Tillbaka till startsidan
Fredag 25 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 6 maj 2018
Lotta hittade hem politiskt i Medborgerlig Samling
Ingelstadbon Lotta Dalenius hittade hem politiskt med Medborgerlig Samling och är nu ordförande för partiet i Kronoberg.
Ingelstadbon Lotta Dalenius hittade hem politiskt med Medborgerlig Samling och är nu ordförande för partiet i Kronoberg.   
Ett svek mot väljarna. Så upplevde Lotta Dalenius Decemberöverenskommelsen 2014. Ilskan fick henne att engagera sig i nybildade Medborgerlig Samling, ett liberalkonservativt gräsrotsparti som vill återupprätta samhällskontraktet.
– Jag hittade hem politiskt! Medborgerlig Samling vill prioritera och slå vakt om grundbultarna i vårt samhälle; skola, vård, omsorg, rättsväsende och förvar.


MÖTE MED. När Växjöbladet/Kronobergaren träffar Lotta Dalenius så har finansminister Magdalena Andersson precis presenterat regeringens vårbudget. Hennes recension av innehållet är långtifrån positiv.

– 58 procent av utgifterna är kopplade till migrationen medan 0 procent satsas på skolan. Regeringen försummar kärnvärdena i samhället!

Lottas åsikt är tydlig. Resurserna måste gå till att förstärka och höja kvalitén inom skola, vård, omsorg, rättsväsende och försvar. Dessa områden befinner sig nämligen enligt henne i en djup kris.

– Jag känner till exempel många inom polisen som berättar om hur de dagligen måste kämpa med bristande resurser. Med min egen erfarenhet inom landstinget vet jag också hur det är ställt med vården. Trots varningar i flera år om låga vårdlöner så har politikerna inte lyssnat, vilket gör att vi idag har en allvarlig personalbrist.  

Lotta kommer ursprungligen från Göteborg, flyttade till Växjö 1999 och bor idag i Ingelstad. Samhällsengagemanget finns med sedan länge, men partisympatierna har växlat med åren.

– Jag har röstat olika från val till val, oftast har jag flugit som en fjäril mellan Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna. Men jag har aldrig riktigt känt mig hemma i något parti...
LÄS MER I VK 18, UTE 4/5


DAVID FÄRDIGH
Invigningen av Åsnens nationalpark firas hela helgen

Foto: Bergslagsbild AB, ägare Länsstyrelsen.


Det första steget togs 2010 och nu åtta år senare är det dags för invigning av Åsnens nationalpark. Totalt 1900 hektar, varav 75 procent är vattenyta, utgör Sveriges 30:e nationalpark.     
– Vi tror på 110 000 besökare per år, säger Helene Pettersson och Annika Bladh, projektledare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.
Läs mer...
Framgångsrikt reduktionsfiske i Växjösjöarna
180523
Visst nappar det! De senaste tre årens reduktionsfiske i Växjösjöarna har gett gott resultat med mindre vitfisk, större siktdjup samt fler abborrar och gäddor.        
– Det här gynnar hela ekosystemet i sjöarna, säger Jesper Rengbrandt och Magnus Böklin på Klara Vatten Sverige som ansvarar för reduktionsfisket.
Läs mer...
Patrik och Gill driver älgpark
180520
Skogens konung älgen är ett älskat djur och tillika ett av Smålands främsta symboler. Grönåsen Älg- och lantdjurpark utanför Kosta lockar årligen 28 000 besökare. För ägarna Patrik och Gill Agelstam har de 14 älgarna nästan blivit som familjemedlemmar.
– Varje älg är en egen individ. Några är reserverade medan andra är väldigt sociala.
Läs mer...
Flugfiske för nybörjare och erfarna
180519
Kristi himmelsfärdsdag räknas av många som första metaredagen. Andra väljer mer krävande fiskemetoder. Det gäller de kursdeltagare som sedan i höstas lärt om flugfiske av den erfarne flugfiskaren Björn Idlinge. Nu, i strålande försommarsol, ska de prova sina kunskaper i praktiken.
Läs mer...
> Företagsklimat över rikssnitt (180519)
> Multiarena invigs i Kalvsvik (180518)
> Något för alla som vill bo centralt (180516)
> Amsterdam nästa (180510)
> Folkfest markerade nystart för Araby Park Arena (180509)
> Ny samlingsplats för IT-utveckling byggs i Växjö (180503)
> Tydlig mobilisering inför valet vid årets Första maj-firande (180502)
> Rätt regionchef på Attendo (180502)
> Jesper välkomnar en valrörelse med tydliga ideologiska skiljelinjer (180429)
> Kundflödet mäts (180429)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen