Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 19 januari 2018
På jakt med Ryssbygymnasiet
Magnus Ullman går tredje året vid Ryssbygymnasiets jaktutbildning. Under välgörenhetsjakten är han hundansvarig.
Magnus Ullman går tredje året vid Ryssbygymnasiets jaktutbildning. Under välgörenhetsjakten är han hundansvarig.
När deltagarna i Ryssbygymnasiets välgörenhetsjakt samlas vid skolans jaktmarker ligger januarimörkret fortfarande tungt över det småländska landskapet. Jakten sker till förmån för Barncancerfonden. Under dagen har jaktintresserade ungdomar möjlighet att jaga och samtidigt få en uppfattning om vad som ingår i skolans jaktutbildning.

LÄNET. Bil efter bil kommer rullande mot dagens samlingsplats. Fortfarande är det mörkt men en och annan lampa får jägarnas varselkläder att lysa i mörkret. Ryssbygymnasiets bussar är redan på plats och i ett partytält packar Samuel Karlsson och Rickard Sundström fram frukost. De är jaktlever men för dagen är det deras uppgift att se till att vi andra håller oss mätta och nöjda. För även om jakten står i fokus vore det knappast Ryssbygymnasiet om inte också maten var viktig.

– Det är okej att ha hand om maten. Vi får hjälpas åt och vi byter uppgifter hela tiden, säger Samuel Karlsson medan smörgåsar, kaffe och saft plockas fram till deltagarna.

Jakten arrangeras av jakteleverna i år tre vid skolans jaktutbildning. Innan jägarna ger sig iväg ut till sina pass kontrollerar jaktledaren Harley Avramidis och hundansvarige Magnus Ullmann jaktlicenser och går igenom vad som gäller under jakten. Som vanligt är det säkerheten som betonas.

– Hundförare få skjuta mot stillastående vilt om ni har fullt kulfång, säger Magnus Ullman.

När skyttarna kommer fram till sina pass gäller det att se var det är säkra skjutvinklar. Säkert kulfång gäller även för passkyttarna. Men det handlar också om att vara medveten om att det rör sig hundar och hundförare i området.

– Vapnet ska vara plundrat utom när ni är på passet. Ta ut skjutriktningar och avstånd och tänk på att hundarna kan ligga tätt inpå viltet. Alla skott sker på skyttens ansvar, säger Harley Avramidis...
LÄS MER I VK 3, UTE 19/1


TORE SJÖQVIST
Patrik och Gill driver älgpark

Varje älg har sina individuella drag. Silverfärgade älgen Grålle är till exempel väldigt social, konstaterar Gill och Patrik Agelstam, som driver Grönåsen Älg- och lantdjurspark utanför Kosta.   

Skogens konung älgen är ett älskat djur och tillika ett av Smålands främsta symboler. Grönåsen Älg- och lantdjurpark utanför Kosta lockar årligen 28 000 besökare. För ägarna Patrik och Gill Agelstam har de 14 älgarna nästan blivit som familjemedlemmar.
– Varje älg är en egen individ. Några är reserverade medan andra är väldigt sociala.
Läs mer...
Flugfiske för nybörjare och erfarna
180519
Kristi himmelsfärdsdag räknas av många som första metaredagen. Andra väljer mer krävande fiskemetoder. Det gäller de kursdeltagare som sedan i höstas lärt om flugfiske av den erfarne flugfiskaren Björn Idlinge. Nu, i strålande försommarsol, ska de prova sina kunskaper i praktiken.
Läs mer...
Företagsklimat över rikssnitt
180519
Svenskt Näringsliv har publicerat sin mätning av företagsklimatet i Växjö kommun och det sammanfattade omdömet klättrar från 3,77 till 3.87 jämfört med förra året.
Läs mer...
Multiarena invigs i Kalvsvik
180518
På söndag invigs Kalvsviks multiarena. Vid bygdegården har det uppförts ett stort utegym med bland annat klättervägg och diverse träningsredskap samt en asfalterad bana för såväl basket som ishockey.
– Vi vill främja spontanidrotten och på sikt få in fler i föreningslivet, säger Kjell-Erik Sagebrant och Carl Sigfridsson, ordförande respektive sekreterare i Kalvsviks bygdegårdsförening.
Läs mer...
> Något för alla som vill bo centralt (180516)
> Amsterdam nästa (180510)
> Folkfest markerade nystart för Araby Park Arena (180509)
> Lotta hittade hem politiskt i Medborgerlig Samling (180506)
> Ny samlingsplats för IT-utveckling byggs i Växjö (180503)
> Tydlig mobilisering inför valet vid årets Första maj-firande (180502)
> Rätt regionchef på Attendo (180502)
> Jesper välkomnar en valrörelse med tydliga ideologiska skiljelinjer (180429)
> Kundflödet mäts (180429)
> Äldreboende med kulturprofil (180428)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen