Tillbaka till startsidan
Fredag 15 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 19 november 2017
Alla dessa våra minsta små
Dave Karlsson är stationschef på Station Linné. Vackra fjärilar är inte deras huvudfokus men kanske de allra populäraste insekterna.
Dave Karlsson är stationschef på Station Linné. Vackra fjärilar är inte deras huvudfokus men kanske de allra populäraste insekterna.
Insekternas värld är knappast på löpsedlarna varje dag. Men de senaste veckorna har en rapport om att insekterna minskat drastiskt i Tyskland väckt stort intresse i medierna. Och med all rätt. För insekterna och deras värld är viktigare än vad vi kanske vill tänka oss.

ÖLANDS SKOGSBY. Att levande organismer hänger ihop i intrikata ekologiska vävar är väl känt och även om människan ofta tror sig vara skapelsens herre är vi kanske mer beroende av vår omgivning än vi vill kännas vid. Att vi skulle vara beroende av småkryp är kanske inget vi tänker på dagligdags men en rapport om att insektsmängden i tyska naturreservat har minskat med 75 procent på knappt tre decennier har spridit oro de senaste veckorna. Vad minskningen beror på är inte klart. En hypotes är att det moderna jordbruket hotar insekternas livsmiljöer, en annan är att klimatförändringar påverkat insektsfaunan negativt.

Vid Station Linné på Öland kan det kännas svårt att tro att det är brist på insekter. Här har man under många år arbetat med det så kallade Malaisfälleprojektet och hanterat många miljoner insekter. Projektet är en del av det så kallade Svenska artprojektet som har som mål att kartlägga alla Sveriges flercelliga djur, växter och svampar.

Medan undersökningen av insekterna i skyddade naturmiljöer i Tyskland redovisas som total vikt har Malaisefälleprojektet en mer närgången analys och syftar till att bestämma insekterna ner på artnivå. Studiernas inriktning skiljer sig åt och även om Dave Karlsson, stationschef vid Station Linné, tycker att resultaten från Tyskland ger anledning att undersöka vidare menar han att man behöver veta mycket mer innan man kan uttala sig om utvecklingen med någon större säkerhet.

– Det är viktigt att frågan kommit upp och resultaten kan vara en ögonöppnare. Siffrorna är alarmerande och det är viktigt att hålla koll på det här, säger Dave Karlsson.

Men för att tolka siffrorna vill han veta mer. Inte minst om vilka insekter som minskat.

– Just biomassa är ett osäkert verktyg för att bedöma miljöer och områden. Det är viktigare att veta vilka arter vi har. Naturreservaten i Tyskland är inte samma sak som i Sverige. Ofta kan det vara en åkerholme omgiven av odlad mark och ibland har fällorna inte placerats på samma plats. Så det finns svagheter i rapporten. Om man artbestämmer vad man har i proven och räknar individerna kan man göra en rimligare bedömning...
LÄS MER I VK 46, UTE 17/11


TORE SJÖQVIST
Finalister till ''Årets Kronobergare''

Elin Cederbrandt.

Traditionsenligt kommer P4 Kronobergs lyssnare att utse "årets kronobergare" vid nyår. Bland de fem finalisterna finns Växjö DFF:s fotbollsdamer och teknik- och kunskapsprojektet "mot nya höjder" men även två individuella finalister från Växjö kommun.
Ove Swensson är "mr Bandy" i Åby Tjureda sedan 50 år tillbaka och 18-åriga Elin Cederbrandt kämpar för medel till och kunskap om sjudomen diabetes.
Läs mer...
Lång kamp för kyrkan i Berg
171211
Efter åtta mörka år kommer ljusen åter att lysa upp Bergs kyrka.
Nu är första etappen av två i ombyggnaden klar och invigs nästa helg.
Allt började med mögelangrepp i grund och golvbjälklag som 2009 stängde kyrkan.
Läs mer...
Nya kontor byggs i Växjös stadskärna
171206
På torsdag nästa vecka tas det första spadtaget för Castellums tillbyggnation av gamla polishuset. Totalt blir det 1600 kvadratmeter ny kontorsyta. Byggnaden kommer uppföras på pelare på innergården.
– Vi har även fått godkänt från stadsbyggnadskontoret att bygga fem våningar, berättar Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum Växjö.
Läs mer...
Leder expanderande polisutbildning
171203
Politikerna är eniga, det behövs fler poliser i samhället. Den växande efterfrågan gör att polisutbildningen på Linnéuniversitetet expanderar. Prefekten Ola Kronkvist har varit med sedan utbildningen startade i Växjö 2001.
– Första terminen hade vi 72 polisstudenter. Idag har vi 990 fördelat på fem terminer och inom en femårsperiod når vi förmodligen 1500.
Läs mer...
> Positivt trendbrott på Araby/Dalbo (171202)
> Bengt Westerberg vill försvara LSS-reformen (171129)
> Fixar julstämning i Kosta (171126)
> Skärvet öppnar idag (171124)
> Roland vill få medvind för sjöfarten (171118)
> Prisad blodbok på Högstorp (171115)
> Toaletten är ingen sopstation (171115)
> Nils Erik gav nya perspektiv på Finlands 100-årsjubileum (171113)
> Bengt älskar ostkaka (171111)
> Jobba efter pensionering (171110)

 
LEDAREN
Delad tid - dubbel glädje
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge....
Läs mer...
FAMILJ
Smarta investeringstips till aktiesparare i Kosta
Det kan löna sig att hålla på med aktier. Om du investerat en krona ...
Läs mer...
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen