Tillbaka till startsidan
Tisdag 20 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 7 oktober 2017
Arkeologer gräver för att förstå
Ludvig Papmehl-Dufay tar hjälp av vattnet för att spola bort den sista jorden ur sållet.
Ludvig Papmehl-Dufay tar hjälp av vattnet för att spola bort den sista jorden ur sållet.
Alldeles intill strandkanten på östra Öland söker en grupp arkeologer efter smycken, vardagsföremål och kvarlevor av djur och människor. Men även om varje fynd är värdefullt är det inte fynden som är det viktigaste. Det arkeologerna söker är en förståelse för hur människor levde i och kring Sandby borg och vad som hände när livet är plötsligt tog slut i en massaker någon gång kring år 500 efter Kristus.

ÖLAND. Att man gör spännande arkeologiska fynd på Öland förvånar inte. Trots att Öland är Sveriges minsta landskap är det ett av de rikaste vad gäller arkeologi. Bland annat finns här ett stort antal fornborgar från tiden 300-600 efter Kristus. Fornborgarna var försvarsanläggningar dit man kunde dra sig undan i oroliga tider. På Öland ligger alla utom en inne i landet. Undantaget är Sandby borg som ligger bara ett stenkast från Ölands östra kust.

Sandby borg är speciellt på flera sätt men det som gör borgen unik är att livet i borgen plötsligt tog slut i en massaker och att platsen med föremål, djur och människor i stor utsträckning tycks ha lämnats orörd sedan dess. Just nu finns möjlighet att få reda på mer vid de grävningar som pågår vid borgen. Den som är nyfiken kan också lära sig mer på Kalmar Läns Museum som visar en liten utställning om borgen och massakern.

Sedan 2011 har arkeologer undersökt delar av borgen och som besökare kan man få veta mer vid de guidningar som hålls under grävperioderna. Viktoria Sandberg är en av dem som berättar om de fynd arkeologerna gjort så här långt.

– Här i Sandby handlar det om en väldigt kort tidsperiod som kallas folkvandringstiden. Det är en stökig period som varit lite svår för arkeologerna att få grepp om, säger hon när en liten grupp besökare trotsar vind och regn för att få veta mer om vad arkeologerna funnit så här långt.

Att vikingarna hade kontakt med stora delar av Europa är väl känt men fynden från Öland visar att kontakterna fanns långt tidigare.

– Det är lätt att tro att man under järnåldern satt här och kanske hade kontakt med nästa by. Men folk här på Öland hade stora kontaktnät. Speciellt med Västrom, säger Viktoria Sandberg...
LÄS MER I VK 40, UTE 6/10


TORE SJÖQVIST
Hanna möter ånger, tårar, skratt och längtan

Att jobba som präst i ett häkte innebär samtal som rymmer mycket ånger, ovisshet och tårar men också skratt, berättar Hanna Stark. 

Sedan två år tillbaka är Hanna Stark häktespräst i Växjö. I samtalen med de intagna möter hon mycket ånger och tårar, men också skratt och tro.
– Framför allt finns det en längtan efter att hitta fäste i något eller någon.
Läs mer...
Magnus vill ha ett grönare och mindre fyrkantigt Sverige
180318
Magnus P Wåhlin, skolpräst från Hovshaga, är Miljöpartiets nya toppnamn i Växjö. Han vill ha ett grönare samhälle med bilfria centrum, menar att säkerhetsdiskussionerna är problematiska och anser att bristande integration delvis beror på fyrkantighet och byråkrati.
– Ibland reglerar vi nästan ihjäl oss. Är det till exempel självklart att alla måste kunna svenska för att få komma in på arbetsmarknaden?
Läs mer...
Späckad miljövecka i Växjö
180317
På måndag invigs den femte upplagan av Earth Week i Växjö. Ett späckat program väntar med föreläsningar, fröbyten, framtidsvandringar, livemusik och så årets stora nyhet, Pop-up park, då Västra Esplanaden under några timmar stängs av för biltrafik och omvandlas till en aktivitetspark med vattenbar, livescen och schnippeldisco.
Läs mer...
Lenas hjärta slår ett extra slag för hjärtebarnen
180311
Februari 2005 blev Lena Klarefelt mamma till en svårt hjärtsjuk son. Dessa erfarenheter gjorde att hon engagerade sig i Hjärtebarnsfonden och startade föreningens Kronobergsavdelning 2006, där hon idag är ordförande.
– Att ha ett missbildat hjärta är ett osynligt handikapp. Med föreningen vill vi synliggöra hjärtebarnens behov och stötta både barnen, syskonen och föräldrarna.  
Läs mer...
> Med musik i bagaget (180310)
> Stridslystna seniorer (180307)
> Henrik är ny ordförande för Aktiespararna Växjö (180304)
> Fler p-platser för sjukhuspersonal (180301)
> Växjöbostäder försvarar höga hyror i de nya studentlägenheterna (180228)
> Nytt jättebygge på Arenastaden (180228)
> Kristian Tyrann invigde årets föreläsning (180226)
> Med våtmarken i centrum (180223)
> Revisionsplan antagen (180223)
> Sportlovsflyg i litet format (180222)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen