Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 mars 2018
Lenas hjärta slår ett extra slag för hjärtebarnen
Hjärtfel är den vanligaste missbildningen hos barn men är samtidigt ett dolt handikapp. Att synliggöra behoven och stötta såväl barn som föräldrar är viktigt, menar Lena Klarefelt, ordförande i Hjärtebarnsfonden i Kronoberg.
Hjärtfel är den vanligaste missbildningen hos barn men är samtidigt ett dolt handikapp. Att synliggöra behoven och stötta såväl barn som föräldrar är viktigt, menar Lena Klarefelt, ordförande i Hjärtebarnsfonden i Kronoberg.
Februari 2005 blev Lena Klarefelt mamma till en svårt hjärtsjuk son. Dessa erfarenheter gjorde att hon engagerade sig i Hjärtebarnsfonden och startade föreningens Kronobergsavdelning 2006, där hon idag är ordförande.
– Att ha ett missbildat hjärta är ett osynligt handikapp. Med föreningen vill vi synliggöra hjärtebarnens behov och stötta både barnen, syskonen och föräldrarna.  


Det var Luciadagen 2004 som Lena och hennes man fick chockbeskedet. Barnet i hennes mage var svårt hjärtsjukt och skulle förmodligen inte komma att överleva.

– Jag var då gravid i vecka 26. Trots chocken försökte vi hålla oss vid gott mod.

Deras son föddes den 13 februari, sex veckor för tidigt. Förlossningen blev dramatisk då hans hjärta stannade i slutskedet av förlossningen i Lund och det blev akutkejsarsnitt. Sonen överlevde men prognoserna var dystra.

– De sa att han var inoperabel och att vi skulle få åka hem och invänta att han somnade in. Jag och min man tog oss till Lunds domkyrka för att tända ett ljus, då ringde de plötsligt från sjukhuset. Deras främsta hjärtspecialist meddelade att det kanske trots allt fanns en strimma av hopp om vi gick med på att de genomförde en operation.

Åtta dagar efter födseln genomgick därför sonen, liten som en fågelunge, en mycket komplicerad hjärtoperation. Och mot alla odds överlevde han.

– Han var den första någonsin i Sverige som överlevt den här typen av hjärtfel...
LÄS MER I VK 10, UTE 9/3


DAVID FÄRDIGH
Hanna möter ånger, tårar, skratt och längtan

Att jobba som präst i ett häkte innebär samtal som rymmer mycket ånger, ovisshet och tårar men också skratt, berättar Hanna Stark. 

Sedan två år tillbaka är Hanna Stark häktespräst i Växjö. I samtalen med de intagna möter hon mycket ånger och tårar, men också skratt och tro.
– Framför allt finns det en längtan efter att hitta fäste i något eller någon.
Läs mer...
Magnus vill ha ett grönare och mindre fyrkantigt Sverige
180318
Magnus P Wåhlin, skolpräst från Hovshaga, är Miljöpartiets nya toppnamn i Växjö. Han vill ha ett grönare samhälle med bilfria centrum, menar att säkerhetsdiskussionerna är problematiska och anser att bristande integration delvis beror på fyrkantighet och byråkrati.
– Ibland reglerar vi nästan ihjäl oss. Är det till exempel självklart att alla måste kunna svenska för att få komma in på arbetsmarknaden?
Läs mer...
Späckad miljövecka i Växjö
180317
På måndag invigs den femte upplagan av Earth Week i Växjö. Ett späckat program väntar med föreläsningar, fröbyten, framtidsvandringar, livemusik och så årets stora nyhet, Pop-up park, då Västra Esplanaden under några timmar stängs av för biltrafik och omvandlas till en aktivitetspark med vattenbar, livescen och schnippeldisco.
Läs mer...
Med musik i bagaget
180310
Resor och möten tillhör vardagen för stråkorkestern Musica Vitae. I helgen besökte de Tingsryd och Hultsfred med programmet Sound the Trumpet och solisterna Filip Draglund och Karolina Bengtsson.
Läs mer...
> Stridslystna seniorer (180307)
> Henrik är ny ordförande för Aktiespararna Växjö (180304)
> Fler p-platser för sjukhuspersonal (180301)
> Växjöbostäder försvarar höga hyror i de nya studentlägenheterna (180228)
> Nytt jättebygge på Arenastaden (180228)
> Kristian Tyrann invigde årets föreläsning (180226)
> Med våtmarken i centrum (180223)
> Revisionsplan antagen (180223)
> Sportlovsflyg i litet format (180222)
> 165 miljoner till hälso- och sjukvård. (180221)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen