Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 november 2017
Toaletten är ingen sopstation
I helgen uppmärksammas världstoalettdagen med fokus på allt skräp som varje år spolas ner i våra toaletter. Skräp motsvarande nio hushållspappersrullar per person spolas varje år ner i Växjö kommun.

I Växjö kommun orsakar hushållspapper och annat papper, som inte är toalettpapper, stora problem för avloppsledningar, reningsverk och pumpstationer. Var tredje svensk känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ned i toaletten, där det riskerar att orsaka stopp och översvämningar. Det visar en ny undersökning som gjorts av företaget YouGov på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Vatten. I Växjö kommun spolas mer än 100 ton skräp ned i toaletterna varje år.

– Förutom onödig påfrestning på våra pumpstationer och avloppsreningsverk kan det orsaka stopp i ledningarna och ökade hanteringskostnader, säger Mats Fridlund, distributionschef på Växjö kommuns VA-avdelning.

Undersökningen visar också att svensken fultorkar, det vill säga torkar sig med annat än toalettpapper, i genomsnitt två gånger i månaden och sju av tio spolar ned det de fultorkar sig med. En vanlig situation som ligger bakom är att toalettpappret är slut. Oftast blir lösningen på situationen att fultorka med hushållspapper som sedan spolas ned i toaletten. Att hushållspapper är den vanligaste fulspolningen var förväntat, men en stor del av svenskarna känner alltså inte till att hushållspapper och våtservetter inte alls ska spolas ned i toaletterna. Hushållspapper, våtservetter och annat skräp som spolas ner ger en stor mängd avfall som måste rensas bort från galler och ledningar i avloppsreningsverken. Avfallet måste köras bort till förbränning. Totalt rensas ca 1,3 kg skräp per person och år bort från avloppsreningsverken i Sverige.
Mängden är lika stor i Växjö kommun.

– Vi hoppas såklart att vi genom att berätta om skillnaden mellan toalettpapper och annat papper kan få många att ändra sitt beteende och slänga övrigt papper i restavfallet istället, säger Steve Karlsson, VA-chef i Växjö kommun.

ULF SIBNER
Hanna möter ånger, tårar, skratt och längtan

Att jobba som präst i ett häkte innebär samtal som rymmer mycket ånger, ovisshet och tårar men också skratt, berättar Hanna Stark. 

Sedan två år tillbaka är Hanna Stark häktespräst i Växjö. I samtalen med de intagna möter hon mycket ånger och tårar, men också skratt och tro.
– Framför allt finns det en längtan efter att hitta fäste i något eller någon.
Läs mer...
Magnus vill ha ett grönare och mindre fyrkantigt Sverige
180318
Magnus P Wåhlin, skolpräst från Hovshaga, är Miljöpartiets nya toppnamn i Växjö. Han vill ha ett grönare samhälle med bilfria centrum, menar att säkerhetsdiskussionerna är problematiska och anser att bristande integration delvis beror på fyrkantighet och byråkrati.
– Ibland reglerar vi nästan ihjäl oss. Är det till exempel självklart att alla måste kunna svenska för att få komma in på arbetsmarknaden?
Läs mer...
Späckad miljövecka i Växjö
180317
På måndag invigs den femte upplagan av Earth Week i Växjö. Ett späckat program väntar med föreläsningar, fröbyten, framtidsvandringar, livemusik och så årets stora nyhet, Pop-up park, då Västra Esplanaden under några timmar stängs av för biltrafik och omvandlas till en aktivitetspark med vattenbar, livescen och schnippeldisco.
Läs mer...
Lenas hjärta slår ett extra slag för hjärtebarnen
180311
Februari 2005 blev Lena Klarefelt mamma till en svårt hjärtsjuk son. Dessa erfarenheter gjorde att hon engagerade sig i Hjärtebarnsfonden och startade föreningens Kronobergsavdelning 2006, där hon idag är ordförande.
– Att ha ett missbildat hjärta är ett osynligt handikapp. Med föreningen vill vi synliggöra hjärtebarnens behov och stötta både barnen, syskonen och föräldrarna.  
Läs mer...
> Med musik i bagaget (180310)
> Stridslystna seniorer (180307)
> Henrik är ny ordförande för Aktiespararna Växjö (180304)
> Fler p-platser för sjukhuspersonal (180301)
> Växjöbostäder försvarar höga hyror i de nya studentlägenheterna (180228)
> Nytt jättebygge på Arenastaden (180228)
> Kristian Tyrann invigde årets föreläsning (180226)
> Med våtmarken i centrum (180223)
> Revisionsplan antagen (180223)
> Sportlovsflyg i litet format (180222)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen