Tillbaka till startsidan
Måndag 19 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 24 januari 2018
Hållbarhetsprojekt gick i mål
Temadagen Hela Växjö reparerar var finalen på Erik Malms experiment Ge tre månader av din tid. Här syns han tillsammans med sin mentor Lovisa Back.
Temadagen Hela Växjö reparerar var finalen på Erik Malms experiment Ge tre månader av din tid. Här syns han tillsammans med sin mentor Lovisa Back. 
I lördags anordnades evenemanget Hela Växjö reparerar på Kafé de luxe. Det var också finalen för Växjöbon Erik Malms experiment där han under tre månader ägnat sig åt olika ideella aktiviteter för att främja hållbarhet i samhället.
– Vi mår bra av att hjälpa varandra. På samma sätt som friskvård så borde alla arbetsplatser köra en hållbarhetstimme varje vecka.


Växjöbladet/Kronobergaren besöker Kafé de luxe där temadagen Hela Växjö reparerar pågår för fullt. Hållbarhet och återbruk är i fokus. Cyklar, kläder och musikinstrument repareras, men även kroppen och själen får sitt genom massage, samtal och workshops.  

– Hållbarhet kan innefatta väldigt mycket. Här har vi både materiell hållbarhet, social hållbarhet och biologisk hållbarhet, berättar initiativtagaren Erik Malm.

Vid ett av borden sitter Inger Stark som lanserat kaffefilter av tyg. Istället för slit- och slängfilter av papper går tygfiltren att återanvända igen utan problem.

– Det enda som krävs är en snabb avsköljning och sen är de klara att tas i bruk igen.

Hela Växjö reparerar, som sker i samarbete med Studiefrämjandet och Folkuniversitetet, är finalen på Eriks experiment Ge tre månader av din tid! Under just tre månader med start 18 oktober har han nämligen avstått från lönearbete och istället ägnat sig åt ideella aktiviteter där han på olika sätt främjat hållbarhet i samhället...
LÄS MER I VK 4, UTE 26/1


DAVID FÄRDIGH
Åsa tror på skogen som framtidsbransch

Skogsnäringen är en framtidsbransch som visar vägen in i det biobaserade samhället, säger Åsa Rydell Blom, prefekt på institutionen för skog- och träteknik vid Linnéuniversitetet.

Söktrycket är stort på Linnéuniversitets skogskandidatprogram, men däremot är det fortfarande alltför få som väljer Högskoleingenjörsutbildningen inom skog- och träteknik. Prefekt Åsa Rydell Blom hoppas att ännu fler får upp ögonen för skogs- och träbranschen, som hon menar går en ljus framtid till mötes.
– Skogsnäringen är vägen till det biobaserade samhället, säger hon.
Läs mer...
Möbler ska cirkulera
180217
Nu har Växjö kommuns Möbelcirkel invigt sina nya lokaler. Förra året startade projektet som innebär att möbler från kommunens alla förvaltningar och bolag ska återanvändas mer. Utfallet är ännu så länge svårt att värdera men inledningsvis budgeteras för en besparing på minst tre miljoner kronor.
Läs mer...
Byggstart för nya återvinningscentralen
180214
Inom kort är det byggstart för den nya återvinningscentralen på Norremark som ska ha kapacitet för 200 000 invånare. Den nya anläggningen är placerad 100 meter norr om nuvarande återvinningscentral, som i sin tur byggs om till återbruksby.    
– Det här blir den optimala lösningen, menar Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniskas nämnden.

Läs mer...
Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg
180212
Stora känslomässiga svängningar mellan glädje, oro och sorg. Så beskriver förre biskopen Jan-Olof Johansson hur det är att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Yngsta dottern, 35-åriga Moa, lider av ataxi kombinerat med en utvecklingsstörning.
– Det starkaste stödet har vi fått från andra föräldrar med liknande upplevelser och erfarenheter. Att kunna stötta och backa upp varandra är oerhört värdefullt!
Läs mer...
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)
> Birgitta slår ett slag för duktiga flickors revansch (180201)
> Omstridd fastighet har rivits (180131)
> Jessica gör succé med både häst och katt (180127)
> Lugnt och bekymmersfritt boende (180125)

 
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Alvestaseger mot Rögle, tung HAIF-seger och mängder av Åryd Cup i veck...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen