Tillbaka till startsidan
Lördag 16 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 24 September 2017
Unikt koncept för samhällsfunktioner
Många Växjöbor hade kommit till stadsbiblioteket i fredags för att få information och ställa frågor om det nya station- och stadshuset.
Många Växjöbor hade kommit till stadsbiblioteket i fredags för att få information och ställa frågor om det nya station- och stadshuset. 
Om en månad är det tänkt att Växjö kommunfullmäktige ska säga ja till byggandet av det nya stations- och stadshuset. Totalt handlar det om en 16 400 kvadratmeter stor byggnad som ska rymma kommunledning, resecentrum, restauranger och butiker.
– Det unika är just kombination resecentrum och stadshus. Växjö blir förmodligen först i Sverige med det konceptet, säger projektledaren Ove Dahl.


Om allt går enligt planerna ska Växjös nya stations- och stadshus stå klart för inflyttning hösten 2020. Planeringen är redan i full gång. I våras presenterade Växjö kommun det vinnande arkitektförslaget, framtaget av White Arkitekter, och i förra veckan avslöjades prislappen, 635 miljoner för själva stadshuset och 713 miljoner inklusive station och tillhörande offentlig miljö i byggnaden. De 45 miljonerna för stationshuset står Jernhusen för och de 33 miljonerna för vardagsrummet delas lika mellan parterna.
 
Ove Dahl berättar att det finns tre tungt vägande skäl till att kommunen dragit igång det här omfattande projektet. Det första är behovet av ett nytt resecentrum då det nuvarande är kraftigt underdimensionerat.

– En förutsättning för att Jernhusen skulle bygga ett nytt resecentrum var att vi kunde få till den här lösningen där vi kombinerar station och kommunhus.

Det andra skälet är att lösningen ger möjlighet att skapa en ny modern arbetsplats för kommunens anställda vars nuvarande lokaler är långtifrån optimala. Och det tredje skälet är att platsen för nuvarande kommunhus kan användas till bostäder. Där räknar vi med cirka 250 nya bostäder mitt i centrum.

Kritik mot det nya stations- och stadshuset har inte saknats. Prislappen på 635 miljoner är exempelvis betydligt högre än vad som aviserades i ett första skede..

– Vår utgångspunkt har hela tiden varit att det nya stadshuset ska få en lägre månadshyra än nuvarande, och det klarar vi i dessa beräkningar. Dessutom får vi väldigt mycket för de här 635 miljonerna, anser Ove Dahl...
LÄS MER I VK 38, UTE 22/9


DAVID FÄRDIGH
De berättar om ett familjeliv i kontrollerat kaos

Ett kontrollerat kaos! Så beskriver Kim och Jack Heinwall sitt familjeliv där diagnoser som ADHD och autism komplicerar tillvaron.

Med tre av fyra medlemmar med olika diagnoser så beskriver familjen Heinwall sitt liv som ett kontrollerat kaos. Nu föreläser Jack och Kim om hur funktionsnedsättningar påverkar familjelivet, hur vardagen pendlar mellan hopp och förtvivlan och om konsten att navigera rätt bland myndigheter och vårdinrättningar.
– I dagsläget har jag kontakt med 72 professionella för familjens räkning, berättar Kim.

Läs mer...
Finalister till ''Årets Kronobergare''
171214
Traditionsenligt kommer P4 Kronobergs lyssnare att utse "årets kronobergare" vid nyår. Bland de fem finalisterna finns Växjö DFF:s fotbollsdamer och teknik- och kunskapsprojektet "mot nya höjder" men även två individuella finalister från Växjö kommun.
Ove Swensson är "mr Bandy" i Åby Tjureda sedan 50 år tillbaka och 18-åriga Elin Cederbrandt kämpar för medel till och kunskap om sjudomen diabetes.
Läs mer...
Lång kamp för kyrkan i Berg
171211
Efter åtta mörka år kommer ljusen åter att lysa upp Bergs kyrka.
Nu är första etappen av två i ombyggnaden klar och invigs nästa helg.
Allt började med mögelangrepp i grund och golvbjälklag som 2009 stängde kyrkan.
Läs mer...
Nya kontor byggs i Växjös stadskärna
171206
På torsdag nästa vecka tas det första spadtaget för Castellums tillbyggnation av gamla polishuset. Totalt blir det 1600 kvadratmeter ny kontorsyta. Byggnaden kommer uppföras på pelare på innergården.
– Vi har även fått godkänt från stadsbyggnadskontoret att bygga fem våningar, berättar Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum Växjö.
Läs mer...
> Leder expanderande polisutbildning (171203)
> Positivt trendbrott på Araby/Dalbo (171202)
> Bengt Westerberg vill försvara LSS-reformen (171129)
> Fixar julstämning i Kosta (171126)
> Skärvet öppnar idag (171124)
> Alla dessa våra minsta små (171119)
> Roland vill få medvind för sjöfarten (171118)
> Prisad blodbok på Högstorp (171115)
> Toaletten är ingen sopstation (171115)
> Nils Erik gav nya perspektiv på Finlands 100-årsjubileum (171113)

 
LEDAREN
Delad tid - dubbel glädje
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge....
Läs mer...
FAMILJ
Smarta investeringstips till aktiesparare i Kosta
Det kan löna sig att hålla på med aktier. Om du investerat en krona ...
Läs mer...
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen