Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 oktober 2017
SVT-legendar besökte Växjö
SVT:s tidigare utrikeskorrespondent Stig Fredrikson besökte Det fria ordets hus i Växjö för att tala på temat Falska nyheter, desinformation och Ryssland.
SVT:s tidigare utrikeskorrespondent Stig Fredrikson besökte Det fria ordets hus i Växjö för att tala på temat Falska nyheter, desinformation och Ryssland.
Ryssland bedriver ett informationskrig för att undergräva förtroendet för det öppna och demokratiska samhället i väst. Det menar journalisten, författaren och tidigare SVT-korrespondenten Stig Fredrikson, som nyligen gästade Det fria ordets hus i Växjö.
– Vi måste vara vaksamma mot konstiga nyheter!Intresset var stort när Stig Fredrikson besökte Växjö för att tala på temat: Falska nyheter, desinformation och Ryssland. Arrangörerna på Det fria ordets hus kunde notera nytt publikrekord, men så är ju också Stig ett välkänt namn som under sin långa journalistkarriär varit såväl SVT:s utrikeskorrespondent som ordförande i Publicistklubben. Ett av Stigs specialområden är Ryssland, som är ett av de länder som är mest aktiva när det gäller att bedriva informationskrig.

– Rysslands propagandakrig har tilltagit sedan annekteringen av Krim våren 2014, konstaterar Stig.

Informationskrig kan ske på flera olika sätt, bland att genom att sprida falska nyheter och genom att anonymt skapa opinion på sociala medier. Stig menar att den här typen av påverkansoperationer numera är en viktig del av Rysslands militärdoktrin.

– Syftet är att undergräva förtroendet för det öppna och demokratiska samhället i väst.

I debatten talas det ibland om hybridkrigföring. Stig pekar på flera exempel där Rysslands använt sig av detta under de senaste åren.

– Exempelvis smygoperationen i Krim 2014 där grönklädda män utan nationsbeteckningar plötsligt dök upp och tog kontrollen medan Vladimir Putin förnekade att de hade sänt trupper till halvön. Vi har också Rysslands återkommande stopp av leveranserna av naturgas till Ukraina och vi har cyberattackerna mot Estland 2007 i samband med bråket kring flyttandet av ett krigsmonument i Tallinn...
LÄS MER I VK 42, UTE 20/10


DAVID FÄRDIGH
Åsa tror på skogen som framtidsbransch

Skogsnäringen är en framtidsbransch som visar vägen in i det biobaserade samhället, säger Åsa Rydell Blom, prefekt på institutionen för skog- och träteknik vid Linnéuniversitetet.

Söktrycket är stort på Linnéuniversitets skogskandidatprogram, men däremot är det fortfarande alltför få som väljer Högskoleingenjörsutbildningen inom skog- och träteknik. Prefekt Åsa Rydell Blom hoppas att ännu fler får upp ögonen för skogs- och träbranschen, som hon menar går en ljus framtid till mötes.
– Skogsnäringen är vägen till det biobaserade samhället, säger hon.
Läs mer...
Möbler ska cirkulera
180217
Nu har Växjö kommuns Möbelcirkel invigt sina nya lokaler. Förra året startade projektet som innebär att möbler från kommunens alla förvaltningar och bolag ska återanvändas mer. Utfallet är ännu så länge svårt att värdera men inledningsvis budgeteras för en besparing på minst tre miljoner kronor.
Läs mer...
Byggstart för nya återvinningscentralen
180214
Inom kort är det byggstart för den nya återvinningscentralen på Norremark som ska ha kapacitet för 200 000 invånare. Den nya anläggningen är placerad 100 meter norr om nuvarande återvinningscentral, som i sin tur byggs om till återbruksby.    
– Det här blir den optimala lösningen, menar Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniskas nämnden.

Läs mer...
Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg
180212
Stora känslomässiga svängningar mellan glädje, oro och sorg. Så beskriver förre biskopen Jan-Olof Johansson hur det är att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Yngsta dottern, 35-åriga Moa, lider av ataxi kombinerat med en utvecklingsstörning.
– Det starkaste stödet har vi fått från andra föräldrar med liknande upplevelser och erfarenheter. Att kunna stötta och backa upp varandra är oerhört värdefullt!
Läs mer...
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)
> Birgitta slår ett slag för duktiga flickors revansch (180201)
> Omstridd fastighet har rivits (180131)
> Jessica gör succé med både häst och katt (180127)
> Lugnt och bekymmersfritt boende (180125)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen