Tillbaka till startsidan
Söndag 22 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 7 oktober 2017
Arkeologer gräver för att förstå
Ludvig Papmehl-Dufay tar hjälp av vattnet för att spola bort den sista jorden ur sållet.
Ludvig Papmehl-Dufay tar hjälp av vattnet för att spola bort den sista jorden ur sållet.
Alldeles intill strandkanten på östra Öland söker en grupp arkeologer efter smycken, vardagsföremål och kvarlevor av djur och människor. Men även om varje fynd är värdefullt är det inte fynden som är det viktigaste. Det arkeologerna söker är en förståelse för hur människor levde i och kring Sandby borg och vad som hände när livet är plötsligt tog slut i en massaker någon gång kring år 500 efter Kristus.

ÖLAND. Att man gör spännande arkeologiska fynd på Öland förvånar inte. Trots att Öland är Sveriges minsta landskap är det ett av de rikaste vad gäller arkeologi. Bland annat finns här ett stort antal fornborgar från tiden 300-600 efter Kristus. Fornborgarna var försvarsanläggningar dit man kunde dra sig undan i oroliga tider. På Öland ligger alla utom en inne i landet. Undantaget är Sandby borg som ligger bara ett stenkast från Ölands östra kust.

Sandby borg är speciellt på flera sätt men det som gör borgen unik är att livet i borgen plötsligt tog slut i en massaker och att platsen med föremål, djur och människor i stor utsträckning tycks ha lämnats orörd sedan dess. Just nu finns möjlighet att få reda på mer vid de grävningar som pågår vid borgen. Den som är nyfiken kan också lära sig mer på Kalmar Läns Museum som visar en liten utställning om borgen och massakern.

Sedan 2011 har arkeologer undersökt delar av borgen och som besökare kan man få veta mer vid de guidningar som hålls under grävperioderna. Viktoria Sandberg är en av dem som berättar om de fynd arkeologerna gjort så här långt.

– Här i Sandby handlar det om en väldigt kort tidsperiod som kallas folkvandringstiden. Det är en stökig period som varit lite svår för arkeologerna att få grepp om, säger hon när en liten grupp besökare trotsar vind och regn för att få veta mer om vad arkeologerna funnit så här långt.

Att vikingarna hade kontakt med stora delar av Europa är väl känt men fynden från Öland visar att kontakterna fanns långt tidigare.

– Det är lätt att tro att man under järnåldern satt här och kanske hade kontakt med nästa by. Men folk här på Öland hade stora kontaktnät. Speciellt med Västrom, säger Viktoria Sandberg...
LÄS MER I VK 40, UTE 6/10


TORE SJÖQVIST
Uppfinnare med över 100 patent

Göran Hansson, klurig uppfinnare i Linneryd, har över 100 registrerade patent och mönster på sin meritlista.

I 45 år har Göran Hansson klurat och kommit på nya uppfinningar. I sin ateljé i Linneryd har han konstruerat allt från mekaniska skruvanordningar och trafikskyltar till mus- och vildsvinsfällor.
– Totalt har jag över 100 patent och mönster.
Läs mer...
SVT-legendar besökte Växjö
171022
Ryssland bedriver ett informationskrig för att undergräva förtroendet för det öppna och demokratiska samhället i väst. Det menar journalisten, författaren och tidigare SVT-korrespondenten Stig Fredrikson, som nyligen gästade Det fria ordets hus i Växjö.
– Vi måste vara vaksamma mot konstiga nyheter!
Läs mer...
Återremiss skjuter upp beslut om stadshus
171018
Oppositionen utnyttjade möjligheten att återremittera ärendet om nytt kommunhus till nästa fullmäktige. Gunnar Storbjörk (S) som var drivande i debatten emot är inte nöjd med beslutsunderlagen. Främst att det inte finns en riktig kalkyl på vad det skulle kosta att bygga om de nuvarande lokalerna.
– Vi har efterfrågat den många gånger men först för någon månad sedan stod det klart att det inte finns någon, säger han
Läs mer...
Tajma brinner för välfärd och internationell solidaritet
171015
Tajma Sisic är Kronobergs nyvalda SSU-ordförande. Välfärdsfrågor och internationell solidaritet ligger henne extra varmt om hjärtat, något som är sprunget ur uppväxten i ett segregerat miljonprogramsområde.     
– Jag har sett klassamhällets orättvisor och rasismen med egna ögon!
Läs mer...
> Uppmärksammade Nationella anhörigdagen (171015)
> Hemvändare förverkligar bostadsprojekt (171008)
> Ny folkrörelse håller rikskonferens i gröna Växjö (171006)
> Plan antagen för Bäckaslöv etapp II (171005)
> Nominerade till årets Byggnadspris (171004)
> Första småstaden med elektricitet (170928)
> ICA storsatsar på Teleborg (170927)
> Unikt koncept för samhällsfunktioner (170924)
> Matad av robot inom omsorgen (170921)
> Annie Lööf i Växjö (170920)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen