Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 10 mars 2018
Med musik i bagaget
Sound the Trumpet bjuder på fest och högtid.
Sound the Trumpet bjuder på fest och högtid.
Resor och möten tillhör vardagen för stråkorkestern Musica Vitae. I helgen besökte de Tingsryd och Hultsfred med programmet Sound the Trumpet och solisterna Filip Draglund och Karolina Bengtsson.

HULTSFRED. Bussen har backat in vid Utvandrarnas hus där Musica Vitae har sin hemmascen. Efterhand dyker musikerna upp för ytterligare en dag på jobbet. Cembalisten Mariangiola Martello kontrollerar att cembalon kommer på plats i bussens bagageutrymme. Musikerna hittar platser i bussen och så är orkestern på väg mot helgens tredje uppförande av programmet Sound the Trumpet.

Med på resan är den unga sopranen Karolina Bengtsson. Hon är uppväxt i Skatelöv och utbildar sig nu i Köpenhamn. För henne är det ett efterlängtat möte.

– Jag är ju uppvuxen här och har alltid lyssnat på Musica Vitae. Det är stort att jag får stå där och sjunga tillsammans med dem, säger hon.

Konsertens program är brett och sträcker sig över flera århundraden men för Karolina Bengtssons del handlar det om Händel och barock.

– Det är kul att vara med i barockdelen. Jag har spelat mycket blockflöjt. Då är det barock som gäller och barocken är väldigt tilltalande även i dag.

När orkestern kommer till en ny lokal går mycket på rutin. Stolar och notställ ställs fram. Belysningen kontrolleras. Mariangiola Martello, som leder orkestern under konsertens barockavdelning, stämmer cembalon. Snart sitter musikerna på scenen för att kontrollera ljudet och putsa på någon liten detalj. På den här nivån tycks musiken aldrig riktigt färdig. Ständigt kan man leta efter en detalj som gör den tydligare, vackrare eller på något annat sätt mer uttrycksfull...
LÄS MER I VK 10, UTE 9/3


TORE SJÖQVIST
Hanna möter ånger, tårar, skratt och längtan

Att jobba som präst i ett häkte innebär samtal som rymmer mycket ånger, ovisshet och tårar men också skratt, berättar Hanna Stark. 

Sedan två år tillbaka är Hanna Stark häktespräst i Växjö. I samtalen med de intagna möter hon mycket ånger och tårar, men också skratt och tro.
– Framför allt finns det en längtan efter att hitta fäste i något eller någon.
Läs mer...
Magnus vill ha ett grönare och mindre fyrkantigt Sverige
180318
Magnus P Wåhlin, skolpräst från Hovshaga, är Miljöpartiets nya toppnamn i Växjö. Han vill ha ett grönare samhälle med bilfria centrum, menar att säkerhetsdiskussionerna är problematiska och anser att bristande integration delvis beror på fyrkantighet och byråkrati.
– Ibland reglerar vi nästan ihjäl oss. Är det till exempel självklart att alla måste kunna svenska för att få komma in på arbetsmarknaden?
Läs mer...
Späckad miljövecka i Växjö
180317
På måndag invigs den femte upplagan av Earth Week i Växjö. Ett späckat program väntar med föreläsningar, fröbyten, framtidsvandringar, livemusik och så årets stora nyhet, Pop-up park, då Västra Esplanaden under några timmar stängs av för biltrafik och omvandlas till en aktivitetspark med vattenbar, livescen och schnippeldisco.
Läs mer...
Lenas hjärta slår ett extra slag för hjärtebarnen
180311
Februari 2005 blev Lena Klarefelt mamma till en svårt hjärtsjuk son. Dessa erfarenheter gjorde att hon engagerade sig i Hjärtebarnsfonden och startade föreningens Kronobergsavdelning 2006, där hon idag är ordförande.
– Att ha ett missbildat hjärta är ett osynligt handikapp. Med föreningen vill vi synliggöra hjärtebarnens behov och stötta både barnen, syskonen och föräldrarna.  
Läs mer...
> Stridslystna seniorer (180307)
> Henrik är ny ordförande för Aktiespararna Växjö (180304)
> Fler p-platser för sjukhuspersonal (180301)
> Växjöbostäder försvarar höga hyror i de nya studentlägenheterna (180228)
> Nytt jättebygge på Arenastaden (180228)
> Kristian Tyrann invigde årets föreläsning (180226)
> Med våtmarken i centrum (180223)
> Revisionsplan antagen (180223)
> Sportlovsflyg i litet format (180222)
> 165 miljoner till hälso- och sjukvård. (180221)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen