att 50 procent av det kommunala byggandet ska vara i trä och det uppfyller vi redan idag, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M).


TRÄHUSSAFARI. Växjö kommun, Länsstyrelsen, Linnéuniversitetet och Södra anordnade nyligen Trähussafari 2017, en temadag för att belysa träets möjligheter som byggmaterial vid bostadsbyggande. Att Växjö hamnat i fokus gällande träbyggnation hänger samman med kommunens träbyggnationsstrategi där man dels satt målet att minst 50 procent av det kommunala byggandet ska vara i trä och dels anvisat vissa områden specifikt för träbyggnation, exempelvis Välle Broar.

– Att vi valt den här strategin beror på att vi bor mitt i skogen med råvaran runt knuten. Men det allra viktigaste argumentet för trä och det som gör Växjö unikt är vårt miljöarbete där vi är måna om att bygga hållbart.

Att från politiskt håll peka ut och gynna ett visst byggmaterial som bättre än något annat upplevs som kontroversiellt i vissa kretsar, vilket Anna fick en del frågor om i samband med Trähussafarin.  

Men gällande träbyggnationsstrategi blir vår sista av den enkla anledningen att det inte kommer behövas några fler. Kunderna efterfrågar i allt större utsträckning trä, så det behövs inte längre någon uppmuntran...
LÄS MER I VK 36, UTE 8/9


DAVID FÄRDIGH
Unikt koncept för samhällsfunktioner

Många Växjöbor hade kommit till stadsbiblioteket i fredags för att få information och ställa frågor om det nya station- och stadshuset. 

Om en månad är det tänkt att Växjö kommunfullmäktige ska säga ja till byggandet av det nya stations- och stadshuset. Totalt handlar det om en 16 400 kvadratmeter stor byggnad som ska rymma kommunledning, resecentrum, restauranger och butiker.
– Det unika är just kombination resecentrum och stadshus. Växjö blir förmodligen först i Sverige med det konceptet, säger projektledaren Ove Dahl.
Läs mer...
Matad av robot inom omsorgen
170921
Anställda inom omsorgen i Växjö kommun har "laddat batterierna" i veckan. Uppdelat på två dagar är tanken att de allra flesta anställda ska kunna inspireras och ta del av nya rön och hjälpmedel. Ett av dem är exempelvis en matrobot som ännu inte finns i Växjö kommun.
Läs mer...
Annie Lööf i Växjö
170920
Centerpartiets ledare Annie Lööf var i Växjö i onsdags för att informera sig om hur Region Kronoberg jobbar med barnsjukvården i allmänhet och den barn- och ungdomspsykiatriska vården i synnerhet.
Läs mer...
McDonalds-entreprenör satsar på politiken
170917
Tomas Johansson är 64-åringen med erfarenheter som både socialarbetare och företagare. Efter att ha drivit McDonalds-restauranger i Växjö i 16 år sadlar han nu om och satsar på politiken. Inför valet nästa år kandiderar han för Centerpartiet.
– Att klara integrationen och bryta utanförskapet i samhället är vår tids största utmaning.
Läs mer...
> Seniorer med kunskapstörst (170915)
> Växjöbor deltar i manifestation mot NATO-övning (170913)
> Information om stads- och stationshuset (170913)
> Ann-Charlotte är kändis i Växjö city (170910)
> Oenighet om politik i kyrkan (170910)
> Stor enighet kring diakonin (170906)
> Uttrycker stark oro för polisens framtid (170903)
> Kontaktcenter är Årets arbetsplats (170831)
> Myndighet flyttar till Växjö (170830)
> Marijke driver vildmarkscamping (170827)

 
LEDAREN
Utbud och efterfrågan
Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen öka m...
Läs mer...
FAMILJ
Tennisfilm väckte minnen
En av höstens svenska storfilmer är Borg med Sverrir Gudnason och Sh...
Läs mer...
LEDAREN
En gråhårig gerillarörelse?
Det brukar ju sägas att man inte ska fråga efter eller nämna en kvinna...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen