Tillbaka till startsidan
Söndag 22 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 24 September 2017
Unikt koncept för samhällsfunktioner
Många Växjöbor hade kommit till stadsbiblioteket i fredags för att få information och ställa frågor om det nya station- och stadshuset.
Många Växjöbor hade kommit till stadsbiblioteket i fredags för att få information och ställa frågor om det nya station- och stadshuset. 
Om en månad är det tänkt att Växjö kommunfullmäktige ska säga ja till byggandet av det nya stations- och stadshuset. Totalt handlar det om en 16 400 kvadratmeter stor byggnad som ska rymma kommunledning, resecentrum, restauranger och butiker.
– Det unika är just kombination resecentrum och stadshus. Växjö blir förmodligen först i Sverige med det konceptet, säger projektledaren Ove Dahl.


Om allt går enligt planerna ska Växjös nya stations- och stadshus stå klart för inflyttning hösten 2020. Planeringen är redan i full gång. I våras presenterade Växjö kommun det vinnande arkitektförslaget, framtaget av White Arkitekter, och i förra veckan avslöjades prislappen, 635 miljoner för själva stadshuset och 713 miljoner inklusive station och tillhörande offentlig miljö i byggnaden. De 45 miljonerna för stationshuset står Jernhusen för och de 33 miljonerna för vardagsrummet delas lika mellan parterna.
 
Ove Dahl berättar att det finns tre tungt vägande skäl till att kommunen dragit igång det här omfattande projektet. Det första är behovet av ett nytt resecentrum då det nuvarande är kraftigt underdimensionerat.

– En förutsättning för att Jernhusen skulle bygga ett nytt resecentrum var att vi kunde få till den här lösningen där vi kombinerar station och kommunhus.

Det andra skälet är att lösningen ger möjlighet att skapa en ny modern arbetsplats för kommunens anställda vars nuvarande lokaler är långtifrån optimala. Och det tredje skälet är att platsen för nuvarande kommunhus kan användas till bostäder. Där räknar vi med cirka 250 nya bostäder mitt i centrum.

Kritik mot det nya stations- och stadshuset har inte saknats. Prislappen på 635 miljoner är exempelvis betydligt högre än vad som aviserades i ett första skede..

– Vår utgångspunkt har hela tiden varit att det nya stadshuset ska få en lägre månadshyra än nuvarande, och det klarar vi i dessa beräkningar. Dessutom får vi väldigt mycket för de här 635 miljonerna, anser Ove Dahl...
LÄS MER I VK 38, UTE 22/9


DAVID FÄRDIGH
Uppfinnare med över 100 patent

Göran Hansson, klurig uppfinnare i Linneryd, har över 100 registrerade patent och mönster på sin meritlista.

I 45 år har Göran Hansson klurat och kommit på nya uppfinningar. I sin ateljé i Linneryd har han konstruerat allt från mekaniska skruvanordningar och trafikskyltar till mus- och vildsvinsfällor.
– Totalt har jag över 100 patent och mönster.
Läs mer...
SVT-legendar besökte Växjö
171022
Ryssland bedriver ett informationskrig för att undergräva förtroendet för det öppna och demokratiska samhället i väst. Det menar journalisten, författaren och tidigare SVT-korrespondenten Stig Fredrikson, som nyligen gästade Det fria ordets hus i Växjö.
– Vi måste vara vaksamma mot konstiga nyheter!
Läs mer...
Återremiss skjuter upp beslut om stadshus
171018
Oppositionen utnyttjade möjligheten att återremittera ärendet om nytt kommunhus till nästa fullmäktige. Gunnar Storbjörk (S) som var drivande i debatten emot är inte nöjd med beslutsunderlagen. Främst att det inte finns en riktig kalkyl på vad det skulle kosta att bygga om de nuvarande lokalerna.
– Vi har efterfrågat den många gånger men först för någon månad sedan stod det klart att det inte finns någon, säger han
Läs mer...
Tajma brinner för välfärd och internationell solidaritet
171015
Tajma Sisic är Kronobergs nyvalda SSU-ordförande. Välfärdsfrågor och internationell solidaritet ligger henne extra varmt om hjärtat, något som är sprunget ur uppväxten i ett segregerat miljonprogramsområde.     
– Jag har sett klassamhällets orättvisor och rasismen med egna ögon!
Läs mer...
> Uppmärksammade Nationella anhörigdagen (171015)
> Hemvändare förverkligar bostadsprojekt (171008)
> Arkeologer gräver för att förstå (171007)
> Ny folkrörelse håller rikskonferens i gröna Växjö (171006)
> Plan antagen för Bäckaslöv etapp II (171005)
> Nominerade till årets Byggnadspris (171004)
> Första småstaden med elektricitet (170928)
> ICA storsatsar på Teleborg (170927)
> Matad av robot inom omsorgen (170921)
> Annie Lööf i Växjö (170920)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen