Det var fullsatt i måndags när Senioruniversitetet i Växjö gästades av Andreas Karlsson, svensk journalist och författare som sedan drygt 15 år tillbaka är bosatt i Sydafrika. Han berättade om ett afrikanskt land som plågas av korruption och besvikelser men som också står på tröskeln till en ny framtid.
– Jag är trots allt optimistisk. Men för att klara framtidsutmaningarna måste landet reformera sitt eftersatta utbildningssystem.
VÄXJÖ. Föreläsningarna i historia på SUV, Senioruniversitetet i Växjö, är alltid välbesökta och måndagens föredrag av Andreas Karlsson var inget undantag. I en fullsatt Ulriksbergskyrka berättade han utifrån sin senaste bok ”Det nya Sydafrika” om vad som hänt sedan Nelson Mandelas frigivning 1990 och de första demokratiska valen 1994.
– Mandela är det demokratiska Sydafrikas landsfader och i valet 1994 vann hans parti ANC en jordskredsseger.
Nelson Mandela talade vid maktövertagandet om ett nytt och starkt Sydafrika i försoningens tecken.
– I hans framtidsvision skulle det finnas plats för alla. Alla medborgare skulle till exempel ha tillgång till arbete, bostäder och välfärd. Problemet är att de här högt ställda förväntningarna inte infriats. Dagens Sydafrika präglas av korruption, en haltande ekonomi och stora sociala ojämlikheter.
Lovade Nelson Mandela för mycket?
– Det är svårt att säga. Han siktade högt men diskrepansen mellan vad som utmålades efter demokratiseringen och den faktiska bilden idag utgör ett stort problem. Många känner sig besvikna. Människor som kämpade mot Apartheid-regimen väntar sig en belöning...
LÄS MER I VK 11, UTE 13/3
DAVID FÄRDIGH