Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 September 2017
Växjöbor deltar i manifestation mot NATO-övning
Deltar i morgondagens fredsmanifestation i Göteborg! Från vänster; Marianne Paine, Sven-Erik Månsson, Kjell Dahlström, Ingemar Haraldsson och Ulf Nilsson.
Deltar i morgondagens fredsmanifestation i Göteborg! Från vänster; Marianne Paine, Sven-Erik Månsson, Kjell Dahlström, Ingemar Haraldsson och Ulf Nilsson.
Just nu pågår Aurora 17, en militärövning på svensk mark där NATO-trupp deltar. I Göteborg imorgon anordnas en stor fredsmanifestation mot Aurora 17. Medverkar gör bland annat representanter från Kronoberg för Fred och Alliansfrihet.
– Vi vill stoppa smyganslutningen till NATO, säger ordföranden Ulf Nilsson.


Aurora 17 beskrivs som den största militärövningen i Sverige på över 20 år. Det som upprört många, särskilt inom fredsrörelsen, är att NATO-trupper deltar. Kritikerna menar att detta är ytterligare ett steg i riktning mot ett svenskt NATO-medlemskap. I Göteborg imorgon anordnas en stor fredsmanifestation med framträdanden av bland annat Mikael Wiehe, Sven Wollter och Gudrun Schyman. Från länet finns representanter för föreningen Kronoberg för Fred och Alliansfrihet på plats.

– Vi är ett 30-tal från Växjö och Kalmar som åker upp med buss och deltar i aktionen, berättar föreningens ordförande Ulf Nilsson.

De senaste åren har rösterna för ett svenskt NATO-medlemskap höjts i debatten. Allianspartierna förespråkar ett medlemskap medan Socialdemokraterna vill behålla alliansfriheten men samtidigt ha ett nära samarbete med NATO. Ulf Nilsson och hans medlemskollegor menar att det idag pågår en smyganslutning till NATO och pekar bland annat på det omtvistade värdlandsavtalet med NATO som undertecknades av riksdagen i fjol. Värdlandsavtalet innebär att NATO-trupp får ha trupp på svensk mark. Militärövningen Aurora 17 är ett exempel på detta. Ulf menar också att värdlandsavtalet skulle kunna medföra att kärnvapen hamnar på svenskt territorium.

– Detta förnekas av den svenska regeringen, men USA har som policy att aldrig avslöja om deras fartyg eller flygplan är bestyckade med kärnvapen. ..
LÄS MER I VK 37, UTE 15/9


DAVID FÄRDIGH
Åsa tror på skogen som framtidsbransch

Skogsnäringen är en framtidsbransch som visar vägen in i det biobaserade samhället, säger Åsa Rydell Blom, prefekt på institutionen för skog- och träteknik vid Linnéuniversitetet.

Söktrycket är stort på Linnéuniversitets skogskandidatprogram, men däremot är det fortfarande alltför få som väljer Högskoleingenjörsutbildningen inom skog- och träteknik. Prefekt Åsa Rydell Blom hoppas att ännu fler får upp ögonen för skogs- och träbranschen, som hon menar går en ljus framtid till mötes.
– Skogsnäringen är vägen till det biobaserade samhället, säger hon.
Läs mer...
Möbler ska cirkulera
180217
Nu har Växjö kommuns Möbelcirkel invigt sina nya lokaler. Förra året startade projektet som innebär att möbler från kommunens alla förvaltningar och bolag ska återanvändas mer. Utfallet är ännu så länge svårt att värdera men inledningsvis budgeteras för en besparing på minst tre miljoner kronor.
Läs mer...
Byggstart för nya återvinningscentralen
180214
Inom kort är det byggstart för den nya återvinningscentralen på Norremark som ska ha kapacitet för 200 000 invånare. Den nya anläggningen är placerad 100 meter norr om nuvarande återvinningscentral, som i sin tur byggs om till återbruksby.    
– Det här blir den optimala lösningen, menar Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniskas nämnden.

Läs mer...
Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg
180212
Stora känslomässiga svängningar mellan glädje, oro och sorg. Så beskriver förre biskopen Jan-Olof Johansson hur det är att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Yngsta dottern, 35-åriga Moa, lider av ataxi kombinerat med en utvecklingsstörning.
– Det starkaste stödet har vi fått från andra föräldrar med liknande upplevelser och erfarenheter. Att kunna stötta och backa upp varandra är oerhört värdefullt!
Läs mer...
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)
> Birgitta slår ett slag för duktiga flickors revansch (180201)
> Omstridd fastighet har rivits (180131)
> Jessica gör succé med både häst och katt (180127)
> Lugnt och bekymmersfritt boende (180125)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen