Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 december 2017
Nyårshelgen är en svår tid för hundarna
Det blir alltid en massa plastbitar kvar på marken efter fyrverkerierna. Dessa kan innebära direkt dödsfara om hundarna får i sig dem.
Det blir alltid en massa plastbitar kvar på marken efter fyrverkerierna. Dessa kan innebära direkt dödsfara om hundarna får i sig dem.
Nedskräpning med glas och plast på gator och torg vållar stora problem för hundar och deras ägare. Särskilt problematiskt blir det under nyårshelgen då dessutom högljudda smällare och raketer skrämmer många hundar.     
– Och plastbitarna som blir kvar på marken efter raketerna är dessutom farliga för hundarna att få i sig, säger hundälskaren Ida Edvardsson.

VÄXJÖ. Hundar berör och engagerar. Ida Edvardsson äger tre hundar; Nalle (blandras), Lowe (Shetland Sheepdog) och Rhino (Border collie). Med Nalle och Love tävlar hon i agility, en populär hundsport som avgörs på hinderbana.

– Det är en härlig känsla att se glädjen i deras ögon. Nalle tävlar i högsta klassen medan Lowe precis inlett sin tävlingskarriär. Rhino är bara tio månader så han får vänta ett tag till.

Hur mycket till lägger du på hundträning?

– Det brukar bli cirka två timmar per dag, så under en vecka handlar det om totalt 14 timmar.

Men samhället är inte alltid anpassat efter hundar. Det som Ida särskilt reagerat på är den allmänna nedskräpningen på gator och torg. Ofta ligger det stora mängder glas, plast- och pappersprodukter kastade på marken, något som är extra påtagligt under och efter helgerna.

– Många hundägare drar sig för att gå med hundar i Växjö centrum. Vissa har börjat sätta munkorgar på hundarna för att förhindra att de får i sig något olämpligt. Skulle de exempelvis äta något i plast kan det sluta med ett akut veterinärbesök. Även glas kan ställa till med svåra skador. Tassarna är det känsligaste som finns på en hund och en glasbit kan få stora konsekvenser.

Glöms den allmänna nedskräpningen bort i miljödebatten?

– Ja, absolut! Om Växjö ska leva upp till epitetet Europas grönaste stad så finns mycket kvar att göra.

Inför den stundande nyårshelgen så är det många hundägare som bävar för såväl fyrverkerier som nerskräpning. Ida har egen erfarenhet av vad högljutt smällande kan medföra.

– Min tidigare hund Spike var extremt skotträdd och kände obehag både före och efter nyår. Det okontrollerade skjutandet som ibland pågår i flera dygn är det som retar mig allra mest. Det är respektlöst!

Kan man skydda hundarna mot högljudda smällare och raketer?

– Något år stängde jag in mig med hundarna i tvättstugan i källarvåningen. Ljudet från tvättmaskinen torktumlaren och en musikstereo på låg nivå skyddade dem från explosionerna utifrån. Men annars är väl det säkraste tipset att åka ut på landet under nyårshelgen.

Ida bor numera just på landsbygden utanför Växjö och hoppas därmed kunna slippa ofoget med smällare och fyrverkerier. Men för hundägare i city är det värre. Och det är inte bara själva smällandet utan även restavfallet som innebär en fara.

– Det blir alltid en massa plastbitar kvar på marken efter fyrverkerierna. Dessa kan innebära direkt dödsfara om hundarna får i sig dem.

Får Ida önska sig något inför det kommande året så är det just en ökad förståelse för hundarnas situation. Att hundar spelar en betydelsefull roll i många människors liv råder det inga tvivel om.

– För mig är de som familjemedlemmar. Hundarna är med mig hela tiden, både på jobbet och fritiden.

Hur är det med julfirandet? Får även hundarna julklapp?

– Ja, alla tre kommer få var sitt extra gott ben på julafton.

DAVID FÄRDIGH
Åsa tror på skogen som framtidsbransch

Skogsnäringen är en framtidsbransch som visar vägen in i det biobaserade samhället, säger Åsa Rydell Blom, prefekt på institutionen för skog- och träteknik vid Linnéuniversitetet.

Söktrycket är stort på Linnéuniversitets skogskandidatprogram, men däremot är det fortfarande alltför få som väljer Högskoleingenjörsutbildningen inom skog- och träteknik. Prefekt Åsa Rydell Blom hoppas att ännu fler får upp ögonen för skogs- och träbranschen, som hon menar går en ljus framtid till mötes.
– Skogsnäringen är vägen till det biobaserade samhället, säger hon.
Läs mer...
Möbler ska cirkulera
180217
Nu har Växjö kommuns Möbelcirkel invigt sina nya lokaler. Förra året startade projektet som innebär att möbler från kommunens alla förvaltningar och bolag ska återanvändas mer. Utfallet är ännu så länge svårt att värdera men inledningsvis budgeteras för en besparing på minst tre miljoner kronor.
Läs mer...
Byggstart för nya återvinningscentralen
180214
Inom kort är det byggstart för den nya återvinningscentralen på Norremark som ska ha kapacitet för 200 000 invånare. Den nya anläggningen är placerad 100 meter norr om nuvarande återvinningscentral, som i sin tur byggs om till återbruksby.    
– Det här blir den optimala lösningen, menar Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniskas nämnden.

Läs mer...
Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg
180212
Stora känslomässiga svängningar mellan glädje, oro och sorg. Så beskriver förre biskopen Jan-Olof Johansson hur det är att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Yngsta dottern, 35-åriga Moa, lider av ataxi kombinerat med en utvecklingsstörning.
– Det starkaste stödet har vi fått från andra föräldrar med liknande upplevelser och erfarenheter. Att kunna stötta och backa upp varandra är oerhört värdefullt!
Läs mer...
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)
> Birgitta slår ett slag för duktiga flickors revansch (180201)
> Omstridd fastighet har rivits (180131)
> Jessica gör succé med både häst och katt (180127)
> Lugnt och bekymmersfritt boende (180125)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen