Tillbaka till startsidan
Fredag 15 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 26 november 2017
Fixar julstämning i Kosta
– Med hjälp av Hollywoodsnö, gjord av papperscellulosa, kan vi numera utlysa snögaranti på julmarknaden, säger Emil Andersson.
– Med hjälp av Hollywoodsnö, gjord av papperscellulosa, kan vi numera utlysa snögaranti på julmarknaden, säger Emil Andersson.
När tillverkaren kunde garantera en vit jul med start redan i november så tvekade inte Emil Andersson, eventansvarig på Destination Kosta.
Tillsammans med bland annat Liseberg är nu Kosta en av få platser i Sverige som kan stoltsera med naturtrogen Hollywoodsnö.
– Snön ger mycket publicitet och har ytterligare satt Kosta på kartan.


Julfirandet är nu i full gång i Kosta. Kikki Danielsson invigde den traditionsenliga julmarknaden den 11 november, men för Emil Andersson och hans kollegor börjar julplaneringen långt tidigare.

– De första förberedelserna påbörjas redan i mars. Julgranar ska beställas långt i förväg, utställare och hantverkare ska kontaktas och artister måste bokas.

Så för dig är det i viss mån jul året runt?

– Ja, fast det är en liten paus och andrum efter att de sista julbodarna plockats ner i januari och februari. Men sedan börjar planeringen inför nästa julmarknad.

Emil är eventansvarig på Destination Kosta sedan tre år tillbaka. I sitt jobb planerar han evenemang, skräddarsyr bokningar och ser till att Kosta fylls med aktiviteter. Merparten av besökarna i Kosta är svenskar men hit kommer också stora skaror utländska turister, främst tyskar och danskar.

– På senare tid har dessutom antalet holländare och italienare blivit allt fler. Vi har även en hel del kinesiska resegrupper.

Det småländska glaset behåller sin attraktionskraft och Kosta Boda-Orrefors är varumärken som är kända över hela världen. Glashotellet, Kosta Boda Art Hotel, har därtill blivit en stor succé sedan det invigdes 2009. För att möta efterfrågan planeras nu en utbyggnad av hotellet.  Kosta är en året runt-destination, men tillsammans med sommaren så är julen den överlägset intensivaste besöksperioden.

Här spelar julmarknaden en viktig roll och i år är den större än någonsin. Med hjälp av jultomtar, 2500 julgranar och mängder med stämningsfull belysning så skapar Emil och hans kollegor julstämning.

– Det är egentligen rätt fantastiskt vad man kan åstadkomma med rätt grejer. Från att varit en hyttgård så är det nu ett skimrande julparadis...
LÄS MER I VK 47, UTE 24/11


DAVID FÄRDIGH
Finalister till ''Årets Kronobergare''

Elin Cederbrandt.

Traditionsenligt kommer P4 Kronobergs lyssnare att utse "årets kronobergare" vid nyår. Bland de fem finalisterna finns Växjö DFF:s fotbollsdamer och teknik- och kunskapsprojektet "mot nya höjder" men även två individuella finalister från Växjö kommun.
Ove Swensson är "mr Bandy" i Åby Tjureda sedan 50 år tillbaka och 18-åriga Elin Cederbrandt kämpar för medel till och kunskap om sjudomen diabetes.
Läs mer...
Lång kamp för kyrkan i Berg
171211
Efter åtta mörka år kommer ljusen åter att lysa upp Bergs kyrka.
Nu är första etappen av två i ombyggnaden klar och invigs nästa helg.
Allt började med mögelangrepp i grund och golvbjälklag som 2009 stängde kyrkan.
Läs mer...
Nya kontor byggs i Växjös stadskärna
171206
På torsdag nästa vecka tas det första spadtaget för Castellums tillbyggnation av gamla polishuset. Totalt blir det 1600 kvadratmeter ny kontorsyta. Byggnaden kommer uppföras på pelare på innergården.
– Vi har även fått godkänt från stadsbyggnadskontoret att bygga fem våningar, berättar Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum Växjö.
Läs mer...
Leder expanderande polisutbildning
171203
Politikerna är eniga, det behövs fler poliser i samhället. Den växande efterfrågan gör att polisutbildningen på Linnéuniversitetet expanderar. Prefekten Ola Kronkvist har varit med sedan utbildningen startade i Växjö 2001.
– Första terminen hade vi 72 polisstudenter. Idag har vi 990 fördelat på fem terminer och inom en femårsperiod når vi förmodligen 1500.
Läs mer...
> Positivt trendbrott på Araby/Dalbo (171202)
> Bengt Westerberg vill försvara LSS-reformen (171129)
> Skärvet öppnar idag (171124)
> Alla dessa våra minsta små (171119)
> Roland vill få medvind för sjöfarten (171118)
> Prisad blodbok på Högstorp (171115)
> Toaletten är ingen sopstation (171115)
> Nils Erik gav nya perspektiv på Finlands 100-årsjubileum (171113)
> Bengt älskar ostkaka (171111)
> Jobba efter pensionering (171110)

 
LEDAREN
Delad tid - dubbel glädje
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge....
Läs mer...
FAMILJ
Smarta investeringstips till aktiesparare i Kosta
Det kan löna sig att hålla på med aktier. Om du investerat en krona ...
Läs mer...
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen