Tillbaka till startsidan
Söndag 24 september 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 September 2017
Växjöbor deltar i manifestation mot NATO-övning
Deltar i morgondagens fredsmanifestation i Göteborg! Från vänster; Marianne Paine, Sven-Erik Månsson, Kjell Dahlström, Ingemar Haraldsson och Ulf Nilsson.
Deltar i morgondagens fredsmanifestation i Göteborg! Från vänster; Marianne Paine, Sven-Erik Månsson, Kjell Dahlström, Ingemar Haraldsson och Ulf Nilsson.
Just nu pågår Aurora 17, en militärövning på svensk mark där NATO-trupp deltar. I Göteborg imorgon anordnas en stor fredsmanifestation mot Aurora 17. Medverkar gör bland annat representanter från Kronoberg för Fred och Alliansfrihet.
– Vi vill stoppa smyganslutningen till NATO, säger ordföranden Ulf Nilsson.


Aurora 17 beskrivs som den största militärövningen i Sverige på över 20 år. Det som upprört många, särskilt inom fredsrörelsen, är att NATO-trupper deltar. Kritikerna menar att detta är ytterligare ett steg i riktning mot ett svenskt NATO-medlemskap. I Göteborg imorgon anordnas en stor fredsmanifestation med framträdanden av bland annat Mikael Wiehe, Sven Wollter och Gudrun Schyman. Från länet finns representanter för föreningen Kronoberg för Fred och Alliansfrihet på plats.

– Vi är ett 30-tal från Växjö och Kalmar som åker upp med buss och deltar i aktionen, berättar föreningens ordförande Ulf Nilsson.

De senaste åren har rösterna för ett svenskt NATO-medlemskap höjts i debatten. Allianspartierna förespråkar ett medlemskap medan Socialdemokraterna vill behålla alliansfriheten men samtidigt ha ett nära samarbete med NATO. Ulf Nilsson och hans medlemskollegor menar att det idag pågår en smyganslutning till NATO och pekar bland annat på det omtvistade värdlandsavtalet med NATO som undertecknades av riksdagen i fjol. Värdlandsavtalet innebär att NATO-trupp får ha trupp på svensk mark. Militärövningen Aurora 17 är ett exempel på detta. Ulf menar också att värdlandsavtalet skulle kunna medföra att kärnvapen hamnar på svenskt territorium.

– Detta förnekas av den svenska regeringen, men USA har som policy att aldrig avslöja om deras fartyg eller flygplan är bestyckade med kärnvapen. ..
LÄS MER I VK 37, UTE 15/9


DAVID FÄRDIGH
Unikt koncept för samhällsfunktioner

Många Växjöbor hade kommit till stadsbiblioteket i fredags för att få information och ställa frågor om det nya station- och stadshuset. 

Om en månad är det tänkt att Växjö kommunfullmäktige ska säga ja till byggandet av det nya stations- och stadshuset. Totalt handlar det om en 16 400 kvadratmeter stor byggnad som ska rymma kommunledning, resecentrum, restauranger och butiker.
– Det unika är just kombination resecentrum och stadshus. Växjö blir förmodligen först i Sverige med det konceptet, säger projektledaren Ove Dahl.
Läs mer...
Matad av robot inom omsorgen
170921
Anställda inom omsorgen i Växjö kommun har "laddat batterierna" i veckan. Uppdelat på två dagar är tanken att de allra flesta anställda ska kunna inspireras och ta del av nya rön och hjälpmedel. Ett av dem är exempelvis en matrobot som ännu inte finns i Växjö kommun.
Läs mer...
Annie Lööf i Växjö
170920
Centerpartiets ledare Annie Lööf var i Växjö i onsdags för att informera sig om hur Region Kronoberg jobbar med barnsjukvården i allmänhet och den barn- och ungdomspsykiatriska vården i synnerhet.
Läs mer...
McDonalds-entreprenör satsar på politiken
170917
Tomas Johansson är 64-åringen med erfarenheter som både socialarbetare och företagare. Efter att ha drivit McDonalds-restauranger i Växjö i 16 år sadlar han nu om och satsar på politiken. Inför valet nästa år kandiderar han för Centerpartiet.
– Att klara integrationen och bryta utanförskapet i samhället är vår tids största utmaning.
Läs mer...
> Seniorer med kunskapstörst (170915)
> Information om stads- och stationshuset (170913)
> Ann-Charlotte är kändis i Växjö city (170910)
> Oenighet om politik i kyrkan (170910)
> Höghus i trä en höjdare (170909)
> Stor enighet kring diakonin (170906)
> Uttrycker stark oro för polisens framtid (170903)
> Kontaktcenter är Årets arbetsplats (170831)
> Myndighet flyttar till Växjö (170830)
> Marijke driver vildmarkscamping (170827)

 
LEDAREN
Utbud och efterfrågan
Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen öka m...
Läs mer...
FAMILJ
Tennisfilm väckte minnen
En av höstens svenska storfilmer är Borg med Sverrir Gudnason och Sh...
Läs mer...
LEDAREN
En gråhårig gerillarörelse?
Det brukar ju sägas att man inte ska fråga efter eller nämna en kvinna...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen