Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 27 januari 2018
Jessica gör succé med både häst och katt
Jessica med sin katt Hugin, som nyligen vann utmärkelsen Årets Stallkatt 2017.
Jessica med sin katt Hugin, som nyligen vann utmärkelsen Årets Stallkatt 2017.
Jessica Jacobsson i Grimslöv älskar att jobba med djur. Med sina nordsvenska brukshästar Oden och Nitro har hon tränat in flera spektakulära tricks som gjort succé på uppvisningar runt om i Sverige. Men det är inte bara hästarna som nått framgångar.         
– Min katt Hugin blev utsedd till Årets Stallkatt i Sverige 2017.


Växjöbladet/Kronobergaren träffar Jessica Jacobsson på hennes gård i Grimslöv. Här i stallet tillbringar hon större delen av tiden när hon inte jobbar som högstadielärare eller hälsar på pojkvännen i Markaryd. Att Jessica skulle bli intresserad och syssla med hästar var inte någon jätteskräll. Hennes mormor jobbade som ridskolechef och både Jessicas mamma, morfar och moster har sysslat med ridning. Jessica började med hästar redan vid fyraårsåldern, men har valt en något annorlunda väg genom att specialisera sig på det som kallas frihetsdressyr.

– Min dröm var att få vara på de stora arenorna, men jag insåg att det skulle bli svårt att nå dit enbart med ridning. Därför behövde jag bli bäst på något annat.

Med hästarna Oden och Nitro, båda nordsvenska brukshästar, har Jessica genom trägen och tålamodskrävande träning övat in flera spektakulära och publikfriande dressyrtricks.

– En favorit är apportering, då jag kastar iväg hinkar eller ridspön och hästarna hämtar dem. Andra inövade tricks är att de lägger sig på kommando, vinkar till publiken, pussar mig eller gör bergsgeten, vilket innebär att de ställer alla fyra hovarna tätt intill varandra, precis som en bergsget!

Dessa trick har blivit stora publiksuccéer. Jessica deltar i uppvisningar och shower runt om i landet, exempelvis har hon fyra år i rad uppträtt på Sweden International Horse Show på Friends Arena i Stockholm. Ungdomsdrömmen om de stora arenorna har därmed förverkligats. Nu väntar vårsäsongen. Trotjänaren Oden har så smått börjat gå i pension, så just nu tränar hon enbart med Nitro...
LÄS MER I VK 4, UTE 26/1


DAVID FÄRDIGH
Patrik och Gill driver älgpark

Varje älg har sina individuella drag. Silverfärgade älgen Grålle är till exempel väldigt social, konstaterar Gill och Patrik Agelstam, som driver Grönåsen Älg- och lantdjurspark utanför Kosta.   

Skogens konung älgen är ett älskat djur och tillika ett av Smålands främsta symboler. Grönåsen Älg- och lantdjurpark utanför Kosta lockar årligen 28 000 besökare. För ägarna Patrik och Gill Agelstam har de 14 älgarna nästan blivit som familjemedlemmar.
– Varje älg är en egen individ. Några är reserverade medan andra är väldigt sociala.
Läs mer...
Flugfiske för nybörjare och erfarna
180519
Kristi himmelsfärdsdag räknas av många som första metaredagen. Andra väljer mer krävande fiskemetoder. Det gäller de kursdeltagare som sedan i höstas lärt om flugfiske av den erfarne flugfiskaren Björn Idlinge. Nu, i strålande försommarsol, ska de prova sina kunskaper i praktiken.
Läs mer...
Företagsklimat över rikssnitt
180519
Svenskt Näringsliv har publicerat sin mätning av företagsklimatet i Växjö kommun och det sammanfattade omdömet klättrar från 3,77 till 3.87 jämfört med förra året.
Läs mer...
Multiarena invigs i Kalvsvik
180518
På söndag invigs Kalvsviks multiarena. Vid bygdegården har det uppförts ett stort utegym med bland annat klättervägg och diverse träningsredskap samt en asfalterad bana för såväl basket som ishockey.
– Vi vill främja spontanidrotten och på sikt få in fler i föreningslivet, säger Kjell-Erik Sagebrant och Carl Sigfridsson, ordförande respektive sekreterare i Kalvsviks bygdegårdsförening.
Läs mer...
> Något för alla som vill bo centralt (180516)
> Amsterdam nästa (180510)
> Folkfest markerade nystart för Araby Park Arena (180509)
> Lotta hittade hem politiskt i Medborgerlig Samling (180506)
> Ny samlingsplats för IT-utveckling byggs i Växjö (180503)
> Tydlig mobilisering inför valet vid årets Första maj-firande (180502)
> Rätt regionchef på Attendo (180502)
> Jesper välkomnar en valrörelse med tydliga ideologiska skiljelinjer (180429)
> Kundflödet mäts (180429)
> Äldreboende med kulturprofil (180428)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen