Tillbaka till startsidan
Fredag 19 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 7 oktober 2017
Arkeologer gräver för att förstå
Ludvig Papmehl-Dufay tar hjälp av vattnet för att spola bort den sista jorden ur sållet.
Ludvig Papmehl-Dufay tar hjälp av vattnet för att spola bort den sista jorden ur sållet.
Alldeles intill strandkanten på östra Öland söker en grupp arkeologer efter smycken, vardagsföremål och kvarlevor av djur och människor. Men även om varje fynd är värdefullt är det inte fynden som är det viktigaste. Det arkeologerna söker är en förståelse för hur människor levde i och kring Sandby borg och vad som hände när livet är plötsligt tog slut i en massaker någon gång kring år 500 efter Kristus.

ÖLAND. Att man gör spännande arkeologiska fynd på Öland förvånar inte. Trots att Öland är Sveriges minsta landskap är det ett av de rikaste vad gäller arkeologi. Bland annat finns här ett stort antal fornborgar från tiden 300-600 efter Kristus. Fornborgarna var försvarsanläggningar dit man kunde dra sig undan i oroliga tider. På Öland ligger alla utom en inne i landet. Undantaget är Sandby borg som ligger bara ett stenkast från Ölands östra kust.

Sandby borg är speciellt på flera sätt men det som gör borgen unik är att livet i borgen plötsligt tog slut i en massaker och att platsen med föremål, djur och människor i stor utsträckning tycks ha lämnats orörd sedan dess. Just nu finns möjlighet att få reda på mer vid de grävningar som pågår vid borgen. Den som är nyfiken kan också lära sig mer på Kalmar Läns Museum som visar en liten utställning om borgen och massakern.

Sedan 2011 har arkeologer undersökt delar av borgen och som besökare kan man få veta mer vid de guidningar som hålls under grävperioderna. Viktoria Sandberg är en av dem som berättar om de fynd arkeologerna gjort så här långt.

– Här i Sandby handlar det om en väldigt kort tidsperiod som kallas folkvandringstiden. Det är en stökig period som varit lite svår för arkeologerna att få grepp om, säger hon när en liten grupp besökare trotsar vind och regn för att få veta mer om vad arkeologerna funnit så här långt.

Att vikingarna hade kontakt med stora delar av Europa är väl känt men fynden från Öland visar att kontakterna fanns långt tidigare.

– Det är lätt att tro att man under järnåldern satt här och kanske hade kontakt med nästa by. Men folk här på Öland hade stora kontaktnät. Speciellt med Västrom, säger Viktoria Sandberg...
LÄS MER I VK 40, UTE 6/10


TORE SJÖQVIST
På jakt med Ryssbygymnasiet

Magnus Ullman går tredje året vid Ryssbygymnasiets jaktutbildning. Under välgörenhetsjakten är han hundansvarig.

När deltagarna i Ryssbygymnasiets välgörenhetsjakt samlas vid skolans jaktmarker ligger januarimörkret fortfarande tungt över det småländska landskapet. Jakten sker till förmån för Barncancerfonden. Under dagen har jaktintresserade ungdomar möjlighet att jaga och samtidigt få en uppfattning om vad som ingår i skolans jaktutbildning.
Läs mer...
Vill få upp EU-frågan på dagordningen igen
180117
EU-medlemskapet har inneburit att Sverige tappat självbestämmande och inflytande över både sin finans- och utrikespolitik. Det menar Folkrörelsen Nej till EU, vars Växjö-grupp vill lyfta upp EU-frågan i den stundande valrörelsen.
– Det är väldigt tyst om EU. När Sverige nyligen anslöt sig till PESCO, EU:s försvarssamarbete, så skedde det helt utan debatt, säger Carin Lindberg.
Läs mer...
Tunga avhopp för (S)
180117
Socialdemokraternas toppolitiker i Växjö, Åsa Karlsson-Björkmarker, meddelade överraskande i veckan att hon lämnar kommunpolitiken. Hon är sjukskriven sedan i december för stressrelaterade problem och återkommer inte som ledare för oppositionen i kommunstyrelsen.
Läs mer...
Tomas Eneroth laddar inför valrörelsen
180114
Efter ett intensivt första halvår som minister har Växjöbon Tomas Eneroth varit ledig och laddat batterierna hemma i Växjö. Nu stundar ett späckat valår och med låg arbetslöshet och goda statsfinanser så tror Tomas på ett lyft i opinionen. Däremot fruktar han en smutsig valrörelse.
– Det finns tendenser till hätska tongångar i debatten, det oroar mig!
Läs mer...
> Eva Johansson centerns etta (180114)
> Växjö växer på höjd och bredd (180113)
> Norra Järnvägsgatan stängs för biltrafik (180110)
> Tror på lyft för Liberalerna (180107)
> Cykeläventyrare samlar in pengar till Barncancerfonden (180106)
> Lager på lager (180104)
> Nyårshelgen är en svår tid för hundarna (171228)
> Hissö, naturreservat under förvandling (171222)
> Butiker möter e-handeln (171220)
> De berättar om ett familjeliv i kontrollerat kaos (171216)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen