Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 September 2017
Höghus i trä en höjdare
Växjö är en av de kommuner som går i bräschen för byggande av höghus i trä.
Växjö är en av de kommuner som går i bräschen för byggande av höghus i trä.  
Med ny teknik och ändrat regelverk är det numera fritt fram att bygga höga hus i trä. Växjö med sin träbyggnadsstrategi är en av de kommuner som går i bräschen för denna utveckling.
– Vi har som mål att 50 procent av det kommunala byggandet ska vara i trä och det uppfyller vi redan idag, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M).


TRÄHUSSAFARI. Växjö kommun, Länsstyrelsen, Linnéuniversitetet och Södra anordnade nyligen Trähussafari 2017, en temadag för att belysa träets möjligheter som byggmaterial vid bostadsbyggande. Att Växjö hamnat i fokus gällande träbyggnation hänger samman med kommunens träbyggnationsstrategi där man dels satt målet att minst 50 procent av det kommunala byggandet ska vara i trä och dels anvisat vissa områden specifikt för träbyggnation, exempelvis Välle Broar.

– Att vi valt den här strategin beror på att vi bor mitt i skogen med råvaran runt knuten. Men det allra viktigaste argumentet för trä och det som gör Växjö unikt är vårt miljöarbete där vi är måna om att bygga hållbart.

Att från politiskt håll peka ut och gynna ett visst byggmaterial som bättre än något annat upplevs som kontroversiellt i vissa kretsar, vilket Anna fick en del frågor om i samband med Trähussafarin.  

Men gällande träbyggnationsstrategi blir vår sista av den enkla anledningen att det inte kommer behövas några fler. Kunderna efterfrågar i allt större utsträckning trä, så det behövs inte längre någon uppmuntran...
LÄS MER I VK 36, UTE 8/9


DAVID FÄRDIGH
Åsa tror på skogen som framtidsbransch

Skogsnäringen är en framtidsbransch som visar vägen in i det biobaserade samhället, säger Åsa Rydell Blom, prefekt på institutionen för skog- och träteknik vid Linnéuniversitetet.

Söktrycket är stort på Linnéuniversitets skogskandidatprogram, men däremot är det fortfarande alltför få som väljer Högskoleingenjörsutbildningen inom skog- och träteknik. Prefekt Åsa Rydell Blom hoppas att ännu fler får upp ögonen för skogs- och träbranschen, som hon menar går en ljus framtid till mötes.
– Skogsnäringen är vägen till det biobaserade samhället, säger hon.
Läs mer...
Möbler ska cirkulera
180217
Nu har Växjö kommuns Möbelcirkel invigt sina nya lokaler. Förra året startade projektet som innebär att möbler från kommunens alla förvaltningar och bolag ska återanvändas mer. Utfallet är ännu så länge svårt att värdera men inledningsvis budgeteras för en besparing på minst tre miljoner kronor.
Läs mer...
Byggstart för nya återvinningscentralen
180214
Inom kort är det byggstart för den nya återvinningscentralen på Norremark som ska ha kapacitet för 200 000 invånare. Den nya anläggningen är placerad 100 meter norr om nuvarande återvinningscentral, som i sin tur byggs om till återbruksby.    
– Det här blir den optimala lösningen, menar Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniskas nämnden.

Läs mer...
Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg
180212
Stora känslomässiga svängningar mellan glädje, oro och sorg. Så beskriver förre biskopen Jan-Olof Johansson hur det är att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Yngsta dottern, 35-åriga Moa, lider av ataxi kombinerat med en utvecklingsstörning.
– Det starkaste stödet har vi fått från andra föräldrar med liknande upplevelser och erfarenheter. Att kunna stötta och backa upp varandra är oerhört värdefullt!
Läs mer...
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)
> Birgitta slår ett slag för duktiga flickors revansch (180201)
> Omstridd fastighet har rivits (180131)
> Jessica gör succé med både häst och katt (180127)
> Lugnt och bekymmersfritt boende (180125)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen