Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 1 februari 2018
Birgitta slår ett slag för duktiga flickors revansch
Liberalernas Birgitta Ohlsson smygstartade Kulturnatten med föreläsningen om sin feministiska bestseller Duktiga flickors revansch.
Liberalernas Birgitta Ohlsson smygstartade Kulturnatten med föreläsningen om sin feministiska bestseller Duktiga flickors revansch.   
Redan på fredagskvällen smygstartade Liberalerna i Växjö Kulturnatten genom Birgitta Ohlssons föreläsning om sin bok Duktiga flickors revansch. Med 25 000 sålda exemplar har den omstridde politikern fått en riktig feministisk bestseller.
– Jag har ofta varit med om att det raljerats över min duktighet och mina ambitioner.


Tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson har länge varit en av Liberalernas mest framträdande och färgstarkaste profiler, inte minst genom sitt engagemang i feministiska frågor.

Förra året valde hon att utmana Jan Björklund om partiledarposten, men efter att ha förlorat så meddelade hon i höstas att hon lämnar politikern och inte ställer upp i riksvalet.

Istället har hon nu gjort karriär som författare med den uppmärksammade boken Duktiga flickors revansch, som både är en självbiografi och ett debattinlägg om samhällets skeva syn på högpresterande kvinnor. Birgitta berättar om egna personliga erfarenheter som sträcker sig från förskolan till riksdagshuset.

– Min första utgångspunkt är en händelse i förskolan där jag byggde pärlplatta med mycket avancerade mönster och fick mycket beröm, men där sedan en gosse som kan liknas vid en ung Donald Trump tog plattan från mig och slängde den i golvet. Han tålde inte att jag fick uppmärksamhet och förskoleläraren sa till mig, lilla gumman, det var ju inte så farligt!

Birgitta upplever att det ofta raljerats över hennes duktighet och ambitioner. Hon menar att det är ett genomgående drag i samhället att högpresterande tjejer hålls tillbaka eller nonchaleras...
LÄS MER I VK 5, UTE 2/2


DAVID FÄRDIGH
Patrik och Gill driver älgpark

Varje älg har sina individuella drag. Silverfärgade älgen Grålle är till exempel väldigt social, konstaterar Gill och Patrik Agelstam, som driver Grönåsen Älg- och lantdjurspark utanför Kosta.   

Skogens konung älgen är ett älskat djur och tillika ett av Smålands främsta symboler. Grönåsen Älg- och lantdjurpark utanför Kosta lockar årligen 28 000 besökare. För ägarna Patrik och Gill Agelstam har de 14 älgarna nästan blivit som familjemedlemmar.
– Varje älg är en egen individ. Några är reserverade medan andra är väldigt sociala.
Läs mer...
Flugfiske för nybörjare och erfarna
180519
Kristi himmelsfärdsdag räknas av många som första metaredagen. Andra väljer mer krävande fiskemetoder. Det gäller de kursdeltagare som sedan i höstas lärt om flugfiske av den erfarne flugfiskaren Björn Idlinge. Nu, i strålande försommarsol, ska de prova sina kunskaper i praktiken.
Läs mer...
Företagsklimat över rikssnitt
180519
Svenskt Näringsliv har publicerat sin mätning av företagsklimatet i Växjö kommun och det sammanfattade omdömet klättrar från 3,77 till 3.87 jämfört med förra året.
Läs mer...
Multiarena invigs i Kalvsvik
180518
På söndag invigs Kalvsviks multiarena. Vid bygdegården har det uppförts ett stort utegym med bland annat klättervägg och diverse träningsredskap samt en asfalterad bana för såväl basket som ishockey.
– Vi vill främja spontanidrotten och på sikt få in fler i föreningslivet, säger Kjell-Erik Sagebrant och Carl Sigfridsson, ordförande respektive sekreterare i Kalvsviks bygdegårdsförening.
Läs mer...
> Något för alla som vill bo centralt (180516)
> Amsterdam nästa (180510)
> Folkfest markerade nystart för Araby Park Arena (180509)
> Lotta hittade hem politiskt i Medborgerlig Samling (180506)
> Ny samlingsplats för IT-utveckling byggs i Växjö (180503)
> Tydlig mobilisering inför valet vid årets Första maj-firande (180502)
> Rätt regionchef på Attendo (180502)
> Jesper välkomnar en valrörelse med tydliga ideologiska skiljelinjer (180429)
> Kundflödet mäts (180429)
> Äldreboende med kulturprofil (180428)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen