Tåg och järnvägar är ett stort intresse vare sig det bedrivs i full skala eller i form av modelltåg och modellvärldar. En speciell variant är modulbyggarna som i helgen fyllde sporthallarna på Grimslövs folkhögskola med tågentusiaster och modelljärnvägar i olika skalor.
GRIMSLÖV. För de flesta av oss betyder nog modelljärnväg en uppbyggd bana omgivet av ett mer eller mindre realistiskt landskap. I källaren eller byggt tillsammans med andra i en större lokal. Modulbyggarna tänker annorlunda. Under sina träffa kan de tillsammans skapa enorma anläggningar och när banorna väl är byggda handlar träffarna i stor utsträckning om att genomföra så kallade trafikspel, ett slags pussel över tid som i hög grad liknar samspelet i ett verkligt järnvägsnät.
Till Grimslövs folkhögskola har modulbyggarna kommit från när och fjärran. Här har de tillgång till både mat och boende och lokaler för de stora banorna. Träffen pågår från torsdag till söndag och innehåller både bygge och körande. Och inte minst möten med andra järnvägsintresserade.
Det är fredag förmiddag och tanken är att det första trafikspelet ska påbörjas. Deltagarna har varit på plats sedan torsdag eftermiddag. Var och en har med sig sina moduler och kvällen har ägnats åt att bygga upp banorna efter de ritningar som gjorts. Men även om allt tycks vara på plats är det detaljer som inte fungerar och starten får skjutas upp ett par timmar.
Bengt Ohliv och Kenta Nicklasson från klubben Växjö Rallarna arbetar för att få ordning på den bandel som klubbens medlemmar byggt. Varje modul för sig fungerar säkert. Men nu ska modulerna skarvas ihop och fungera tillsammans med hundratals andra. Rent fysiskt så att rälerna binder ihop men också med ett intrikat system av elektricitet och signaler som ska stämma genom hela systemet.
– Det är otroligt många skarvar. Det är minst en skarv på 1,2 meter, säger Kenta Nicklasson medan Bengt Ohliv med handkraft kör ett par vagnar över en skarv för att känna att det fungerar.
En bit därifrån är Leif Halldeberg från Värnamo på plats i väntan på att få köra. Och han har förståelse för att det kan bli lite väntan.
– Varenda skarv måste fungera och kollas.
Liksom många andra av deltagarna har han tågintresset med sig från unga år.
– Jag fick min första modelljärnväg när jag var sju, åtta år och nu har jag haft tågintresset i 70 år.
Vilket uttryck intresset tagit sig har varierat och modulbygget har kommit på senare år.
– Moduler har jag ägnat mig åt de senaste tio, femton åren. Men idag har jag inga moduler med mig.
Liksom många andra deltagare pekar han på att modelljärnvägen ger utrymme för olika intressen.
– En del tycker om att bygga, en del att köra. Och en del vill bara vara, säger han.
Bengt Andrén från Mölndal hör till de som ägnar mycket tid åt att bygga. Inför det första trafikspelet kontrollerar han att bommarna vid en järnvägsövergång fungerar som de ska. När tåget närmar sig ska signalerna till biltrafiken växla från vitt till rött och bommarna ska fällas ner.
– Det här är ett halvårsprojekt med mekanik och styrsystem som vi tagit fram helt själva. Rälsen känner av att tåget är på väg, säger han...
LÄS MER I VK 11, UTE 13/3
TORE SJÖQVIST