Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 23 februari 2018
Med våtmarken i centrum
Uttern anses vara ett skyggt djur men vid Vattenrikets naturum visar de sig ofta.
Uttern anses vara ett skyggt djur men vid Vattenrikets naturum visar de sig ofta.
I Vattenriket i och kring Kristianstad möts människa och natur i ett landskap där vattnet dominerar. I Vattenrikets naturum kan man lära mer och strax utanför har man, en kort promenad från stadens centrum, goda möjligheter att möta utter och kungsfiskare, Vattenrikets två affischnamn.

KRISTIANSTAD. Våren närmar sig och ljuset är på väg tillbaka. Men inte värre än att även en morgontrött har möjlighet att uppleva gryningen. Än håller vintern sitt grepp om Småland och den som längtar efter våren reser kanske söderut. Medelhavet kan locka men Kristianstad och Vattenriket kan också ge en liten försmak av vår.

Det är glest på den stora parkeringsplatsen intill Vattenrikets naturum. Ett grått ljus är på väg. Än är det en liten stund tills solen går upp och några timmar tills naturum öppnar. En fasan skränar välkomnande och försvinner lite svajigt in bland buskarna. Kajorna som övernattat i staden drar iväg i en stor flock. De följs av ett tjugotal skator som väl också är på väg för att söka mat. Men det är varken kajor eller fasaner som lockat till en utflykt. Istället är det uttrarna som drar, de uttrar som under vintern regelbundet setts kring Vattenrikets naturum bara några minuters promenad från stadens centrum.

Och visst är de där. En utterhona och en fjolårsunge. Ständigt i rörelse mellan vatten och is. De kan tyckas så oförargligt söta och lekfulla när de med krum rygg kommer springande över isen. Men uttrarna är framgångsrika rovdjur som gång efter gång dyker upp vid iskanten med en fisk i munnen. Ungen kan nog jaga men tycker ofta att det är bekvämare att tigga av mamman. För det mesta lönar det sig men av och till säger mamman ifrån och behåller sin fisk.

Gryningen är gråmurrig. Ljuset är i sämsta laget för kameran men alldeles tillräckligt för en upplevelse. Några större skaror är inte på plats för att uppleva uttrarnas tidiga fiskafänge men ett par fotografer gläds åt att ha prickat in rätt dag. För även om uttrarna ofta är på plats lämnar naturen inga garantier.

Uttern tillhör mårddjuren. Förr jagad för det vackra skinnet. Dessutom känslig för miljögifter och en gång nära utrotning. Uttern beskrivs ofta som nattaktiv och även om den ökat på senare år är den svår att få syn på i naturen. Utom vid Vattenrikets naturum där den de senaste vintrarna flitigt visat upp sig...
LÄS MER I VK 8, UTE 23/2


TORE SJÖQVIST
Hanna möter ånger, tårar, skratt och längtan

Att jobba som präst i ett häkte innebär samtal som rymmer mycket ånger, ovisshet och tårar men också skratt, berättar Hanna Stark. 

Sedan två år tillbaka är Hanna Stark häktespräst i Växjö. I samtalen med de intagna möter hon mycket ånger och tårar, men också skratt och tro.
– Framför allt finns det en längtan efter att hitta fäste i något eller någon.
Läs mer...
Magnus vill ha ett grönare och mindre fyrkantigt Sverige
180318
Magnus P Wåhlin, skolpräst från Hovshaga, är Miljöpartiets nya toppnamn i Växjö. Han vill ha ett grönare samhälle med bilfria centrum, menar att säkerhetsdiskussionerna är problematiska och anser att bristande integration delvis beror på fyrkantighet och byråkrati.
– Ibland reglerar vi nästan ihjäl oss. Är det till exempel självklart att alla måste kunna svenska för att få komma in på arbetsmarknaden?
Läs mer...
Späckad miljövecka i Växjö
180317
På måndag invigs den femte upplagan av Earth Week i Växjö. Ett späckat program väntar med föreläsningar, fröbyten, framtidsvandringar, livemusik och så årets stora nyhet, Pop-up park, då Västra Esplanaden under några timmar stängs av för biltrafik och omvandlas till en aktivitetspark med vattenbar, livescen och schnippeldisco.
Läs mer...
Lenas hjärta slår ett extra slag för hjärtebarnen
180311
Februari 2005 blev Lena Klarefelt mamma till en svårt hjärtsjuk son. Dessa erfarenheter gjorde att hon engagerade sig i Hjärtebarnsfonden och startade föreningens Kronobergsavdelning 2006, där hon idag är ordförande.
– Att ha ett missbildat hjärta är ett osynligt handikapp. Med föreningen vill vi synliggöra hjärtebarnens behov och stötta både barnen, syskonen och föräldrarna.  
Läs mer...
> Med musik i bagaget (180310)
> Stridslystna seniorer (180307)
> Henrik är ny ordförande för Aktiespararna Växjö (180304)
> Fler p-platser för sjukhuspersonal (180301)
> Växjöbostäder försvarar höga hyror i de nya studentlägenheterna (180228)
> Nytt jättebygge på Arenastaden (180228)
> Kristian Tyrann invigde årets föreläsning (180226)
> Revisionsplan antagen (180223)
> Sportlovsflyg i litet format (180222)
> 165 miljoner till hälso- och sjukvård. (180221)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen