Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 18 november 2017
Roland vill få medvind för sjöfarten
Vill göra Växjö till en kanalstad! Roland Sjödahl är tänkaren och miljödebattören som vill slå ett slag för sjöfartens möjligheter.
Vill göra Växjö till en kanalstad! Roland Sjödahl är tänkaren och miljödebattören som vill slå ett slag för sjöfartens möjligheter.
Roland Sjödahl är Växjöbon som blev affärsman i först Sovjetunionen och sedan Ryssland. Som före detta sjöman ligger dessutom vatten honom varmt om hjärtat och han anser att sjöfarten är en undernyttjad transportresurs i Sverige.
Han tycker exempelvis att den gröna staden Växjö borde satsa på att bli en kanalstad.
– Växjö är ett växande logistikcentrum, men istället för en massa dieseldrivna lastbilar som spyr ut avgaser borde man transportera godset via en vattenkanal ner till Blekingehamnarna.

MÖTE MED. Roland Sjödahl är en klurig gubbe som varit med om mycket i sitt liv. Bland annat har han bott 15 år i Moskva, där hamnade han först genom affärer och därefter kärleken. Allt började med att han hängde med en gammal skolkompis på affärsresa till dåvarande Sovjetunionen i mitten av 80-talet.

– Tanken var inledningsvis att vi skulle sälja stålkonstruktioner, men under resans gång övergick vi till mjuka produkter. Ryssarna i sin tur sålde en massa krimskrams, som vi importerade hem till Sverige för vidareförsäljning i lågprisvaruhus.

En kväll 1988 kom Roland Sjödahls affärskompanjon Hans Sylvén hem till hotellet och berättade att han besökt Sportministeriet och fått veta att Sovjet tänkte erbjuda några av sina stjärnspelare i fotboll till väst. Roland, som var inbiten Öster-supporter sedan barnsben, sprang ner till servicebyrån och bad om att få bli kopplad till Öster-basen Stig Svensson i Växjö.

– Men först skulle KGB kopplas in, så när jag till sist fick prata med Stig så var vi avlyssnade. Det knastrade förfärligt i telefonluren!

Men telefonknastret till trots, Stig Svensson nappade på erbjudandet och köpte de två spelarna Sergej Prigoda och Sergej Andreev.

– Jag och Hans träffade sedan Prigoda och Andreev på en bankett på Hotell Kosmos tillsammans med representanter från Sovjetiska fotbollsförbundet och Sportministeriet.

1991 upplöstes Sovjetunionen. I den nygamla statsbildningen Ryssland släpptes marknaden fri efter decennier av kommunistisk planekonomi.

– Som entreprenör var det en tacksam tid. Det var stora möjligheter som öppnades upp.

Vid den här tidpunkten träffade Roland även kärleken och gifte sig i Ryssland. Han och frun bosatte sig i Moskva-förstaden Tjechov, uppkallad efter den världsberömda författaren och dramatikern.

– Anton Tjechov bodde först inne i Moskva men när han blev berömd skaffade han sig en datja utanför staden. När hans vänner skulle skicka brev och frågade efter den nya adressen blev svaret, skriv Tjechov så kommer det nog fram! Vänner och beundrare skrev en massa brev adresserade till Tjechov och till sist döptes hela förstaden om till Tjechov!

Roland flyttade hem till Sverige med hustru och son 2005, men minns tiden i Ryssland med mycket värme.

– Ryssarna kan vara rätt så buttra, men blir man väl kompis med en ryss så har man en vän för livet!

I ungdomen jobbade Roland mycket till sjöss. Den första anställningen var som kockjungman på fartyget Runa som utgick från Ven. Han var verksam inom sjöfarten under många år och är fortfarande starkt engagerad när det gäller frågor kring sjötransporter, som han menar är en underutnyttjad resurs i dagens Sverige.

– Transporter på vatten är överlägset både ur ekonomiskt och miljömässigt hänseende. Du behöver exempelvis inte bygga eller anlägga transportlederna eftersom vattnet redan finns på plats, och inte heller försvinner det eller går sönder.

Men tyvärr är det alltför många som inte ser potentialen och miljövinsterna i sjötransporten tycker Roland. Som exempel tar han Lantmännen, som i sin marknadsföring hävdar att de har klimatanpassning i sitt DNA och skyltar med sloganen, från jord till bord.  Tillsammans med ett företag i Hällevik utvecklade Lantmännen ett system för självlossande fartyg. Dessvärre har man övergett detta och transporterar numera huvuddelen av sin spannmål med lastbilar eller fartyg med bekvämlighetsflagg och miljösmutsiga motorer.       

– Det är väldigt märkligt, särskilt med tanke på att det idag finns fartygsmotorer som går på fossilfritt bränsle och Lantmännen dessutom har en egen fabrik i Norrköping som tillverkar etanol.

När det gäller just transporter så kan Roland konstatera att Växjö utvecklats till ett viktigt och växande logistikcenter i södra Sverige. Det har många fördelar men innebär också nackdelar med allt fler lastbilstransporter som spyr ut koldioxid och avgaser. Roland tycker därför att Växjö borde fundera på en ny, djärv transportstrategi.

– Jag menar att Växjö borde ta upp de tankar som fanns redan på 1800-talet om att bygga en kanal ner till havet i Blekinge för transport av godset vidare ut i världen. Företag som exempelvis Södra skulle ha stor nytta av den kanalen. Förutom miljövänliga transporter så skulle det även bli ett lyft för turistnäringen.

Men att gräva en kanal ända ner till Blekinge låter som ett väldigt omfattande och kostsamt projekt?

– Miljön måste få kosta. Men jag tror att det finns möjlighet att få med EU som medfinansiär. Naturligtvis måste det först göras en ordentlig miljökonsekvensanalys, men sjöfarten är framtiden.

DAVID FÄRDIGH
Hanna möter ånger, tårar, skratt och längtan

Att jobba som präst i ett häkte innebär samtal som rymmer mycket ånger, ovisshet och tårar men också skratt, berättar Hanna Stark. 

Sedan två år tillbaka är Hanna Stark häktespräst i Växjö. I samtalen med de intagna möter hon mycket ånger och tårar, men också skratt och tro.
– Framför allt finns det en längtan efter att hitta fäste i något eller någon.
Läs mer...
Magnus vill ha ett grönare och mindre fyrkantigt Sverige
180318
Magnus P Wåhlin, skolpräst från Hovshaga, är Miljöpartiets nya toppnamn i Växjö. Han vill ha ett grönare samhälle med bilfria centrum, menar att säkerhetsdiskussionerna är problematiska och anser att bristande integration delvis beror på fyrkantighet och byråkrati.
– Ibland reglerar vi nästan ihjäl oss. Är det till exempel självklart att alla måste kunna svenska för att få komma in på arbetsmarknaden?
Läs mer...
Späckad miljövecka i Växjö
180317
På måndag invigs den femte upplagan av Earth Week i Växjö. Ett späckat program väntar med föreläsningar, fröbyten, framtidsvandringar, livemusik och så årets stora nyhet, Pop-up park, då Västra Esplanaden under några timmar stängs av för biltrafik och omvandlas till en aktivitetspark med vattenbar, livescen och schnippeldisco.
Läs mer...
Lenas hjärta slår ett extra slag för hjärtebarnen
180311
Februari 2005 blev Lena Klarefelt mamma till en svårt hjärtsjuk son. Dessa erfarenheter gjorde att hon engagerade sig i Hjärtebarnsfonden och startade föreningens Kronobergsavdelning 2006, där hon idag är ordförande.
– Att ha ett missbildat hjärta är ett osynligt handikapp. Med föreningen vill vi synliggöra hjärtebarnens behov och stötta både barnen, syskonen och föräldrarna.  
Läs mer...
> Med musik i bagaget (180310)
> Stridslystna seniorer (180307)
> Henrik är ny ordförande för Aktiespararna Växjö (180304)
> Fler p-platser för sjukhuspersonal (180301)
> Växjöbostäder försvarar höga hyror i de nya studentlägenheterna (180228)
> Nytt jättebygge på Arenastaden (180228)
> Kristian Tyrann invigde årets föreläsning (180226)
> Med våtmarken i centrum (180223)
> Revisionsplan antagen (180223)
> Sportlovsflyg i litet format (180222)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen