Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 1 november 2017
Vänsterpartiet firade 100-årsjubileum
Upp till kamp! Vänsterpartiets 100 år firades av bland annat Robert Almblad, Johnny Werlöv, Amanda Karlsson, Örjan Mossberg, Eva-Britt Svensson och Janna Tisjö.
Upp till kamp! Vänsterpartiets 100 år firades av bland annat Robert Almblad, Johnny Werlöv, Amanda Karlsson, Örjan Mossberg, Eva-Britt Svensson och Janna Tisjö.
I maj 1917 bröt sig en revolutionär vänsterfalang inom socialdemokratin ur och bildade det parti som idag heter Vänsterpartiet. För att fira 100-årsjubileet bjöd Vänsterpartiet i Kronoberg i lördags in till en heldag i Utvandrarnas hus. Bland talarna fanns välkända filosofen Torbjörn Tännsjö.

VÄXJÖ. De röda fanorna vajade inne och utanför Utvandrarnas hus i lördags när Vänsterpartiet firade 100-årsjubileum. Naturligtvis spelades Internationalen, som framfördes av Växjöbandet Bergsbestigarna.

– Idag spelar vi bara låtar från arbetarrörelsens historia. Allt från Bella Ciao till Staten och kapitalet, berättade medlemmarna Robert Almblad, Pontus Gill och Markus Larsson.

Firandet inleddes med att historikern och författaren Håkan Blomqvist berättade om det dramatiska året 1917, som i Sverige innehöll både potatisrevolution och kvinnouppror. Eva-Britt Svensson, framträdande Vänsterpartist i Växjö, menade att det finns många anledningar till att reflektera över händelserna 1917.

– Då stod det verkligen och vägde om det skulle bli revolution i Sverige. Ransoneringarna i världskrigets spår och det faktum att livsmedel fraktades ut ur landet för att säljas till Tyskland ledde till svält hos arbetarklassen. Ilskan och frustrationen jäste runt om i landet. Lyckligtvis segrade de förnuftiga och fredliga krafterna. I rädsla för att det skulle bli en rysk revolution i Sverige gick borgarna med på arbetarrörelsens krav och demokrati kunde så småningom införas...
LÄS MER I VK 44, UTE 3/11
 

DAVID FÄRDIGH
Åsa tror på skogen som framtidsbransch

Skogsnäringen är en framtidsbransch som visar vägen in i det biobaserade samhället, säger Åsa Rydell Blom, prefekt på institutionen för skog- och träteknik vid Linnéuniversitetet.

Söktrycket är stort på Linnéuniversitets skogskandidatprogram, men däremot är det fortfarande alltför få som väljer Högskoleingenjörsutbildningen inom skog- och träteknik. Prefekt Åsa Rydell Blom hoppas att ännu fler får upp ögonen för skogs- och träbranschen, som hon menar går en ljus framtid till mötes.
– Skogsnäringen är vägen till det biobaserade samhället, säger hon.
Läs mer...
Möbler ska cirkulera
180217
Nu har Växjö kommuns Möbelcirkel invigt sina nya lokaler. Förra året startade projektet som innebär att möbler från kommunens alla förvaltningar och bolag ska återanvändas mer. Utfallet är ännu så länge svårt att värdera men inledningsvis budgeteras för en besparing på minst tre miljoner kronor.
Läs mer...
Byggstart för nya återvinningscentralen
180214
Inom kort är det byggstart för den nya återvinningscentralen på Norremark som ska ha kapacitet för 200 000 invånare. Den nya anläggningen är placerad 100 meter norr om nuvarande återvinningscentral, som i sin tur byggs om till återbruksby.    
– Det här blir den optimala lösningen, menar Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniskas nämnden.

Läs mer...
Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg
180212
Stora känslomässiga svängningar mellan glädje, oro och sorg. Så beskriver förre biskopen Jan-Olof Johansson hur det är att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Yngsta dottern, 35-åriga Moa, lider av ataxi kombinerat med en utvecklingsstörning.
– Det starkaste stödet har vi fått från andra föräldrar med liknande upplevelser och erfarenheter. Att kunna stötta och backa upp varandra är oerhört värdefullt!
Läs mer...
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)
> Birgitta slår ett slag för duktiga flickors revansch (180201)
> Omstridd fastighet har rivits (180131)
> Jessica gör succé med både häst och katt (180127)
> Lugnt och bekymmersfritt boende (180125)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen