Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 27 december 2017
Flytt av kyrka blev succé
Ulla Sigfridsson, kanslist vid Svenska Kyrkan, kom på idén att flytta in verksamheten till centrum.
Ulla Sigfridsson, kanslist vid Svenska Kyrkan, kom på idén att flytta in verksamheten till centrum.
I början av november flyttade Svenska kyrkan i Alvesta in till centrum där man fick hyra en lokal som tidigare inhyst en guldsmedsaffär.  Försöket att förlägga verksamheten mitt bland Alvestaborna har blivit en succé med många spontanbesök varje vecka och nu kan det bli en förlängning av verksamheten där.

ALVESTA. Lokalen ligger mitt längs Storgatans affärsstråk och sedan man flyttade in där har många glada tillrop kommit från affärsidkare i grannfastigheterna. Det har inte skett någon renovering av lokalen utan man har flyttat in i befintlig miljö. Däremot används skyltfönstret flitigt. Det har bland annat smyckats ut med en kyrka och en digital skylt där man informerar om kommande aktiviteter.

Initiativet togs av kanslisten vid Alvesta församling, Ulla Sigfridsson.

– Jag funderade lite för vi håller ju till mycket uppe på östra sidan av Alvesta och det finns inga hyresrätter på den sidan. Sedan var jag på Öland i somras och körde då förbi ett ställe på den södra delen av ön där de hade en nedlagd bensinstation, säger Ulla Sigfridsson.

Där läste hon på en skylt ''Kyrka-kontor'' och tyckte det var en smart idé att man lagt ett kontor just där och kom då att tänka på hur många tomma lokaler det fanns i centrala Alvesta.

– Var ska kyrkan vara om inte mitt i byn, så jag presenterade idén för Elisabeth Carcamo Storm som är kyrkoherde och hon tände på alla cylindrar. Därefter lyfte vi det med personalen och kyrkorådet och alla tyckte det lät jättebra.

Det hela mynnade ut i ett projekt som inleddes i november och som i ett första skede pågår fram till den siste januari. Man har under denna tid pastorsexpeditionen på Storgatan och tanken är att man ska fungera som en mötesplats för folk som vill komma in.

– Jag sitter alltid här på vardagseftermiddagarna och sedan är det olika personer i personalen som sitter på mötesplatsen, vi har även ideella eldsjälar som lagt mycket tid här som tycker det är jätteroligt.

Ett exempel på den goda responsen är när man nyligen arrangerade en julklappsinsamling till barn som inte får några julklappar vilket resulterade i jättemycket folk som kom och skänkte. Till mötesplatsen kommer alltifrån folk som bara vill komma in och säga hej, till människor som ofta kommer hit, fikar och pratar under längre stunder.

– Tanterna i byn brukar komma med sina rullatorer och bestämmer träff här. Vi har även haft en gudstjänst här som vi höll under skyltlördagen och det kom obegripligt mycket folk.

Ofta brukar det vara lugnt i början av veckorna med ett fåtal besökare, men från mitten av veckan och framåt kan det ibland vara så mycket som 25 personer i lokalen samtidigt. Prästerna i församlingen är ofta på plats och berättar om ämnet inför nästa söndags predikning och passar samtidigt på att bolla idéer med besökarna vilket i sin tur ger nya infallsvinklar till predikningar.

– Då jag själv sitter här kan jag ju inte undgå att höra olika roliga berättelser om hur det var förr och samhället såg annorlunda ut, liksom nutids-historier som kan handla om vad som helst. Vad som är roligt är att sitter man själv på mötesplatsen, fyller vi på i soffan med folk allteftersom de kommer, så kommer man ensam får man ändå prata med folk man inte känner, säger Ulla Sigfridsson.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Anders åker till Japan

Anders Olsson med sin skapelse med plats för två som nu är på väg till utställningen i Japan.

Efter drygt 20 år som utställningsansvarig för Alvesta utställningshall har nu Anders Olsson återgått till sitt kreativa skapande som konsthantverkare.
Nu ska hans en av hans skapelser visas upp på flera ställen i Japan under det kommande halvåret.
Läs mer...
Säsongavslutning i hembygdsparken
180521
I måndags var det terminsavslutning för PRO Mohedas Qi-gongkurs med 29 entusiastiska deltagare som övade i gröngräset i hembygdsparken i Moheda.
Läs mer...
Kämpainsats i segelflygtävling
180517
I helgen hölls årets första större sträck-segelflygtävling i regionen med deltagare från bland annat Kronobergs segelflygklubb på Feringe flygfält utanför Ljungby.
Det blev en utmaning för deltagarna då på grund av vädret i praktiken endast kunde flyga under den inledande torsdagen och under den avslutande söndagen.
Läs mer...
Satsar på golfdag för kvinnor
180514
Alvesta golfklubb består idag av 75 procent män och 25 procent kvinnor, detta vill man ändra på och kommer hålla en tjejdag den 20 maj, uppger klubbchef Lasse Prick.
Läs mer...
> Odlar sitt trädgårdsintresse (180512)
> Laget börjar få upp ångan (180509)
> Nostalgiträffarna tillbaka i sommar (180509)
> Succé när PRO invigde konstutställning (180506)
> Röda korset i Vislanda i snart 100 år (180430)
> Minnie Marks till kulturkällaren (180425)
> Föreningsträff för andra året (180425)
> Tar nya tag mot jättebalsamin (180424)
> Har premiäråkt för säsongen (180416)
> Vernissage för utställning (180411)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.