Tillbaka till startsidan
Måndag 11 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 1 november 2017
Vänsterpartiet firade 100-årsjubileum
Upp till kamp! Vänsterpartiets 100 år firades av bland annat Robert Almblad, Johnny Werlöv, Amanda Karlsson, Örjan Mossberg, Eva-Britt Svensson och Janna Tisjö.
Upp till kamp! Vänsterpartiets 100 år firades av bland annat Robert Almblad, Johnny Werlöv, Amanda Karlsson, Örjan Mossberg, Eva-Britt Svensson och Janna Tisjö.
I maj 1917 bröt sig en revolutionär vänsterfalang inom socialdemokratin ur och bildade det parti som idag heter Vänsterpartiet. För att fira 100-årsjubileet bjöd Vänsterpartiet i Kronoberg i lördags in till en heldag i Utvandrarnas hus. Bland talarna fanns välkända filosofen Torbjörn Tännsjö.

VÄXJÖ. De röda fanorna vajade inne och utanför Utvandrarnas hus i lördags när Vänsterpartiet firade 100-årsjubileum. Naturligtvis spelades Internationalen, som framfördes av Växjöbandet Bergsbestigarna.

– Idag spelar vi bara låtar från arbetarrörelsens historia. Allt från Bella Ciao till Staten och kapitalet, berättade medlemmarna Robert Almblad, Pontus Gill och Markus Larsson.

Firandet inleddes med att historikern och författaren Håkan Blomqvist berättade om det dramatiska året 1917, som i Sverige innehöll både potatisrevolution och kvinnouppror. Eva-Britt Svensson, framträdande Vänsterpartist i Växjö, menade att det finns många anledningar till att reflektera över händelserna 1917.

– Då stod det verkligen och vägde om det skulle bli revolution i Sverige. Ransoneringarna i världskrigets spår och det faktum att livsmedel fraktades ut ur landet för att säljas till Tyskland ledde till svält hos arbetarklassen. Ilskan och frustrationen jäste runt om i landet. Lyckligtvis segrade de förnuftiga och fredliga krafterna. I rädsla för att det skulle bli en rysk revolution i Sverige gick borgarna med på arbetarrörelsens krav och demokrati kunde så småningom införas...
LÄS MER I VK 44, UTE 3/11
 

DAVID FÄRDIGH
Lång kamp för kyrkan i Berg

Linnéa Ivarsson, Gunnar Petersson och Janeth Ståhl

Efter åtta mörka år kommer ljusen åter att lysa upp Bergs kyrka.
Nu är första etappen av två i ombyggnaden klar och invigs nästa helg.
Allt började med mögelangrepp i grund och golvbjälklag som 2009 stängde kyrkan.
Läs mer...
Nya kontor byggs i Växjös stadskärna
171206
På torsdag nästa vecka tas det första spadtaget för Castellums tillbyggnation av gamla polishuset. Totalt blir det 1600 kvadratmeter ny kontorsyta. Byggnaden kommer uppföras på pelare på innergården.
– Vi har även fått godkänt från stadsbyggnadskontoret att bygga fem våningar, berättar Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum Växjö.
Läs mer...
Leder expanderande polisutbildning
171203
Politikerna är eniga, det behövs fler poliser i samhället. Den växande efterfrågan gör att polisutbildningen på Linnéuniversitetet expanderar. Prefekten Ola Kronkvist har varit med sedan utbildningen startade i Växjö 2001.
– Första terminen hade vi 72 polisstudenter. Idag har vi 990 fördelat på fem terminer och inom en femårsperiod når vi förmodligen 1500.
Läs mer...
Positivt trendbrott på Araby/Dalbo
171202
I veckan presenterade polisen sin årliga trygghetsundersökning. Områdespolischef Jonas Eek konstaterar att polisens insatser på Araby/Dalbo gett ett positivt trendbrott med ökad trygghet. Däremot indikerar siffrorna en ökad oro på Teleborg, och särskilt på Campusområdet.
– Där är det många som känner oro för att gå ut ensam på kvällarna.
Läs mer...
> Bengt Westerberg vill försvara LSS-reformen (171129)
> Fixar julstämning i Kosta (171126)
> Skärvet öppnar idag (171124)
> Alla dessa våra minsta små (171119)
> Roland vill få medvind för sjöfarten (171118)
> Prisad blodbok på Högstorp (171115)
> Toaletten är ingen sopstation (171115)
> Nils Erik gav nya perspektiv på Finlands 100-årsjubileum (171113)
> Bengt älskar ostkaka (171111)
> Jobba efter pensionering (171110)

 
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
FAMILJ
Välklingande julkonsert
Musiken berikar våra liv, det är mottot för pianoläraren Marly Azave...
Läs mer...
LEDAREN
Vad väntar du på?
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen