Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 26 november 2017
Fixar julstämning i Kosta
– Med hjälp av Hollywoodsnö, gjord av papperscellulosa, kan vi numera utlysa snögaranti på julmarknaden, säger Emil Andersson.
– Med hjälp av Hollywoodsnö, gjord av papperscellulosa, kan vi numera utlysa snögaranti på julmarknaden, säger Emil Andersson.
När tillverkaren kunde garantera en vit jul med start redan i november så tvekade inte Emil Andersson, eventansvarig på Destination Kosta.
Tillsammans med bland annat Liseberg är nu Kosta en av få platser i Sverige som kan stoltsera med naturtrogen Hollywoodsnö.
– Snön ger mycket publicitet och har ytterligare satt Kosta på kartan.


Julfirandet är nu i full gång i Kosta. Kikki Danielsson invigde den traditionsenliga julmarknaden den 11 november, men för Emil Andersson och hans kollegor börjar julplaneringen långt tidigare.

– De första förberedelserna påbörjas redan i mars. Julgranar ska beställas långt i förväg, utställare och hantverkare ska kontaktas och artister måste bokas.

Så för dig är det i viss mån jul året runt?

– Ja, fast det är en liten paus och andrum efter att de sista julbodarna plockats ner i januari och februari. Men sedan börjar planeringen inför nästa julmarknad.

Emil är eventansvarig på Destination Kosta sedan tre år tillbaka. I sitt jobb planerar han evenemang, skräddarsyr bokningar och ser till att Kosta fylls med aktiviteter. Merparten av besökarna i Kosta är svenskar men hit kommer också stora skaror utländska turister, främst tyskar och danskar.

– På senare tid har dessutom antalet holländare och italienare blivit allt fler. Vi har även en hel del kinesiska resegrupper.

Det småländska glaset behåller sin attraktionskraft och Kosta Boda-Orrefors är varumärken som är kända över hela världen. Glashotellet, Kosta Boda Art Hotel, har därtill blivit en stor succé sedan det invigdes 2009. För att möta efterfrågan planeras nu en utbyggnad av hotellet.  Kosta är en året runt-destination, men tillsammans med sommaren så är julen den överlägset intensivaste besöksperioden.

Här spelar julmarknaden en viktig roll och i år är den större än någonsin. Med hjälp av jultomtar, 2500 julgranar och mängder med stämningsfull belysning så skapar Emil och hans kollegor julstämning.

– Det är egentligen rätt fantastiskt vad man kan åstadkomma med rätt grejer. Från att varit en hyttgård så är det nu ett skimrande julparadis...
LÄS MER I VK 47, UTE 24/11


DAVID FÄRDIGH
Hanna möter ånger, tårar, skratt och längtan

Att jobba som präst i ett häkte innebär samtal som rymmer mycket ånger, ovisshet och tårar men också skratt, berättar Hanna Stark. 

Sedan två år tillbaka är Hanna Stark häktespräst i Växjö. I samtalen med de intagna möter hon mycket ånger och tårar, men också skratt och tro.
– Framför allt finns det en längtan efter att hitta fäste i något eller någon.
Läs mer...
Magnus vill ha ett grönare och mindre fyrkantigt Sverige
180318
Magnus P Wåhlin, skolpräst från Hovshaga, är Miljöpartiets nya toppnamn i Växjö. Han vill ha ett grönare samhälle med bilfria centrum, menar att säkerhetsdiskussionerna är problematiska och anser att bristande integration delvis beror på fyrkantighet och byråkrati.
– Ibland reglerar vi nästan ihjäl oss. Är det till exempel självklart att alla måste kunna svenska för att få komma in på arbetsmarknaden?
Läs mer...
Späckad miljövecka i Växjö
180317
På måndag invigs den femte upplagan av Earth Week i Växjö. Ett späckat program väntar med föreläsningar, fröbyten, framtidsvandringar, livemusik och så årets stora nyhet, Pop-up park, då Västra Esplanaden under några timmar stängs av för biltrafik och omvandlas till en aktivitetspark med vattenbar, livescen och schnippeldisco.
Läs mer...
Lenas hjärta slår ett extra slag för hjärtebarnen
180311
Februari 2005 blev Lena Klarefelt mamma till en svårt hjärtsjuk son. Dessa erfarenheter gjorde att hon engagerade sig i Hjärtebarnsfonden och startade föreningens Kronobergsavdelning 2006, där hon idag är ordförande.
– Att ha ett missbildat hjärta är ett osynligt handikapp. Med föreningen vill vi synliggöra hjärtebarnens behov och stötta både barnen, syskonen och föräldrarna.  
Läs mer...
> Med musik i bagaget (180310)
> Stridslystna seniorer (180307)
> Henrik är ny ordförande för Aktiespararna Växjö (180304)
> Fler p-platser för sjukhuspersonal (180301)
> Växjöbostäder försvarar höga hyror i de nya studentlägenheterna (180228)
> Nytt jättebygge på Arenastaden (180228)
> Kristian Tyrann invigde årets föreläsning (180226)
> Med våtmarken i centrum (180223)
> Revisionsplan antagen (180223)
> Sportlovsflyg i litet format (180222)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen