Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 februari 2018
Växjöbostäder försvarar höga hyror i de nya studentlägenheterna
Välkommet men dyrt studentboende? I augusti blir de 248 lägenheterna i kvarteret Docenten inflyttningsklara. Men hyressättningen väcker reaktioner. ILL: VÄXJÖBOSTÄDER
Välkommet men dyrt studentboende? I augusti blir de 248 lägenheterna i kvarteret Docenten inflyttningsklara. Men hyressättningen väcker reaktioner.
ILL: VÄXJÖBOSTÄDER
I augusti blir Växjöbostäders 248 nya studentlägenheter på Campus inflyttningsklara. Ett välkommet tillskott, men mycket av diskussionerna har kommit att handla om de höga hyresbeloppen. Anders Bengtsson, ordförande i Växjöbostäder, försvarar hyressättningen.
– 240 av lägenheterna är ettor på 27 kvadratmeter. Då blir det en hög byggkostnad per kvadratmeter.


VÄXJÖ. I kvarteret Docenten på Campusområdet byggs just nu 248 studentlägenheter, varav 240 är ettor på 27 kvadratmeter och 8 är tvåor på 48 kvadratmeter. Då det länge varit stor efterfrågan och brist på studentboenden i Växjö är det här en välkommen satsning. Lägenheterna blir inflyttningsklara lagom till terminsstarten i augusti, men glädjereaktionerna har delvis grumlats av kritik mot hyressättningen. 5584 kronor i månaden för en etta och 8548 för en tvåa upplevs av många som oskäligt högt. En av Växjös fastighetsentreprenörer är kritisk mot Växjöbostäders kalkyler:

– Med den här hyressättningen etableras en helt ny hyresnivå i Växjö. Jag finner det orimligt att Växjöbostäder kan ha så höga mark- och byggkostnader att de kan motivera den här höga hyressättningen. Växjöbostäder borde kunna bygga för samma kostnad som alla andra, det vill säga cirka 30 000 kronor per kvadratmetern.
Anders Bengtsson och Tommy Ljung, ordförande respektive ekonomichef på Växjöbostäder, berättar att byggkostnaden per kvadratmeter för Docenten ligger på cirka 45 000 kronor, vilket förklaras med att det handlar om små lägenheter...
LÄS MER I VK 9, UTE 2/3


DAVID FÄRDIGH
Hanna möter ånger, tårar, skratt och längtan

Att jobba som präst i ett häkte innebär samtal som rymmer mycket ånger, ovisshet och tårar men också skratt, berättar Hanna Stark. 

Sedan två år tillbaka är Hanna Stark häktespräst i Växjö. I samtalen med de intagna möter hon mycket ånger och tårar, men också skratt och tro.
– Framför allt finns det en längtan efter att hitta fäste i något eller någon.
Läs mer...
Magnus vill ha ett grönare och mindre fyrkantigt Sverige
180318
Magnus P Wåhlin, skolpräst från Hovshaga, är Miljöpartiets nya toppnamn i Växjö. Han vill ha ett grönare samhälle med bilfria centrum, menar att säkerhetsdiskussionerna är problematiska och anser att bristande integration delvis beror på fyrkantighet och byråkrati.
– Ibland reglerar vi nästan ihjäl oss. Är det till exempel självklart att alla måste kunna svenska för att få komma in på arbetsmarknaden?
Läs mer...
Späckad miljövecka i Växjö
180317
På måndag invigs den femte upplagan av Earth Week i Växjö. Ett späckat program väntar med föreläsningar, fröbyten, framtidsvandringar, livemusik och så årets stora nyhet, Pop-up park, då Västra Esplanaden under några timmar stängs av för biltrafik och omvandlas till en aktivitetspark med vattenbar, livescen och schnippeldisco.
Läs mer...
Lenas hjärta slår ett extra slag för hjärtebarnen
180311
Februari 2005 blev Lena Klarefelt mamma till en svårt hjärtsjuk son. Dessa erfarenheter gjorde att hon engagerade sig i Hjärtebarnsfonden och startade föreningens Kronobergsavdelning 2006, där hon idag är ordförande.
– Att ha ett missbildat hjärta är ett osynligt handikapp. Med föreningen vill vi synliggöra hjärtebarnens behov och stötta både barnen, syskonen och föräldrarna.  
Läs mer...
> Med musik i bagaget (180310)
> Stridslystna seniorer (180307)
> Henrik är ny ordförande för Aktiespararna Växjö (180304)
> Fler p-platser för sjukhuspersonal (180301)
> Nytt jättebygge på Arenastaden (180228)
> Kristian Tyrann invigde årets föreläsning (180226)
> Med våtmarken i centrum (180223)
> Revisionsplan antagen (180223)
> Sportlovsflyg i litet format (180222)
> 165 miljoner till hälso- och sjukvård. (180221)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen