Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 September 2017
Seniorer med kunskapstörst
Björn W Stålne och Britt Segerberg från Senioruniversitetets styrelse tackar Knut Knutson för dagens föredrag.
Björn W Stålne och Britt Segerberg från Senioruniversitetets styrelse tackar Knut Knutson för dagens föredrag.
25-åriga Senioruniversitetet lockar sina 2500 medlemmar med ett digert utbud av studiecirklar och föreläsningar.
Men det är inte bara för att det är Antikrundans Knut Knutson, med rötter i Sandsbro, som föreläser som Ulriksbergskyrkan är fylld till sista plats.
– Så är det i stort sett på alla föreläsningar, säger föreningens ordförande Britt Segerberg.


I samband med 25-årsjubiléet tidigare i år bytte före detta Pensionärsuniversitet namn till Senioruniversitetet. Enligt Britt Segerberg en anpassning till liknande föreningar runt om i landet, men också en markering mot att pensionärsbegreppet inte längre är lika gångbart.

De flesta nya medlemmar är födda på 1950-talet och för många är det nu för tiden något helt annat att vara senior eller pensionär. En fråga som också är en utmaning för styrelsen i sig i takt med att medlemmar strömmar till.

– Ja så är det. Idag har vi medlemmar som är födda såväl på 1920-talet som på 1950-talet och allt däremellan, berättar Britt Segerberg.

Därför har föreningen också satt igång ett processarbete för att bland annat reformera programutbudet, inte minst när det gäller de många studiecirklar och föreläsningar som arrangeras. Till studiecirklarna anmäler sig 400-500 personer varje termin och föreläsningarna varje vecka i Ulriksbergskyrkan lockar mer än det dubbla. Men i takt med att populära cirklar som exempelvis att lära sig om datorer kommer att bli mindre aktuellt för exempelvis medlemmar födda på 1940- och 1950-talet krävs nyheter.

– Självklart måste vi utveckla utbudet och har tillsatt en fokusgrupp för att hitta nya ämnen, säger Britt Segerberg.

Hon tror också att nästa generation av pensionärer kommer att lockas ännu mer av samhällsfrågor men är noga med att betona att Senioruniversitetet inte ska vara någon lobbyorganisation mot politiker eller samhället i övrigt. Det är frågor för eventuellt nya partier eller redan etablerade pensionärsorganisationer som PRO eller SPF Seniorerna.

SUV driver det mesta av sin verksamhet från lokaler på Lineborgsplan. Där kan medlemmar välja mellan ett stort utbud av studiecirklar och kurser. Allt från exempelvis musik, litteratur och historia till mer handfasta utbildningar i datorkunskap, IT, språk och mer om natur, teknik, miljö och hälsa. Men det är inte bara att släcka kunskapstörst som står på programmet. Föreningen anordnar också resor och studiebesök över dagen men också resor i Europa över flera dagar.

ULF SIBNER
Hanna möter ånger, tårar, skratt och längtan

Att jobba som präst i ett häkte innebär samtal som rymmer mycket ånger, ovisshet och tårar men också skratt, berättar Hanna Stark. 

Sedan två år tillbaka är Hanna Stark häktespräst i Växjö. I samtalen med de intagna möter hon mycket ånger och tårar, men också skratt och tro.
– Framför allt finns det en längtan efter att hitta fäste i något eller någon.
Läs mer...
Magnus vill ha ett grönare och mindre fyrkantigt Sverige
180318
Magnus P Wåhlin, skolpräst från Hovshaga, är Miljöpartiets nya toppnamn i Växjö. Han vill ha ett grönare samhälle med bilfria centrum, menar att säkerhetsdiskussionerna är problematiska och anser att bristande integration delvis beror på fyrkantighet och byråkrati.
– Ibland reglerar vi nästan ihjäl oss. Är det till exempel självklart att alla måste kunna svenska för att få komma in på arbetsmarknaden?
Läs mer...
Späckad miljövecka i Växjö
180317
På måndag invigs den femte upplagan av Earth Week i Växjö. Ett späckat program väntar med föreläsningar, fröbyten, framtidsvandringar, livemusik och så årets stora nyhet, Pop-up park, då Västra Esplanaden under några timmar stängs av för biltrafik och omvandlas till en aktivitetspark med vattenbar, livescen och schnippeldisco.
Läs mer...
Lenas hjärta slår ett extra slag för hjärtebarnen
180311
Februari 2005 blev Lena Klarefelt mamma till en svårt hjärtsjuk son. Dessa erfarenheter gjorde att hon engagerade sig i Hjärtebarnsfonden och startade föreningens Kronobergsavdelning 2006, där hon idag är ordförande.
– Att ha ett missbildat hjärta är ett osynligt handikapp. Med föreningen vill vi synliggöra hjärtebarnens behov och stötta både barnen, syskonen och föräldrarna.  
Läs mer...
> Med musik i bagaget (180310)
> Stridslystna seniorer (180307)
> Henrik är ny ordförande för Aktiespararna Växjö (180304)
> Fler p-platser för sjukhuspersonal (180301)
> Växjöbostäder försvarar höga hyror i de nya studentlägenheterna (180228)
> Nytt jättebygge på Arenastaden (180228)
> Kristian Tyrann invigde årets föreläsning (180226)
> Med våtmarken i centrum (180223)
> Revisionsplan antagen (180223)
> Sportlovsflyg i litet format (180222)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen