Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 25 oktober 2017
Åtgärder för säkrare city
Kommunstyrelsen ordförande Anna Tenje (M), Scott Goodwin från polisen och tf säkerhetschef i Växjö kommun Maria Heikkilä med skylten som förbjuder transportbilar att lämna sina fordon obevakade.
Kommunstyrelsen ordförande Anna Tenje (M), Scott Goodwin från polisen och tf säkerhetschef i Växjö kommun Maria Heikkilä med skylten som förbjuder transportbilar att lämna sina fordon obevakade.
Terrordådet i Stockholm i april har satt fokus på förhöjd säkerhet framförallt i städernas citykärnor.
Även Växjö vidtar nu åtgärder i form av skyltning, hinder som försvårar attacker och ökad säkerhet vid publika evenemang.
– Attacken i Stockholm påskyndade ett arbete som vi började redan innan det hände, säger Anna Tenje (M).


En arbetsgrupp, med representanter från olika förvaltningar inom kommunen och Värends räddningstjänst i dialog med polisen har arbetat fram en rapport och föreslår tre åtgärder.

Hinder som försvårar acceleration och därmed attacker med fordon, i ett första steg på Storgatan vid korsningarna Liedbergsgatan och Kungsgatan är det ena. I förlängningen kommer även liknande hinder placeras ut där Storgatan korsar Västra esplanaden och Kronobergsgatan. Hindren ska vara estetiskt tilltalande och medge passage av distributions- och räddningsfordon. I samband med större evenemang kan det även finnas behov av att sätta upp tillfälliga hinder.

Dessutom ska informationsskyltar som upplyser om att det är förbjudet att lämna fordon obemannade med motor igång eller med nyckel i tändningslåset, placeras ut på 11 strategiska platser, eventuellt på fler platser i framtiden. Överträdelse mot detta kommer att medföra böter.

– 2000 kronor kostar det och med skyltning blir det lättare för oss att agera, säger polisen Scott Goodwin...
LÄS MER I VK 43, UTE 27/10


ULF SIBNER
Åsa tror på skogen som framtidsbransch

Skogsnäringen är en framtidsbransch som visar vägen in i det biobaserade samhället, säger Åsa Rydell Blom, prefekt på institutionen för skog- och träteknik vid Linnéuniversitetet.

Söktrycket är stort på Linnéuniversitets skogskandidatprogram, men däremot är det fortfarande alltför få som väljer Högskoleingenjörsutbildningen inom skog- och träteknik. Prefekt Åsa Rydell Blom hoppas att ännu fler får upp ögonen för skogs- och träbranschen, som hon menar går en ljus framtid till mötes.
– Skogsnäringen är vägen till det biobaserade samhället, säger hon.
Läs mer...
Möbler ska cirkulera
180217
Nu har Växjö kommuns Möbelcirkel invigt sina nya lokaler. Förra året startade projektet som innebär att möbler från kommunens alla förvaltningar och bolag ska återanvändas mer. Utfallet är ännu så länge svårt att värdera men inledningsvis budgeteras för en besparing på minst tre miljoner kronor.
Läs mer...
Byggstart för nya återvinningscentralen
180214
Inom kort är det byggstart för den nya återvinningscentralen på Norremark som ska ha kapacitet för 200 000 invånare. Den nya anläggningen är placerad 100 meter norr om nuvarande återvinningscentral, som i sin tur byggs om till återbruksby.    
– Det här blir den optimala lösningen, menar Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniskas nämnden.

Läs mer...
Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg
180212
Stora känslomässiga svängningar mellan glädje, oro och sorg. Så beskriver förre biskopen Jan-Olof Johansson hur det är att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Yngsta dottern, 35-åriga Moa, lider av ataxi kombinerat med en utvecklingsstörning.
– Det starkaste stödet har vi fått från andra föräldrar med liknande upplevelser och erfarenheter. Att kunna stötta och backa upp varandra är oerhört värdefullt!
Läs mer...
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)
> Birgitta slår ett slag för duktiga flickors revansch (180201)
> Omstridd fastighet har rivits (180131)
> Jessica gör succé med både häst och katt (180127)
> Lugnt och bekymmersfritt boende (180125)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen