Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 oktober 2017
Möten med människor och mat i Pappornas kök
– Vi dukar ett långbord och äter tillsammans. Det är enkelt och det är bra, säger Mathias Gaunitz.
– Vi dukar ett långbord och äter tillsammans. Det är enkelt och det är bra, säger Mathias Gaunitz.
Måltiden är en av våra bästa mötesplatser. Det är utgångspunkten för projektet Pappornas kök där pappor och barn från olika kulturer träffas för att laga mat och äta tillsammans.

VÄXJÖ. Aktiviteten är hög i hemkunskapssalen på Fagrabäckskolan. I undervisningsköken hackas och blandas, kokas och steks. Idag bjuds det på en blandad meny. Köttbullar med potatismos lagas sida vid sida med houmous, Ful Medames och Tabboleh.

Deltagarnas bakgrund är lika varierad som menyn. Här finns deltagare från Syrien, Palestina, Sverige, Iran och Eritrea. Gemensamt är att de alla är befinner sig i Växjö.

– Det här är andra omgången av Pappornas kök. Den första omgången var det mer etablerade invandrare som var med. Den här gången kommer deltagarna från flyktingboenden i Växjö, säger Jens Vikingsson, initiativtagare till projektet. Han poängterar att projektet får stöd från olika håll.

– Alla inköp sker med presentkort som vi fått från butiker och andra företag. Vi har också fått tillgång till kök och utekök genom olika goda krafter, säger han.

Att vi möts i köket och eller vid matbordet är inget märkvärdigt. Men det är kanske inte så vanligt att man delar måltiden med människor som nyss kommit till vårt land. Men så är det i Pappornas kök där måltiderna bygger både på likheter och skillnader. Det svenska köket har genom åren påverkats från många olika håll. Ändå kan en del av de smaker som bjuds i Pappornas kök vara goda nyheter för deltagarna.

– Här delar vi med oss av våra matkulturer. Det kan handla om att visa upp en maträtt man saknar eller något som man identifierar sig med, säger Jens Vikingsson...
LÄS MER I VK 43, UTE 27/10


TORE SJÖQVIST
Åsa tror på skogen som framtidsbransch

Skogsnäringen är en framtidsbransch som visar vägen in i det biobaserade samhället, säger Åsa Rydell Blom, prefekt på institutionen för skog- och träteknik vid Linnéuniversitetet.

Söktrycket är stort på Linnéuniversitets skogskandidatprogram, men däremot är det fortfarande alltför få som väljer Högskoleingenjörsutbildningen inom skog- och träteknik. Prefekt Åsa Rydell Blom hoppas att ännu fler får upp ögonen för skogs- och träbranschen, som hon menar går en ljus framtid till mötes.
– Skogsnäringen är vägen till det biobaserade samhället, säger hon.
Läs mer...
Möbler ska cirkulera
180217
Nu har Växjö kommuns Möbelcirkel invigt sina nya lokaler. Förra året startade projektet som innebär att möbler från kommunens alla förvaltningar och bolag ska återanvändas mer. Utfallet är ännu så länge svårt att värdera men inledningsvis budgeteras för en besparing på minst tre miljoner kronor.
Läs mer...
Byggstart för nya återvinningscentralen
180214
Inom kort är det byggstart för den nya återvinningscentralen på Norremark som ska ha kapacitet för 200 000 invånare. Den nya anläggningen är placerad 100 meter norr om nuvarande återvinningscentral, som i sin tur byggs om till återbruksby.    
– Det här blir den optimala lösningen, menar Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniskas nämnden.

Läs mer...
Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg
180212
Stora känslomässiga svängningar mellan glädje, oro och sorg. Så beskriver förre biskopen Jan-Olof Johansson hur det är att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Yngsta dottern, 35-åriga Moa, lider av ataxi kombinerat med en utvecklingsstörning.
– Det starkaste stödet har vi fått från andra föräldrar med liknande upplevelser och erfarenheter. Att kunna stötta och backa upp varandra är oerhört värdefullt!
Läs mer...
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)
> Birgitta slår ett slag för duktiga flickors revansch (180201)
> Omstridd fastighet har rivits (180131)
> Jessica gör succé med både häst och katt (180127)
> Lugnt och bekymmersfritt boende (180125)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen