Tillbaka till startsidan
Söndag 24 september 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 September 2017
Information om stads- och stationshuset
Växjös nya stadshus
Illustration: Tegmark
Planerna på ett nytt stads- och stationshus i Växjö växer nu fram.
På fredag håller kommunen ett informationsmöte på biblioteket öppet för allmänheten.
Projektledare Ove Dahl och kommunchef Monica Skagne kommer att visa de nya bilderna på stads- och stationshuset och berätta hur tidplanen ser ut framåt.


Den styrande alliansen tillsammans med Miljöpartiet och oppositionen i form av S+V har mycket olika uppfattningar om ett sammanbyggt kommunhus och resecentrum. I en debattartikel i Smålandsposten i lördags skriver socialdemokraterna i kommunstyrelsen, Åsa Karlsson Björkmarker och Gunnar Storbjörk, att majoriteten underlåtit att noggrant granska kalkylerna för den näst största investeringen i Växjös historia till förmån för snabba beslut. I nuläget är kostnaderna för bygget beräknat till cirka 635 miljoner kronor. Något som enligt Björkmarker Karlsson och Storbjörk skulle öka de kommunala hyreskostnaderna för administration med 15 miljoner kronor per år.

Majoriteten å sin sida menar att det finns positiva effekter av att bygga enligt den planering som gjorts. Till skillnad från oppositionen menar de att en renovering av nuvarande kommunhuset på sikt skulle innebära ännu högre hyror och, som de säger, "cementera" gamla arbetssätt med många små kontorsrum. Dessutom vill majoriteten peka på fördelarna med att kunna skapa 250 nya bostäder genom att sälja nuvarande kommunhuset, Dessutom anser de att kommunen behöver ett nytt "vardagsrum" att visa resenärer och andra besökande Växjö från sin bästa sida. 

ULF SIBNER
Unikt koncept för samhällsfunktioner

Många Växjöbor hade kommit till stadsbiblioteket i fredags för att få information och ställa frågor om det nya station- och stadshuset. 

Om en månad är det tänkt att Växjö kommunfullmäktige ska säga ja till byggandet av det nya stations- och stadshuset. Totalt handlar det om en 16 400 kvadratmeter stor byggnad som ska rymma kommunledning, resecentrum, restauranger och butiker.
– Det unika är just kombination resecentrum och stadshus. Växjö blir förmodligen först i Sverige med det konceptet, säger projektledaren Ove Dahl.
Läs mer...
Matad av robot inom omsorgen
170921
Anställda inom omsorgen i Växjö kommun har "laddat batterierna" i veckan. Uppdelat på två dagar är tanken att de allra flesta anställda ska kunna inspireras och ta del av nya rön och hjälpmedel. Ett av dem är exempelvis en matrobot som ännu inte finns i Växjö kommun.
Läs mer...
Annie Lööf i Växjö
170920
Centerpartiets ledare Annie Lööf var i Växjö i onsdags för att informera sig om hur Region Kronoberg jobbar med barnsjukvården i allmänhet och den barn- och ungdomspsykiatriska vården i synnerhet.
Läs mer...
McDonalds-entreprenör satsar på politiken
170917
Tomas Johansson är 64-åringen med erfarenheter som både socialarbetare och företagare. Efter att ha drivit McDonalds-restauranger i Växjö i 16 år sadlar han nu om och satsar på politiken. Inför valet nästa år kandiderar han för Centerpartiet.
– Att klara integrationen och bryta utanförskapet i samhället är vår tids största utmaning.
Läs mer...
> Seniorer med kunskapstörst (170915)
> Växjöbor deltar i manifestation mot NATO-övning (170913)
> Ann-Charlotte är kändis i Växjö city (170910)
> Oenighet om politik i kyrkan (170910)
> Höghus i trä en höjdare (170909)
> Stor enighet kring diakonin (170906)
> Uttrycker stark oro för polisens framtid (170903)
> Kontaktcenter är Årets arbetsplats (170831)
> Myndighet flyttar till Växjö (170830)
> Marijke driver vildmarkscamping (170827)

 
LEDAREN
Utbud och efterfrågan
Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen öka m...
Läs mer...
FAMILJ
Tennisfilm väckte minnen
En av höstens svenska storfilmer är Borg med Sverrir Gudnason och Sh...
Läs mer...
LEDAREN
En gråhårig gerillarörelse?
Det brukar ju sägas att man inte ska fråga efter eller nämna en kvinna...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen