Tillbaka till startsidan
Lördag 25 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 September 2017
Växjöbor deltar i manifestation mot NATO-övning
Deltar i morgondagens fredsmanifestation i Göteborg! Från vänster; Marianne Paine, Sven-Erik Månsson, Kjell Dahlström, Ingemar Haraldsson och Ulf Nilsson.
Deltar i morgondagens fredsmanifestation i Göteborg! Från vänster; Marianne Paine, Sven-Erik Månsson, Kjell Dahlström, Ingemar Haraldsson och Ulf Nilsson.
Just nu pågår Aurora 17, en militärövning på svensk mark där NATO-trupp deltar. I Göteborg imorgon anordnas en stor fredsmanifestation mot Aurora 17. Medverkar gör bland annat representanter från Kronoberg för Fred och Alliansfrihet.
– Vi vill stoppa smyganslutningen till NATO, säger ordföranden Ulf Nilsson.


Aurora 17 beskrivs som den största militärövningen i Sverige på över 20 år. Det som upprört många, särskilt inom fredsrörelsen, är att NATO-trupper deltar. Kritikerna menar att detta är ytterligare ett steg i riktning mot ett svenskt NATO-medlemskap. I Göteborg imorgon anordnas en stor fredsmanifestation med framträdanden av bland annat Mikael Wiehe, Sven Wollter och Gudrun Schyman. Från länet finns representanter för föreningen Kronoberg för Fred och Alliansfrihet på plats.

– Vi är ett 30-tal från Växjö och Kalmar som åker upp med buss och deltar i aktionen, berättar föreningens ordförande Ulf Nilsson.

De senaste åren har rösterna för ett svenskt NATO-medlemskap höjts i debatten. Allianspartierna förespråkar ett medlemskap medan Socialdemokraterna vill behålla alliansfriheten men samtidigt ha ett nära samarbete med NATO. Ulf Nilsson och hans medlemskollegor menar att det idag pågår en smyganslutning till NATO och pekar bland annat på det omtvistade värdlandsavtalet med NATO som undertecknades av riksdagen i fjol. Värdlandsavtalet innebär att NATO-trupp får ha trupp på svensk mark. Militärövningen Aurora 17 är ett exempel på detta. Ulf menar också att värdlandsavtalet skulle kunna medföra att kärnvapen hamnar på svenskt territorium.

– Detta förnekas av den svenska regeringen, men USA har som policy att aldrig avslöja om deras fartyg eller flygplan är bestyckade med kärnvapen. ..
LÄS MER I VK 37, UTE 15/9


DAVID FÄRDIGH
Skärvet öppnar idag

Anne-lie Strand och Anette Eklöf kan erbjuda ytterligare en halvtimmes mottagning på morgonen i och med flytten till Skärvet.

Idag ska flytten av Strandbjörkets vårdcentral och jourläkarcentralen i Växjö vara klar.
Då öppnar Skärvet på Södra Järnvägsgatan i helt nybyggda lokaler.
Läs mer...
Alla dessa våra minsta små
171119
Insekternas värld är knappast på löpsedlarna varje dag. Men de senaste veckorna har en rapport om att insekterna minskat drastiskt i Tyskland väckt stort intresse i medierna. Och med all rätt. För insekterna och deras värld är viktigare än vad vi kanske vill tänka oss.
Läs mer...
Roland vill få medvind för sjöfarten
171118
Roland Sjödahl är Växjöbon som blev affärsman i först Sovjetunionen och sedan Ryssland. Som före detta sjöman ligger dessutom vatten honom varmt om hjärtat och han anser att sjöfarten är en undernyttjad transportresurs i Sverige.
Han tycker exempelvis att den gröna staden Växjö borde satsa på att bli en kanalstad.
– Växjö är ett växande logistikcentrum, men istället för en massa dieseldrivna lastbilar som spyr ut avgaser borde man transportera godset via en vattenkanal ner till Blekingehamnarna.

Läs mer...
Prisad blodbok på Högstorp
171115
Växjö kommun har åter delat ut årets Trädpris. Huvudpriset gick till Fredrik Björn på Öster för flera välbevarade ekar. Priset för årets exotiska träd tilldelas Arne Svensson på Högstorp för vård av en blodbok.
Så mycket vård är det nu enligt Arne Svensson inte frågan om.
– Det handlar väl i princip om att inte såga ner den, säger han om den pampiga blodboken på tomten vid Skogsborg.
Läs mer...
> Toaletten är ingen sopstation (171115)
> Nils Erik gav nya perspektiv på Finlands 100-årsjubileum (171113)
> Bengt älskar ostkaka (171111)
> Jobba efter pensionering (171110)
> Frukost med guldkant (171109)
> En teaterchef med stora visioner (171105)
> Ungdomsfiske på Växjösjön (171104)
> Slagauktionernas tid förbi (171103)
> Vänsterpartiet firade 100-årsjubileum (171101)
> Möten med människor och mat i Pappornas kök (171028)

 
LEDAREN
Nu är det spikat - men inte byggt
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Massor av innebandy - med Ryd, Växjö IBK, Hovshaga, Gransholm och Mohe...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen