Tillbaka till startsidan
Mndag 3 augusti 2020 Tipsa oss!
SöK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VäXJöBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 6 mars 2020
Matlagning med gldje och allvar
Ngra minuter innan rtterna ska levereras lgger Ann-Maria de Vries och Anna Tille sista handen vid de vackra presentationerna.
Ngra minuter innan rtterna ska levereras lgger Ann-Maria de Vries och Anna Tille sista handen vid de vackra presentationerna.
Nr kockelever runt om i Sverige gr upp om titlarna rets kockelev respektive rets kockelever handlar det naturligtvis om smaker och matlagningskunskap. Men ocks om frstelse fr matens ursprung och pverkan p vr milj.

RYSSBY. Medan kockskolornas tredjerselever arbetar intensivt med sina rtter i den individuella tvlingen rets kockelev vntar tvmannalagen frn r tv i Ryssbygymnasiets restauranglokal. n r det en stund tills tvlingen brjar och innan de fr ge sig i kast med de planerade rtterna innehller dagen en frelsning om mat och hllbarhet.

Mimi Dekker frn organisationen Eko-Mat Centrum berttar om matens pverkan p bde klimat och biologisk mngfald. Och om att vrt stt att konsumera idag inte r hllbart i lngden.

Allt som konsumeras ska ju produceras och produktionen pverkar bde klimatet och miljn.

Under en livstid ter och dricker en person i genomsnitt ngonstans i nrheten av svrfrsteliga 70 ton livsmedel och d kan man frst att det spelar roll hur man vljer. En av de saker som framgr tydligt under fredraget r hur resurskrvande framstllningen av ktt r. Och kttkonsumtionen har kat enormt under det senaste halvseklet ven om trenden brutits under de allra senaste ren.

Vi konsumerar jttemycket ktt. Fr att leva mer hllbart mste vi minska kttkonsumtionen och matsvinnet och ka det vegetariska, sger Mimi Dekker.

Fr Ann-Maria de Vries och Anna Tille som tvlar fr Ryssbygymnasiet i rets kockelever handlar frelsningen knappast om ngra nyheter. Inte heller fr restaurangutbildningen vid skolan som lnge profilerat sig mot ekologiskt, nrproducerat och vilt.

Fr Anna Tille och Ann-Maria de Vries har just den inriktningen haft betydelse.

Jag kommer frn Oskarshamn och tyckte det var intressant att skolan har inriktning mot vilt och mycket nrproducerat och ekologiskt, sger Anna Tille.

Ann-Maria de Vries hller med.

Jag hade samma knsla. Plus att jag ocks har familj som har gtt hr, sger hon.

Vl frberedda invntar de tvlingsstarten. tta tvmannalag ska under tv timmar laga en huvudrtt och en efterrtt som presenteras samtidigt. En viss anspnning r det frsts men Anna och Ann-Maria vet vad som vntar. De har inte bara recepten klara och provlagade. Med sig har de ett krschema som nrmast p minuten berttar om vad som ska gras under de tv timmarna fr att f matrtterna redo att presenteras nr exakt tv timmar har gtt.

Ibland kanske man inte fljer schemat helt. Det kan ju hnda ngot man inte rknat med, sger Anna Tille...
LS MER I VK 10, UTE 6/3


TORE SJQVIST
Naturen gr mot ljusare tider

Nr ljuset och vrmen kommer tillbaka kan det vara dags att komma ut och se sig omkring.

Vren r p vg och sakta gr vi mot ljusare tider. Just idag, fredag, r det vrdagjmning och dagen kommer framver att vara lngre n natten. Den ljusare rstiden bjuder p mnga mjligheter till naturupplevelser. Kanske extra viktigt nu nr Coronaviruset sprider bde sjukdom och oro och har stoppat s mnga kulturevenemang. Lagom till vrdagjmningen kommer rets upplaga av Naturutflykter i Kronoberg. Fylld av tips om spnnande guidningar och mjliga upplevelser.
Läs mer...
Vrvandring i Lundens reservat
200321
En gr vinter har ftt mnga av oss att hlla oss inne. Kanske r det drfr det r extra lockande nr Naturskyddsfreningen i Vxj bjuder in till en Vrpromenad i det vackra naturreservatet Lunden mellan Tolg och Bras.

Läs mer...
Marie och Pr firar 10-rsjubileum som lanthandlare
200321
Nyligen firade Marie och Pr Renevall tiorsjubileum som lanthandlare i Tolg. Butiken utgr ett viktigt nav i den lilla men vxande byn norr om Vxj. Nu har Marie och Pr dessutom kompletterat verksamheten med Krogen p Logen.
Dr satsar vi p restaurang, kaf och konserter till sommaren!
Läs mer...
En skulptur flyttar ut
200320
Under ngra veckor under senvintern har beskande barn och vuxna p Vxj konsthall arbetat med skulpturprojektet Rihabs drm. I helgen flyttade skulpturen ut och placerades p det lilla torget utanfr konsthallen.
Läs mer...
> Lina visar vgen till Paris p Vxj konstrunda (200320)
> Lantbrukare dliga p att frskra sig sjlva (200318)
> Coompanion tar hjd infr framtiden Nya lokaler mjliggr fler kontaktytor (200316)
> Andreas vill skapa en grn stadsby i Vxj (200315)
> Andreas berttade om besvikelser och frhoppningar i Sydafrika (200314)
> Tillsammans kommer man lngre (200313)
> Mattias vill vcka liv i Republikanska freningen i Vxj (200311)
> Vuxenpsykiatrin invigdes (200311)
> Anna och Ulrika har koll p logistiken ''Asfaltssystrarna'' r rets Fretagare i Tingsryd kommun (200308)
> Positiva tongngar i maskinhandeln (200306)

 
NYHETER
Naturen gr mot ljusare tider
Vren r p vg och sakta gr vi mot ljusare tider. Just idag, fredag,...
Ls mer...
KULTUR & NJE
Utflykt i nya ljudvrldar
Freningen Media Artes ger p olika stt plats fr den nutida konstm...
Ls mer...
KULTUR & NJE
Beethoven med elegans och briljans
Nr Marmen Quartet besker Tingsryd och Sderportkyrkan har de med sig...
Ls mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Linnégatan 2,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig & och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.