Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 September 2017
Första småstaden med elektricitet
Byggnaden vid Vattentorget där Elverket startades.
Byggnaden vid Vattentorget där Elverket startades.
Erik Tellgren, Vd och Mats Lundin, affärsområdeschef för Veab framför fördelningsstationen vid Vattentorget.
Växjö Energi AB har funnits i 130 år. Det betyder att bolaget - 1887 - var det första kommunala elektricitetsverket i landet. I Stockholm och Göteborg kom elen tidigare men var främst inte en kommunal angelägenhet.
Mycket har hänt på dessa år och i slutet av oktober har Veab chans att vinna ett globalt klimatpris, uppmärksammade för sitt sätt att leverera kyla.


De första åren producerades el främst åt industrin och det tog flera år innan det elektriska ljuset blev tillgängligt för alla. Men under 1890-talet ökade antalet glödlampor hos Växjöborna från ett fåtal till 3600 lampor. För att klara den ökade efterfrågan investerades i tre ångmaskiner på sammanlagt 300 hästkrafter.

I slutet av 1930-talet var det fortfarande långt ifrån alla Växjöbor som har tillgång till el i hemmet. Men 1937 - eller 50 år efter starten - anslöts med hjälp av Sydkraft en 20000-woltsledning. I takt med att allt fler elektriska produkter sedan installerades i hushållen växte verksamheten. Under 1950-talet blev elspisen allt vanligare och i slutet av det årtiondet gjorde tv-apparaten sitt intåg i de svenska hemmen.

1974 startade byggnation av kraftvärmeverket Sandvik som inte bara producerar värme utan även stora mängder el. I snabb takt ökade sedan utbyggnadstakten av fjärrvärme, även om värmen som ersatte allt fler oljepannor i husen också framställdes med olja. Nästa fas blev övergången till biobränsle. Även här menar Veab sig vara en föregångare i landet och idag finns tre producerande enheter vid Sandviksverken i Växjö...
LÄS MER I VK 39, UTE 29/9


ULF SIBNER
Hanna möter ånger, tårar, skratt och längtan

Att jobba som präst i ett häkte innebär samtal som rymmer mycket ånger, ovisshet och tårar men också skratt, berättar Hanna Stark. 

Sedan två år tillbaka är Hanna Stark häktespräst i Växjö. I samtalen med de intagna möter hon mycket ånger och tårar, men också skratt och tro.
– Framför allt finns det en längtan efter att hitta fäste i något eller någon.
Läs mer...
Magnus vill ha ett grönare och mindre fyrkantigt Sverige
180318
Magnus P Wåhlin, skolpräst från Hovshaga, är Miljöpartiets nya toppnamn i Växjö. Han vill ha ett grönare samhälle med bilfria centrum, menar att säkerhetsdiskussionerna är problematiska och anser att bristande integration delvis beror på fyrkantighet och byråkrati.
– Ibland reglerar vi nästan ihjäl oss. Är det till exempel självklart att alla måste kunna svenska för att få komma in på arbetsmarknaden?
Läs mer...
Späckad miljövecka i Växjö
180317
På måndag invigs den femte upplagan av Earth Week i Växjö. Ett späckat program väntar med föreläsningar, fröbyten, framtidsvandringar, livemusik och så årets stora nyhet, Pop-up park, då Västra Esplanaden under några timmar stängs av för biltrafik och omvandlas till en aktivitetspark med vattenbar, livescen och schnippeldisco.
Läs mer...
Lenas hjärta slår ett extra slag för hjärtebarnen
180311
Februari 2005 blev Lena Klarefelt mamma till en svårt hjärtsjuk son. Dessa erfarenheter gjorde att hon engagerade sig i Hjärtebarnsfonden och startade föreningens Kronobergsavdelning 2006, där hon idag är ordförande.
– Att ha ett missbildat hjärta är ett osynligt handikapp. Med föreningen vill vi synliggöra hjärtebarnens behov och stötta både barnen, syskonen och föräldrarna.  
Läs mer...
> Med musik i bagaget (180310)
> Stridslystna seniorer (180307)
> Henrik är ny ordförande för Aktiespararna Växjö (180304)
> Fler p-platser för sjukhuspersonal (180301)
> Växjöbostäder försvarar höga hyror i de nya studentlägenheterna (180228)
> Nytt jättebygge på Arenastaden (180228)
> Kristian Tyrann invigde årets föreläsning (180226)
> Med våtmarken i centrum (180223)
> Revisionsplan antagen (180223)
> Sportlovsflyg i litet format (180222)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen