Mot slutet av utflykten passerar gruppen fisktrappan vid Vartorps kvarn.
En grå vinter har fått många av oss att hålla oss inne. Kanske är det därför det är extra lockande när Naturskyddsföreningen i Växjö bjuder in till en Vårpromenad i det vackra naturreservatet Lunden mellan Tolg och Braås.
ROTTNE. Som så ofta förr är det den mångkunnige Uno Pettersson som leder Naturskyddsföreningens vandring genom våren och reservatet. Den som är morgontidig kan njuta av en solig och kylig morgon. I de översvämmade markerna ner mot Drevsjön glittrar solen i isen som täcker många av vattenpölarna. Någonstans ute vid sjön ropar ett par tranor men de förblir osynliga i motljus och bakom strandens buskridå som nu befinner sig en bra bit ut i vattnet. I år är vattenståndet så högt att det inte hjälper att stigen ut mot fågeltornet gjorts i ordning och är väl utmärkt med blåmålade pinnar. För efter något hundratal meter försvinner stigen ner i vattnet och en bit bort längs stigen förmår pinnarnas blå toppar bara med möda sträcka sig över vattenytan.
Sedda eller ej för tranornas rop med sig en känsla av vår. Ett hopp om att ljuset och värmen är på väg och inte alltför långt borta. Och kommer man bara ut finns det också mycket annat för den vårsugne att glädja sig åt. En koltrast flöjtar på lite håll och en fluga surrar lite sömnigt innan den slår sig till ro på sydsidan av en sten för att samla värme i solskenet. Här och där hör man gulsparvar som lite tveksamt räknar till sju. Som om det långa uppehållet gjort dem lite osäkra på hur det egentligen är de brukar sjunga. Som om våren också för dem är ny varje år.
I en av strandskogens tallar knackar en större hackspett lite försiktig och när vinden får vattnet att krusas visslar och gnisslar den tunna isen som ligger kvar in mot stränderna. Solen och en blå himmel borde få en eller annan fågel att röra sig norrut men himlen förblir märkligt tom även om några ringduvor flyger förbi och försvinner in i skogen.
Lundens naturreservat har mycket att erbjuda för vem som helst men med en kunnig guide blir miljön än rikare och fylld av upplevelser. När den lilla gruppen samlas för att titta på kartan över området avbryts vi av en intensiv fågelsångsstrof.
– Nu sjunger gärdsmygen, säger Uno Pettersson.
Gärdsmygen hör till våra minsta fåglar och är inte så lätt att få syn på där den, som en liten mus, snabbt rör sig bland ris och buskar. Desto lättare att höra den drillande och varierande sången som är glasklar och obegripligt kraftfull för att ha skapats av en varelse som väger mindre än tio gram. Och även om fler fåglar börjat sjunga blir det gärdsmygens sång som följer oss under förmiddagens vandringen genom reservatets vackra miljöer.
Många meter behöver vi inte gå innan Uno Pettersson hittar något intressant att visa. Och som vanligt bidrar deltagarna med sin kunskap. Nära parkeringsplatsen växer grova aspar. Men många av dem har fallit och på en av dem hittar vi en samling svampar. Lite gamla och medtagna men ändå. Zontickan skimrar i grönt och är, som namnet antyder, indelad i zoner. Svedticka och klyvblad hör också till fynden liksom några lavar med vackra mönster som bildas av ett slags fruktkroppar som har att göra med lavarnas lite komplicerade förökning.
Naturreservatet Lunden är på nära 500 hektar och innehåller hagar och ängar, skog och myr, sjö och vattendrag. Den här gången koncentrerar sig gruppen på de hävdade miljöerna. Vi passerar i kanten av en åker som ligger öppen och kan konstatera att både nässlor och hundkäx börjat växa. Så kommer vi in i den kanske vackraste av reservatets miljöer. En stor hagmark med mäktiga gamla lövträd och gott om enar.
Trots att träden är kala är det svårt att få syn på grönfinkarna som nästan väser eller surrar uppe i trädens kronor.
– Däremellan kvittrar de som kanariefåglar, säger Uno Pettersson.
Flera av deltagarna är kunniga på olika områden. Någon hittar sotlav på en stor gammal eks grova bark, någon annan hittar mossor av många olika slag. Uno Pettersson visar på gräset stagg som står kvar som små vita tuvor av fjolårsgräs. Ett illa omtyckt gräs i forna tiders jordbruk. Osmakligt för djuren och till bekymmer i ängen.
– Det innehåller kisel och går inte att slå av med lien men slöar den, säger han.
Inne i hagmarkerna berättar mängder av odlingsrösen om att markerna brukats sedan länge och här och var hittar man skyltar som berättar om de som bott och verkat här i forna tider.
Uppe i de stora lövträden är det tätt med andra organismer. Här och där hänger skägglav och tagellav medan slånlav närmast täcker en jättelik alm. Riktar man blicken mot marken lyser fortfarande mossorna i mängder av gröna nyanser men man hittar också många kärlväxter som redan påbörjat årets säsong. I vackra rosetter kan man se vägtistlar och kärrtistlar. Med imponerande och avskräckande taggar är de redo att skicka upp sina stjälkar som för kärrtistelns del kan nå bortåt två meter innan blomningen startar i juli.
Promenaden leder oss stilla genom den vackra hagmarken som än så länge står lite i väntan och i dämpade färger. Mer än en av deltagarna tänker nog på möjligheten att återkomma om en månad. Då växtligheten på allvar kommit igång och flyttfåglarna fyller luften med sin intensiva sång. Men även om våren fortfarande är tidig blir vi inte helt lottlösa vare sig det gäller fågelsång eller blomning. På några ställen hittar vi blåsippsblad och någon gång också knoppar som står och väntar. Och så till sist en blåsippa som slagit ut. Kanske samma dag. Än så länge ensam men snart lär den få sällskap. Och visst berättar fåglarna om vår även om sången än så länge är lite försiktig. Gärdsmygens sång följer oss som sagt. Liksom grönfinkens surrande i sällskap med talgoxens lite gnisslande cykelpumpssång. Under dagen kan man till exempel också höra några tidiga bofinkar. För dagen lite glest men snart en av de fåglar som dominerar i vårens fågelsångssymfoni.
Vårvandringen lovar mer. Och det kan vi nog behöva. Värme och ljus gör det lättare att komma ut. Alltid viktigt men inte minst denna vår då Coronaviruset ställer till och hindrar så mycket av upplevelser och umgänge inomhus.
TORE SJÖQVIST
Naturen går mot ljusare tider
När ljuset och värmen kommer tillbaka kan det vara dags att komma ut och se sig omkring.
Våren är på väg och sakta går vi mot ljusare tider. Just idag, fredag,
är det vårdagjämning och dagen kommer framöver att vara längre än
natten. Den ljusare årstiden bjuder på många möjligheter till
naturupplevelser. Kanske extra viktigt nu när Coronaviruset sprider både
sjukdom och oro och har stoppat så många kulturevenemang. Lagom till
vårdagjämningen kommer årets upplaga av Naturutflykter i Kronoberg.
Fylld av tips om spännande guidningar och möjliga upplevelser. Läs mer...
Marie och Pär firar 10-årsjubileum som lanthandlare 200321
Nyligen firade Marie och Pär Renevall tioårsjubileum som lanthandlare i
Tolg. Butiken utgör ett viktigt nav i den lilla men växande byn norr om
Växjö. Nu har Marie och Pär dessutom kompletterat verksamheten med
Krogen på Logen. – Där satsar vi på restaurang, kafé och konserter till sommaren!
Läs mer...
En skulptur flyttar ut 200320
Under några veckor under senvintern har besökande barn och vuxna på
Växjö konsthall arbetat med skulpturprojektet Rihabs dröm. I helgen
flyttade skulpturen ut och placerades på det lilla torget utanför
konsthallen.
Läs mer...
Lina visar vägen till Paris på Växjö konstrunda 200320
Personliga gestaltningar av kända målningar och foton från
konsthistorien har blivit Växjöbon Lina Sandell Belins specialitet. I
fjol väckte hennes version av Man Rays berömda Kiki-foto stor
uppståndelse på Liljevalchs vårsalong. Nu i helgen debuterar hon på
Växjö konstrunda med Paris-tema. – Eftersom jag är gästartist på konstnärstorpet Paris så bjuder jag på egna versioner av både Mona Lisa och Louvren-pyramiden.
Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig & och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.