Tillbaka till startsidan
Måndag 19 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 19 januari 2018
På jakt med Ryssbygymnasiet
Magnus Ullman går tredje året vid Ryssbygymnasiets jaktutbildning. Under välgörenhetsjakten är han hundansvarig.
Magnus Ullman går tredje året vid Ryssbygymnasiets jaktutbildning. Under välgörenhetsjakten är han hundansvarig.
När deltagarna i Ryssbygymnasiets välgörenhetsjakt samlas vid skolans jaktmarker ligger januarimörkret fortfarande tungt över det småländska landskapet. Jakten sker till förmån för Barncancerfonden. Under dagen har jaktintresserade ungdomar möjlighet att jaga och samtidigt få en uppfattning om vad som ingår i skolans jaktutbildning.

LÄNET. Bil efter bil kommer rullande mot dagens samlingsplats. Fortfarande är det mörkt men en och annan lampa får jägarnas varselkläder att lysa i mörkret. Ryssbygymnasiets bussar är redan på plats och i ett partytält packar Samuel Karlsson och Rickard Sundström fram frukost. De är jaktlever men för dagen är det deras uppgift att se till att vi andra håller oss mätta och nöjda. För även om jakten står i fokus vore det knappast Ryssbygymnasiet om inte också maten var viktig.

– Det är okej att ha hand om maten. Vi får hjälpas åt och vi byter uppgifter hela tiden, säger Samuel Karlsson medan smörgåsar, kaffe och saft plockas fram till deltagarna.

Jakten arrangeras av jakteleverna i år tre vid skolans jaktutbildning. Innan jägarna ger sig iväg ut till sina pass kontrollerar jaktledaren Harley Avramidis och hundansvarige Magnus Ullmann jaktlicenser och går igenom vad som gäller under jakten. Som vanligt är det säkerheten som betonas.

– Hundförare få skjuta mot stillastående vilt om ni har fullt kulfång, säger Magnus Ullman.

När skyttarna kommer fram till sina pass gäller det att se var det är säkra skjutvinklar. Säkert kulfång gäller även för passkyttarna. Men det handlar också om att vara medveten om att det rör sig hundar och hundförare i området.

– Vapnet ska vara plundrat utom när ni är på passet. Ta ut skjutriktningar och avstånd och tänk på att hundarna kan ligga tätt inpå viltet. Alla skott sker på skyttens ansvar, säger Harley Avramidis...
LÄS MER I VK 3, UTE 19/1


TORE SJÖQVIST
Åsa tror på skogen som framtidsbransch

Skogsnäringen är en framtidsbransch som visar vägen in i det biobaserade samhället, säger Åsa Rydell Blom, prefekt på institutionen för skog- och träteknik vid Linnéuniversitetet.

Söktrycket är stort på Linnéuniversitets skogskandidatprogram, men däremot är det fortfarande alltför få som väljer Högskoleingenjörsutbildningen inom skog- och träteknik. Prefekt Åsa Rydell Blom hoppas att ännu fler får upp ögonen för skogs- och träbranschen, som hon menar går en ljus framtid till mötes.
– Skogsnäringen är vägen till det biobaserade samhället, säger hon.
Läs mer...
Möbler ska cirkulera
180217
Nu har Växjö kommuns Möbelcirkel invigt sina nya lokaler. Förra året startade projektet som innebär att möbler från kommunens alla förvaltningar och bolag ska återanvändas mer. Utfallet är ännu så länge svårt att värdera men inledningsvis budgeteras för en besparing på minst tre miljoner kronor.
Läs mer...
Byggstart för nya återvinningscentralen
180214
Inom kort är det byggstart för den nya återvinningscentralen på Norremark som ska ha kapacitet för 200 000 invånare. Den nya anläggningen är placerad 100 meter norr om nuvarande återvinningscentral, som i sin tur byggs om till återbruksby.    
– Det här blir den optimala lösningen, menar Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniskas nämnden.

Läs mer...
Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg
180212
Stora känslomässiga svängningar mellan glädje, oro och sorg. Så beskriver förre biskopen Jan-Olof Johansson hur det är att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Yngsta dottern, 35-åriga Moa, lider av ataxi kombinerat med en utvecklingsstörning.
– Det starkaste stödet har vi fått från andra föräldrar med liknande upplevelser och erfarenheter. Att kunna stötta och backa upp varandra är oerhört värdefullt!
Läs mer...
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)
> Birgitta slår ett slag för duktiga flickors revansch (180201)
> Omstridd fastighet har rivits (180131)
> Jessica gör succé med både häst och katt (180127)
> Lugnt och bekymmersfritt boende (180125)

 
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Alvestaseger mot Rögle, tung HAIF-seger och mängder av Åryd Cup i veck...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen