Tillbaka till startsidan
Måndag 19 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 1 februari 2018
Birgitta slår ett slag för duktiga flickors revansch
Liberalernas Birgitta Ohlsson smygstartade Kulturnatten med föreläsningen om sin feministiska bestseller Duktiga flickors revansch.
Liberalernas Birgitta Ohlsson smygstartade Kulturnatten med föreläsningen om sin feministiska bestseller Duktiga flickors revansch.   
Redan på fredagskvällen smygstartade Liberalerna i Växjö Kulturnatten genom Birgitta Ohlssons föreläsning om sin bok Duktiga flickors revansch. Med 25 000 sålda exemplar har den omstridde politikern fått en riktig feministisk bestseller.
– Jag har ofta varit med om att det raljerats över min duktighet och mina ambitioner.


Tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson har länge varit en av Liberalernas mest framträdande och färgstarkaste profiler, inte minst genom sitt engagemang i feministiska frågor.

Förra året valde hon att utmana Jan Björklund om partiledarposten, men efter att ha förlorat så meddelade hon i höstas att hon lämnar politikern och inte ställer upp i riksvalet.

Istället har hon nu gjort karriär som författare med den uppmärksammade boken Duktiga flickors revansch, som både är en självbiografi och ett debattinlägg om samhällets skeva syn på högpresterande kvinnor. Birgitta berättar om egna personliga erfarenheter som sträcker sig från förskolan till riksdagshuset.

– Min första utgångspunkt är en händelse i förskolan där jag byggde pärlplatta med mycket avancerade mönster och fick mycket beröm, men där sedan en gosse som kan liknas vid en ung Donald Trump tog plattan från mig och slängde den i golvet. Han tålde inte att jag fick uppmärksamhet och förskoleläraren sa till mig, lilla gumman, det var ju inte så farligt!

Birgitta upplever att det ofta raljerats över hennes duktighet och ambitioner. Hon menar att det är ett genomgående drag i samhället att högpresterande tjejer hålls tillbaka eller nonchaleras...
LÄS MER I VK 5, UTE 2/2


DAVID FÄRDIGH
Åsa tror på skogen som framtidsbransch

Skogsnäringen är en framtidsbransch som visar vägen in i det biobaserade samhället, säger Åsa Rydell Blom, prefekt på institutionen för skog- och träteknik vid Linnéuniversitetet.

Söktrycket är stort på Linnéuniversitets skogskandidatprogram, men däremot är det fortfarande alltför få som väljer Högskoleingenjörsutbildningen inom skog- och träteknik. Prefekt Åsa Rydell Blom hoppas att ännu fler får upp ögonen för skogs- och träbranschen, som hon menar går en ljus framtid till mötes.
– Skogsnäringen är vägen till det biobaserade samhället, säger hon.
Läs mer...
Möbler ska cirkulera
180217
Nu har Växjö kommuns Möbelcirkel invigt sina nya lokaler. Förra året startade projektet som innebär att möbler från kommunens alla förvaltningar och bolag ska återanvändas mer. Utfallet är ännu så länge svårt att värdera men inledningsvis budgeteras för en besparing på minst tre miljoner kronor.
Läs mer...
Byggstart för nya återvinningscentralen
180214
Inom kort är det byggstart för den nya återvinningscentralen på Norremark som ska ha kapacitet för 200 000 invånare. Den nya anläggningen är placerad 100 meter norr om nuvarande återvinningscentral, som i sin tur byggs om till återbruksby.    
– Det här blir den optimala lösningen, menar Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniskas nämnden.

Läs mer...
Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg
180212
Stora känslomässiga svängningar mellan glädje, oro och sorg. Så beskriver förre biskopen Jan-Olof Johansson hur det är att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Yngsta dottern, 35-åriga Moa, lider av ataxi kombinerat med en utvecklingsstörning.
– Det starkaste stödet har vi fått från andra föräldrar med liknande upplevelser och erfarenheter. Att kunna stötta och backa upp varandra är oerhört värdefullt!
Läs mer...
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)
> Omstridd fastighet har rivits (180131)
> Jessica gör succé med både häst och katt (180127)
> Lugnt och bekymmersfritt boende (180125)
> Hållbarhetsprojekt gick i mål (180124)

 
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Alvestaseger mot Rögle, tung HAIF-seger och mängder av Åryd Cup i veck...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen