Tillbaka till startsidan
Måndag 19 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 27 januari 2018
Jessica gör succé med både häst och katt
Jessica med sin katt Hugin, som nyligen vann utmärkelsen Årets Stallkatt 2017.
Jessica med sin katt Hugin, som nyligen vann utmärkelsen Årets Stallkatt 2017.
Jessica Jacobsson i Grimslöv älskar att jobba med djur. Med sina nordsvenska brukshästar Oden och Nitro har hon tränat in flera spektakulära tricks som gjort succé på uppvisningar runt om i Sverige. Men det är inte bara hästarna som nått framgångar.         
– Min katt Hugin blev utsedd till Årets Stallkatt i Sverige 2017.


Växjöbladet/Kronobergaren träffar Jessica Jacobsson på hennes gård i Grimslöv. Här i stallet tillbringar hon större delen av tiden när hon inte jobbar som högstadielärare eller hälsar på pojkvännen i Markaryd. Att Jessica skulle bli intresserad och syssla med hästar var inte någon jätteskräll. Hennes mormor jobbade som ridskolechef och både Jessicas mamma, morfar och moster har sysslat med ridning. Jessica började med hästar redan vid fyraårsåldern, men har valt en något annorlunda väg genom att specialisera sig på det som kallas frihetsdressyr.

– Min dröm var att få vara på de stora arenorna, men jag insåg att det skulle bli svårt att nå dit enbart med ridning. Därför behövde jag bli bäst på något annat.

Med hästarna Oden och Nitro, båda nordsvenska brukshästar, har Jessica genom trägen och tålamodskrävande träning övat in flera spektakulära och publikfriande dressyrtricks.

– En favorit är apportering, då jag kastar iväg hinkar eller ridspön och hästarna hämtar dem. Andra inövade tricks är att de lägger sig på kommando, vinkar till publiken, pussar mig eller gör bergsgeten, vilket innebär att de ställer alla fyra hovarna tätt intill varandra, precis som en bergsget!

Dessa trick har blivit stora publiksuccéer. Jessica deltar i uppvisningar och shower runt om i landet, exempelvis har hon fyra år i rad uppträtt på Sweden International Horse Show på Friends Arena i Stockholm. Ungdomsdrömmen om de stora arenorna har därmed förverkligats. Nu väntar vårsäsongen. Trotjänaren Oden har så smått börjat gå i pension, så just nu tränar hon enbart med Nitro...
LÄS MER I VK 4, UTE 26/1


DAVID FÄRDIGH
Åsa tror på skogen som framtidsbransch

Skogsnäringen är en framtidsbransch som visar vägen in i det biobaserade samhället, säger Åsa Rydell Blom, prefekt på institutionen för skog- och träteknik vid Linnéuniversitetet.

Söktrycket är stort på Linnéuniversitets skogskandidatprogram, men däremot är det fortfarande alltför få som väljer Högskoleingenjörsutbildningen inom skog- och träteknik. Prefekt Åsa Rydell Blom hoppas att ännu fler får upp ögonen för skogs- och träbranschen, som hon menar går en ljus framtid till mötes.
– Skogsnäringen är vägen till det biobaserade samhället, säger hon.
Läs mer...
Möbler ska cirkulera
180217
Nu har Växjö kommuns Möbelcirkel invigt sina nya lokaler. Förra året startade projektet som innebär att möbler från kommunens alla förvaltningar och bolag ska återanvändas mer. Utfallet är ännu så länge svårt att värdera men inledningsvis budgeteras för en besparing på minst tre miljoner kronor.
Läs mer...
Byggstart för nya återvinningscentralen
180214
Inom kort är det byggstart för den nya återvinningscentralen på Norremark som ska ha kapacitet för 200 000 invånare. Den nya anläggningen är placerad 100 meter norr om nuvarande återvinningscentral, som i sin tur byggs om till återbruksby.    
– Det här blir den optimala lösningen, menar Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniskas nämnden.

Läs mer...
Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg
180212
Stora känslomässiga svängningar mellan glädje, oro och sorg. Så beskriver förre biskopen Jan-Olof Johansson hur det är att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Yngsta dottern, 35-åriga Moa, lider av ataxi kombinerat med en utvecklingsstörning.
– Det starkaste stödet har vi fått från andra föräldrar med liknande upplevelser och erfarenheter. Att kunna stötta och backa upp varandra är oerhört värdefullt!
Läs mer...
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)
> Birgitta slår ett slag för duktiga flickors revansch (180201)
> Omstridd fastighet har rivits (180131)
> Lugnt och bekymmersfritt boende (180125)
> Hållbarhetsprojekt gick i mål (180124)

 
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Alvestaseger mot Rögle, tung HAIF-seger och mängder av Åryd Cup i veck...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen