Tillbaka till startsidan
Måndag 11 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 oktober 2017
SVT-legendar besökte Växjö
SVT:s tidigare utrikeskorrespondent Stig Fredrikson besökte Det fria ordets hus i Växjö för att tala på temat Falska nyheter, desinformation och Ryssland.
SVT:s tidigare utrikeskorrespondent Stig Fredrikson besökte Det fria ordets hus i Växjö för att tala på temat Falska nyheter, desinformation och Ryssland.
Ryssland bedriver ett informationskrig för att undergräva förtroendet för det öppna och demokratiska samhället i väst. Det menar journalisten, författaren och tidigare SVT-korrespondenten Stig Fredrikson, som nyligen gästade Det fria ordets hus i Växjö.
– Vi måste vara vaksamma mot konstiga nyheter!Intresset var stort när Stig Fredrikson besökte Växjö för att tala på temat: Falska nyheter, desinformation och Ryssland. Arrangörerna på Det fria ordets hus kunde notera nytt publikrekord, men så är ju också Stig ett välkänt namn som under sin långa journalistkarriär varit såväl SVT:s utrikeskorrespondent som ordförande i Publicistklubben. Ett av Stigs specialområden är Ryssland, som är ett av de länder som är mest aktiva när det gäller att bedriva informationskrig.

– Rysslands propagandakrig har tilltagit sedan annekteringen av Krim våren 2014, konstaterar Stig.

Informationskrig kan ske på flera olika sätt, bland att genom att sprida falska nyheter och genom att anonymt skapa opinion på sociala medier. Stig menar att den här typen av påverkansoperationer numera är en viktig del av Rysslands militärdoktrin.

– Syftet är att undergräva förtroendet för det öppna och demokratiska samhället i väst.

I debatten talas det ibland om hybridkrigföring. Stig pekar på flera exempel där Rysslands använt sig av detta under de senaste åren.

– Exempelvis smygoperationen i Krim 2014 där grönklädda män utan nationsbeteckningar plötsligt dök upp och tog kontrollen medan Vladimir Putin förnekade att de hade sänt trupper till halvön. Vi har också Rysslands återkommande stopp av leveranserna av naturgas till Ukraina och vi har cyberattackerna mot Estland 2007 i samband med bråket kring flyttandet av ett krigsmonument i Tallinn...
LÄS MER I VK 42, UTE 20/10


DAVID FÄRDIGH
Lång kamp för kyrkan i Berg

Linnéa Ivarsson, Gunnar Petersson och Janeth Ståhl

Efter åtta mörka år kommer ljusen åter att lysa upp Bergs kyrka.
Nu är första etappen av två i ombyggnaden klar och invigs nästa helg.
Allt började med mögelangrepp i grund och golvbjälklag som 2009 stängde kyrkan.
Läs mer...
Nya kontor byggs i Växjös stadskärna
171206
På torsdag nästa vecka tas det första spadtaget för Castellums tillbyggnation av gamla polishuset. Totalt blir det 1600 kvadratmeter ny kontorsyta. Byggnaden kommer uppföras på pelare på innergården.
– Vi har även fått godkänt från stadsbyggnadskontoret att bygga fem våningar, berättar Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum Växjö.
Läs mer...
Leder expanderande polisutbildning
171203
Politikerna är eniga, det behövs fler poliser i samhället. Den växande efterfrågan gör att polisutbildningen på Linnéuniversitetet expanderar. Prefekten Ola Kronkvist har varit med sedan utbildningen startade i Växjö 2001.
– Första terminen hade vi 72 polisstudenter. Idag har vi 990 fördelat på fem terminer och inom en femårsperiod når vi förmodligen 1500.
Läs mer...
Positivt trendbrott på Araby/Dalbo
171202
I veckan presenterade polisen sin årliga trygghetsundersökning. Områdespolischef Jonas Eek konstaterar att polisens insatser på Araby/Dalbo gett ett positivt trendbrott med ökad trygghet. Däremot indikerar siffrorna en ökad oro på Teleborg, och särskilt på Campusområdet.
– Där är det många som känner oro för att gå ut ensam på kvällarna.
Läs mer...
> Bengt Westerberg vill försvara LSS-reformen (171129)
> Fixar julstämning i Kosta (171126)
> Skärvet öppnar idag (171124)
> Alla dessa våra minsta små (171119)
> Roland vill få medvind för sjöfarten (171118)
> Prisad blodbok på Högstorp (171115)
> Toaletten är ingen sopstation (171115)
> Nils Erik gav nya perspektiv på Finlands 100-årsjubileum (171113)
> Bengt älskar ostkaka (171111)
> Jobba efter pensionering (171110)

 
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
FAMILJ
Välklingande julkonsert
Musiken berikar våra liv, det är mottot för pianoläraren Marly Azave...
Läs mer...
LEDAREN
Vad väntar du på?
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen