Tillbaka till startsidan
Fredag 25 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 april 2018
Natasha vill få in fler kvinnor i IT-branschen
IT-branschen växer men är fortfarande mansdominerad. Det vill Natasha Asimiadis ändra på och har därför bildat nätverket WITech.
IT-branschen växer men är fortfarande mansdominerad. Det vill Natasha Asimiadis ändra på och har därför bildat nätverket WITech.  
IT-sektorn i Sverige är väldigt mansdominerad, något som Växjöbon Natasha Asimiadis vill ändra på. Hon och några kollegor inom IT-branschen har startat nätverket WITech, som ska synliggöra kvinnorna och inspirera fler tjejer att ta steget in i IT-världen.
– Många förknippar fortfarande IT med en kille som programmerar, men IT-branschen rymmer en otrolig mångfald av yrken!


MÖTE MED. Mixed Reality! Se där, ett nytt begrepp att lära sig. Framtidens teknik är påtagligt närvarande när Växjöbladet/Kronobergaren besöker Natasha på hennes arbetsplats på Sigma Technology i Växjö. Dagen till ära testar hon nämligen ett MR-headset, en vidareutveckling av VR, Virtual Reality. MR innebär att man genom kroppsrörelser skapar hologram där den digitala världen integreras med verkligheten. Denna form av interaktion öppnar upp en mängd nya möjligheter.

– Du kan till exempel möblera din lägenhet digitalt i förväg för att kolla vad som funkar eller göra en kundpresentation av en produkt som ännu inte tillverkats.

Hur stort kommer MR-tekniken bli?

– Det kan gå väldigt snabbt. Än så länge är tekniken ganska dyr och exklusiv men om fem år kommer den finnas på många ställen i samhället. Snabbast genomslag får den nog i spelvärlden.  

Natashas väg in i IT-världen skedde på en ganska krokig väg och fick sin avgörande vändpunkt på ett hotell i Norge. Det var nämligen inom hotell och restaurang som hon först utbildade sig.

– Men när jag var 25 år kände jag att hotellbranschen inte riktigt var den utmaning jag behövde.

Hur blev du intresserad av IT?

– Det var i samband med att det skulle installeras ett nytt IT-system på hotellet i Norge som jag då jobbade på. Alla mina kollegor var totalt ointresserade och tyckte bara det var jobbigt att behöva lära sig ny teknik, men för mig blev det en ögonöppnare. Det nya Windows-systemet som installerades hade en massa nya användarfunktioner som fick mig intresserad av hur det var uppbyggt. Jag började leka mig fram i systemet och tyckte det var jättekul!

Upplevelsen gjorde Natasha IT-frälst och hon bestämde sig för att byta bana och kom in på Linnéuniversitets utbildning Informationslogistik i Ljungby. Under andra året blev hon ordförande i studentföreningen och blev nominerad till Microsofts utmärkelse Årets IT-tjej...
LÄS MER I VK 15, UTE 20/4


DAVID FÄRDIGH
Invigningen av Åsnens nationalpark firas hela helgen

Foto: Bergslagsbild AB, ägare Länsstyrelsen.


Det första steget togs 2010 och nu åtta år senare är det dags för invigning av Åsnens nationalpark. Totalt 1900 hektar, varav 75 procent är vattenyta, utgör Sveriges 30:e nationalpark.     
– Vi tror på 110 000 besökare per år, säger Helene Pettersson och Annika Bladh, projektledare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.
Läs mer...
Framgångsrikt reduktionsfiske i Växjösjöarna
180523
Visst nappar det! De senaste tre årens reduktionsfiske i Växjösjöarna har gett gott resultat med mindre vitfisk, större siktdjup samt fler abborrar och gäddor.        
– Det här gynnar hela ekosystemet i sjöarna, säger Jesper Rengbrandt och Magnus Böklin på Klara Vatten Sverige som ansvarar för reduktionsfisket.
Läs mer...
Patrik och Gill driver älgpark
180520
Skogens konung älgen är ett älskat djur och tillika ett av Smålands främsta symboler. Grönåsen Älg- och lantdjurpark utanför Kosta lockar årligen 28 000 besökare. För ägarna Patrik och Gill Agelstam har de 14 älgarna nästan blivit som familjemedlemmar.
– Varje älg är en egen individ. Några är reserverade medan andra är väldigt sociala.
Läs mer...
Flugfiske för nybörjare och erfarna
180519
Kristi himmelsfärdsdag räknas av många som första metaredagen. Andra väljer mer krävande fiskemetoder. Det gäller de kursdeltagare som sedan i höstas lärt om flugfiske av den erfarne flugfiskaren Björn Idlinge. Nu, i strålande försommarsol, ska de prova sina kunskaper i praktiken.
Läs mer...
> Företagsklimat över rikssnitt (180519)
> Multiarena invigs i Kalvsvik (180518)
> Något för alla som vill bo centralt (180516)
> Amsterdam nästa (180510)
> Folkfest markerade nystart för Araby Park Arena (180509)
> Lotta hittade hem politiskt i Medborgerlig Samling (180506)
> Ny samlingsplats för IT-utveckling byggs i Växjö (180503)
> Tydlig mobilisering inför valet vid årets Första maj-firande (180502)
> Rätt regionchef på Attendo (180502)
> Jesper välkomnar en valrörelse med tydliga ideologiska skiljelinjer (180429)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen